koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


 politiekdelft.nl    TOP

delft
december 2017 / januari 2018 | POLITIEKDELFT.NL |

NIEUWJAARSBORRELS 2018

delft- politiekdelftnieuwjaarsborrel2017

logovvd201801.jpg wie:                   VVD
waar:                 De Centrale, Voldersgracht 2, 2611 ET Delft.
wanneer:            vrijdag 5 januari 2018 van 17.00-19.00 uur.
bijzonderheden:  geen

logocda20180103.jpg wie:                   CDA
waar:                 Café Restaurant Het Boterhuis Markt 15-17 Delft.
wanneer:            zaterdag 6 januari 2018 vanaf 16.00 uur.
bijzonderheden:  geen.

logogemdelft201801 wie:                   Alle ondernemers uit Delft en Gemeente Delft
waar:                 op de Markt in Delft.
wanneer:            zondag 7 januari 2018 van 17.30 uur tot 19.00 uur.
bijzonderheden:  je eerst aanmelden.

logogroenlinks20180103 wie:                   GroenLinks
waar:                 Choorstraat 16, 2611 JG Delft.
wanneer:            zaterdag 13 januari 2018 van 16:00 tot 19:00 uur.
bijzonderheden:  geen.

logod66201801.jpg wie:                   D66
waar:                 Het Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4, Delft.
wanneer:            zaterdag 13 januari 2018 tussen 16:00 - 18:00 uur.
bijzonderheden:  geen.


zondag 7 januari 2018 14h17 week 1 politiekdelft.nl    TOP

DE NIEUWJAARSBORREL

harrie fruyt van hertog

De zin om naar de "gemeentelijke borrel" toe te gaan was al flink afgenomen door het gedoe er om heen. Ik heb weinig energie en het is beter om het bezoek voor het eerst sinds jaren over te slaan. Ik zal de enige niet zijn die er niet aan begint om een bonnetje te gaan printen. Papier en printen, van welke planeet kom je? Ik zal de twitter straks volgen voor berichten.

From: De Nieuwjaarsborrel
Sent: Friday, January 5, 2018 2:37 PM
To: harriefruytvanhertog@ziggo.nl
Subject: E-ticket De Nieuwjaarsborrel

delft-nieuwjaarsborrel-2018-e-ticket

Beste harrie fruyt van hertog,

Wat leuk dat wij u 7 januari mogen verwelkomen bij De Nieuwjaarsborrel, voor de allereerste keer op de Markt in Delft. Met dit e-ticket kunt u direct uw drankje halen aan de bar. Neem dit e-ticket uitgeprint mee (niet op uw telefoon), dan hoeft u zich op locatie niet meer te registreren.

PROGRAMMA /
17.30 uur, Aanvang Nieuwjaarsborrel
18.30 uur, Nieuwjaarstoespraak Marja van Bijsterveldt
19.00 uur, Einde Nieuwjaarsborrel

ALGEMENE INFORMATIE /
- De weersverwachtingen laten zien dat het koud gaat worden. Kleed u warm aan! De Nieuwjaarsborrel is buiten in een open tent.
- U kunt gebruik maken van het toilet in het Stadhuis, Het Koningshuys of Gulden ABC.
- Koko Loco staat op locatie met heerlijke erwtensoep en minestronesoep, daar kunt u met pin betalen.
- Zijn uw drankbonnen op? Geen zorgen! Aan de bar kunt u tegen betaling extra drankjes halen. (Let op: aan de bar kunt alleen met pin betalen).
- Na de nieuwjaarstoespraak ontvangt u van ons een glas champagne.
- Dit e-ticket kunt u slechts één keer gebruiken.

MET DANK AAN /
De Nieuwjaarsborrel wordt mede mogelijk gemaakt door: BOB Delft, Ondernemersfonds Delft & Gemeente Delft. Wij bedanken de volgende ondernemers voor hun bijdrage: Sligro, Bakker Jaap. Het Koningshuys, De Sjees, Café de Oude Jan, De Burgemeesters

delft-nieuwjaarsborrel-2018-e-ticket-2

Andere reacties:

delft-nieuwjaarsborrel-2018-tweet-sb delft-afbeeldingod20180107

Nieuwjaarsborrel gemeente Delft

Jolanda Gaal, raadslid OD

Delftenaren klagen steen en been over de nieuwe manier om de Nieuwjaarsborrel van de gemeente Delft te bezoeken.

Van het niet aan kunnen melden, tot het niet hebben van een e-mailadres en daardoor in de wachtrij voor een consumptiebon staan. Vooral ouderen vinden het een gevoel van niet gewenst zijn, geven. Niet iedereen heeft een printer!

Het lijkt op ontmoedigingsbeleid en ons kent ons zeggen zij.

Wat een gedoe!


vrijdag 5 januari 2018 11h02 week 1 politiekdelft.nl    TOP

delft-mekelweg-ewi-gebouw

Delft. Het EWI-gebouw aan de Mekelweg op de campus van de TU Delft met vroeger de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Foto Wikipedia.

ElectroGebouw

Alex Mustert, alias Prof. M.

delft-mekelweg-electro-gebouw-alex-mustert-20180105-001

delft-mekelweg-electro-gebouw-alex-mustert-20180105-002

delft-mekelweg-electro-gebouw-alex-mustert-20180105-003

vrijdag 5 januari 2018 00h38 week 1 politiekdelft.nl    TOP

delft-afbeeldingsb20180105

Denken in resultaat!

Bram Stoop, raadslid Stadsbelangen

Op 23 november 2017 heeft onze fractie schriftelijke vragen gesteld over de Boksvereniging Delft omdat deze vereniging uit de gymzaal van de Cornelis Musiusschool moest vanwege een verbouwing. Zie onderstaande link:
Sport gezond en dus belangrijk!

De gymzaal komt hierdoor te vervallen en de Boksschool Delft, die al sinds 1982 bestaat, dreigde op straat te komen staan. De gemeente zou haar best doen, kregen wij als antwoord. Maar op papier je best doen, is gemakkelijk opgeschreven.
Stadsbelangen Delft heeft al diverse keren aangegeven dat de gemeente veel meer in overleg moet gaan met verenigingen zoals deze. Er zijn diverse andere sportscholen en verenigingen in Delft waar je veel meer mee kan en als gemeente voor kunt betekenen. Denken in resultaat is wat wij willen en daar heb je elkaar voor nodig.

Stadsbelangen Delft wil dat de gemeente nog meer gezamenlijk optrekt met de Sportraad en met alle sportverenigingen, groot en klein. Binnen het hele Sociale Domein moet een professionaliseringsslag worden gemaakt als het gaat om het sportbeleid in Delft.

Vooral in de Delftse wijken Wippolder, Heilige land, Bomenwijk en Brasserskade is er een enorm tekort aan betaalbare gymzalen. Voor de Boksvereniging Delft kwam van de Laurentius Stichting dan nog wel een aanbod voor een locatie in de Griegstraat, maar die bleek toch niet geschikt. De Boksvereniging heeft met diverse instanties contacten gehad zoals de gemeente Delft, de Sportraad en de Laurentius stichting. Ook zijn er contacten geweest met de TU Delft, GGZ St Joris en ROC Mondriaan aan de Brasserskade, maar niemand had een oplossing.

De moed was al aardig in de schoenen gezakt, maar gelukkig voor deze vereniging bood Cultuurlab Delft de Boksschool Delft wel een helpende hand. Hoe simpel kan resultaat zijn. Het was een kwestie van een probleem delen en er gezamenlijk uitkomen. De Boksvereniging Delft heeft dankzij het Cultuurlab een nieuwe locatie gevonden op de Brabantse Turfmarkt 9 en kan daar per 1 maart 2018 terecht. Stadsbelangen Delft is natuurlijk blij voor de boksschool, maar minder tevreden over de slagvaardigheid vanuit de gemeente bij deze kwestie. Van de gemeente mag extra inzet worden verwacht als dit soort situaties zich voordoen bij verenigingen.

Stadsbelangen Delft heeft sport hoog op de agenda staan, ook in ons verkiezingsprogramma. Wij willen in ieder geval dat ook de doelgroep 50 plus, waarvoor we al eerder aan de bel trokken, net als onze jongeren in Delft een breed sportaanbod gaan krijgen. Hierbij hebben wij het niet over sportactiviteiten ter voorkoming van vandalisme of om jongeren tijdens de Ramadan bezig te houden, zoals nu nog jaarlijks in Delft plaatsvindt. Stadsbelangen Delft heeft het over een structureel sportaanbod voor alle Delftenaren die daar behoefte aan hebben. Daar moet je als gemeente direct op kunnen inspelen als de situatie daarom vraagt. Dat is het beste voor Delft!

Heeft een sportvereniging een probleem en delen zij dit probleem met de gemeente of de Sportraad dan is het wat Stadsbelangen Delft betreft een gezamenlijk probleem, dat gezamenlijk moet worden opgelost. Zo creëer je een band van vertrouwen, maar dat hoef ik in de sportwereld niet uit te leggen. Het gaat dus om denken in resultaat!


donderdag 4 januari 2018 02h11 week 1 politiekdelft.nl    TOP

delft-sylvia_grobben-od20180104

Sylvia Grobben.

Sylvia Grobben kandidaat-raadslid Onafhankelijk Delft Lijst 3 Nummer 4

Bestuur OD

Wie ben je en wat doe je?
In de eerste plaats wil ik iedereen een goed en gezond 2017 toe wensen. Zoals gezegd in de aankondiging is mijn naam Sylvia Grobben, 59 jaar, gehuwd en 2 kinderen. Sinds 1996 werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse zaken en van 2001-2015 werkzaam geweest bij diverse ambassades in verschillende werelddelen. Nu ben ik werkzaam in Den Haag tot het tijd is om met pensioen te gaan.

Waarom Onafhankelijk Delft?
Onafhankelijk Delft staat midden in de samenleving en is een zeer gemotiveerde partij. Welzijn, zorg, veiligheid, gezondheid en leefomgeving zijn belangrijk voor Onafhankelijk Delft en deze onderwerpen sluiten naadloos bij mij aan.

Waar ga je je voor inzetten en sterk voor maken?
In de eerste plaats wil ik een raadslid zijn die bereikbaar is voor iedereen in Delft. Van jong tot oud. Daarbij gaat mijn bijzondere inzet uit naar onze senioren. Deze groep verdient alle voorzieningen die nodig zijn bij het menswaardig ouder worden. Als men zelfredzaam is, is dat geweldig, maar waar hulp nodig is, moet dit er komen. Daarnaast wil ik me sterk maken voor betaalbare huurwoningen. Sociale woningbouw verdwijnt ten gunste van studenten en starters moeten jarenlang (te lang) wachten eer zij aan de beurt zijn.

Hoe kunnen mensen jou steunen?
Dat is heel makkelijk, door op Onafhankelijk Delft te stemmen. Graag met een voorkeursstem op mij, maar evenzo ben ik blij met hun stem op een van mijn collega (kandidaats). Ik hoor om mij heen dat veel mensen het belangrijk vinden dat hun stem wordt gehoord. Door op Onafhankelijk Delft te stemmen zal hun stem ook gehoord worden. Dat beloof ik.

Kunnen we meer acties/publicaties van je verwachten?
Ja zeker. Ik ga proberen elke week een van onze verkiezingspunten te verduidelijken en onze standpunten uit een te zetten. Als mensen vragen hebben kunnen zij deze aan mij stellen door een email naar onafhankelijk-delft@delft.nl te sturen t.a.v. Sylvia Grobben.


woensdag 3 januari 2018 19h47 week 1 politiekdelft.nl    TOP

delft-afbeeldingtopdelft20180103

Stadsgesprek Ruimtelijk-Economische Visie Delft 2030

Ferrie Förster, Theun Baller, Joris Kleinveld en anderen.

In dit eerste stadsgesprek van TOPdelft in het nieuwe jaar nemen we de in december gepubliceerde ruimtelijk-economische visie van de gemeente onder de loep. Deze visie biedt een ontwikkelperspectief voor de Delftse economie, schetst de ruimtelijke impact daarvan in de stad en de beleidskeuzes die hieruit voortvloeien. In het recente stadsgesprek in TOPdelft over de Schieoevers werd deze "Werkvisie" als een belangrijk puzzelstuk in de discussie tussen bedrijven, gemeente en TU over de verdere ontwikkeling van Schieoevers gezien. Kan de puzzel nu worden gelegd?

Wethouder Ferrie Förster zal de visie toelichten. Theun Baller, decaan van de faculteit 3ME TUDelft en Joris Kleinveld, voorzitter VNO-NCW-afdeling Delft zullen commentaar geven als input voor het gesprek.

...


woensdag 3 januari 2018 19h40 week 1 politiekdelft.nl    TOP

(276) Deventer 1250 jaar

Arie van der Veen, webcolumnist

Dit jaar viert Deventer dat het 1250 jaar bestaat. Een mijlpaal voor deze prachtige en deinende Hanzestad. Deventer de stad zolang geklemd tussen Apeldoorn en Zutphen heeft zijn wieken uitgeslagen en ook de buurgemeenten omard. Deventer een staat om van te houden. Waar mensen trots zijn op de Lebuinus, de Brink, Het Arsenaal en ko wet.

Deventer een doorontwikkelde stad met allerlei voorzieningen, zoals de Scheg (in memoriam Nuala van de Plas) Het Bergkwartier, op den Bergen en Deventer op Stelten. En niet te vergeten de boekenmarkt. Miljoenen maken gebruik van deze mooie attracties.

Deventer is bevrijd van haar oude muren en poorten. De IJssel blijft en men denkt aan groei van de woningbouw richting Olstdat ligt voor de hand. Net zo goed als een derde IJsselbrug ik pleit er al jaren voor.

Bijna 100.000 inwoners waar de stad trots op mag zijn. En met de Lebuinus in het midden kan men zich veilig voelen onder: Fide Deo, Consule, Vigele en Fortis age.

Of te wel: geloof in God, Overweeg, Weest waaakzaam, en handel met kracht ! Deze oproep is van alle dagen en nog steeds van kracht. En hoewel alle spreuken op gelijkenhoogte staan, spring er toch uit: Fide Deo. Geloof in de Heer, dat brarcht de eenvoudige zendeling Lebuinus naar de stad. Om daar een kerk te planten. Zijn doortocht naar Markele werd hen te ernstig. Daar ging zijn hoofd er af.

Vier spreuken zo passend, toen al: Consule overweeg, de basis voor besturen. Vigile, weest waakzaam voor wat er uit Zwolle komt (beleid en concurrentie) en tenslotte Fortis Age: handel met kracht, en innoveer permanent. Wie richtingen met één punt. En in die punt leeft de eeuwige. Hij schept die vier windrwijzers als het ware zelf. En Lebuinus is niet voor niks stadspatroon van deze stad.

Het zal een spectaculair feest worden waarin de kracht van de samenleving gezamelijk gevierd zal worden. Die kracht is het Deventer gevoel. Dat bergip is jarenlang misbruikt door PvdA machtswellustelingen zoals de wethouders Moester, Duimel, Brekelmans en Bugter. Mijn grote vriend Bert Doorenbos koos de goede lijn en maakte de stad weer een mensenstad.

Ook in Deventer is de PVDA op een haartje na dood. De fractievoorzitter runt het fractiebureautje in den Haag, De wethouder komt uit Rotterdam Delfshaven. En behalve Bep Spa kent niemand iemand, en de moeder van Edkin wilde niet terug naar Den Haag

Deventer een heel fijn feest gewend, en letop de kleintjes, dat ging bij de Hanzedag 1990 ook goed fout.

Maar nu verheug ik mij er al op om samen met duizenden te zijgen het aloude Lebuiunslied: O Deventer schone stad, O alles liefste vader wees blij in allre nood!

Veel plezier, en trots dat mijn zoon niet alleen Marnix heeft maar ook Lebuinus.

H. Lebuinuslied. Lebinus een edel prince verheven zo is hi groot: al om den kersten gelove zo deed hij wonder groot. Refrein: End hi is waarlijk goed! O alreliefste Vader, staat ons bi in alre nood! Uut Engeland is hi gekomen, al in dat duutse land; al van den oversten Koning werd hi aldaar gezant. Refrein: Mit hem heeft hi ...


dinsdag 2 januari 2018 21h01 week 1 politiekdelft.nl    TOP

delft-gemdelftconsumptiebon20180102

Gemeente Delft is gul
GRATIS ÉÉN NIEUWJAARSBORREL

harrie fruyt van hertog

De vertrouwde nieuwjaarsreceptie van de gemeente Delft in het Stadhuis is niet meer.
De gemeente werkt voor 2018 samen met alle Delftse ondernemers.
Hoe meer ik er over nadenk, hoe gekker ik het vind.
Hier vindt volgens mij vermenging plaats van politiek en bedrijfsleven.
Laat de gemeentelijke gedrags- en integriteitscode dit toe?
De nieuwe vorm van de receptie lijkt meer op een netwerk bijeenkomst.
Wat moet ik als burger daar nog zoeken?

Wat je moet doen voor één gratis consumptiebon:
1 mailformulier met naw gegevens invullen
2 e-ticket printen
3 op Markt drankbon ophalen
4 drankbon inwisselen voor consumptie
Vraag: hoe gek ben je om al die moeite te gaan doen voor 2 euro?

-----------------
From: de Nieuwjaarsborrel
Sent: Tuesday, December 26, 2017 6:59 PM
To: harriefruytvanhertog@ziggo.nl
Subject: Welkom bij de Nieuwjaarsborrel

Beste harrie fruyt van hertog,

Hartelijk dank voor uw aanmelding voor de Nieuwjaarsborrel. We zijn verheugd dat u samen met ons op zondag 7 januari het glas komt heffen.

Per mail wordt enkele dagen voor het evenement een e-ticket verzonden waarmee u op de Markt een consumptiebon kunt ophalen.

Graag tot ziens op zondag 7 januari,

Met vriendelijke groet,

Delftse ondernemers en Gemeente Delft
www.nieuwjaarsborreldelft.nl

Deze email is automatisch verzonden. Heeft u zich niet aangemeld voor het evenement maar toch deze mail ontvangen, dan kunt u zich afmelden via info@deburgemeesters.nl.


maandag 1 januari 2018 23h57 week 1 politiekdelft.nl    TOP

(276) Dag mijn lieve Jantje

Arie van der Veen, webcolumnist

Over de gemeente Koggenland schrijf ik niet veel. Het is een keurig aangeharkte gemeente in Noord-Holland tussen Alkmaar en Hoorn in. De politieke verhoudingen zijn stabiel: CDA-VVD en rest in de oppositie of in verwarring.

En nu is er echte verwarring immers de oud-VVD wethouder (inmiddels 70+) heeft zich opnieuw in de arena gemeld. Blijkbaar kan hij het niet verkroppen dat hij vier jaar geleden door de VVD-fractie naar huis is gestuurd. Reden was zijn autoritair gedrag en zijn poco loco gedrag. Maar het ergste was dat hij geld wist op te halen voor zijn eigen campagne bij besmette bedrijven, uit het geflopte project Distripoort. Het project van o.a. zijn partijvriend Hooijmakers, inmiddels twee jaar brommen in de cel.

Ernstiger is het dat Wijnker verantwoordelijk is de grondtransacties van de huidige wethouder Win Bijman. Wijnker redde Bijman door via een schijnconstructie diens grond te kopen. Hiermee werd toen nog raadslid en later wethouder Win gered. De grond kwam uiteindelijk in de hand van de gemeente. En toen werd die grond voor 2.000.000 euri afgeboekt. Zo gaat dat daar. De raad onjuist en onvolledig ingeïnformeerd. Natuurlijk stemde Win in met deze gouden deal. Hij vergat even artikel 15 van de Gemeentewet. en toenmalig Groen-links burgemeester Leonie, vergat even het besluit te laten schorsen. En kende art 170 lid 2. En Win bewerkte die grond totdat een konijn daar zijn pootje voor stak,

Jantje en Winnie kennen elkaar maar al te goed uit de door mij geliefde katholieke parochiebesturen. Trost zit Janneman daar voor, en houdt hij stevig koers in die kerk die op de afgrond afraast. Zelf pastor Nico Knol is daartegen niet bestand. Bang dat hem hetzelfde boven het hoofd hangt als pastoor Vlaar, die van de voetbalmissen.

Nee Janneman en Wimmie, de kiezers kan je lang voor de gek houden , maar in 2018 zijn zij aan zet. Dat heet verkiezingen. Jantje droomt van zeven zetels, maar dat is vooral rijk rekenen. En Win verschuilt zich stilletjes achter de bosjes.En de burgemeester die meestal in de Achterhoek aan het knutselen is, laat het lopen. Ondanks zijn grote woorden over bestuurlijke intensiteit.

Laat ik het simpel samen vatten. Koggenland is zijn kern politiek het zelfde als Brunnsum. Koggenland aan de Myze is de goede naam.

Commissaris van de Koning Remkes en VVD-voorzitter Christine van der Wal zijn op de hoogte. Mijn voorstel is een BING onderzoek onder leiding van Wim Deetman. Die weet wel hoe men met Roomsche streken om moet gaan.

Dag mijn lieve Jantje. En voor Win, niet alles is een Winwin...situatie

En Jan een standbeeld kan je nog altijd zelf oprichten daar in Grosthuizen. Wel op eigen kosten natuurlijk ! Wellicht kan de Pijler een beetje bijdragen. Want Janneman past op de kleintjes.

Ook in Obdam en Grosthuizen een fijne jaarwisseling toegewenst, Het zal nog wel even onrustig blijven daar: klein Limburg.

(275) Nepnieuws

Arie van der Veen, webcolumnist

Inmiddels is weer het woord van het jaar bekend, Het was spannend want het ging over de plofklas versus nepnieuws. Genderneutraal eindigde op de derde plaats. Voor mij is het woord nepnieuws. Of het nu vanuit Rusland of de Verenigde Staten afkomstig is, het maakt geen verschil. Nepnieuws is bedoeld om mensen voor de gek te houden.

Erger is het als politici bewust nepnieuws verspreiden, ook nog uit eigen mond. Vooral Rutte doet dat vaak, en men kan hem op het rijtje zetten met Wilders en Baudet. Waarbij de laatste twee ook nog nep-politici zijn. Rutte is in staat zijn schoonmoeder (zo hij die zou hebben gehad) te verkopen, met winst.

Rutte de man de van de gebroken beloften, van het belachelijke idee van de afschaffing van de dividendbelasting. Van die prachtig preek van de leek, en vervolgens barmhartig ver te te zoeken als het gaat om vluchtelingen opvang. En het uitknijpen van Griekeland. Het meeste wat Rutte over deze onderwerpen is te rubriceren als nepnieuws. En dat houdt een keertje op. In maart 2018 raadsverkiezingen, met verkies van alle vier coalitiepartijen. In 2019 sterk verlies voor de VVD met de provinciale verkiezingen. En in 2019 een kabinetscrisis over gekozen burgemeester. En intussen maar regeren met de 'pruilende' peuter Buma. En die had zo'n behoefte aan een moreel-ethisch kader.......

Daarom moet Nepnieuws het woord zijn. En de plofklas is gemakkelijk op te lossen als de dividendbelasting in tak blijft. Dat heet eerlijk delen. En vooral draagt elkander lasten.

Fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2018 !


maandag 1 januari 2018 23h45 week 1 politiekdelft.nl    TOP

delft-afbeeldinggl20180101

Onbeperkte vrije rol voor stadsbouwmeester

Klaas Herrema, raadslid GL

GroenLinks staat achter de opzet van een Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit. Helaas wordt de voorgestelde rol van de stadsbouwmeester binnen de nieuwe kwaliteitsketen ernstig beperkt. Het rapport "Herijking kwaliteitsketen en rol stadsbouwmeester" concludeert dat de stadsbouwmeester zich alleen op afstand mag bemoeien met uitsluitend architectonische kwaliteit. Dat is niet hoe wij ons dat voorstellen. GroenLinks wil een onbeperkte vrije rol voor de stadsbouwmeester. Wij zien onze mening gelukkig gesteund door o.a. de memo van de welstandsvoorzitter en de brief van de stadsbouwmeester zelf.

Volgens het rapport "Herijking kwaliteitsketen en rol stadsbouwmeester" is Delft toe aan een Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit. Deze commissie krijgt twee onafhankelijk van elkaar uit te voeren rollen; een stimulerende rol tijdens de planvorming, en daarnaast een formele toetsende rol bij het verlenen van vergunningen. Maar de rol die, binnen de voorgestelde kwaliteitsketen, wordt toebedeeld aan de stadsbouwmeester vindt GroenLinks veel te beperkt. Wat ons betreft blijft de stadsbouwmeester een belangrijke stimulerende rol spelen. De stadsbouwmeester mag zich bemoeien met beeldkwaliteit in de breedste zin, dus niet alleen met architectuur. Hij mag overal iets van vinden; ook van omgevingsplannen. En zeker ook van verkeersplannen, want die domineren voor een groot deel het aanzien van de openbare ruimte. Wij snappen best dat hij de gemeentelijke organisatie niet voor de voeten moet lopen. Aan de andere kant kan hij juist als een luis in de pels iedereen prikkelen om tot het uiterste te gaan, voor de hoogste kwaliteit. De stadsbouwmeester is een belangrijke schakel tussen gemeente, ontwikkelaars en burgers.

Wij vinden het advies van de stadsbouwmeester niet puur vrijblijvend, maar zien het als een, in hoge mate, dwingende mening die op voorhand gerespecteerd wordt. Daarom moet de stadsbouwmeester een prominente en vooral gezaghebbende persoonlijkheid zijn. Hij bezit bewezen competenties voor wat betreft het formuleren en bewaken van beeldkwaliteit, en heeft kennis van Delft; een historische stad. Ook daar moet hij oog voor hebben in relatie tot de zorg voor monumenten en beschermde stadsgezichten.

Verder wordt in het genoemde rapport voorgesteld om bij grotere gebiedsontwikkelingen, zoals de Spoorzone, een supervisor aan te stellen. Bij de Spoorzone is dat Jaap van de Bout. En dat werkt heel goed. Maar dat kan alleen, denken wij, als de supervisor vrij is om te acteren in nauwe samenwerking met de stadsbouwmeester. Het enige wat wij ons kunnen voorstellen is dat zijn opdracht bij dergelijke prioritaire projecten misschien iets specifieker geformuleerd wordt. Dat neemt niet weg dat de stadsbouwmeester en de supervisor zich altijd rechtsreeks tot de raad of het college moeten kunnen wenden als zij dat nodig vinden.

We moeten echter ook even naar onszelf kijken. Wat is de rol van de raad in de kwaliteitsketen? Die rol is tamelijk beperkt; en dat zal straks bij de Omgevingswet alleen maar minder worden. Daarom moeten we in de toekomst als commissie, als raad, misschien ook vaker actief de stadsbouwmeester om advies vragen. Hij is er per slot van rekenen ook voor ons, en daar kunnen we ons voordeel mee doen bij meningsvorming en discussie onderling.

GroenLinks is er voor om, vooruitlopend op de definitieve benoeming van een stadsbouwmeester, een interim-kandidaat aan te stellen want er liggen een aantal ingrijpende plannen op de plank. Wethouder Förster heeft gelukkig aangegeven ook voorstander te zijn van een onbeperkte vrije rol.


maandag 1 januari 2018 23h37 week 1 politiekdelft.nl    TOP

delft-afbeeldingcda20180101

Taart voor onze hulpverleners

Fractie CDA Delft

Zaterdagmiddag 30 december heeft de fractie van CDA Delft taarten gegeven aan de politie Brandweer Delft-Rijswijk en ambulancepersoneel. Het is als dank en waardering voor al hun inzet afgelopen jaar. Zij maken de stad Delft veilig en geven op elk moment de hulp die wij als inwoners en de bezoekers nodig hebben.

Dit moment aan eind van het jaar, zo tegen de jaarwisseling wanneer ook juist onze hulpverleners extra in touw zijn, is een mooi markeringsmoment om ze even in het zonnetje te zetten, al zijn ze natuurlijk het hele jaar door onze HELDEN !

Vorig jaar hebben wij gepleit voor vuurwerkvrije zones, deze maand hebben wij vragen gesteld aan het college over de veiligheid van hulpverleners in het kader van zwaar illegaal vuurwerk. Landelijk stelt Chris van Dam hier namens het CDA vragen over.

We wensen iedereen een rustige en veilige jaarwisseling met respect en waardering voor alle hulpverleners #handenafvanonzehulpverleners


maandag 1 januari 2018 00h01 week 1 politiekdelft.nl    TOP

Jan Peter de Wit: Avalex maakt
afval knechten van burgers.

delft-afbeeldingod20180101

Delft, Kuyperweg. De dichtstbij gelegen restcontainer staat hoek Pierson/Meesterstraat.

Eerste klachten over "omgekeerd" inzamelen Avalex

Jan Peter de Wit, raadslid OD

De eerste klachten komen al binnen. Het zijn ouderen die met hun restafval straten verder moeten lopen om kwijt te raken. Eind vorig jaar hebben D66, GroenLinks, VVD, PvdA, Stip en de SP besloten dat in de wijken Hof van Delft en Harnaschpolder een proef begint met het "Omgekeerd Inzamelen". De burgers worden daar gedwongen om hun afval in zeven afvalstromen te delen. Rest, papier, GFT, plastic, glas, metaal en drinkkartons. Dat moet in 2020 leiden dat een inwoner nog maar 100 kg restafval per jaar weggooit. Dat is 8,3 kg per maand. Één grijze zak dus. Ik voorspelde een mislukking. Op deze wijze zou het allemaal veel goedkoper worden.

Dat "Omgekeerd Inzamelen" heet nu ineens het "Nieuwe Inzamelen". Mijn stelling is dat dit in onze zeer compact bebouwd Delft volledig gaat mislukken. De meerderheid van de bewoners in gestapelde bouw gooit gewoon alles bij elkaar. Die hebben geen zin om weken lang gedeelde afval hoeveelheden te bewaren in hun huis. Als de zak vol is gooi je hem weg.

Ik ben voor hergebruik door nascheiding. Dus ons huisafval verbranden. Dat geeft warmte en elektriciteit. Die warmte van de AVR kunnen we tuinbouwkassen of huizen mee verwarmen. De waardevolle grondstoffen als glas, papier en metaal kunnen machinaal gescheiden worden. Dit is een efficiëntere en dus veel goedkopere oplossing en geeft lagere tarieven.

Nu moeten ouderen in de Kuyperwijk straten verder met hun restafval lopen. Dat is achteruitgang. Hun restafval container is ingenomen en wordt ook niet meer geleegd. Avalex laat ouderen met winkelkarretjes en kleine zakje hun afval "weglopen". Avalex maakt afval knechten van burgers. De milieu doelstelling van nog 8,3 kg restafval per maand is een utopie. Dat is 2 kg per week per inwoner. Alleen zeer fanatieke GroenLinksers halen dit. Maar die brengen hun gedeelde afval weer met hun tweede auto naar de container.

Ik hoop dat er veel klachten komen en dat de proef faliekant mislukt. Op de burgers in de proefwijken ligt een grote verantwoordelijkheid om hun huis afval gewoon bij elkaar te gooien en bij de dichtsbij gelegen containers te zetten. Avalex zal het toch wel ophalen want ze willen coûte que coûte, koste wat het kost en tegen wil en dank deze volslagen idiote milieu idioterie doordrukken. Allemaal nieuwe containers en niemand is er blij mee. Daarmee heeft Delft met Avalex één van de duurste afvalstoffen belastingen van Nederland voor ons.


VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!

Wat publiceerde
PolitiekDelft 10 jaar geleden

delft-kop_verdana1_pd_01

http://www.politiekdelft.nl/index_2008_01_31.html

TOP