koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


 politiekdelft.nl    TOP

delft
december 2017 / januari 2018 | POLITIEKDELFT.NL |

NIEUWJAARSBORRELS 2018

delft- politiekdelftnieuwjaarsborrel2017


wie:                   Alle ondernemers uit Delft en Gemeente Delft
waar:                 op de Markt in Delft
wanneer:            zondag 7 januari 2018 van 17.30 uur tot 19.00 uur
bijzonderheden:  je eerst aanmelden


zaterdag 30 december 2017 11h37 week 52 politiekdelft.nl    TOP

Beter: maak de binnenstad autovrij.
Te beginnen met de Gasthuisplaats!

 hfvhdelft-afbeeldingbbn20171230

Gratis parkeren in autoluwplus?

Redactie BBN

Sinds de pollers verdwenen zijn, staan in toenemende mate langdurig auto's geparkeerd in het autoluwplusgebied.

...

Met een duidelijkere terminologie en betere handhaving kan hopelijk voorkomen worden dat het stadsgezicht in autolouwplus verstoord wordt door geparkeerde auto's.


zaterdag 30 december 2017 03h31 week 52 politiekdelft.nl    TOP

(274) Terug en vooruit

Arie van der Veen. webcolumnist

In de afgelopen twee jaar heb ik bijna 275 columns geschreven. Met een telkens terugkerend ritme raakte ik aan onderwerpen als Geloof en Politiek, plaats en koers van het CDA. Een kritische blik bij de buren. Van inductiepannen tot de woorden van Maarten Luther etc. De columns konden op veel respons en instemming rekenen.

Vanaf 2010 schreef ik vele columns onder de naam Hillenius. En van die columns heb ik er slechts enkele bewaard. Ongeveer van nummer 600 tot het slot op 624. Stukken geschreven soms in desoriëntatie. Godzijdank ligt die periode achter mij. In 2011 raakte ik betrokken bij een verkeersongeluk en ik kan alleen maar dankbaar dat ik gespaard gebleven ben voor groter onheil. Op dat moment was niets treffender dan de lievelingstekst van mijn moeder: Gij zijt de God die wonderen werkt. Terwijl ikzelf glijdend over de A-12 zong: Hij kan en wil en zal in nood, ja bij het naderen van de dood, volkomen uitkomst geven. En zie daar was de ANWB wegenwacht.

Tot zover de terugblik. Waarom Hillenius ? Cornelis Hillenius is een van onze stamvaders en met trots bezoek f en toe de Dom van Dordt waar oudvader Cornelis aanzit als vertegenwoordiger van de gewesten Groningen en Drenthe. En laat dit nu juist die gebieden zijn waar ik mijzelf extra voor wil inzetten. Friesland en Overijssel zijn mij ook zeer dierbaar maar die hebben aangetoond de eigen boontjes te kunnen doppen. En deze provincies staan toch anders in het gasloze tijdperk, dan de gasprovincie Groningen en de Olieprovincie Drenthe. Met grote schok bezocht ik dezer dagen de graven van mijn voorgeslacht. Ds. J.H van der Veen lag jaren rustig in het eeuwigheidsleven in Spijk. In de buurt van Delfzijl. Als beurtschipper was hij tot geloof gekomen, en zijn zonen traden in zijn voetsporen R.J. van der Veen en H.J. van der Veen. Ook mijn vader mocht zich bij tijden een hemeltolk wanen. Die op hoog bevel, biddend voor zijn volk de kuddes in Arum en Zwijndrecht leidde. Mijn moeder ds. M.J. was een nationaal en internationaal gelouterde dominee. Die het zelfs waagde de Heilige Vader in hoogst eigen persoon te kapitellen.

Tegen deze achtergrond is het ook niet vreemd dat rechten, kerk geschiedenis en staatsrecht mij nauw aan het hart liggen. En nog steeds onderschrijf ik de rapporten waaraan ik voor het CDA heb meegeschreven. Zowel voor het Wetenschappelijk Instituut en de Bestuurdersvereniging. En de komende maanden zullen we de zaken serieus volgen en becommentarieren. Ik denk aan het gasdebacle in Groningen onder leiding van baantjeskoning Alders. En het onzinnige en op termijn kansloze traject van de direct gekozen burgemeester. Wat Hillenius er van gevonden blijft verhuld. Maar dat er soms reden is je in het graf om te keren ligt voor de hand. Bijzonder te vermelden is dat er in 1600 al een Barbara Hillenius in onze familie voorkwam. En dat één van mijn dochters die mooie naam nu ook met ere draagt.

Tegen de revolutie het Evangelie, of En de dispereert niet. of Christus mea petra. Alllemaal termen en gedachten die in de loop van een leven diepgang krijgen Vooral als je de duiding op je laat inwerken. Wat vliet of bezwijk getrouw is mijn God. Ook zo’n duidingstekst.

En met Hillenius terugkijken en vooruit zingt mijn ziel: O God die droeg ons voorgeslacht, door nacht en stormgedruis. En mijn moeder zou daar zeker aan toevoegen: ‘Als je je maar gedraagt Aaigie”. Onze grote voorman en held Abraham Kuyper bracht het tot 10.000 driestarren. Dan moet ik nog wel een eindje verder weg schrijven. Maar de ambitie is er. Opkomen voor recht en gerechtigheid, te beginnen in Spijk. En van Spijk naar Bierum en Holwierde, en die stroom rijst al meer en meer ! Niet alleen voor het eigen volksdeel of zuil. Maar voor het ganse volk, geknecht daarin in Groningen. Eerst door de liberale boeren en later door de NAM. We trekken ten strijde, niet met de wapens der barbaren, met kruit noch degen kampen wij ! Onze pen is soms gelijk een vurige tong. En onze tong als een scherp wapen. Hillenius werd er in Alkmaar uitgegooid. En kwam via Rotterdam terecht in het Noorden. Of hij voor Feyenoord was laat zich raden, Feyenoord bestond nog niet. Maar hij zal ongetwijfeld meeklappen en huilen, en op een verstild moment denken: ‘Als de graven openbreken en de mensenstroom vangt aan. Om de loftrompet te steken. Oh wat een dag, O wat een dag zal dat zijn.

Hillenius is terug op het toneel: Mark, Alexander maak je borst maar nat. En tegen Buma en Segers zou ik willen zeggen: Ontwaakt Gij die slaapt. Of te wel het wordt weer eens tijd voor christelijke politiek. Hillenius vocht er voor. En als hij nu rond zou kijken zou hij verbaasd zich afvragen wat er van zijn legaat over is. Vooral morele leegheid en uiterlijk vertoon. En daarvoor hoef je bij Cornelis Hillenius niet aan te komen.

Deze column verschijnt ook op https://hillenius.wordpress.com


zaterdag 30 december 2017 02h38 week 52 politiekdelft.nl    TOP

GR2018 KIESLIJSTEN

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft

De kieslijst met 50 kandidaten GR2018 voor het CDA Delft geplaatst.


vrijdag 29 december 2017 11h17 week 52 politiekdelft.nl    TOP

RADIO NORDSEE, al weer 46 jaar geleden
Radio maken is FUN!

 hfvhRadio Noordzee Op Drift/ MEBO II ADRIFT
De Mebo II van Radio Nordsee op drift bij windkracht 11 nadat het schip van zijn ankers werd geslagen. November, 1971


vrijdag 29 december 2017 03h44 week 52 politiekdelft.nl    TOP

Jan Peter de Wit: SP raadslid Lieke van Rossum ziet er steeds meer als een bonenstaak uit.

delft-afbeeldingod20171229

Stop met onwettige afdracht SP raadsleden aan Partij

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Vorige maand vroeg ik burgemeester Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart om te stoppen de raadsvergoeding (€1156 netto/maand) van de SP raadsleden direct naar de landelijke SP over te maken. De SP verplicht kandidaat raadsleden een overeenkomst van cessie te tekenen waarin staat dat hun raadsvergoeding niet naar de persoon maar naar de SP gaat. De SP vergoedt daarna enkel een kleine onkostenvergoeding aan het SP raadslid.

...

De SP hongert nu zijn eigen kader uit. SP raadslid Lieke van Rossum ziet er steeds meer als een bonenstaak uit. Net als Roemer die van een gezellige mollige Brabander ineens 18 kg en zijn humor verloor.

...


woensdag 27 december 2017 22h13 week 52 politiekdelft.nl    TOP

delft-afbeeldingdelftbusiness

Welk gemeenteraadslid heeft het de afgelopen raadsperiode het beste gedaan?

Redactie delft.business

Wie heeft ondernemerszaken het best behartigd en kwam goed uit de verf in debatten? U mag het zeggen! Op 12 maart maken we tijdens het politieke ondernemersdebat de winnaar bekend: hij of zij staat dan op de cover van de voorjaarseditie van Delft.business. Aanmelden voor deze avond kan hier.

Hieronder staan alle huidige gemeenteraadsleden op alfabetische volgorde (voornaam). Door op de naam te klikken gaat u naar een pagina op de website van de gemeente Delft met meer informatie over het desbetreffende raadslid. Door op ‘stemmen’ te klikken kunt u uw stem uitbrengen. U kunt 1x stemmen!

Mijn keuze 'beste raadslid'

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Bart Smals vind ik het beste raadslid in Delft.
Atijd klaar wakker en flexibel en 100% fit in de raad!
Als het mee zit, wordt de VVD de grootste partij in Delft.
Bart kan dan aan de slag om een coalitie voor elkaar te boksen.
Landelijk leider Mark Rutte deed het voor hoe je dat moet doen.
Sterk punt van Bart: geen geld uitgeven wat er niet is.
Dus geen 30 miljoen voor verbouwing museum Prinsenhof!
Veel blijft aan de strijkstok hangen met rapportje hier en onderzoekje daar!


woensdag 27 december 2017 12h21 week 52 politiekdelft.nl    TOP

Jan Peter de Wit, OG-expert van OD: ... ambtenaren geen snars verstand van commercieel vastgoed hebben.

delft-afbeeldingod20171227

De andere grote blunder van GroenLinks wethouder Grashoff was een kantoor boven de brandweer kazerne bouwen.

Twee miljoen afgeschreven bij verkoop kantoor 'Rode Haan'

Jan Peter de Wit, raadslid OD

De gemeente heeft het kantoor boven de brandweer kazerne ‘de Rode Haan’ voor 11,5 miljoen aan Triodos (GroenLinks bank) verkocht. In 2006 heeft de gemeente dat kantoor voor 13,5 miljoen plus 3 miljoen inrichtingskosten zelf laten bouwen. We schrijven dus 2 miljoen af. Ondanks het feit dat het geheel verhuurd is. De grondprijs zal ook wel gestegen zijn nu de locatie aan uitstraling verbeterd is door de spoorzone. We kunnen weer een verlies opnemen bij een D66/GroenLinkse vastgoed ontwikkeling. Weer is eens bewezen dat ambtenaren geen snars verstand van commercieel vastgoed hebben.

...


woensdag 27 december 2017 04h23 week 52 politiekdelft.nl    TOP

delft-afbeeldingpvda20171227

Aandelen Eneco verkopen: ja of nee.

De PvdA, een partij met leden

Nick den Hollander, raadslid PvdA

Soms staan er onderwerpen op de agenda van de Gemeenteraad waarvan je als raadslid op hel eerste gezicht denkt dat zij weinig aanleiding tot discussie geven. Het principebestuit om het aandeelhouderschap van Eneco af te bouwen leek zo'n onderwerp. De kwestie oogde simpel: nu per 31 januari 2017 de energiebedrijven en dus ook Eneco zijn geprivatiseerd, ligt het niet langer voor de hand dat een gemeente die aandelen nog bezit. De Gemeente Delft koopt van uw belastinggeld immers ook geen bedrijf als Google of Shell.

In de fractie werd uitgebreid over het besluit gesproken. Belangrijke punten bleken werkgelegenheid en duurzaamheid. Wat zou er kunnen gebeuren als de aandelen aan een zogenaamd hedgefonds zouden worden verkocht? Van dit soort fondsen is bekend dat zij gaan voor de winst op korte termijn en daarvoor een bedrijf desnoods opsplitsen. Behouden de werknemers van Eneco dan nog wel hun baan? En zal er dan ook niet gerommeld gaan worden aan de duurzame koers van Eneco? Aan de andere kant: verkoop van de aandelen levert een aanzienlijk bedrag op, dat direct in de stad kan worden geïnvesteerd. Daarbij bezit Delft slechts 2,44 procent van de aandelen, dus hoe groot is onze invloed eigenlijk?

Ledenraadpleging
Over één ding waren alle leden van de fractie het direct eens: zo'n belangrijk besluit neem je niet zomaar. Dat bleek ook wel uit de vele bezorgde berichten die binnenkwamen: van de vakbonden, milieuorganisaties en medewerkers van Eneco, maar ook van bewoners van Delft. Het bracht ons ertoe een raadpleging onder de Delftse PvdA-leden te houden.

Verstandiger
Uit de vele reacties bleek de grote betrokkenheid bij en vooral ook de zorgen over het klimaat, het milieu en het behoud van werkgelegenheid. Cashen klinkt leuk, maar de overgrote meerderheid van de Delftse leden vond het behoud van de aandelen en daarmee van de duurzame koers van Eneco verstandiger. Dit standpunt hebben we ingebracht in de Raad, en daar bleek dat meer partijen er zo over dachten. Uiteindelijk stemde een duidelijke meerderheid tegen het besluit om de aandelen van Eneco te verkopen.

Discussie gaat verder
Omdat een meerderheid van de gemeenten (net geen 75 procent) wel tot verkoop besloot, zal Eneco in de komende maanden met nadere voorstellen komen. Deze worden dan opnieuw aan alle betrokken gemeenteraden voorgelegd. Eén ding is zeker: aan de discussie over de toekomst van Eneco komt voorlopig nog geen einde.

Reactie? Mail naar
hollanderng@gmail.com

Dossiers: ENECO AANDELEN - houden of verkopen


dinsdag 26 december 2017 12h21 week 52 politiekdelft.nl    TOP

-----

Wytze Patijn heeft als stadsbouwmeester zo’n beetje half Delft vormgegeven

Redactie indebuurt.nl

... 'HET LIJKT WEL ALSOF VERKEERS-ONTWERPERS ALLEEN MAAR AUTORIJDEN EN NOOIT FIETSEN'
"Neem nou de Westvest, dat ziet er toch niet uit met al die hoge stoepen! In Delft krijgt het verkeer een veel te dominante plek. Een stad ademt nou eenmaal door fietsers en voetgangers. Het lijkt ook wel alsof de ontwerpers alleen maar in een auto zitten, want het autodenken is ook op fietspaden toegepast. Zo vind ik het bijvoorbeeld héél onhandig dat er bij het busstation geen plek is voor fietsers."


HERHAALD BERICHT dinsdag 27 december 2016 04h25 week 52 politiekdelft.nl    TOP

Anti-fietswallen in Delft?

delft-westvest-anti-fietswal-20161226154915.jpg

Delft. Westvest tegenover de Barbarasteeg. Onder het régime van Groenlinkse Grashoff kende Delft "fiets-razzia's". Nu heb ik "anti-fietswallen" waargenomen.

Westvest met hoge stoepranden. Onbegaanbaar gemaakt voor voetgangers en fietsen.

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl
Een mij toegestuurde foto was reden om een filmpje te maken.
(naar boven verplaatst)

delft-westvest-stoep-20161226a.jpg

Delft. Hoge stoepranden op de Westvest.


dinsdag 26 december 2017 00h01 week 52 politiekdelft.nl    TOP

Goede wensen vanuit de Delftse Politiek

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

22 december 2017

Namens het college van burgemeester en wethouders wensen wij jullie hele fijne kerstdagen en een gelukkig 2018!
pic.twitter.com/KnPCpSVt7s


delft-afbeeldingodkerstfeest2017


delft-sb-fijne-feestdagen-enz-20171224


delft-afbeeldingcdakerst2017


delft-afbeeldingd66kerst2017

UPDATE   maandag 25 december 2017 00h41 week 52 politiekdelft.nl    TOP

delft-wh-van-leeuwenlaan-000-volle-vuilcontainers-20171224145827

Delft, Albert Heijn aan de W.H. van Leeuwenlaan.
Zondag 24 december 2017 om 14h58: Avalex leegt een PMD bak.

Glasbakken nog steeds niet geleegd!

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Avalex heeft zojuist de PMD bak geleegd De glasbakken zitten nog vol constateer ik. Van Albert Heijn hoorde ik dat mensen hadden geklaagd over glasscherven. Daarom haalt het personeel steeds flessen weg om de klanten ter wille te zijn. Omgekeerde wereld want zo aardig is de gemeente nooit geweest voor Albert Heijn. De fietsparkeersplaats is vaak overvol om maar iets te noemen. Bij aankomst geen flessen naast de glasbak. Bij vertek dus weer wel. Zie de foto's hieronder.

delft-wh-van-leeuwenlaan-000-volle-vuilcontainers-20171224150040    delft-wh-van-leeuwenlaan-000-volle-vuilcontainers-20171224160326

Aantal flessen bij aankomst om 15h00 en een uur later bij vertrek om 16h03.


Herhaald bericht   zondag 24 december 2017 03h33 week 51 politiekdelft.nl    TOP

delft-wh-van-leeuwenlaan-glasbakken-20171223164826.jpg

Volle glasbakken bij Albert Heijn op de W.H. van Leeuwenlaan

VOLLE GLASCONTAINERS
WH VAN LEEUWENLAAN

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft

Eind zaterdagmiddag sprak ik met de bedrijfsleider van Albert Heijn. Hij plakte medelingen op de glascontainers: Glabak is vol. Lever uw glas a.u.b. op een later moment in. Toen ik naar huis gingen stonden de eerste flessen er al.

Een eindje verder aan de Laan van Altena woont in de laatste nieuwbouw wethouder Stephan Brandligt die sinds kort ook dagelijkse bestuurder is van Avalex. Mijn idee: Dat als het niet lukt de volle bakken tijdig te legen, Stephan zijn parkeerterreintje voor zijn huisdeur gedurende de feestdagen welwillend beschikbaar stelt voor tijdelijke glasopslag. Ongetwijfeld heeft Stephan bij het komen en gaan van en naar zijn woning de overlast al waargenomen.

Op 30 april 2015 opende wethouder Brandligt met trots de papiercontainer met zonnecollectors. In Rotterdam zijn de afvalcontainers voorzien van slimme sensors die aangeven hoe vol de bakken zitten. De kosten worden terugverdiend door minder ritter en overlast.

Vraag: ben je al op zoek naar een kandidaat die omzetvergroting zoekt en Avalex wil privatiseren en overnemen? Mijns inziens de enige oplossing om er als Delft financieel goed uit te komen.

Foto update volgt in de loop van morgen.


maandag 25 december 2017 00h02 week 52 politiekdelft.nl    TOP

(273) Jezus klopt op de deur

Arie van der Veen, webcolumnist

Aan de vooravond van Kerst ruist de naam van Jezus langs de wolken. "Die naam draagt mijn Heiland....." Velen kennen de naam van Jezus die zo goed en trouw klinkt en jazeker het kerstgevoel is weer intens. Zeker ook met een oplopende economie.

Het kerstverhaal spreekt mij theologisch niet zo aan, maar wel de volksvertelling. Ik kwam recent in een hotel en daar sprak mij aan als Jozef met een zwangere vrouw, de portier zei onmiddellijk, 'Dan kunt hier de ezel stallen'.

Wat het kerstevangelie beschrijft, in de Bijbel is het levensverhaal van Christus, een richtsnoer in het belijden. En waar Mattheus de alpha is, vormen Openbaringen de Omega. Alles komt langs. En Jezus komt ook langs. In Openbaringen wordt verhaald over de Klop op deur. Niet die van Ina Boudier-Bakker, maar van Johannes (voorzover hij dit geschreven heeft) Jezus klopt op de deur. Hij valt niet met de deur in huis. Hij komt als gast, als gast in het hart.

Het verhaal van Kerst is het verhaal van Jezus. Wiens naam ons zo goed in het oor klinkt. Jezus de man van de zaligsprekingen, de werken van barmhartigheden. De zieken bezoeken, de doden begraven, de armen helpen, en de naakten kleden.

De jaarlijkse kerst is een herinnering aan die waarden. Eigenlijk een set van goede voornemens. En wie zijn deur daar voor opendoet, en Jezus binnenlaat, daar laat hij de Goede Boodschap in. En de deur hoeft dan niet meer openstaan, want Jezus is zelf de deur. De deur die toegang biedt tot het heil. Het heil dat ons wordt voorgespiegeld in de brede en smalle weg. En kinderkens de hel ligt hier op aarde. En dooft hopelijk snel want ook deze moet gasloos.

Oh kerstnacht, schoner dan de dagen, hoe kunnen wij het licht verdragen ? Dat licht dat eeuwig zal stralen en de wereld zal verlichten als het ware als een groot omgekeerd zonnepaneel. Jezus klopt op de deur, niet als een overheid. Maar als een vriend. Verheft uw hart, en niet uw mobiel zei de Paus al. Het kerstverhaal als voorafschaduwing van het heil dat ons hier wacht. Daarom Maranatha, kom haastig, en klopt onze poort. Opdat vele poorten openstaan. En een gouden kerst.

Dit is voorlopig mijn laatste column in 2017. In 2018 neemt Hillenius de draad weer op.


maandag 25 december 2017 00h01 week 52 politiekdelft.nl    TOP

delft-reinier-de-graafweg-005-kerstboom-20171219080646

De kerstboom in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar.
harrie fruyt van hertog

Gisteravond kreeg ik van Peter Smit onderstaande kerstgedicht. Peter Smit: "Ik heb met Martin Stoelinga afgesproken dat ik het programma voor 2018-2022 ga schrijven voor Onafhankelijk Delft." Peter wil zich politiek actief maken voor GR2018. We gaan het zien en veel van hem horen! Succes peet.

 1. KERSTGEDACHTE
 2. Je zou het niet verwachten
 3. Toch heb ik nog een Kerstgedachte
 4. Ter overdenking voor iedereen
 5. De meeste dingen doe je toch alleen
 6. De wereld staat bijna in de hens
 7. Agressie kent geen grens
 8. Iedereen is boos op iedereen
 9. Waar moeten we samen nu nog heen
 10. Regeringen en leiders
 11. Wij smachten naar bevrijders
 12. Bevrijders van het juk
 13. Door geld en macht gaat alles stuk
 14. Principes en eer
 15. Ze zijn er zowat niet meer
 16. De wereld is verrot
 17. Alles maken ze kapot
 18. Mensen lijken geen mensen meer
 19. Daarom doet het ook zo'n zeer
 20. Om mensen te zien lijden
 21. En niemand kan ze bevrijden
 22. Toch was er ooit een man
 23. Die zei "Het kan"
 24. Alleen moetje erin geloven
 25. Dan kunnen we ook makkelijk gedogen
 26. Straks zitten we weer bijeen
 27. En zijn we even niet alleen
 28. Dan denken we aan vrede
 29. En zijn we met wat we hebben tevreden
 30. Waarom kan dat maar eens per jaar
 31. We moeten er altijd zijn voor elkaar
 32. Hou daarom in gedachten
 33. Doe voor anderen wat we van hen verwachten
 34. Leiders misbruiken hun macht
 35. Aan de burgers wordt niet meer gedacht
 36. Eigen gewin staat voorop
 37. Dat kost menigeen zijn kop
 38. Laten we hier samen tegen vechten
 39. Wij hebben ook rechten
 40. Iedereen moet vrij
 41. Vecht je mee met mij
 42. Daarom hier mijn Kerstgedachte
 43. DOE IETS, en blijf niet wachten
 44. P.J. Smit

VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!

Wat publiceerde
PolitiekDelft 10 jaar geleden

delft-kop_verdana1_pd_01

http://www.politiekdelft.nl/index_2007_12_31.html

TOP