koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


 politiekdelft.nl    TOP


zondag 7 mei 2017 14h24 week 18 politiekdelft.nl    TOP

LIVE radioverslag: Excelsior - Feijenoord


delft-rotterdam-stadhuisplein-excelsior-feijenoord-20170507

Rotterdam, Coolsingel.


zaterdag 6 mei 2017 09h07 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170506

(193) Over rekken, strekken en lekken

Arie van der Veen, webcolumnist

Terwijl heel Nederland gedenkt, viert of zich verheugt op de voetbalsuccessen, vindt ergens in Den Haag de formatie plaats. Of die nu echt plaatsvindt is nog maar de vraag. De meeste berichten gaan over de familieomstandigheden van Jesse Klaver. Gisteren verscheen opeens op RTL een bericht over de mogelijke verdeling van ministersposten en namen van kandidaat-bewindslieden. Over het laatste wil ik het nu niet hebben, want dit is voorlopig nog een tombola. Interessanter is de voorgestelde verdeling van ministersposten en vooral het aantal: 4-3-3-2. Dat houdt in 12 ministers.

Van Mark Rutte is bekend dat hij graag werkt in kleine teams. Een ministerraad moet niet te groot zijn. In het verleden waren er wel 17 ministers en een rits staatssecretarissen, maar onder Rutte is daar een eind aan gemaakt. Zij het dat er regelmatig geklaagd werd door ministers over de werkdruk en de behoefte aan een extra staatssecretaris. Ministersposten verdelen in de kabinetsformatie, het is een schaakspel, soms een kwartet, en ergens liggen er ook grenzen of mores. En daarbij is Financiën een gewild object, Veiligheid en Justitie op dit moment besmet. Binnenlandse Zaken een afgewezen bruid. En wie waagt zich aan Defensie ?

Heel interessant is vooral de vraag welke post GroenLinks krijgt. Menig VVD-er, maar ook CDA-er zal gruwen van de gedachte dat GroenLinks een minister voor Infrastructuur en Milieu zou mogen leveren. Een nieuwe "mister auto-pesten" lijkt daarmee geboren. Tegelijk valt op dat er nog weinig zicht is op de door het CDA zo gewenste minister van Landbouw. En hoe zit het met de minister van Familie- en Gezinszaken ?

Een kabinetsformatie is rekken en strekken. Lenigheid is een kunst en Mark Rutte kent dit als geen ander. Maar in hoeverre rekt zijn eigen partij mee ? Van zeven naar vier ministers en GroenLinks zichtbaar aan boord ? Dat zijn toch wel onderwerpen. In een formatie gaat het fout als men gaat lekken. Bewust lekken om de achterban te peilen, de opinie te beïnvloeden of de geesten rijp te maken. Deze week leek het er wel op.

Tot op heden is het beeld van de formatie dat er weinig liefde is en weinig dynamiek. Dat kan natuurlijk schijn zijn. Een proces met vier partijen is toch iets anders dan met twee. Zeker als daar de wil en de duiding is. Dan is kwartetten gewoon rechtstreeks afruilen. Nu is het kwartetten met vier en daar past een andere speltheorie bij.

Intussen voert het bedrijfsleven de druk op. Dit keer niet rond mobiliteit of lastenverlichting. Nee, vooral rond duurzaam ondernemen. Daar ziet men handel in. En terecht. Het bedrijfsleven is weer eens slagvaardiger dan de politiek. In die zin zou de VVD zelf het departement van Infrastructuur en Milieu moeten claimen. Daarnaast is het toch opmerkelijk dat Veiligheid en Justitie wordt doorgeschoven als een hete aardappel. Dat was in de afgelopen formaties wel anders, maar de VVD heeft er neem ik aan zijn bekomst van. De sturing van dat departement lijkt me een thema. En dat zal ongetwijfeld besproken worden. Het is in ieder geval raadzaam om bewindslieden van meerdere partijen daaraan te verbinden. Niet opnieuw een partijkantoor. Maar dat geldt ook voor andere departementen.

Drie ministers voor het CDA ! Een bescheiden aanbod, zeker in historisch perspectief. Maar de tijden zijn veranderd, en het is een basis om nieuwe gezichten te presenteren. En men zal zich realiseren dat de termijn van Rutte eindig is. Met 4 VVD en 3 CDA is er toch een centrum-rechtse meerderheid in het kabinet. In die zin verandert er eigenlijk niet zoveel ten opzichte van de vorige ronde onder Rutte-II. Alleen de spelers aan tafel zijn gewijzigd.

Kabinetsformaties zijn wonderlijke processen. En naar mate ze langer duren gaan zich er meerdere externen mee bemoeien. Rekken en strekken vindt plaats in de vertrouwelijkheid. Pas als men gaat lekken wordt het serieus. Of deze poging gaat lukken, ik waag het nog te betwijfelen. Nu al lekken over kabinetsposten, en zetelverdeling lijkt me vroeg. En GroenLinks op I&M ? Er zijn wel plezieriger weken in de VVD geweest. En met een tijdelijk voorzittersloze situatie is het lastig de achterban te mennen, laat staan te temmen!

De informateur sprak dezer dagen over tempo en knopen hakken. Een duidelijk signaal. Of dat haar gaat lukken zullen we zien. Voorlopig waag ik het nog te betwijfelen of het wat wordt. Anderzijds als men mensen vindt uit de verschillende partijen die er voor willen gaan, dan is dat tenminste een stap. Want uiteindelijk gaat het bij formeren, of dat nu landelijk, provinciaal of in de gemeente is om de vraag of een groep mensen bereid en in staat is het vier jaar met elkaar vol te houden. Wordt vervolgd !


zaterdag 6 mei 2017 08h39 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170506

Weet gemeente Delft wat Natucal is?

Aad Meuleman, raadslid SB en Werner Bremer, commissielid SB

In Delft op Zondag van afgelopen weekend trof onze fractie een Kennisgeving beschikking aan van de Gedeputeerde Staten Zuid-Holland. De Provincie is voornemens aan DSM een omgevingsvergunning te verlenen voor de plaatsing van een opslagtank voor Natucal.

Als de Provincie een vergunning verleent aan DSM is extra aandacht vereist, zo leert de geschiedenis. Wij denken natuurlijk onmiddellijk aan de huidige grondwaterproblematiek. Ooit verleende de Provincie een vergunning aan DSM voor het oppompen van gigantische hoeveelheden grondwater. Nu dit bedrijf stopt met het oppompen, kan dit tot grote problemen voor Delft leiden. .

DSM geeft aan dat zij niet verplicht zijn om grondwater op te pompen. Het Hoogheemraadschap roept dat zij alleen gaan over oppervlaktewater en de Provincie stelt dat het gewoon een Delfts probleem is. Het lijkt erop dat geen enkele partij verantwoordelijkheid wil nemen als er iets niet goed gaat en feitelijk elke grondeigenaar verantwoordelijk is voor het grondwater op zijn/haar perceel. Wij zijn benieuwd of, indien er schades ontstaan, dit vluchtgedrag juridisch standhoudt.

En nu dus een opslagtank Natucal in Delft. Wat voor stof is dat? Even zoeken op internet, maar niets te vinden over het product Natucal. Dat geeft te denken. Is dit een gevaarlijke stof en zo ja, welk risico loopt Delft dan en wie is dan verantwoordelijk als er een risico ontstaat.

Voor onze fractie reden om schriftelijke vragen te stellen aan het college. Zie onderstaand.


zaterdag 6 mei 2017 07h56 week 18 politiekdelft.nl    TOP

010nu - Leefbaar Rotterdam herdenkt Pim Fortuyn op 6 mei

LEEFBAAR ROTTERDAM HERDENKT PIM FORTUYN OP 6 MEI IN ROTTERDAM

Michel van Elck en Bart van Drunen, raadsleden Leefbaar Rotterdam

Pim Fortuyn wordt zaterdag 6 mei herdacht in Rotterdam door Leefbaar Rotterdam. Het is 15 jaar geleden dat hij werd vermoord. Fortuyn betekende veel voor raadslid Michel van Elck als ook voor Bart van Drunen van de jongeren tak van de partij.

"Wat hij voor mij het meest heeft betekent is dat hij de mogelijkheid heeft gegeven om echt te zeggen wat je wilt. Het debat heeft hij helemaal open getrokken. Er was een beklemmende sfeer, die nu overigens weer terugkomt vind ik, dat je heel erg moet denken over wat je zegt. Dat je geen mensen kwetst", begint Bart van Drunen. Samen met raadslid Michel van Elck loopt hij voor het voormalige huis van Fortuyn.

"Het was natuurlijk een meesterlijke debater. Hij trok iedereen aan. Dat is voor mij ook de reden om de politiek in te gaan", vertelt Michel van Elck. Met trots is hij raadslid voor Leefbaar Rotterdam. "Ik denk dat Pim Fortuyn Rotterdam gebracht heeft wat Rotterdam altijd pretendeerde. Dat van een stad van 'niet lullen, maar poetsen', wat jarenlang het imago van de stad is geweest, maar dat dat gewoon niet gebeurde en dat Pim Fortuyn dat uiteindelijk wel gedaan heeft", besluit Van Drunen.


zaterdag 6 mei 2017 07h46 week 18 politiekdelft.nl    TOP

Wierd Duk in AD: "Komt het door mijn hoofddoek?"

Martin Stoelinga, raadslid OD

Beste Wierd Duk,

Ik zou graag reageren op uw zienswijze "komt het door mijn hoofddoek" Het antwoord is ja! Wat mij betreft is het een provocatie van de laatste tijd. De islamisering gaat snel heel snel, vandaar deze korte brief.

In de jaren 70 , waren wij regelmatig te gast in het midden oosten, Ankara, Istanbul, Cairo, Teheran. De Tee Set met de hit o.a. Ma Belle Amie. Concert zalen, en scholen, festival. Zelden was er een hoofddoekje te zien getuige ook de vele foto's.

Deze uiting van ik ben Moslim! is door de geestelijken ingevoerd. Het is niet alleen de hoofddoek er is meer wat de Nederlander irriteert. Veel jonge moslima's zijn veel te zwaar 80%. En de zon dringt ook niet door voor de nodige vitamines.

Voor meisjes die uit de islam cultuur zijn gestapt, weten precies waarom zij de hoofddoek niet willen dragen, onderdrukking van de vrouw. Nergens staat geschreven dat de hoofddoek een verplichting is van de ideologie. Er zijn veel te weinig meisjes die sporten, soms in de beslotenheid van een afgehuurd zwembad.

Dan heb ik het nog niet over islamofobie of populisme. Het is realisme, of dacht U nu werkelijk dat onze ouders ontkende dat in 1938. Nazi fobie een grapje was, of was dat ook zo maar populisme.


vrijdag 5 mei 2017 17h43 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-janpeterdewit20170505

Delft. Kranslegging op de Nieuwe Plantage. Foto Jan Peter de Wit

Dodenherdenking Delft op 4 mei 2017

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Gisteren de miljoenen doden door het fascisme herdacht. Nu worden we door Erdogan voor nazaten van de fascisten uitgescholden. Twee mannen van de Turkse Dinayet Sultan Ahmed moskee legden een krans neer. Daarmee nemen ze afstand van Erdogan.


vrijdag 5 mei 2017 07h39 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170505

(192) Naar de Coolsingel en naar Stockholm

Arie van der Veen, webcolumnist

De maand mei is ieder jaar een maand van gedenken en vieren. Vorig jaar schreef ik een column (nummer 57) over de waarde van gedenken en vieren. En die column heeft niets van zijn actualiteit verloren. En daarom is het niet nodig daarover nu weer te schrijven. Nee, gedenken en vieren is van alle tijden. En daarom nu de blik op het bijna historische karakter van de maand mei in het voetbal. Feyenoord op weg naar het kampioenschap en daarmee naar de Coolsingel. En Ajax op weg naar de Europese triomf. Onderweg naar de finale in Stockholm, na een fantastische show in de Johan Cruyff-arena. En dat allemaal sinds eind vorige eeuw. Het kan toch weer verkeren.

Als trouwe Feyenoordfan keek ik met open ogen, en vol bewondering naar de wedstrijd Ajax-Olympic Lyon. In een bijna orgastische Arena speelden de Ajax-helden de gedesoriënteerde Fransen van de mat. Eerst met het winnaarsgeluk in de eerste helft, en in de tweede helft op basis van kwaliteit en klasse. Wat een genot om te kijken. En ik voelde sinds jaren geen jaloezie, of afgunst. Nee, met Feyenoord op de rand van de Coolsingel, is het gewoon genieten van Ajax. Somberaars voorspelden regelmatig dat Feyenoord geen kampioen meer kon worden, en dat Ajax in Europa niet verder kon komen dan een kwartfinale. En nu is alles anders. Er gloort weer hoop op de Nederlandse velden. Zeker na de debacles van Oranje en het Nederlandse clubvoetbal een heerlijk gevoel.

Nederlandse voetbalsuccessen dreigden toch een beetje vooral gedenken te worden. Het grote Ajax in Europa (1971-73). Feyenoord laatste cupwinnaar in 2002. En hoelang is het ook al weer geleden dat de club van Zuid kampioen werd ? De huidige successen zijn gebaseerd op realistisch clubbeleid. Bij Feyenoord en Ajax wordt de hand op de knip gehouden. Gekozen is voor een beleid waarin zij zich ontwikkelen tot opleidingsclubs. Eigenlijk zijn ze in het Europese voetbalgeweld geworden tot open etalages voor verkoop. En toch weten ze successen te boeken. Dat Feyenoord kampioen wordt is het resultaat van jarenlang opbouwwerk, onder de leiding van de huidige directie. Wat men ook vindt van het duo Gudde-Van Geel, Feyenoord staat er weer.

Ajax heeft op een bijzondere wijze het seizoen opgebouwd en nu heeft het team vleugels gekregen. Wellicht verlost van de kampioensdruk, speelt men met de flair van een Europees Kampioen. En dit is allemaal positief voor het Nederlands voetbal. Zowel sportief als financieel. Een team met een aantal internationale talenten, maar gedragen door Nederlandse spelers die zich steeds meer ontwikkelen tot motoren, aanjagers en steunpilaren. En daarbij een aantal excellente jonge talenten. Die als het er op aankomt hun mannetje staan. Dat biedt vertrouwen voor de komende jaren ook in Oranje !

Ajax en Feyenoord. Dat zijn toch de grootmachten in Nederlandse voetbal, met PSV als goede derde op dit moment. Het Nederlands voetbal lijkt terug op de Europese velden en dat is een reden voor vieren ! Gelukkig hoeven we niet alleen te gedenken. Ook in de 21e eeuw Nederlands voetbalsucces. Met een nieuwe lichting trainers. Met realistische en competente voetbalbestuurders. Dat was in het verleden ook de basis voor langjarig succes in Europa, en met Oranje.

Gedenken en vieren. Dat hoort bij elkaar ! In Amsterdam en in Rotterdam, en in het hele land. En met zo veel positivisme is het straks ook weer reden om naar het Nederlands elftal te kijken. De KNVB is nu vooral met zichzelf bezig, en toont telkens zijn onmacht aan. En wat nog erger is: de onprofessionaliteit. Het wordt tijd dat men gaat buurten bij Ajax en Feyenoord om na te gaan wat de basis van succes is. En dat is toch vooral rustig opbouwen te midden van het geweld in de buitenwereld. Het moet toch weer goed komen, met de goede mensen aan het roer.

Wat een voorrecht om zulke successen mee te kunnen maken. Straks op de Coolsingel. Hoeveel mensen binnen en buiten Rotterdam gunnen Feyenoord niet de schaal ? En daarna naar Stockholm. Ajax weer centraal op het Europees niveau. En daarmee is Nederland weer in beeld. Niet tobben over reserve-plekken in de Champions-league. Maar voluit recht op rechtstreekse plaatsing, en dat direct afgedwongen.

Feyenoord lijkt het kampioenschap niet meer te ontgaan. En Ajax stoomt op naar de finale. Dat allemaal in de maand mei. Vandaag gedenken we de gevallenen. Morgen vieren de vrijheid. En naast het Wilhelmus klink dan stilletjes of soms openlijk: Hand in Hand de Kameraden, en vooral We gaan naar Stockholm toe. En dat is jaren wel anders geweest.

Herdenken en vieren, belangrijk. En wat kan voetbal straks weer een enorme bindende kracht in de Nederlandse samenleving zijn. Duizenden mensen op de Coolsingel en duizenden richting Stockholm. Een groot compliment voor Feyenoord en Ajax. En laten we dezer dagen terughoudend zijn om te zingen over de "Joden". Want vier mei is vooral een dag dat wij ook hen gedenken. En dat is iets anders dan daar over te zingen of om te springen.

De maand mei is altijd weer bijzonder. Mei 2017 is dat in het bijzonder. Genieten van de voorpret, en vooral straks uitbundig vieren. Waar Nederland trots op kan zijn ! En terecht. Ik kijk er naar uit. Eerst naar de Coolsingel en straks naar Stockholm ! Het lijkt te gaan gebeuren.


vrijdag 5 mei 2017 07h20 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-sp20170505

HUURDERS HEILIGE LAND EISEN RENOVATIE IN PLAATS VAN SLOOP VAN WOONBRON

Lieke van Rossum, raadslid SP Delft

De bewoners van de 'witte huizen' in het Heilige Land hebben onlangs van verhuurder Woonbron gehoord dat er plannen zijn de huizen binnen een paar jaar te slopen. Veel huurders vinden het fijn wonen in deze buurt en willen niet weg. Zij laten het er niet bij zitten: er is inmiddels een buurtcomité aan de slag om de sloop te voorkomen.

...

De SP ondersteunt de bewoners bij hun actie. De partij maakt zich al langer zorgen over de beschikbaarheid van dit soort betaalbare huurwoningen in Delft. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman komt naar Delft om de bewoners een hart onder de riem te steken en zal de aanwezigen toespreken. Ook de woonbond zal aanwezig zijn.


vrijdag 5 mei 2017 07h16 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170505

Dodenherdenking Jaffa Delft

Aad Meuleman, raadslid SB


vrijdag 5 mei 2017 01h02 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170505

OD bij dodenherdenking Nieuwe Plantage

Martin Stoelinga, raadslid OD


donderdag 4 mei 2017 10h18 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-hardwareinfo20170504

Wat je moet weten over elektrisch autorijden

Eric van Ballegoie, redactie nl.hardware.info

Elektrische auto's stoten (lokaal) geen giftige gassen of CO² uit en hebben relatief lage gebruikskosten. Maar hoe zit met de aanschafprijs, subsidies, het opladen en het bereik van elektrische auto's? Wij zetten de belangrijkste informatie op een rij.

De auto met brandstofmotor heeft zijn langste tijd gehad, als we de beleidsplannen van Europese en nationale overheden mogen geloven. Internationale doelstellingen met betreding tot CO2 reductie zorgen ervoor dat in Nederland vanaf 2035 alle nieuw verkochte auto's "in staat moeten zijn om CO2-emissievrij te rijden", wat feitelijk betekent dat brandstofmotoren vanaf dat moment uit den boze zijn.

...


donderdag 4 mei 2017 09h56 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-volvocars20170504

INNOVATIE IN TECHNOLOGIE
Hoe werkt het?

Katarina Adlercreutz, Volvo Cars' Vice President Product Marketing

Een autonome - oftewel zelfrijdende - auto kan zelf accelereren, remmen en sturen. Vandaag de dag gebruikt Volvo al semi-autonome technologieën in bestaande auto's, zoals de nieuwe S90, V90 en XC90. Denk daarbij aan toepassingen als City Safety, Pilot Assist en de Adaptieve Cruise Control. De volledig autonome auto gaat nog een stap verder. Deze is in staat om alle functies over te nemen zonder de supervisie van de bestuurder.
...


donderdag 4 mei 2017 09h39 week 18 politiekdelft.nl    TOP

Disruptie in automotive: Van zelf sturen naar gedeeld autonoom rijden

Henk Hofstede, bedrijfseconoom ABN AMRO

De auto-industrie nadert een beslissend kruispunt, van waaruit technologische, culturele en duurzame krachten naar een ander mobiliteitsmodel moeten leiden. Dit leidt tot disruptie in de automotive. Een nieuwe wereld ontstaat waarin autonome elektrische auto's worden gedeeld en 'connected' zijn met hun omgeving. Er blijven echter genoeg vragen over. Wie straks aan het stuur zit, bijvoorbeeld. Robots, omdat verzekeraars dat eisen vanwege minder ongelukken? Of wijzelf, omdat zelfrijdende auto's te vaak haperen en dodelijke ongevallen veroorzaken? Hoe snel gaan deze ontwikkelingen en is er nog een rol voor traditionele fabrikanten en dealers?

...

Mobiliteit als dienst levert veel op De verwachting is dat producenten van elektrische, zelfrijdende auto's in de toekomst mobiliteit als dienst gaan aanbieden. Dat scheelt fossiele brandstoffen, CO2-uitstoot en tienduizenden verkeersslachtoffers. Bovendien levert het een besparing op van miljarden euro's. De draai van producent van persoonlijke voertuigen naar Mobility Service Provider is alleen niet makkelijk te maken. Aanbieders als Uber en Lyft zijn er al jaren mee bezig.

...


donderdag 4 mei 2017 01h44 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-bbn20170504

Avond over kamerbewoning in de binnenstad

Joop Gravesteijn, voorzitter

Op 2 mei vond een bijeenkomst plaats met vaste bewoners en studenten die ook deels in de binnenstad van Delft wonen. Doel van deze avond was het zoeken naar constructieve oplossingen die ervoor zorgen dat er minder overlast ervaren wordt. Het initiatief voor de avond lag bij de VSSD.

...

Dat het onderwerp leeft bleek uit de opkomst van de avond. Er waren veel belangstellenden naar de Postzaal van 't Postkantoor gekomen. De aftrap werd gedaan door binnenstadbewoner en hoogleraar aan de TU Delft Marja Elsinga, die ondermeer liet zien dat verkamering al lang bestaat in Delft, maar dit de afgelopen jaren heel sterk is gegroeid. De hierdoor toenemende overlast is aanleiding geweest voor de politiek de gemeente te verzoeken de mogelijkheden tot reguleren te onderzoeken. Delft is de enige studentenstad in Nedeland zonder regulering. Als laatste benadrukte ze het belang dat de TU ook verantwoordelijkheid neemt door wonen op de campus aantrekkelijker te maken.

...

We zien dat Delft sterk achter loopt op andere gemeenten m.b.t. regels rond verkamering, en het is tijd dat er een vergunningstelsel komt, om nieuwe potentiele overlastsituaties te voorkomen en goede huisvesting voor studenten te borgen. Dit heeft ook haast: het nieuwe collegejaar komt er al weer bijna aan.


dinsdag 2 mei 2017 11h49 week 18 politiekdelft.nl    TOP

gigapixel-20170502

Koning Willem Alexander geeft een dinerfeestje op de Dam.

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Zoom in op https://gigapixel.nl en zoek op waar een bekende van je staat.
Uitvinder Rafaël Redczus van Berkel van N8w8 maakte de gigapixel groepsfoto.

gigapixel-ambulance-20170502

Ingezoomd op amululance auto achterin links op de grote foto staat.


dinsdag 2 mei 2017 02h57 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170502

(191) Over politieke partijen

Arie van der Veen, webcolumnist

Vandaag is het 1 mei. En voor wie het vergeten is: dat is de Dag van de Arbeid. In vroegere tijden een dag voor de mobilisatie van de arbeiderskracht: massale protestdemonstraties en oproepen voor betere arbeidsvoorwaarden, sociale voorzieningen e.d. Kom daar nu nog eens voor, bijvoorbeeld in de PvdA. Plichtmatig worden er een aantal bosjes rode rozen uitgedeeld in het Willem Dreeshuis, als dat überhaupt nog gebeurt. Nee, de eerste mei leeft niet meer. De massabeweging is uitgestorven, doorontwikkeld heet dat. En sommige politieke partijen lijken op hun laatste benen te lopen.

De toekomst van de politieke partijen, beter gezegd de vraag naar de toekomst van politieke partijen is dezer dagen een onderwerp van een interessante publicatie van het WI voor het CDA. En wie de kranten leest ziet permanent allerlei ontwikkelingen in politieke partijen, en het is de moeite waard daar nu wat dieper op in te gaan.

De NRC schreef dezer dagen over de desastreuze keuze in de PvdA om over te gaan op lijsttrekkersverkiezingen op een verkeerd moment en eigenlijk met de verkeerde kandidaten. In de VVD speelt opeens de vraag naar de integriteit van de VVD-voorzitter. Hij heeft zakelijk een handige deal gesloten, en nu opeens is Leiden in last. Terecht kijkt de interne integriteitscommissie er nu naar. En laten we hopen voor het aanzien van de politiek dat hij er gezuiverd uitkomt. En tenslotte in het CDA gaan steeds meer stemmen op om de C van het CDA te schrappen en voort te gaan als een pragmatische volkspartij. Over al die onderwerpen is wel iets te zeggen.

Wie kijkt naar de ontwikkeling van politieke partijen kan eigenlijk alleen maar somber zijn. Van de vroegere functies van politiek partijen staat alleen nog de recruteringsfunctie, en beter gezegd de kandideringsfunctie overeind. Immers er moeten kandidaten gesteld worden. En dat was in het verleden ook zo, maar toen maakten politieke partijen integraal deel uit van een volksbeweging, een geinspireerd netwerk of een zuil. Nu staan partijen op zichzelf, en proberen zijn hun andere functies, programma-ontwikkeling en vertegenwoordiging krampachtig inhoud te geven. Er is daarbij een grote kloof ontstaan tussen het landelijke (professionele) kader en de partijafdelingen in het land. Niet voor niks wordt er in de VVD gesproken over de 'mal' van Rutte. En over de landelijke uitstraling van PvdA-kandidaten hoeven we het op dit moment niet te hebben.

Natuurlijk zijn er ook wel positieve ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld in het CDA het G-1000 initiatief. 1000 CDA-leden waren in Amsterdam bijeen eind vorig jaar om suggesties te doen voor het programma.

Politieke partijen zijn langzamerhand geworden tot marketing- en campagnevoertuigen voor de lijsttrekker en de top van partijen. Dat men zich permanent richt op verkiezingsonderzoek en peilingen toont dat wel aan. En ondanks allerlei goede suggesties, ook in het WI-tijdschrift, lijkt mij dit een ontwikkeling die niet te stoppen is. Social media zullen dit alleen maar versterken, en eigenlijk spelen de partijen daar al massief op in. De partij als voertuig voor de lijsttrekker. En dan maar hopen dat persoon en merk bij elkaar passen.

In die lijn past het om aandacht te besteden aan de discussie in het CDA over het schrappen van de C van Christen in de naam. Christelijke politiek is meer iets voor de CU en SGP. En voor (jonge) kiezer is het een te grote drempel om te kiezen voor de C. Eigenlijk is het de oude discussie van begin jaren 70 van de vorige eeuw. En vooral de Katholieke kiezers zien steeds minder in de C. Redenerend vanuit het denken als volkspartij, (en ook van logisch machtsbehoud) komt men dan van zelf bij het afschaffen van de C. De vraag rijst dan, wat is dan nog materieel de identiteit van het merk CDA ? En bij een afkalvend kader, een verdunning van de binding, moet er toch iets van een gemeenschappelijk gedragen kader blijven. Gestolde waarden, wellicht zelfs normen. Dat er pragmatisch omgegaan wordt met de C van het CDA en dat die vertaald wordt in een politieke waardengedreven boodschap, lijkt me voor de hand liggend. Maar afschaffen van de kernwaarde: de C van het CDA ? Lijkt me in ieder geval gevaarlijk !

De politieke partijen liggen onder vuur: VVD (integriteit), de PvdA (leiderschap) en het CDA op dit moment wat minder, maar de C-discussie is in potentie gevaarlijk. Het lijkt misschien wel somber, maar in de kern toch goed. Namelijk het versterken van het interne democratisch karakter van de politieke partij. En daarvoor zou men nog eens moeten kijken naar toch de leiderschapsverkiezingen. Op lokaal niveau wordt gemakkelijk een wethouder als lijsttrekker genomineerd. En toch is er veel te zeggen voor meervoudige kandidaatstelling. Daarmee komt de persoon van de leider meer in beeld, wordt hij of zij gedwongen kleur te bekennen, en ook mensen van buiten die zich laten registreren, kunnen dan meedoen, In die zin had Jacques Monasch het nog niet zo verkeerd, met zijn gedachte rond open verkiezingen. En tegelijk past hierbij een sterke integriteitscontrole van de genomineerde kandidaten. Waarbij ook duidelijk moet zijn binnen welke grenzen die integriteit zich afspeelt. (In het politieke domein, persoonlijk domein of op het snijvlak).

Politieke partijen liggen onder vuur. En steeds meer zal er sprake zijn opkomen, blinken en verzinken. Vergelijk eens het deconfiture van de zittende partijen in Frankrijk bij de lopende presidentsverkiezingen. Ook in Nederland is er een permanente vernieuwing van politieke partijen, vooral op lokaal niveau. Wat men daar ook van vindt. En vaak raken deze clubs niet eens aan de basisvoorwaarden van een politieke partij, deze ontwikkeling gaat door. En dan hebben we het nog niet eens over de een-lid partij van Wilders. Ik ben heel benieuwd hoe het hem straks bij de raadsverkiezingen vergaat. Afsplitsing-op-afsplitsing lijkt me.

Politieke partijen, men kan er toch niet zonder. Referenda, loting en andere (technocratische) ideeën hebben zo ook hun nadelen. En gelukkig is de representatieve democratie en de rechtsstaat sterk genoeg. Althans tot op heden, om de ontwikkelingen op te vangen en in te kaderen. En het mooie van verkiezingen is, dat de burger altijd schoon schip kan maken. En dat er met nieuw vertrouwen gewerkt kan worden.

De discussie over de rol, en de toekomst van politieke partijen gaat nog wel even door. En zal zeker niet stoppen. Tegelijk gaat het proces van kandidaatstelling voor de raadsverkiezingen in 2018 door. En die verkiezingen vormen nu al een grote uitdaging voor menige partij om met een behoorlijke lijst te komen. En los van alle vernieuwing in processen of procedure. Het gaat om het kandideren van mensen met gezag en niveau. Die in staat zijn te vertalen wat er in de samenleving leeft naar de bestuurstafel, maar die ook oog hebben op andere domeinen in de samenleving. Buiten de formele democratie.

1 mei is een mooie dag om stil te staan bij de rol en toekomst van de politieke partijen. Het is stil op de straten en pleinen waar vroeger de arbeidersmassa's liepen. Het is nu hopelijk een dag van contemplatie en bezinning. Want er is nog veel studie, en beter, veel actie nodig. Want een politieke partij is geen rustig bezit. En nog steeds de moeite waard om aandacht aan te besteden, voordat ze uitsterven. Er is werk aan de winkel !


dinsdag 2 mei 2017 00h38 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170502

Verlenging parkeervergunning moet veel klantvriendelijker

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Er komen regelmatig klachten binnen van bewoners die niet door hadden dat hun parkeervergunning of bezoekerskaart verlopen was.
Beter is het dat Delft net als in Amsterdam de mogelijkheid gaat bieden voor een automatische incasso voor de parkeervergunning.
Ik zal VVD wethouder Harpe in de rondvraag verzoeken of hij het verlengen van de parkeerproducten klantvriendelijker wil maken.


dinsdag 2 mei 2017 00h37 week 18 politiekdelft.nl    TOP

Wethouder Lennart Harpe VVD, een klantonvriendelijk mannetje, bezorgt vergunninghouders onnodig extra werk.

 hfvhdelft-lennart_harpe_cie_efb_20150618a

Lennart Harpe maakt servicemails zoek en stuurt toch naheffingen.

-----

MOGELIJK GEEN SERVICEMAIL

Gemeente Delft, Lennart Harpe

... Het blijkt dat in de afgelopen weken een deel van deze e-mails niet is aangekomen bij de vergunninghouders.
... Helaas is het niet mogelijk om te achterhalen om hoeveel vergunninghouders het gaat.
... Heeft u géén e-mail ontvangen? En bent u vergeten om uw parkeervergunning te verlengen? Dan heeft u misschien een naheffing aangetroffen achter de ruitenwisser.
Indien dit zo is, neem dan contact op met ParkerenDelft via 015 214 62 50.


maandag 1 mei 2017 00h03 week 18 politiekdelft.nl    TOP

Delfts Internet Panel

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Onderstaand mijn antwoorden op vragen van het DIP, Delfts Internet Panel naar mijn sociale visie.

delft-dip-20170422-01 delft-dip-20170422-02 delft-dip-20170422-03

maandag 1 mei 2017 00h02 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-d6620170430

Verkiezing lijsttrekker GR2018

Afdelingsverkiezingscommissie D66

Beste democraat,
Hierbij nodigen we u uit voor de verkiezing van de lijsttrekker voor D66 Delft bij de gemeenteraadsverkiezing van 2018. U kunt kiezen uit een kandidaat: Christine Bel. U vindt haar motivatie bijgesloten.
De stemming gebeurt online. U krijgt een kiescode toegestuurd per email. Deze code is strikt persoonlijk en slechts een keer te gebruiken. Indien u geen email adres heeft opgegeven krijgt, u een stembiljet toegestuurd op uw huisadres. U kunt tot 13 mei 23:59 uur uw stem online uitbrengen. Indien u per post stemt dan dient uw stem uiterlijk 13 mei door de verkiezingscommissie ontvangen zijn. De uitslag wordt bekend gemaakt op 14 mei 2017.
Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met de AVC via VC@d66delft.nl.
Met vriendelijke groet,delft-christine-bel-d6620170430

Lijsttrekker Christine Bel D66 voor GR2018.

D66 wil en kan in Delft het verschil maken. We doen dat met visie en daadkracht. Door te investeren in de toekomst van Delft én Delftenaren. We hebben de financiën weer op orde en bouwen verder aan Delft, aan een innovatieve stad, een duurzame stad en bovenal een stad met kansen voor iedereen: een stad met toekomst.

Delft kent ook de komende jaren bijzondere opgaven, en daarmee kansen. Als kennisstad kan Delft als geen ander inspelen op een veranderende maatschappij en arbeidsmarkt. Delft moet nog aantrekkelijker worden voor innovatieve bedrijven en hun werknemers. Dat de Delftse kenniseconomie banen oplevert op álle niveaus, is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Innovaties dragen tegelijkertijd bij aan een toekomstbestendige stad en samenleving door in te zetten op duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook in de zorg. Ook binnen de woningbouw, zowel bij nieuwbouw als stadvernieuwing, staan duurzaamheid en aansluiting van de woningmarkt op de arbeidsmarkt en een aantrekkelijk woonklimaat centraal.

Tegelijkertijd kent ook Delft de maatschappelijke uitdaging om tweedeling te voorkomen en gelijke kansen te creëren voor iedereen. Gelijke kansen beginnen met aandacht voor de jeugd, hun ontwikkeling, hun perspectief op een goede toekomst. Maar ook bij aansluiting met bevolkingsgroepen die zich minder gehoord of in de steek gelaten voelen. Onze uitdaging is om hen te bereiken, te begrijpen en op weg te helpen waar nodig. Juist op lokaal niveau kunnen we de kloof dichten: tussen arm en rijk, tussen hoog- en laagopgeleid, tussen betrokken en afgehaakt.

Samen met jullie wil ik de visie van D66 uitdragen én realiseren. Tijdens de campagne, zodat iedereen helder voor ogen heeft waar D66 voor staat, in woord én daad; en daarna door met een goed, divers en betrokken D66-team ook vanaf 2018 het voortouw te nemen en het verschil te maken voor een nog mooier Delft voor iedereen.


maandag 1 mei 2017 00h01 week 18 politiekdelft.nl    TOP

delft-odulphusstraat-woonbron-20170430google

Delft. Huurhuizen van Woonbron in de Odulphusstraat.

Geen sloop 65 woningen Heilige land

Jolanda Gaal, raadslid OD

Onafhankelijk Delft is tegen de sloop van 65 woningen in het Heilige land in Delft.
De bewoners willen dat er renovatie plaats vind. Dit is van directeur Mohammed Baba weer een manier om dikke pieken te gaan vangen. De bewoners wonen er vele jaren en hebben het naar hun zin. Laat de wijk zoals hij is en renoveer!
Onafhankelijk Delft zal zich 100 procent inzetten hiervoor!

delft-od20170430

Mevrouw Steijger is in shock

Jolanda Gaal, raadslid OD

Op bezoek bij mevrouw Steijger, Dr. Schaepmanstraat in de wijk het Heilige land. Meteen val ik met de deur in huis met de vraag wat zij ervan vindt dat Woonbron deze woningen in de wijk Heilige land wil slopen. Mevrouw reageert zeer emotioneel. Zij is al op leeftijd, woont hier al jaren met plezier en heeft de woning voor heel veel geld opgeknapt. Zij heeft een tijdje in een flat gewoond maar, zo zegt zij: ik zat daar te verpieteren.

Hier in de wijk, wanneer iemand ziek is of even hulp nodig heeft, dan wordt dit onderling nog geregeld. Het is een ons kent ons wijk. Wij wonen hier met veel plezier. De schok was dan ook groot, toen de brief van Woonbron geopend werd en er de plannen van woonbron directeur Mohammed Baba in te lezen viel. Mevrouw Steijger slaapt nog slecht en piekert enorm dat zij dit op haar oude dag nog moet meemaken! Haar buurman van 92 is er ook kapot van zei hij. Hij is in dat huis geboren en de bewoners zeggen dan ook dat de strijd nog niet gestreden is.

Onafhankelijk Delft zal ook zeker aktie ondernemen. Er is eerdaags een buurt barbeque. Daarin zullen wij naast onze krachten bundelen en met de bewoners bespreken wat wij hiertegen kunnen en zullen doen.


VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!

Wat publiceerde
PolitiekDelft 10 jaar geleden

delft-kop_verdana1_pd_01

http://www.politiekdelft.nl/index_2007_05_31.html

TOP