koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


 politiekdelft.nl    TOP


zaterdag 29 april 2017 02h15 week 17 politiekdelft.nl    TOP

Waar is het straatje van Vermeer?

Alex Mustert, een bekende Vermeer-kenner

delft-alex-mustert-20170429-vermeer-001a

-----

delft-alex-mustert-20170429-vermeer-002a

vrijdag 28 april 2017 17h44 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170428

Goed voorbeeld doet volgen?

Werner Bremer, commissielid SB en Aad Meuleman, raadslid SB

De afgelopen jaren heeft Stadsbelangen Delft steeds vraagtekens gezet bij de dienstverlening van Avalex en het idee van omgekeerd inzamelen inclusief gedoe met allerlei bakken. Minder service en duurder voor onze inwoners.

Onze fractie heeft diverse keren aangegeven, dat de meeste Delftse wijken ook niet geschikt zijn voor het door het college en Avalex voorgestelde beleid.

Het college was niet te bewegen om naar alternatieven te kijken, want zo stelde het college: 'we hebben bij deze gemeenschappelijke regeling ook met vijf andere gemeenten te maken.' Inmiddels blijkt dat de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp daar minder moeite mee heeft.

Unaniem heeft de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp ingestemd met een alternatief plan voor afvalinzameling in de wijk Emerald. Volgens wijkbewoners is deze wijk niet ingericht op drie kliko's voor elk huishouden. Het alternatieve plan blijkt ook nog eens goedkoper dan het 'nieuwe inzamelen' van Avalex.

Wat ons betreft gaan we dan ook per direct stoppen met het gezeul met die bakken en gaat Delft, net als in onze buurgemeente, met de inwoners van onze stad op zoek naar een systeem dat wel past. Stadsbelangen Delft gaat voor een betere dienstverlening tegen lagere kosten. Daar kan toch niemand op tegen zijn?


donderdag 27 april 2017 23h09 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-heilige-geestkerkhof-munten-kassa-20170427152214

Delft. Munten kassa's op het Heilige Geestkerkhof.

Kassa!

harrie fruyt van hertog

Contant of pinnen voor een matje breekmuntjes. Alles heel professioneel!

delft-heilige-geestkerkhof-prijslijst-ouwe-jan-koningsdag-20170427152508

donderdag 27 april 2017 22h56 week 17 politiekdelft.nl    TOP


The Clarks op Koningsdag in Delft

The Clarks

The Clarks, afkomstig uit Den Haag, Beatstad nr. 1, zijn al sinds jaar en dag de bekendste classic rock band van Nederland. Oftewel een coverband. En wat voor een coverband!

Muziek uit de gouden jaren van Chuck Berry, Elvis Presley, the Beatles, the Rolling Stones en Golden Earring. Aangevuld met tal van grote hits uit die bijzondere periode.

Behalve optredens door het hele land, traden The Clarks op over de hele wereld: Parijs, Antwerpen, Montreux, San Jose, Seattle, Washington DC, Cannes, Monaco, New Delhi, Jakarta, Malta, Dubai, Bonaire, Curacao, Zuid-Afrika, Turkije, Schotland, IJsland, Oostenrijk, enz. enz.


donderdag 27 april 2017 02h04 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-antonsiedsma20170427

... een order van Brandweer en Burgemeester inzake veiligheid

Anton Siedsma, Schoolplaten & Landkaarten

Geachte Gemeente Delft, College B & W, de burgemneester, directie Handhaving, en anderen,

Op zondag 23 april 2017 was ik op standnummer 70 ( zie bijlage ) voor de eerste keer met mijn unieke collectie oude Schoolplaten en Landkaarten uitgenodigd als deelnemer aan een Curiosa/Toeristen Mark op de Markt te Delft. Gedurende de gehele dag ( TOT 15.15 UUR !! ) was uw afdeling Handhaving zeer attent en gezellig ( zie foto 2 ) en ik heb 's ochtends aan een tweetal ( dame en heer ) handhavers nog gevraagd of ze goed wilden blazen om de regen buiten Delft te houden en/of ze een regendans om mijn stand tafels wilden doen ter voorkoming van regenbuien.

Om 15.15 UUR ( !! ) kwamen evenwel een tweetal handhavers ( een jong en een ouder iemand ) met een 'GEZAG' -opdracht:verwijderen de tafels voor mijn stand met o.a. de schitterende 3D-reliefkaart, waar tientallen buitenlandse toeristen de gehele dag onophoudelijk naar hebben gekeken en aldus mooi Nederland/Delft konden bewonderen......!

'Het betrof een order van Brandweer en Burgemeester inzake veiligheid', volgens deze 'gezagsdragers'........??!! Ook als gepensioneerd onderwijsman/ Arbo functionaris kon ik deze handhavers niet op andere gedachten brengen en hun te wijzen op bv meer dan voldoende ruimte voor brandweer en hulpdiensten aan de buitenzijden markt. Nee: BEVEL is BEVEL in Delft om 15.15 uur!Kortom: Einde marktplezier voor velen en zeker voor ons, als je namiddags om 15.15 aldus wordt bejegend na zo'n prettig contact met eerdere en diverse andere leden uw afdeling Handhaving!!

Deze laatste twee heren waren bepaald NIET gezellig en ik heb ze ook gemeld een klacht in te dienen over deze onredelijke en onheuse bejegening. De eerste keer Delft is voor ons meteen de laatste keer, want een stad met zo'n 'tweesporen' beleid aan handhavers is bepaald NIET leuk om mee te maken. Je voelt je geweldig 'gekleineerd' door deze manier van optreden en met name het tijdstip, hun argumentatie en HUN GEZAG!!

Met onbegrip en Bad Feeling meld ik u deze onaangename ervaring op 15.15 uur op zondag 23 april 2017 op de Markt in Delft met uw afdeling handhaving. Alvorens deze onaangename ervaring met anderen en iedereen te delen, zou ik uw reactie en toelichting eerst willen afwachten en erg op prijs stellen.

Vriendelijke groet.
Anton Siedsma Schoolplaten & Landkaarten
Cath van Rennesstraat 20
2135 TH HOOFDDORP
0629416687 siedsma@quicknet.nl http://uittips.123website.nl en https://www.facebook.com/verkadealbums

+++++++++++++++++++
Onderstaand overal geplaatst, ingevoerd en aan Pers/media gestuurd: helaas................... Afknapper!!Braderie en Home Made Market Delft op 22 en 23 april 2017.
++++
Een weekend vol vertier op de Markt in Delft met een Braderie op zaterdag 22 april en een speciale Home Made Market op zondag 23 april. Op zaterdag is de Markt in de Binnenstad Delft van 10-17 uur het toneel voor de nieuwste, mooiste, lekkerste en leukste braderie producten. Tevens zijn er leuke attracties, is er live muziek en is er veel lekker eten. Op zondag presenteren en verkopen tientallen standhouders van 11-17 uur bijzondere exclusieve producten op de Markt en zijn er ook artikelen, bv Schoolplaten en Landkaarten,uit Moeders en Grootmoeders Tijd te bewonderen op deze Home Made Market. Het aanbod is breed: Vintage, Vinyl, Variatie, Vertier, lekker Eten en Bier! Maak kennis met de vele webshops offline, super originele huisgemaakte decoraties, sieraden en accessoires, kunst, enz. Voor de kinderen is er beide dagen een spectaculaire 100 jaar oude zweefmolen. Organisatie Fresh Events verwacht dat velen komend weekend het drukkeen pittoreske centrum van Delft komen aandoen en gaan genieten van dit gezellige evenement op de Markt. Kom ook een kijkje nemen. De toegang is gratis.
++++
Zo 23 apr 2017 DELFT Home Made Market Markt 11-17 uur. Info: Fresh Events, Tel. 070 3384400 Emailinfo@freshevents.nl Site www.freshevents.nl


woensdag 26 april 2017 23h58 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-voorstraat-visbrug-google20170426

Delft. De Visbrug op de Voorstraat tegenover de Visstraat.

De Visbrug een cadeau van de Italianen?

harrie fruyt van hertog, redatie politiekdelft.nl

Mij werd verteld dat de gietijzeren Visbrug op de Voorstraat een cadeau was van de Italianen. De Italianen wilde weten hoe ze bier moesten maken. Toen ze geleerd hadden hoe bier gebrouwen werd deden ze als dank Delft een brug cadeau.

De brug werd vernoemd naar brouwerij 'De Vis' aldaar. Ik zie als leek wel wat Italiaanse stijl in het brugontwerp maar ik kan nergens iets vinden over de oorsprong van deze brug. Op wikidelft.nl lees ik: 'denkelijk een ontwerp van de stadsarchitect C.J. de Bruyn Kops'.

Ik ben benieuwd of lezers meer weten van de Visbrug.
Mail naar: redactie@politiekdelft.nl


woensdag 26 april 2017 23h24 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-pd20100915-roundup

Roundup in EU toegestaan omdat Monsanto wetenschappelijke studies beïnvloedde

Vincent Harmsen, redactie OneWorld.nl

Honderden interne e-mails van het Amerikaanse bedrijf Monsanto zijn openbaar gemaakt. Ze tonen jarenlange verdraaiing van de wetenschap rond onkruidverdelger Roundup, een campagne die tot het hart van de Europese besluitvorming blijkt te gaan.

...

Monsanto moet zich daar verdedigen tegen schadeclaims van zo'n honderd mensen die stellen dat zij - of in sommige gevallen hun overleden naasten - door Roundup, non-Hodgkin lymfoom hebben gekregen, een zeldzame vorm van kanker. ...


woensdag 26 april 2017 10h56 week 17 politiekdelft.nl    TOP

Pieter Jouke: mensen zijn luie varkens.

 (II)delft-antonie-heinsiusstraat-hoek-hugo-de-grootstraat-papiercontainer-20170224093002a

Delft. Tijdelijke locatie van de papier-container op de hoek Antonie Heinsiusstraat en Hugo de Grootstraat wegens werkzaamheden in februari 2017. Pas op de plassen!

Maak bewoners uit voor 'luie varkens' en
de gemeente Delft beloont je vorstelijk!

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Dat papier inzamelen niet zo goed lukt dat komt volgens Pieter Jouke omdat mensen 'luie varkens' zijn. Hij beweert nogal wat en ook nog op kosten van de gemeenschap. Het leuke is dat de gemeente Delft Pieter vorstelijk betaalt voor zijn webcolumn. Binnenkort komt er zeker weten een gedragscode voor freelancers die bloggen op de gemeentelijke website.

PAPIER ... HIER ...
De papier-container stond tijdelijk wegens werkzaamheden vlak bij mij aan de overkant van de straat. Het was een kleine moeite het papier daar in te deponeren. Nu is de container teruggeplaatst naar het einde van de Antonie Heinsiusstraat. Niet dus, papier gaat nu met het afval de container in op hoek van de Adriaan Pauwstraat.


woensdag 26 april 2017 10h43 week 17 politiekdelft.nl    TOP

Pieter Jouke: mensen zijn luie varkens.

 (I)delft-gemdelft20170426

PLETTEN? HOEPEL OP

Pieter Jouke, cabaretier

PLETTEN? HOEPEL OP Als je het belangrijk vindt dat varkens door een hoepel springen, en ik heb het hier over écht belangrijk, dan kun je de hoepel maar beter behoorlijk groot maken en rechtop in de stal zetten. Ik denk dat iedereen het daarmee eens is. Maar als het om afval scheiden gaat, dan is die regel schijnbaar veel minder in het zicht.

Ik zal het uitleggen.

Voorheen stond er binnen driehonderd meter van mijn huis een container voor oud papier en karton. Daar zat een opening in waar je een bananendoos nog in kon schuiven. Dat gebeurde ook veelvuldig, waardoor de bak snel vol zat, met een paar bananendozen en voornamelijk bananenlucht. De rest van de dozen en papier werd voor het gemak maar gewoon naast de container gezet.

De gemeente dacht toen: 'Weet je wat we doen? We maken de opening niet meer zo groot als een bananendoos, maar zo groot als een overdreven grote brievenbus. Dan kan er nog steeds een bananendoos in, maar dan moeten de mensen die eerst plat maken.'

Welnu, dat doen mensen niet. Ik weet het, mensen zijn varkens. En varkens maken dozen niet plat. Varkens zetten hun dozen gewoon tegen de container. Kan het de varkens wat schelen. Dat gaat ook niet veranderen, gemeente.

Dat vind ik ook jammer, maar als we dat als een onveranderbaar gegeven kunnen zien, dan is mijn voorstel: 'Zet er drie extra kartoncontainers neer en leeg die iedere week twee keer. Zorg dat ze een grote opening hebben, waar luie varkens hun ongeplette bananendozen in kunnen schuiven.'

En als je bang bent dat de kartoncontainers niet gevonden gaan worden, zet er dan een paar gft-kliko's bij. Dan weet iedereen ze te vinden. Wij varkens vinden dat namelijk naar eten ruiken.

Sorry trouwens als ik knorrig overkom.


woensdag 26 april 2017 10h15 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170426

(190) Over het koningschap

Arie van der Veen, webcolumnist

Deze weken komt Koning Willem-Alexander volop op beeld. Eerst op 27 april tijdens Koningsdag in Tilburg, en daarna bij de nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei. Dit jaar heeft Koningsdag nog een bijzondere duiding aangezien de Koning 50 jaar hoopt te worden. En dat zal uitgebreid gevierd worden.

Het koningschap van Willem-Alexander sinds 2013 mag een groot succes genoemd worden. Samen met zijn echtgenote Koningin Maxima is hij populair. Hij is goed zichtbaar en geeft op een moderne wijze invulling aan het koningschap. Hij richt zich op een aantal zakelijke doelen, zoals versterking van de BV Nederland in het buitenland. Sport heeft zijn warme belangstelling en met het Oranjefonds werkt hij mee aan de versterking van de sociale cohesie in het land. Eigenlijk is het voor hen elke dag Nederland Doet !

Terwijl Nederland met zijn Koning feest viert, is in Den Haag de formatie gaande. En daar staat de Koning aan de zijlijn. Met de aanwijzing door de Tweede Kamer van een verkenner en later een informateur, lijkt de rol van de Koningin die formatie uitgespeeld. En tegelijk maakt hij deel uit van de regering. Immers wij leven onder een constitutionele monarchie. En daarin is de staatsrechtelijke rol van de Koning gebonden en ingeperkt door de ministeriële verantwoordelijkheid.

Wie de drie mooie biografieën over de vroegere koningen Willem leest, ziet een gehele andere rol van het koningschap in de negentiende eeuw. Tot 1848 waren de koningen de leiders van de regering en de ministers eigenlijk niet meer dan een kabinet, lees staffunctionarissen. Inmiddels is de Grondwet al weer jaren gewijzigd, en heeft zich een nieuwe staatsrechtelijke werkelijkheid ontwikkeld. De Koning toch vooral als ceremoniële vorst, met een aantal staatsrechtelijke rechten en plichten. Het recht om geïnformeerd te worden, geraadpleegd te worden en te waarschuwen. Zo wordt dit wel genoemd.

Toch is in het oog van velen de Koning nog steeds het hoofd van de regering, en zeker in het buitenland wordt hij gezien als de eerste vertegenwoordiger van ons land. En dat altijd onder de vlag van de ministeriële verantwoordelijkheid. Erica Terpstra gaf een mooi voorbeeld toen ze vertelde dat de Kroonprins, na toestemming van zijn moeder, toenmalig Koningin Beatrix, aan haar kwam vragen of hij lid van het IOC mocht worden.

Het Koningschap ontwikkelt zich, en daarin speelt de persoon van de Koning natuurlijk een rol. En tegelijkertijd wringt af en toe de staatsrechtelijke schoen. Op de achtergrond werkt inmiddels een staatscommissie inzake het parlementaire stelsel, de commissie-Remkes. En het ligt voor de hand dat deze commissie nog eens staatsrechtelijk kijkt naar het functioneren van de koning als onderdeel van de regering. Zeker ook in het licht van de huidige organisatie van de formatie. Populair gezegd gaat het om de vraag hoe ver we gaan met een ceremonieel koningschap. De koning als deel van de regering of los daarvan. Deze discussie komt af en toe op en het lijkt een goed moment om deze in de staatscommissie nog eens aan de orde te stellen en eventueel daarover adviezen te geven.

De Koning als samenbindend onderdeel in de samenleving. Als niet-politiek hoofd, lees onderdeel van de regering. Dat zijn toch wel kostbare en te koesteren elementen. Zeker wanneer men kijkt naar de versplintering in het politieke landschap. En de recente verkiezingen in o.a. Frankrijk maar ook de Verenigde Staten tonen toch maar weer de keerzijde van een rechtstreeks gekozen president aan. Verdeeldheid in het land: partijschap en miljoenen-verslindende verkiezingen.

Nederland als meerpartijenland, met een samenbindende vorst als symbool. Dat heeft toch echt grote voordelen. Voordelen bij het opvangen van grote wijzigingen in de kiezersvoorkeur, dempen van grote tegenstellingen en het bewaren van de eenheid van het beleid. Onder parlementaire goedkeuring en toezicht.

Tegen deze achtergrond blijft de vraag hangen van de rol van de koning in de formatie. De fictie is toch eenheid van regeringsbeleid, moet de Koning dan terzijde staan ? Als is het maar in de beeldvorming. En als het er echt om spant in zo'n formatie. Kan men dan het gezag van de vorst, (in de beslotenheid) missen ? Die vraag roept om beantwoording, en daarvoor is er een staatscommissie. Tenminste als deze dit tot haar taak rekent.

De tijden van God, Nederland en Oranje, dat drievuldig snoer zijn voorbij. En die komen ook niet meer terug. En toch kan de waarde van het koningschap niet ondergewaardeerd worden. Als is het maar gezien de blijvende populariteit van de Oranjes. Sommigen spreken over Nederland, als over een republiek onder het Huis van Oranje. En daarin zit wel een waar beeld. Grote monarchale trekken zijn de huidige Oranjevorsten vreemd. Doe maar gewoon, lijkt daar het devies. Dat was onder Willem-I, II en III wel anders. En Wilhelmina droomde kort na de oorlog over een dergelijke hernieuwde rol. Maar dat was snel over.

De rol van de Koning in het staatsrecht is een blijvend thema. En het is goed dat deze aan de orde komt in het werk van de staatscommissie. Daarbij lijkt het toch wenselijk dat, mede vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid, de Koning een formele rol houdt in de regering. Aan wie anders zou hij dan verantwoording schuldig zijn, en nog beter: wie kan hem anders verdedigen ?

Het Koningshuis, de monarchie en dat in een constitutioneel kader is het waard om te verdedigen als element van ons staatssysteem. Daarbinnen is er permanent vernieuwing en verandering van de rolinvulling mogelijk en in de tijd wenselijk.

Donderdag is het Koningsdag. En als de Koning 50 wordt dan wordt 'de wapenschouw' van zijn leven getoond. In het publieke gedeelte in Tilburg en ongetwijfeld ook thuis in Wassenaar. Woorden van trots, blijdschap en dankbaarheid mogen klinken. Zeker ook op basis van het gezag en de volksgunst die Koning Willem-Alexander zich verworven heeft. Het is al weer lang geleden dat er klonk: 'Hij was een beetje dom !'

Een hartelijke gelukwens met zijn 50-ste verjaardag moge klinken. Niet als pluimstrijkerij, maar gewoon persoonlijk. En vooral als samenbindend element in onze samenleving en in het samenspel van de staatsrechtelijke onderdelen en instituties.

Het Koningschap is een institutie, waard om te koesteren en te vieren. En terwijl het gezag van de andere instituties, terecht of onterecht regelmatig ter discussie staat, staat het Koningschap van de Oranjes fier overeind. "Rustig te midden van de woelige baren", om Willem van Oranje maar eens te citeren.

Na Koningsdag en de herdenkingsdagen in mei is er ruimte om verder te spreken over de staatsrechtelijke invulling het (moderne) koningschap. Nederland mag deze traditie koesteren. En voor velen is het ook een bijzondere duiding dat de Koning volop meezingt met het zesde vers van Wilhelmus: Mijn schild en de betrouwen.

We verheugen op ons Koningsdag. Toch een dag met meer duiding dan alleen de vrijmarkten. Het Koningschap is en blijft geworteld in de Nederlandse traditie, en beter gezegd in de Nederlandse samenleving. Het blijft een kwetsbaar geheel, dat sterk afhangt van de persoonlijke invulling van de regerende vorst. Met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en hun gezin mogen we ons gelukkig prijzen. Daarom is 27 april een dag om te vieren en te genieten. 4 mei een dag van herdenken. En 5 mei vieren we de vrijheid en geven we die door. Momenten op bij stil te staan en blijvend te waarderen. Zeker in deze tijd !

Majesteit, van harte gelukgewenst. En nog een lang, gelukkig en gezond leven. Leve de Koning ! En Zijn Huis !


dinsdag 25 april 2017 11h16 week 17 politiekdelft.nl    TOP

Delft is goed in verbieden,
Geen VRIJMARKT in Delft!

 hfvhdelft-oude_langendijk_000_fietsen_sk_20120404a delft-oude-delft-parkeerverbod-fietsen-jpdewit20170425

De textuele anti-fiets-borden in 2005 kwamen uit de GroenLinkse Rik Grashoff school. Nu in 2017 komt VVD-er Lennart Harpe met zijn plaatjes versie anti-fiets-borden.

Koningsdag in Delft

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Rommelmarkt
B&W van Delft hebben de 'vrijmarkt' die in andere steden normaal is op Koningsdag in Delft verboden. Veelal kinderen gaan op de stoep zitten en verkopen hun spulletjes, zo niet in Delft. Samen met de politie en brandweer zijn de 'vrijmarkt' plaatsen aangewezen. Zie voor meer:
https://www.delft.nl/Inwoners/Actueel/Dit_is_Delft/Koningsdag


dinsdag 25 april 2017 09h09 week 17 politiekdelft.nl    TOP

Stadsradio Delft begroting naar € 400.000
Grote onbekende: de Luisterdichtheid

 hfvhdelft-stadsradiodelft20170425

Burgemeester Marja van Bijsterveldt opent nieuwe studio's van Stadsradio Delft

Redactie Stadsradio Delft

Gistermiddag om 15:00 uur opende burgemeester Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart de nieuwe studio's van Stadsradio Delft aan de Van Bleyswijckstraat 91. In de grote zaal bij de studio's hoorden de vele aanwezige vrijwilligers van de omroep samen met tientallen genodigden dat de burgemeester tijdens haar openingstoespraak haar waardering uitsprak voor het werk dat de vele vrijwilligers doen bij de lokale omroep.

Burgemeester Van Bijsterveldt vertelde dat zij vindt dat de lokale omroep een belangrijke bindende rol vervult binnen Delft en een goede nieuws- en informatiebron is voor de Delftenaren. Na haar openingstoespraak drukte de burgemeester op een grote rode knop waarna niet alleen de genodigden maar ook de luisteraars elders voor het eerst de nieuwe station call van Stadsradio Delft hoorden.


dinsdag 25 april 2017 07h31 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-jpdewit20170425

Delft, Oude Delft

Anti fiets bordjes

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Gerestaureerde Weesbrug volgehangen met anti fiets bordjes door VVD wethouder Harpe die iets verderop woont aan de Oude Delft. Bordjes zijn nu allemaal weg. Studentenhuizen hangen er vol mee.


dinsdag 25 april 2017 07h09 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-d6620170425

Waarom D66 niet wil schrappen in de toelichting van Bestemmingsplan Noordwest 2

Martina Huijsmans, raadslid D66

In de raadsvergadering van 20 april spraken we over het bestemmingsplan Noordwest 2. Aanleiding was de herontwikkeling van een pand aan de Mina Krusemanstraat en het plan om er 14 studentenstudio's te realiseren. Een plan waarvoor al in september 2016 een omgevingsvergunning is aangevraagd. Wat D66 betreft een mooi voorbeeld van transformatie van een leegstaand pand, goed dat er op deze plek in de stad wordt geïnvesteerd en dat er woningen worden gerealiseerd.

Dat hier sprake is van 14 woningen die geschikt zijn voor studenten is niet verwonderlijk in een stad waar een universiteit staat, het aantal studenten toeneemt en daarmee ook de vraag naar studentenwoningen. Hoewel de ontwikkelaar de studio's nu voor studenten op de markt zet, zijn deze ook voor andere doelgroepen geschikt. Daarom is in het bestemmingsplan sprake van een algemene woonbestemming die geen groepen uitsluit, alleen het gebruik voor wonen wordt geregeld.

We hebben als raad eerder discussies gehad over bestemmingsplannen en omschrijvingen in de toelichting. Bij de bespreking van het plan voor de Lidl in de Kruisstraat, bleek eens temeer, dat de omschrijving in de toelichting vooral een context schetst, maar niet juridisch hard is en dat alleen de regels tellen.

Regels in een bestemmingsplan regelen de beoogde bestemming en niet wie waar mag wonen en of er alleen studenten toegestaan zijn. Daarvoor is bijvoorbeeld de woonvisie en deze ontwikkeling past binnen het door de gemeenteraad vastgestelde beleid die een betere mix van verschillende doelgroepen zoals ouderen, gezinnen, studenten en starters beoogt.

Wat D66 betreft is het daarom niet nodig om de toelichting van het bestemmingsplan te wijzigen. Het is zinloos, want de bestemming blijft wonen en er verandert niets, al lijkt dat misschien wel zo. Bovendien: de toelichting beschrijft een ontwikkeling die al in beeld is bij de gemeente. En waarom een woord schrappen, als we al weten wat de plannen van de ontwikkelaar zijn? Dat zou niet transparant zijn.


dinsdag 25 april 2017 06h54 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170425

(189) Eén woord is het mooiste woord

Arie van der Veen, webcolumnist

Wat een spannend en bijzonder weekend. Feyenoord op de rand van de Coolsingel. Nu 32 speelrondes op de eerste plaats en het gaat gebeuren. Feyenoord kampioen. Dat mogen we nu wel stellen. Nog naar Excelsior en thuis tegen Heracles. Toch is het een bijzonder proces ! Dit weekend vreesde ik aanvankelijk een gelijkspel tegen Vitesse uit, en een overwinning van Ajax in Eindhoven. Blijkbaar toch een psychologisch proces. Of een soort omgekeerd wensdenken ? Wie zal het zeggen. Na twintig minuten was het duidelijk in Arnhem. Dit geven ze niet meer weg.

Blijkbaar gaat het in topsport op focus, vertrouwen en een beetje geluk. En niet te vergeten wedstrijdplanning. Ajax veel belovend en sterk in Europa, maar donderdagavond spelen en daarna zondag is toch iets te veel van het goede ! En eigenlijk oneerlijk. Wat waren we eind vorig jaar blij dat Feyenoord niet verder hoefde in Europa. Alles op de competitie, en zelfs de KNVB-beker is vergeten.

7 mei a.s. lijkt het zover. Na 18 jaar weer kampioen. Hele generatie(s) vaders hopen met hun zonen, die alleen het kampioenschap van horen zeggen kennen. Blijkbaar gaat het toch om (zelf)vertrouwen.

Zondag keek ik de wedstrijden in het mij inmiddels bekende Ajax-café in Noord-Holland. En de Ajacieden waren fideel. Een welgemeende felicitatie, met daarbij het commentaar, van eenmalig, doorselecteren, en het belang van het Nederlands voetbal. Bedoeld wordt daarbij de plaats van Ajax. En het is allemaal waar. Dat maakt het kampioenschap alleen maar meer bijzonder. En hoe het in het volgende seizoen gaat, dat zien we dan wel weer !

Ik schreef eerder over dromen over de Coolsingel. En dat kan nu volop. En nog sterker, de droom lijkt uit te komen en het verlangen bevredigd. Vorig jaar wensten wij elkaar op de Coolsingel bij de bekeruitreiking al een tot ziens met de schaal in 2017. Feyenoord en zijn leiding verdienen een groot compliment. Tegen de voetballogica, van vooral budgetten, kampioen worden. Rotterdam e.o. schenken waar men al jaren naar snakt. En vanaf 7 mei klinkt in Rotterdam weer: Eén woord is het mooiste woord, Feyenoord ! En dat is vooral een verwoording of verklanking van het woord vertrouwen. Vertrouwen dat het uiteindelijk toch goed komt. Na jaren van diepe dalen en onvervulde verlangens. Vertrouwen..... We zongen vroeger al: Toch overwint eens sportclub Feyenoord en maakt een einde aan......

Vertrouwen dat het uiteindelijk weer goed komt. Dat is in het leven een mooi houvast. De economische crisis, hoogte-en dieptepunten. Wellicht voor sommigen ook de eigen politieke partij ! De Coolsingel: een soort blij vooruitzicht dat mij streelt ! Feyenoord heeft iets van geloof. Elk jaar weer nieuw geloof en uitzicht. Clubtrouw en clubliefde. En die wordt uiteindelijk beloond. In geen stad in het land zal het kampioenschap zo ervaren worden als in Rotterdam. En even nuchter: men is ook niet erg verwend.

Nog twee wedstrijden te gaan. En nu speelt alleen nog de valkuil van onderschatting of hoogmoed. Excelsior uit, op kunstgras, altijd lastig. Maar ik ga er vanuit dat men het nu op Zuid niet meer laat lopen. En dan naar de Coolsingel ! Laten we hopen op een grote orgie van vreugde, en vooral op respect voor elkaar en voor de gebouwde omgeving. En kan het niet op zondag, dan maar op maandag. Maandag 8 mei 2017 noteren we. In mei 1970 was ik er getuige van in de stad. En ook mei 2002 staat gegrift.

In 1999 ging ik eerder weg voor de rellen uitbraken. Een zwarte rand om dat toen gouden feest. Nu nog twee weekjes wachten, en dan zingt Lee Towers over het geluid uit duizenden kelen heen. Eén woord is het mooiste woord ! Feyenoord en zo is !

En natuurlijk een bijzonder compliment aan Dirk Kuyt. Aanjager, aanvoerder en boegbeeld. Dat hij het kampioenschap meemaakt vanaf de bank maakt het nog meer bijzonder. En natuurlijk valt hij in tegen Excelsior of Heracles. Dat hij nu ruimte geeft aan anderen, jongeren en vooral betere spelers pleit voor hem. Hij was de grote motor van het succes op het veld, de kleedkamer en daarbuiten. Wat anderen daar ook over zeggen !

En volgend jaar ? Dat zien we dan wel weer. Eerst genieten van het vooruitzicht en straks van het moment. En tegelijk af en toe zachtjes zingen over Eén woord is het mooiste woord. En natuurlijk: Hand in hand in de Kameraden. De Kameraden verdienen het. En samen kijken we met vertrouwen naar de laatste twee wedstrijden !

Vaak wordt gesteld dat er een gebrek aan vertrouwen heerst in de samenleving. Vertrouwen in instituties, in de politiek en op andere terreinen. In Rotterdam blijkt nu dat vertrouwen houden loont. Laat dat ook gelden in op andere terreinen en in andere steden ! Jazelf is andere landen, bijvoorbeeld in Frankrijk.

Voetbal, voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven. Het belang er van kan moeilijk onderschat worden. Zeker niet in Rotterdam. Fantastisch en enerverend om mee te maken. Seizoen 2016-2017, een seizoen om te onthouden. Wat heerlijk om je een Feyenoorder te mogen te noemen. En in meerdere opzichten: dank aan Excelsior !


dinsdag 25 april 2017 06h26 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-top20170425

Architectuurcafé Ontwerpen voor Antoni

Redactie Architectuurcafé, topdelftdesign.nl

op 26-04-2017 om 20:00 uur in PrinsenKwartier, Sint Agathaplein 4 te Delft
'Antoni': het gebouw dat komende tijd verrijst in de Spoorzone naast het oude stationsgebouw, aan het park en tegenover het Studenthotel. Het architectuurcafé besteedt ook aan de plannen van dit gebouw aandacht, volgens beproefd recept: alle drie de voorontwerpen zullen vanavond de revue passeren.


maandag 24 april 2017 10h51 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-gemdelft20170424

GRONDWATERONTTREKKING

Gemeente Delft

De gemeente Delft begint in het voorjaar van 2017 met het afbouwen van de onttrekking van grondwater op het DSM-terrein in Delft-Noord. DSM heeft de grote hoeveelheden grondwater niet meer nodig. Het oppompen en afvoeren kost de gemeente Delft veel geld: jaarlijks bijna 3 miljoen euro.

GEVOLGEN
Het verminderen van de grondwateronttrekking heeft gevolgen voor het grondwater in Delft. In de hele stad kan de grondwaterstand gaan stijgen. Dat kan schade veroorzaken aan gebouwen en in laag gelegen wijken kan het leiden tot wateroverlast. De afbouw van de onttrekking van het grondwater moet daarom heel zorgvuldig gebeuren.

ONDERZOEK DELTARES
Onderzoek door Deltares (pdf, 6MB) wijst uit dat de grondwateronttrekking gefaseerd afgebouwd moet worden om problemen met grondwater in de stad te voorkomen. De gemeente trekt daar tenminste tien jaar voor uit. Bovendien gaat Delft het afbouwen van de grondwateronttrekking nauwgezet monitoren met honderden peilbuizen en met behulp van moderne satellieten.


maandag 24 april 2017 03h47 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-ampereweg-006-garage-peter-van-bemmelen-20170423133812

Delft. Garage van Bemmelen aan de Ampèreweg.

Oldtimers

harrie fruyt van hertog

Afgelopen weekend organiseerde Peter van Bemmelen zijn oldtimershow met Citroën's en Peugeot's. Zondagmiddag heb ik genoten van het bekijken van auto's uit mijn kinderjaren. Bezoekers kwamen af en aan. Ik heb genoeg oude-auto-liefhebbers gesproken. Ook iemand die elk jaar met zijn oldtimer naar Zuid Frankrijk rijdt. Hij heeft steeds minder zicht op de weg want zijn vooruit zit steeds voller met verplichte stickers. Ik hoorde een opa aan zijn kleinzoon vertellen dat hij vroeger in zo'n Citroën reed.

De loods waar de garage in is gevestigd viel mij op. Een zelfdragende overkapping en alles onder archtectuur gebouwd bevestigde Peter mij. Achteraf jammer dat ik mij geen tijd gunde om het gebouw duidelijk in beeld vast te leggen.

delft-ampereweg-006-garage-peter-van-bemmelen-20170423132152 delft-ampereweg-006-garage-peter-van-bemmelen-20170423132209 delft-ampereweg-006-garage-peter-van-bemmelen-20170423132358

maandag 24 april 2017 02h11 week 17 politiekdelft.nl    TOP

La Transformation - Van garage naar museum
Peter van Bemmelen, garagevanbemmelen.nl
Garage van Bemmelen transformeert op 22 april en 23 april 2017 voor de tweede keer een weekend lang tot museum. Op het buitenterrein worden voertuigen tentoongesteld die een haast compleet overzicht geven van de spectaculaire evolutie die Citroën de afgelopen decennia doormaakte.

Meer Oldtimers

OLDTIMERS (>300) gefotografeerd door foto PRODEO in Delft
OLDTIMERS (>50) Karmann Ghia's op de Markt in Delft (video PRODEO Youtube)
OLDTIMERS op de Markt na de Delftsblauwrit 2014 (video PRODEO Youtube)
OLDTIMERS TWINTIG ROLLS ROYCES IN DELFT


maandag 24 april 2017 02h02 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170424

Non discussie versus bühne

Aad Meuleman, raadslid SB

In de raadsvergadering van 20 april 2017 werd het bestemmingsplan Noordwest 2 besproken. Zo langzamerhand vraagt onze fractie zich af welke waarde inwoners nog kunnen hechten aan bestemmingsplannen als achter de schermen deals worden gesloten met initiatiefnemers en vervolgens het bestemmingsplan hierop wordt aangepast.

Dat lijkt hier het geval als het gaat om de wijziging van functie van het pand Mina Krusemanstraat 40-44 van maatschappelijk voorzieningen naar wonen. Zie ook onderstaande link: http://www.stadsbelangendelft.nl/?p=8260#more-8260

Hoewel Stadsbelangen Delft begrijpt, dat ontwikkelingen in onze maatschappij snel veranderen en kansen zich voordoen, waarbij een in beton gegoten bestemmingsplan ontwikkelingen tegen kan houden, blijft onze fractie van mening dat inwoners aan de andere kant moeten kunnen vertrouwen op vastgestelde bestemmingsplannen.

Waarom wordt dit pand alleen beschikbaar gesteld voor studentenstudio's en niet voor andere doelgroepen zoals ouderen, starters of Delftse jongeren? Ook voor deze doelgroepen is er dringend behoefte aan woonruimte. Reden voor onze fractie om samen met het CDA, SP en fractie van Koppen een amendement in te dienen, die ook werd gesteund door de ChristenUnie en Onafhankelijk Delft. Het amendement werd overigens verworpen door de coalitie partijen.

Groen Links, D66 en de PvdA stelden dat in het bestemminsplan alleen wordt aangegeven dat de bestemming van het pand wordt gewijzigd van maatschappelijke voorzieningen in wonen. Dat is volgens deze partijen het enige dat bindend is. Weliswaar staat in de toelichting dat er 14 studentenstudio's zijn voorzien, maar dat wil niet zeggen dat deze studio's er ook komen. Een schijnbewering van deze zogenaamde 'gevestigde' orde.

Ook deze partijen weten als geen ander dat, als in de toelichting staat dat er studentenstudio's zijn voorzien, deze er in de praktijk gewoon komen. Inwoners worden door deze parttijen dus bewust op een verkeerd spoor gezet. Het is ook niet zo raar dat inwoners zich vaak bedrogen voelen door de politiek.

Deze, volgens de PvdA zogenaamde non discussie, toont precies aan, waarom de kiezer geen vertrouwen meer heeft in deze partij. Zeg gewoon eerlijk dat je het prima vindt dat er studentenstudio's komen en houdt de inwoners niet voor de gek. Groen Links vond het nodig om partijen, die een andere mening hebben, schofferend weg te zetten. Een steeds ergerlijk terugkerende linkse eigenschap. Zeg gewoon dat je het op inhoud niet eens bent met andere partijen. Daar is niks mis mee.

De D66 fractie had het over een bühne discussie. Als het over een bühne discussie gaat, is de Delftse D66 fractie daar een 'prachtig' voorbeeld van. Deze Delftse D66 fractie, die kennelijk vergeten is, dat zij alleen maar acht zetels hebben in de raad zolang de houbaarheidsdatum van Alexander Pechtold niet is verstreken, profileerde zich recentelijk boven de uitspraak van de Raad van State in de kwestie rond de Nieuwe Kerk. Dat is nog eens een voor de bühne actie. Dat deze fractie daarmee de belangen van Delft schaadt, geeft te denken.

Volgende maand zal de discussie plaatsvinden, op initiatief van onze fractie, het CDA en fractie van Koppen over het oude stadskantoor, waarin wederom studentenhuisvesting feitelijk al vaststaat.


maandag 24 april 2017 02h01 week 17 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170423

Vlnr Kromstraat 21 en 8/8a

Erg stil rond verkoop gemeente vastgoed VOM Kromstraat

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Helaas ben ik vastgelopen in mijn controle speurwerk naar de verkoop van de twee VOM Kromstraat 21 en 8/8a panden. De VOM Delft bv stelt vanwege de privacy van betrokkenen niet de volledige huurovereenkomsten beschikbaar. En zo blokkeert VOM commissaris en verantwoordelijk wethouder Ferrie Förster (Stip) mijn onderzoek.

...

De huidige stand van zaken is mij dus onbekend. Hebben de huidige uitbaters onder leiding van Ciccionina een gezamenlijk bod gedaan? Nina Voets betracht nog steeds volledige radiostilte. Dus ik denk het wel.
Uit het VOM Delft bv jaarverslag 2016 valt op te maken dat het waarschijnlijk een verliesgevende zaak wordt voor de gemeente Delft. De schulden bedragen €3.695.000 en het totale bezit van de VOM is getaxeerd op €2.599.000. Een mogelijk verlies van 1 miljoen euro. Maar gelukkig komt dit jaar aan dit linkse oneerlijke markt verziekende overheidsingrijpen een eind.


VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!

Wat publiceerde
PolitiekDelft 10 jaar geleden

delft-kop_verdana1_pd_01

http://www.politiekdelft.nl/index_2007_04_30.html

TOP