koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


 politiekdelft.nl    TOP


zondag 2 april 2017 04h51 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170402

(182) Over de klassieker

Arie van der Veen, webcolumnist

"Feyenoord, Feyenoord, wat gaan we doen vandaag ? Wij gaan winnen alleen met hoeveel is de vraag!", dit lied zal zondagochtend voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Feyenoord in Amsterdam, in vele hoofden en harten uit Rotterdam e.o. klinken. Als er een keer de gelegenheid is om te winnen dan is het zondag wel. Zes punten voor, op kampioenskoers, een brede selectie. En vooral de vaste wil om te winnen. Wij gaan winnen alleen met hoeveel is de vraag......

Wie echter de statistieken bekijkt is minder optimistisch. Zeker de Arena is door de jaren heen een onneembare vesting of horde gebleken voor Feyenoord. Er zijn jaren geweest dat ik liever niet op zondag aan die wedstrijd dacht. Maar goed de kansen lijken gekeerd. Onder leiding van Kuijt, El Ahmadi en Gustafson, en met de bikkels van der Heijden en Botteghin moet het lukken. De druk ligt bij Ajax, en Feyenoord is in dit seizoen ijzersterk in uitwedstrijden. (Afgezien van uit in Deventer).

De Coolsingel lonkt ! En dat wordt tijd ! Wat gaan we doen van vandaag ? Zondag gaan we winnen ! En met hoeveel is de vraag ? Ik houd het op 1-2 ! Ben benieuwd of Ajax de neo-international De Ligt durft op te te stellen.

Hand in hand de Kameraden ! En voor zondag geldt "Geen woorden, maar daden !" Eigenlijk altijd, maar zeker dit jaar in de Arena !


zondag 2 april 2017 04h17 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170402

Delft. Het voormalig Combiwerk terrein aan de Buitenwatersloot.

Delft: Bewoners worden genegeerd.

Aad Meuleman, raadslid SB

Onze fractie ontving een bericht van een bewoner die woont aan het voormalig terrein Marlot. Op korte termijn wordt gestart met de bouw van 48 woningen op dat terrein. Vanmorgen kwam deze bewoner er bij toeval achter dat Heembouw op dinsdag 4 april 2017 een tweehoog bouwcontainer gaat plaatsen precies achter zijn tuin. Deze container blijft zeker een jaar daar staan.

Deze bewoner heeft met de afdeling bouw- en woningtoezicht gebeld, maar behalve begrip kon men niets voor hem en zijn buren doen. Niet alleen deze bewoner, maar ook zijn buren werden hiermee onaangenaam geconfronteerd. Ook bij het callcenter van de gemeente was begrip, maar niet bij Heembouw en ook niet bij de aannemer. Die gaat de bouwkeet 8 x 4 meter en tweehoog gewoon plaatsen.

Bovenstaand bericht was voor onze fractie aanleiding via een spoed e-mailbericht vandaag deze kwestie onder de aandacht te brengen van de betreffende wethouder. Wij willen graag voor as dinsdag weten, waarom hierover geen overleg met de bewoners heeft plaatsgevonden. Ook willen we weten of de aannemer een dergelijke bouwkeet zo maar mag plaatsen zonder een vergunning en zonder overleg met de bewoners.

In ieder geval is een dergelijke handelswijze voor onze fractie onacceptabel. Zo ga je niet met onze inwoners om. Onze fractie hoopt dat het plaatsen van de bouwkeet vooralsnog niet doorgaat. Eerst willen wij duidelijkheid over deze situatie. Mochten wij voor dinsdag geen reactie ontvangen, dan zullen wij deze kwestie aan de orde stellen tijdens de rondvraag in de commissie RV van 4 april 2017.


zaterdag 1 april 2017 01h06 week 13 politiekdelft.nl    TOP

In de politiek is liegen normaal!

hfvh

40 dagen zonder alcohol: Vlog 2 van wethouder De Prez

PvdA wethouder Raimond de Prez betrapt met biertje

delft-od20170401

Gesnapt met beveiligingscam. PvdA wethouder Raimond de Prez (links) valt halverwege de 40 dagen zonder alcohol door het Rieten Mandje.

Jan Peter de Wit, raadslid OD

PvdA wethouder De Prez was 1 maart met zijn 40 dagen geen alcohol drinken begonnen voor IKPas. Nu is De Prez al een droogkloot dus dat was geen erg grote uitdaging. Maar toch. Met de desastreuze verkiezingsuitslag voor de PvdA een onmenselijke opgave. Maar die afslachting van de PvdA bestuurders zag De Prez niet aankomen. En dan wordt het extra moeilijk omdat de politieke toekomst voor De Prez er ineens erg zwart uitziet.

Geen burgemeestersposten meer te vergeven voor de PvdA. Geen Eerste Kamer. Zelfs de afvalbak voor uitgerangeerde politici, de Provincie, zit er niet meer in. Dan maar weer een pilsje of wat vatten met de gewone dikbuikige arbeider. Terug naar het UWV. De kaartenbak 50+ in. Dit alles zal wel de reden zijn waarom De Prez zich flink aan het zuipen was geslagen. Er staat een veel grotere uitdaging te wachten. Gewoon werken voor zijn knaken. Zijn 3e vlog kon hij moeilijk met een kater maken. Zijn 'Porsche Design' bril verhult veel, maar niet zijn wallen.


vrijdag 31 maart 2017 12h29 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170331

(181) Over Europa

Arie van der Veen, webcolumnist

De kabinetsformatie in Nederland staat een paar dagen stil. Want Sybrand van Haersma Buma is naar Malta. Hij neemt daar deel aan het congres van de Europese Christen-Democraten (EVP). Zij vieren op een groot congres het 60-jarig bestaan van het Verdrag van Rome. De basis voor de huidige Europese Unie. Het is terecht dat men daar bij stil staat, en het is beter dat de kabinetsformatie hier even op wacht. Eindelijk is er weer eens iets van een Europees perspectief.

Het is een bijzondere week voor Europa. De week van de Brexit, het formele afscheid van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. En wat dat gaat brengen, dat weet eigenlijk niemand. Vooral veel voer voor juristen en negatieve energie. Als het maar niet uitloopt op een vechtscheiding. Wat er allemaal bij komt kijken zal werkende weg wel blijken. Vooral toch onzekerheid bij de staten, en onduidelijkheid bij het bedrijfsleven. Ik probeer me een voorstelling te maken van alle zaken die aan de orde komen, maar het gaat bijna het voorstellingsvermogen te boven. Ontvlechting van het juridisch kader, aanpassing van nationale wetgeving, heronderhandelingen en tegelijk gaat de verkoop en de handel door. Ga er maar eens aanstaan.

Het blijft toch interessant om na te gaan wat nu eigenlijk de kern van het verzet in Engeland was. Is dat eeuwenoude behoefte van de splendid isolation ? Wie wel eens in Engeland komt, ervaart toch nauwelijks dat men daar onderdeel van de Europese Unie is of was. Met een eigen munt, eigen maten e.d. En net zoals in de rest van Europa blijft het de vraag in hoeverre de Engelse bevolking het Europees project werkelijk heeft ervaren ? Wat heeft men aan gratis rooming, terwijl men nauwelijks een mobiel telefoonabonnement kan betalen ? En zo zijn er wel meer voorbeelden.

Dat de bevolking in het VK door politici voor de gek gehouden is, lijkt me een feit. Maar ja, multus vult decipi ! Het volk wil voor de gek gehouden worden, en dat is al eeuwen zo. De Brexit, men is een koers ingeslagen, eigenlijk toch op basis van duistere motieven met een onduidelijke afloop. Of is het toch vooral de angst voor immigratie geweest, en het niet zelf de grenzen kunnen bewaken. Zelfs op een eiland ?

Hopelijk opent de Brexit en vooral de gevolgen daarvan de ogen van andere volken en politici in Europa. En blijft de (valse) lokroep tot uittreden beperkt tot Albion. In Nederland heeft men gesproken op 15 maart en de Nexit een halt toe geroepen. Dit mag ook wel meer uitgedragen worden. Zo ook het besef dat Europa meer is dan een administratieve of bureaucratische eenheid. Ook in Den Haag. En met de huidige partijen aan tafel in de formatie lijkt dat te gebeuren.

Buma sprak volgens twitter op het congres in Malta de volgende woorden: hij stelde dat de Europese waarden die daar gedeeld worden, ook de basis moeten zijn voor een nieuw Nederlands kabinet. En dat zijn woorden die tellen. Waardeoriëntatie heeft altijd centraal gestaan in de Europese gemeenschap. En dat is nog steeds de basis. Natuurlijk speelt gezond eigenbelang van de lidstaten een rol. Maar Europa kan alleen bestaan als er een waardeoriëntatie bestaat die boven dat eigen belang uitgaat. Hoe lastig het ook is om als staat, supranationale wetgeving te aanvaarden en rechtstreeks te implementeren. Het Europees project bestaat dit jaar 60 jaar. En het is waard dat te herdenken en te vieren. Terecht dat dit gebeurt op Malta.

Veel te weinig wordt het belang en de toegevoegde waarde van Europa uitgedragen. Ook door onze nationale politici. Nu Rutte en Buma openlijk afscheid genomen hebben van Wilders c.s. geeft dat hen de kans op zich openlijk voor Europa uit te spreken. Niet omdat het zo'n mooi circuit in Brussel is, en het de omgeving biedt om te denken dat we als Nederland er ook toedoen. Neen, omdat Europa nu al zeventig jaar vrede en welvaart kent, omdat het een uniek project is dat een rechtsstatelijk verband tussen staten heeft opgeleverd, gebaseerd op waarden en vrijheden.

Op 9 mei a.s. is het weer Europadag. Er is reden genoeg die dag te vieren ! Of dat gebeurt waag ik te betwijfelen. Maar leg op die dag opnieuw de formatie maar een dag stil, om stil te staan bij de verworvenheden van de Europese samenwerking, zeker ook als Nederland.

En de Brexit ? Het blijft een trieste en vooral vreemde ervaring. Onderschatting van de kiezers en negeren van onvrede. Laat de Brexit een les zijn voor alle politici en bestuurders. Ik schat in dat in Nederland dit al een effect heeft gehad, net zoals het fenomeen Trump. Een tegengesteld effect aan wat men verwachtte. Namelijk dat de populistische revolutie zijn eigen kinderen opvreet. Verkiezingen in Frankrijk en Duitsland. Gelukkig won de redelijkheid in Saarland. Dat biedt hoop voor het najaar. Europa werd in 1957 opgericht als verzoening tussen Frankrijk en Duitsland. Eerst met de kool en het staal, als metafoor voor de vrede. In 2017 ligt de bal weer in Frankrijk en Duitsland. Europa is een project dat nooit af is. En dat hoeft ook niet. Er is telkens nood aan vernieuwing en inrichting. Wat blijft, dat zijn de funderende waarden. En Buma sprak daar terecht over. Die waarden horen inderdaad een serieus Nederlands kabinet te dragen.

En het Verenigd Koninkrijk ? Het is altijd een vreemde eend in Europese bijt geweest. De Gaulle had het eind jaren '60 al goed gezien. Laten we nu hopen dat de schade beperkt blijft. Voor beide partijen. En wellicht biedt het vertrek van een onwillige partner energie voor een nieuwe toekomst. Een waardegeorienteërde toekomst in een onzekere en onrustige wereld. En daarvoor hebben wij zeker ook in Nederland Europa nodig. Wat de valse profeten ook beweren.

Twee dagen congres op Malta, met de belangrijkste Europese spelers. De Christen-Democratie loopt daar niet weg als dragers van Europa. Laten we hopen dat daar nieuwe kracht en energie opgedaan wordt voor het Europese ideaal. 'Europa best belangrijk' klonk het enige jaren geleden. Europa van levensbelang zou ik willen stellen, juist na 60 jaar. De grondleggers van Europa hebben het toen goed gezien. Met zes landen. Nu zijn het er inmiddels 28 (-1 straks). Of het beheersbaar en regeerbaar is blijft de vraag. Maar de basis blijven de gedeelde waarden. En dat moet de inzet zijn. In Europa en in Nederland. Buma heeft dat goed gezien.

Laten we weer vol trots uitdragen Europeaan te mogen zijn. Niet alleen op een feestje op Malta. Maar ook in het alledaagse leven. En ja zelfs, aan de formatietafel in Den Haag !


vrijdag 31 maart 2017 12h12 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170331-2 delft-od20170331

WC toegang kost 50 cent maar meestal zijn ze defect of staat de deur open. Maar dat is een dan een ranzige beproeving.

NS WC's in stationshal zijn meestal defect en walgelijk goor

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Alles moet tegenwoordig onbemand. Maar bij de wc's in onze stationshal werkt dat niet. De wc's zijn grotendeels van de tijd defect, of zo smerig dat het zonde van je 50 cent is. Geef mij maar de ouderwetse toiletjuffrouw terug. Net als bij de Hema.

Na een paar flinke koppen koffie bij Starbucks werd ik doorverwezen naar de NS wc's. Er is door ProRail bezuinigd op een wc in de horeca gelegenheden. Mijn maag draaide om toen ik de deur opendeed. Bij Starbucks balen ze er ook van.

Op papier zal het allemaal wel kloppen. Een baby plankje is er ook. Maar wat een smerige zooi. Stinkt er naar pis, kots en stront. In een studentenstad het normale nacht menu. Dat NS volkomen schijt heeft aan menselijke wezens is wel duidelijk. Instappen en wegwezen. Geen wc meer in de treinen en eigenlijk niet meer in de stations. Pis en schijt maar ergens anders. Maar wel allemaal winkeltjes in het station verpanden aan AH, snack automatiek en Starbucks.

Vandaar dat alle deuren openstaan bij de stationshal. Het tocht er als de hel. Ik haat zelfreinigende wc brillen. Ik ga voor geen goud op die natte roestvrijstalen bril zitten. Ik schijt nog liever in de gracht.

Hoe zit het straks met de wc's bij de publieksbalie van de gemeente? Of zijn die ook geautomatiseerd en zelfreinigend?


vrijdag 31 maart 2017 12h04 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170331-2

Webcolumn: 'Stadskrant Delft collegeblad?'

Aad Meuleman, raadslid SB

Het valt de laatste tijd op dat de Stadskrant, die onderdeel uitmaakt van de Delftse Post, steeds meer een collegeblad aan het worden is.

Elke week zie je collegeleden, die een uitgebreid podium in de Stadskrant krijgen en zichzelf daarmee promoten. Op zichzelf is het natuurlijk toegestaan om de Stadskrant te gebruiken om beleid uit te leggen aan onze inwoners. Maar hoe zit het dan met de raadsfracties in de gemeenteraad?

Zo nu en dan mogen de fracties eenmaal per jaar, soms tweemaal, hooguit 100 woorden aanleveren. Je zou toch denken dat de Stadskrant ook het podium moet zijn voor raadsfracties en niet alleen voor collegeleden.

Stadsbelangen Delft zal hier tijdens de rondvraag in de eerstvolgende commissie EFB vragen over stellen aan het college.

Wordt vervolgd.


vrijdag 31 maart 2017 11h51 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170331

Met Delftse raadsbenen op tafel!

Aad Meuleman, raadslid SB

Op 21 maart 2017 werd een raadsmarkt gehouden, waarbij alle fracties (voor zover aanwezig) hun wensen kenbaar konden maken. Dit als opmaat voor de Kadernota die eind volgende maand door het college aan de raad wordt gepresenteerd.

Mede dankzij de Meedenkbegroting, die het CDA, de ChristenUnie en Stadsbelangen Delft indienden tijdens de begrotingsbehandeling eind vorig jaar en de inspanningen van onze burgemeester, werden nu alle partijen betrokken bij de voorbereidingen van deze Kadernota. Dat was niet eerder voorgekomen in Delft. Voorheen werden alleen coalitiepartijen betrokken bij de voorbereidingen van de Kadernota en was alles vrijwel al van tevoren dichtgetimmerd.

Onze fractie heeft op deze avond nogmaals de voorstellen, die in de Meedenkbegroting genoemd waren, onder de aandacht gebracht en daarnaast onze accenten extra kenbaar gemaakt. Wij willen lagere lasten voor onze inwoners, goed onderhoud in onze stad, voldoende financiële middelen voor veiligheid en handhaving. Aandacht voor het realiseren van werkgelegenheid. Dé sleutel om armoede te bestrijden.

Maar ook aandacht voor sport en evenementen. Delft stelt jaarlijks te weinig budget ter beschikking voor evenementen en blijft ver achter in vergelijking met andere steden. Cultuur blijft toch hét bindmiddel in onze maatschappij.

Wij hebben nogmaals aandacht gevraagd voor ouderen die best van een groter naar een kleiner huis willen verhuizen, maar onvoldoende financiële steun ondervinden van de gemeente om dit te kunnen realiseren. Andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Den Haag, leveren hier wel een bijdrage aan.

Maar ondanks alle wensen, blijft de financiële situatie van onze stad een continu aandachtspunt. Het gaat gelukkig beter, maar we zijn er nog lang niet. Voorkomen moet worden, dat Delft weer ten onder gaat aan allerlei dure linkse speeltjes. Als je maar één euro hebt, kun je er geen drie uitgeven.

Het was in ieder geval een positieve avond in een goede sfeer, waarbij alle fracties hun ideeën voor de korte en lange termijn kenbaar konden maken, 'met de benen op tafel'. Het college gaat deze ideeën nu verzamelen en voor zover mogelijk verwerken in de Kadernota. Uiteraard zal niet alles gerealiseerd kunnen worden. Los daarvan moet de inbreng van deze avond zal wel zichtbaar worden in de Kadernota. Ongetwijfeld zullen daarbij in het politieke debat verschillende opvattingen zijn over deze nota en zo hoort dat ook.

In ieder geval is het goed dat de raad als geheel op deze wijze bij de voorbereidingen van de Kadernota werd betrokken. Wellicht heeft de raad met deze raadsmarkt voor de toekomst een jaarlijkse traditie ingezet. Aan te bevelen!


donderdag 30 maart 2017 20h51 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-adriaan-pauwstraat-circulatieplein-magnolia-in-bloei-20170330143607

De zomer komt er aan!

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Vanaf de Adriaan Pauwstraat richting circulatieplein zie ik op het Westplantsoen een magnolia in bloei staan. Het fantastische weer van vandaag maakt veel mensen vrolijk. Iedereen was aanspreekbaar onderweg tijdens mijn wandeling heen en terug naar de Albert Heijn aan de W.H. van Leeuwenlaan. Even boodschappen doen. 15h00 ging ik de deur uit en kwam 18h45 weer thuis. Bewoners van het Westplantsoen hadden geklaagd over de slechte staat van de stoep. Het ergste is hier en daar gerepareerd, maar toch nog goed opletten bij elke stap die ik doe. Ok, niet klagen vandaag nu de zon schijnt!


donderdag 30 maart 2017 12h31 week 13 politiekdelft.nl    TOP

Digitalisering alom en waar niet?

delft-bouwmachines20170330

Cat Command nu leverbaar op D8T bulldozer

Redactie Bouwmachines

Cat Command, het afstandsbedieningssysteem van Cat voor bulldozers, is nu beschikbaar voor de bulldozer D8T. Command voor het dozeren verbetert de veiligheid en efficiëntie door een machinist in staat te stellen de bulldozer van dichtbij te bedienen middels een compacte, draagbare console of vanuit een comfortabele cabine. ...

Werkt 'machinist' straks thuis?

delft-bouwmachines20170330

Doordat video en geluid zijn toegevoegd aan het systeem, kan de cabine voor afstandsbediening verder weg worden geplaatst. "De diepe integratie met de machinesystemen van Cat maken een soepele en nauwkeurige bediening mogelijk, voor een hogere efficiëntie en productiviteit", zegt Cat.


donderdag 30 maart 2017 01h48 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-antonie-heinsiusstraat-insituform-rioolrenovatie-20170328095112

Delft, Antonie-Heinsiusstraat. Rioolrenovatie door Insituform.

Insituform renoveert riool

harrie fruyt van hertog, weblog

Afgelopen dinsdag startte Insituform met de renovatie van het riool in de Antonie Heinsiusstraat. De oude rioolbuis wordt voorzien van een nieuwe kunststof 'binnenbuis', die zeker 50 jaar mee gaat.

Kortgeleden lag de straat nog open voor het aanbrengen van een drainagebuis. De buis in de buis methode zal ongetwijfeld kostenvoordeel opleveren boven het vernieuwen van het oude riool.

Het drukke verkeer in de Hugo de Grootstraat werd piekfijn geregeld door twee verkeersregelaars van BUKO in opdracht van de gemeente Delft.

Wat mij betreft is het geluidsarm maken van de hele dag draaiende euro6 motoren een aanrader. Bij de volgende keer kunnen de babies in de kindercreche in de Van Slingelandtstraat 's middags dan beter slapen.

Vandaag de laatste dag dat het project wordt afgerond.
Zie voor foto's mijn weblog.


woensdag 29 maart 2017 11h53 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-van-leeuwenhoekpark-lodewijk-baljon-landschapsarchitecten

Delft, Van Leeuwenhoekpark. Beeld Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten.

A. Th. van Wissen, burgerbrief

Van Leeuwenhoekpark

Delft, 27 maart 2017.

Onderwerp: Van Leeuwenhoekpark geen 2,5 hectare volgens opgave B&W Delft maar slechts 1,25 hectare groot.

Geachte leden van de raad,

Volgens opgave van B&W Delft is het oppervlak van het nieuwe van Leeuwenhoekpark 2,5 hectare groot een en ander vermeldt in artikelen van Delft op Zondag van 26 maart jl.en het AD van 27 maart jl.

Bovenstaande grootte strookt geenszins met het werkelijke oppervlak, het van Leeuwenhoekpark is om te beginnen geen aaneengesloten " park " maar bestaat uit twee grote tuinen gescheiden door de ca. 50 M1 brede Ireneboulevard, de twee tuinen zijn gezamenlijk niet groter dan 1,25 hectare volgens de uitgewerkte ontwerptekeningen van de gemeente Delft.

In het gedeelte Spoorzone-Noord heeft de tuin een lengte van ca. 170 M1 en een breedte van een kleine 30 M1 wat een oppervlakte geeft van ca. 5.000 m2 of ca. 0,5 hectare.

In het gedeelte Spoorzone-Zuid heeft de tuin een lengte van ca. 250 M1 en ook een breedte van een kleine 30 M1 wat een oppervlakte geeft van ca. 7.500 m2 of ca. 0,75 hectare.

Dus geen ca. 2,5 hectare "park " maar minder dan ca. 1,25 hectare oppervlak bestaande uit twee tuinen, een en ander simpel na te meten op het werk waarvoor een heel circus ambtelijke adviesgroepen in het leven is geroepen en maar liefst 10 tuinarchitecten presentaties moesten komen doen.

Waarom toch alles steeds groter en mooier verkopen dan de werkelijkheid of dat Politiek Delft het nooit leert.


woensdag 29 maart 2017 11h35 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-d6620170324

Plan voor Van Leeuwenhoekpark bekend

Jesper Neeleman, redactie DOZ

Op het dak van de spoortunnel begint in 2020 de aanleg van een nieuw stadspark. Afgelopen week werden de eerste schetsen van het Van Leeuwenhoekpark gepresenteerd.

...

A. Th. van Wissen: een stukje groen van 2,5 hectare. Mijn tuin in Frankrijk is groter. Dit kun je geen park noemen.
...


woensdag 29 maart 2017 10h41 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-delfgauwseweg-google-20170329

Delft, Delfgauwseweg. Foto Google.

Verkamering

anoniem, burgerbrief

College van Burgemeester en Wethouders
Geachte mevrouw van Bijsterveldt,
... Waar we echter gefrustreerd over zijn is dat dit "huisjesmelken" blijkbaar zomaar mag.


woensdag 29 maart 2017 08h54 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170329

(180) Over het spel en de spelers

Arie van der Veen, webcolumnist

Terwijl velen in Nederland nog aan het bijkomen zijn van de schokken rond het Nederlands elftal, lijkt de formatie van een nieuw kabinet nu echt begonnen. Verkenner Schipper heeft haar verslag uitgebracht. En in dat verslag staan interessante zaken. En nog interessanter is wat er niet in staat. In een eerdere column ging ik al eens in op de verplichte danspassen en op de rol en mogelijkheden van Groen Links ('Delft door de helft'). Nu is het interessant om de blik eens te werpen op VVD en CDA. En deels op D66.

Ten onrechte wordt in de pers gesproken over een motorblok van deze drie partijen. VVD en CDA kunnen elkaar goed vinden. D66 is toch op verschillende domeinen en terreinen vrijzinniger, en liberaler. Maar goed, op het terrein van de economie zal men elkaar kunnen vinden en in het verleden heeft men vaker met zijn drieën samen geregeerd. Het CDA heeft een behoorlijke uitslag gemaakt bij de verkiezingen, en het zicht op weer te kunnen regeren vergoedt veel. Toch blijft wel hangen de leuze van Buma, dat vooral Rutte verantwoordelijk zou zijn voor een morele crisis in de samenleving. Natuurlijk, dit kan een uitspraak zijn in de hitte van de verkiezingscampagne, maar het is niet zo maar wat. Hoe zou Buma die crisis willen bezweren, door nu met Rutte samen te gaan regeren. Dat is op zijn minst wat kort door de bocht. En van D66 moet hij het niet hebben in een discussie over moraliteit.

Het is interessant dat hij als secondant Pieter Heerma, meeneemt. Zoon van de vroegere fractievoorzitter Enneüs Heerma. Een rechtgeaarde ARP-man die het CDA hooghield in Amsterdam, te midden van de woelige baren. En zeker geen VVD-vriend. In 1994 zette hij het gezinsbeleid op de kaart. Het profiel van zoon Pieter is nog wat diffuus, maar het lijkt mij dat hij goed aardt in de rechtsere koers van het CDA. Met de komst van Heerma, worden Mona Keijzer en Pieter Omzigt gepasseerd. Op zich opmerkelijk.

Veel liefde voor Groen Links is er bij het CDA nog niet te bespeuren. Eigenlijk wil men vooral een meerderheidskabinet vormen, en men realiseert dat Groen Links als grootste winnaar het eerst aan bod komt. Toch waag ik het te betwijfelen of deze formatiepoging gaat slagen. Immers het CDA heeft sterk ingezet op bijvoorbeeld de agrarische achterban, en daar is de liefde voor Groen Links niet erg groot. En er zitten niet zonder reden twee boeren in de CDA-fractie, en één zelfs op voorkeurstemmen gekozen. En een minister van Landbouw, is een grote wens. Benieuwd wat Groen Links daarvan vindt.

De VVD is een pragmatische volkspartij geworden, die onder Rutte met iedereen kan regeren. Maar dat is vooral toch in de Haagse wereld. VVD-ers die ik spreek gruwen van de gedachten om met Groen Links te moeten regeren, en met afschuw spreken zij over de campagneleider Duyvendak. Tegen deze achtergrond is het wonderlijk dat deze vier-partijencombinatie om de tafel gaat zitten. Maar goed, de economie draait goed, er is geld te over, zelfs om verlangens te honoreren en hobbies af te kopen. En de bal ligt in zekere zin bij Groen Links. Hoe groot is daar het verlangen om mee te regeren ? Dat het in steden lukt om samen te werken klopt, en dan is de stap naar Den Haag niet de grootste.

De spelers en het spel. De formatie als spel, van geven en nemen. Eigenlijk kan ik mij niet voorstellen dat vooral het CDA in zee wil gaan met Groen Links. In het verleden waren er wel flirts met Groen Links-wethouders, maar dat was vooral gericht tegen het neo-liberale paarse beleid. Nu zijn de tijden en de verhoudingen anders. Het pragmatisme overheerst, en de krachtsverhoudingen tussen partijen zijn veranderd. Links is geïmplodeerd tijdens de laatste verkiezingen. En dan is het de vraag wat de legitimatie is om Groen Links er bij te betrekken, anders dan het zoeken naar een meerderheid in beide kamers.

Voorlopig lijkt mij de formatie een spel van de verplichte figuren. En het is wachten hoeveel Groen Links beweegt, en welke spelers er echt aan het spel meedoen bij hen. De Christen-Unie, PvdA en jazelfs de SP wachten op hun beurt. En nog even en dan gaan de peilingen weer komen. De formatie, geen vrijblijvend spel. Ik schreef al eerder dat zelfs een minderheidskabinet VVD-CDA-D66 een optie is. Dan is het echt een motorblok. Nu bevinden we ons in de eerste verkennende fase. Milieu, economie, duurzaamheid. Thema's die er toe doen. Ook zonder Groen Links. Defensie, integratie en immigratie, thema's die actueel blijven.

Dat het CDA weer aan tafel zit is een reden tot vreugde. Een stabiel blok van VVD en CDA is een zegen voor het land. Maar die vreugde kan wel eens getemperd worden als het echt tot onderhandelingen met Groen Links komt. Een kabinet vormen is één, een coalitie in stand houden is twee. Rutte weet daar alles van af. En in de PvdA hebben zij daarover het leergeld betaald.

Formeren is boetseren, en vooral in alle rust. De keuze voor één VVD-informateur zeker in de persoon van minister Schippers is een goede en verantwoorde zet. En toch blijft het boven de markt hangen of deze poging kansrijk is. De gruwel bij VVD-ers en CDA-ers lijkt mij groter dan het pragmatisme om er uit te komen. Zeker als er toch nog alternatieven blijken te zijn. En D66 ? Pragmatisch als men daar is wacht men de kansen af. De wil om te regeren is daar zo groot. Dat kan nog alle kanten op.


woensdag 29 maart 2017 08h35 week 13 politiekdelft.nl    TOP

Is een fietsenrazzia juridisch wel houdbaar alleen omdat het een 'lelijk gezicht' is? hfvh

delft-d6620170329

Wees fiets vriendelijk!

Peter de Vreede, raadslid D66

Afgelopen dinsdag was er weer een opruimactie voor fout gestalde fietsen in het stationsgebied. D66 ziet het probleem van her en der, vaak langdurig, geplaatste fietsen, in de stad en in het stationsgebied, maar beseft ook hoe vervelend het is, als bij terugkomst je fiets ineens weg blijkt. D66 pleit daarom voor slimme oplossingen voor het weesfietsprobleem en komt met een suggestie: werk samen met Swapfiets. De gemeente kan fietsen in de openbare ruimte laten verwijderen. Er worden alleen fietsen weggehaald die:

Als je fiets is verwijderd wordt hij naar het fietsdepot Haaglanden gebracht, waar je hem tegen betaling kunt komen ophalen: veel werk en kosten voor de gemeente, veel werk en kosten voor de eigenaar. Delft studentenstad is een echte fietsstad en telt alleen al tienduizenden studentenfietsen. De laatste tijd is dat steeds vaker een 'Swapfiets', een leasefiets. Een Swapfiets is een voordelige oplossing als je voor kortere en langere termijn een fiets nodig hebt. Groot voordeel is namelijk dat je fiets altijd goed onderhouden wordt. Dit heeft als bijkomend effect dat veel minder fietsen te vondeling gezet worden.

Swapfiets wil, naar aanleiding van een suggestie van D66, graag samenwerken met de handhavers van de gemeente om ervoor te zorgen dat verkeerd geplaatste fietsen zo snel mogelijk worden verwijderd. Het bedrijf heeft een database, waarin geregistreerd staat, welke klant op welke fiets rijdt. Eén telefoontje (of appje) van de ambtenaar naar het bedrijf en deze kan de klant attenderen op de verkeerd geplaatste fiets. Zo voorkomt een goede samenwerking fietsoverlast in de stad en tijd, kosten en irritatie bij zowel gemeente als de fietseigenaar. D66 is zeer blij met dit soort initiatieven tussen gemeente en bedrijven.


woensdag 29 maart 2017 08h28 week 13 politiekdelft.nl    TOP

Trots op Delft Gouden Sociale Gemeente

Fractie GL

GroenLinks is er trots op, dat Delft volgens Sociaal Werk Nederland Gouden Sociale gemeente is. De gemeente wordt gewaardeerd, omdat er samen met partnerorganisaties in de stad al vanaf 2014 een Sociale Visie ontwikkeld is en hierdoor in innovatie vooruitloopt op andere gemeenten. GroenLinks bedankt alle partnerorganisaties en burgers die actief betrokken zijn bij het ontwikkelen van de Delftse Sociale Visie en bij de ontwikkelagenda om innovaties tot stand te brengen.

GroenLinks is blij dat aanbieders pro-actief meedenken om de innovatie in het Sociaal Domein in Delft en de regio te realiseren en daarvoor met elkaar de nodige uitdagingen aan te gaan. Juist ook als er bezuinigd moet worden op voorzieningen.

Dankzij de actieve betrokkenheid van partners en vrijwilligers loopt Delft voorop met de netwerkorganisatie Delftvoor Elkaar waarin twaalf partner organisaties met elkaar samenwerken Werkse is vooruitstrevend als het gaat om de uitvoering van de Participatiewet en het samenwerken met maatschappelijke ondernemers in werkwaardig om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Stunt biedt mensen die moeilijk kunnen integreren weer een nieuwe kans als werknemer of als ondernemer. Lekker Bezig is een nieuwe vorm van dagbesteding waarin verschillende organisaties er voor zorgen dat mensen die te goed zijn voor dagbesteding maar geen gewoon vrijwilligerswerk kunnen blijven meedoen. De krachtpatsers is een samenwerkingsproject voor een goede overgang van Jeugdhulp naar Wmo. Pieters kamerhuis haalt de samenleving naar binnen om bewoners er aan deel te laten nemen. Door samenwerking met de TU gaan zorg en techniek in Delft hand in hand. En met de Pact tegen de Armoede wordt er blijvend samengewerkt aan een zo effectief mogelijk armoedebeleid in Delft.

Dat Delft een Gouden gemeente is, is een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan en de gezamenlijke Sociale Visie verder te blijven ontwikkelen.


dinsdag 28 maart 2017 07h00 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170328

Denkbeeldige aantal gemeenteraadszetels uitslag 2e Kamer

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Het mag niet, maar ik doe het toch. Omrekenen hoeveel zetels de landelijke partijen in de gemeenteraad gehaald zouden hebben. Natuurlijk hebben de drie lokale partijen Stip, SB en OD (10 zetels) niet meegedaan. De uitslag zegt toch iets over het potentieel aan sympathisanten die er momenteel voor een bepaalde partij is.

Als eerste zie je dat D66 met acht zetels gelijk en de grootste blijft. De VVD is meer dan verdubbeld. En de PVV zou 4 zetels in de gemeenteraad gehaald hebben. Dat is niet erg schokkend. De kleine partijen PvdD, 50+, Denk en FvD allemaal 1 zetel. Er is dus voor al deze vier partijen mogelijk één zetel te winnen in Delft. Dat zou het totaal aantal partijen wel eens op vijftien kunnen brengen. Dat zou een aanzienlijke versnippering zijn. Let wel in bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zijn er wel 39 pluche zetels te verdelen.

Verschillen per wijk.
Wat mij het meeste opvalt is dat VVD, D66 en GroenLinks hun meeste stemmen in de Binnenstad halen. Daar woont de politieke elite. D66 scoort ook hoog in de Wippolder, maar dat zal wel door al die studenten in de TU wijk zijn. De PVV is het sterks in de Tanthof Oost en West en Vrijenban. DENK is heel erg groot in de Voorhof en in mindere mate ook in de Buitenhof. Zo eigenlijk geen echte verrassingen. Maar iedereen kan beter zijn eigen conclusies trekken.

delft-od20170328-2

dinsdag 28 maart 2017 06h55 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170328

(179) 17 miljoen bondscoaches minus 2

Arie van der Veen, webcolumnist

Eigenlijk was ik het Nederlands voetbalelftal met bondscoach Blind wat uit het oog verloren. De verkiezingen vroegen om aandacht, en de voetbalenergie en vreugde richt zich op Feyenoord. En toch was het wachten op de dag die je wist dat zou komen. En zaterdag was die daar ! Gelukkig heb ik zaterdagavond niet gekeken. Maar op een bijeenkomst waar ik was ging het wel bericht rond: we staan 2-0 achter. En aan het einde van een swingende avond was het bericht dat 'we' verloren hadden. Of kan je beter zeggen 'ze' ?

Sinds 2014 maken we een bijzondere periode mee bij de KNVB. Schuivende panelen en rollende koppen. In sommige opzichten lijkt het wel op de PvdA ! Naar binnengericht, geen oog voor ontwikkelingen in de buitenwereld, en veel te veel gericht op 020. In 2014 kwam dat achteraf gelukkig betreurde, maar toen al als belachelijk ervaren dubbelbesluit tot benoeming van Hiddink, maar vooral het (automatisch) doorschuiven van Blind. Voetbal International of Voetbal Inside hebben er vele afleveringen aan besteed. En als eerste slachtoffer viel Bert van Oostveen. (Als algemeen directeur van de KNVB hoofdverantwoordelijke). Geen kwalificatie voor de EK 2016, onder leiding van Danny Blind. En vooral geen verantwoordelijkheid afleggen. Gewoon doorgaan, blind op weg naar de uitgang of de afgrond. Om de voor de hand liggende metafoor te gebruiken. En nu is Zeist in last, beter gezegd Holland in last.

Wat mij intrigeert is het aanwijzen vooraf van een assistent tot hoofdcoach. In de politiek gebeurt dat soms ook, zij het meestal met slechte afloop. Denk aan Elco Brinkman in 1994, Ad Melkert in 2002. En ook in het bedrijfsleven zijn dergelijke voorbeelden te vinden. Een assistent is niet zo maar een eindverantwoordelijke opvolger. Goede uitzondering was Van Gaal. Zeker ook niet in het voetbal, waar op zoveel schaakborden tegelijk gespeeld moet worden. Danny Blind is in zekere zin een deerniswekkende figuur gebleken. De verkeerde man, op de verkeerde plek en het verkeerde moment. En toch blijft de verantwoordelijkheid kleven aan hen die hem op die post benoemd hebben, met het negeren van alternatieven.

Onmiskenbaar speelt dat de Ajax-invloed in Zeist enorm is. En dat is deels terecht,zeker als je kijkt naar de successen van Ajax in de afgelopen decennia en de rol die Cruyff daarin speelde. En toch is dat een valkuil. Ook hier speelt de vergelijking met de PvdA. Amsterdam is niet het begin en het einde van alle (voetbal)wijsheid. Niet voor niks staat Feyenoord op één en is PSV regerend landskampioen. De gordijnen open en zicht op de buitenwereld lijkt me. En in feite is men nu weer terug bij af, en opnieuw opbouwen. Dat is in de jaren 80 van de vorige eeuw ook gebeurd, en ook na 2001. Maar opbouwen of verbouwen gaat door terwijl de winkel open is. En daarom is het nu tijd voor interim-management voor de duur van de WK-kwalificatie. Interim-management bij het team, maar ook bij de KNVB. De ijdele bestuursstijl, gevoed door miljoeneninkomsten is althans rond het nationale mannenteam vastgelopen. Dromen van UEFA en FIFA-voorzitterschappen, en blind zijn voor de gevaren en vooral de urgentie in de omgeving.

Het was uiteindelijk nog zoeken naar een bevoegde bestuurder die Blind de deur uit mocht zetten. De technisch-directeur hield zie schielijk op de achtergrond. Er ligt nu een grote verantwoordelijkheid bij de (echte) bestuurders in Zeist. Is het bestuursmodel nog up-to-date. Is er de goede focus. En vooral durft men het aan om naar buiten te kijken. Wordt het tijd voor de buitenlandse trainer, die de hovaardige Nederlandse, lees Amsterdamse stijl, weet te doorbreken ? Helaas Cruyff is niet meer onder ons, en van zijn adepten of renegaten moet je het niet hebben. Louis van Gaal was in staat op basis van zijn eigen gezag en positie resultaat te boeken, en niet te blijven hangen in de Hollandse School. Wat dat ook nog maar mag zijn. De dag die je wist dat zou komen, is eindelijk daar ! Het vertrek van Danny Blind, meer als een slachtoffer van de Zeister hoogmoed, dan zelf eindverantwoordelijk. Het wordt weer tijd voor karakters, en minder voor functionarissen. Allemaal in het zelfde pak, het lijken wel Kamerleden.

De dag die je wist dat zou komen, is hopelijk nog niet te laat. Alles op alles zetten om ons nog te kwalificeren. Of tenminste te laten zien dat men er alles aan gedaan heeft. Zo keert het zelfvertrouwen en vooral het respect bij de bevolking terug. En in 2018 weer geen eindtournooi ? Wie wil daaraan nu al geloven ? De bestuurders in Zeist, voor zover het geen betaalde professionals zijn, moeten zich schamen voor de puinhoop die ze er van gemaakt hebben. En Danny Blind, is nu de kop van Jut, in een soort volksgericht of- tribunaal op twitter. Snel over tot de orde van de dag. En met een (interim-)bondscoach met gezag over de spelers......... En de bezem door Zeist.

Nederland mag zich gelukkig prijzen met 17 miljoen bondscoaches. Minus twee zou ik zeggen. Blind en Van Oostveen vallen af, te licht bevonden. Nog is het land niet verloren. De KNVB redeloos, de trainers radeloos, maar Nederland niet reddeloos. Twee keer winnen en we zijn er weer bovenop ! Maar daarmee heeft Zeist zich niet vrijgepleit. De laatste woorden zijn daar nog niet gesproken.

Ik moet nog opzoeken wanneer de volgende kwalificatiewedstrijd is. Oranje is toch wel erg ver weg gezakt in mijn bewustzijn. Ik volg zo waar tegenwoordig meer de Formule I, met Max Verstappen. Maar goed, back to reality. Zondag Ajax-Feyenoord, en voor wat het waard is: ik verwacht dat Feyenoord gaat winnen. En laat men dat maar eens goed analyseren waarom Feyenoord dit seizoen zo sterk is ! Even niet aan 020 denken zou ik zeggen. En wellicht na de WK 2018 Gio als bondscoach, zou zo maar kunnen, zeker als Koeman echt niet meer wil.

En nu met de hoed in de hand naar de redder van het Vaderlands voetbal: Louis van Gaal. En neem een bloemetje mee voor Truus ! Want die gaat er over. Wat een verantwoordelijkheid ! Levert de dag die je wist dat zou komen toch nog iets positiefs op !


maandag 27 maart 2017 05h28 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170327

Links op het trapje in 2010 en 2014 de PvdA lijsttrekkerErnst Damen laat het Blauwe Hart van Delft geheel rood kleuren.

PvdA lijsttrekker Ernst Damen is de eerste rat die ...

Jan Peter de Wit, raadslid OD

In het weekend krantje de Delft op Zondag van 19 maart zag ik een advertentie waarin Ernst Damen zijn huis te koop aan bood. Anthonij Duijckstraat 2 voor €475.000 kk FUNDA. Als een soort kapitein Schettino verlaat Damen als eerste het zinkende PvdA schip. Acht jaar was Ernst Damen heer en meester in de gemeenteraad van Delft. De oppositie was doodsbang voor hem. Gereduceerd tot meedenkers. En de raadsenquête Grote Projecten werd een nep interview promotie tour van oud bestuurders.

Ernst Damen was het prototype van de PvdA bestuurselite die de PvdA naar de kloten geholpen heeft. Besturen (zakkenvullen) was belangrijker dan voor de gewone modale arbeider opkomen. Prestige bouwprojecten overheersten de 20 jaar dat de PvdA aan de macht was in Delft. De sociale cohesie, zoals buurthuizen, zijn door de PvdA kapot gemaakt. Sociale woningbouw is gestopt en verkocht.

Bejaard voormalig pvda raadslid Leoni Zweekhorst moet nog de strontkar van Lodewijk Asscher door Delft trekken. De Delftse PvdA zijn enkel nog Drees 'Leftovers' die nu hoogbejaard zijn en ook een voltooid bestaan hebben. Ernst Damen heeft met zijn elitaire fractie en oneindig onnavolgbaar gedelibereer dit stervensproces in Delft versneld. De zin in de advertentie die mij het meeste raakte was
"we hebben hier met plezier gewoond. maar nu verlangen we toch terug naar onze roots. Brabant Breda naar een mooie woning aan de rand van het bos".

Ja Ernst Damen heeft zijn zaakjes goed voor elkaar en zijn politieke leven was een opstapje. Maar de Delftse Jan met de Pet woont nu in de Duurste Grote Gemeente van Nederland. Jan Modaal kan geen huis huren of kopen in Delft. Die zijn onbetaalbaar. Onder het schrikbewind van de PvdA met hun Groene parasiet zijn alle reserves van Delft verkwist en hebben we een schuld van een half miljard. Koop dat huis mensen, des te eerder zijn we van Ernst Damen af. Zal wel weer een D66 kenniswerker in komen.

delft-od20170327-2

Nog 1 jaar te gaan tot de gemeenteraad verkiezingen in maart 2018. Maar PvdA lijsttrekker Ernst Damen zet zijn huis te koop en wil weg uit Delft.


maandag 27 maart 2017 05h27 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-cu20170326

Wie heeft er nou eigenlijk gewonnen?

Dick van der Goot, voorzitter CU Delft

15 maart 2017: de spannendste Tweede-Kamerverkiezingen sinds jaren! Dat werd ook wel bevestigd door de hoge opkomst. Maar wie heeft er nu eigenlijk gewonnen? De twee regeringspartijen verloren samen maar liefst 37 zetels. Er viel dus een flinke buit te verdelen onder de overige partijen.

De op een na grootste verliezer, de VVD, was zelfs nog blij met de uitkomst. Want de VVD is toch de partij met veruit de meeste Kamerzetels geworden. Maar moet wel met (minstens) drie andere partijen afspraken maken om een stabiele regering te kunnen vormen.

De vrijgekomen zetels werden overgenomen door partijen van zeer verschillend karakter. Ieder zijn eigen feestje! Ieder zijn eigen feestje! En ieder zijn eigen analyse. Maar duidelijk is dat er geen alles overwoekerende dominantie komt van rechts populisme of links utopisme. In die zin heeft in ieder geval de redelijkheid gewonnen.

En wij dan? Ja, wij zijn ook blij met de stemmenwinst. Landelijk circa 10 procent meer stemmen, maar in Delft zelfs 34,4% meer! Ditmaal kon het helaas niet worden vertaald in zetelwinst. Maar de vijf voortreffelijke Tweede-Kamerleden die de ChristenUnie al vertegenwoordigden, mogen hun werk voortzetten. En alhoewel nu - logischerwijs - allereerst de mogelijkheden voor een VVD/CDA/D66/GroenLinks-kabinet worden onderzocht, wordt de ChristenUnie zeker niet over het hoofd gezien!

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een in Delft actieve vertegenwoordiger van de ChristenUnie in deze verkiezingscampagne voor het voetlicht trad. Het leverde Joëlle Gooijer-Medema 3.169 voorkeursstemmen op. Dat is niet gering! Ik schreef Joëlle al: "Als je ze allemaal in het auditorium van de TU-Delft zou moeten toespreken, had je aan twee bijeenkomsten niet genoeg."

En hoe dan ook, de echte overwinning is uiteindelijk aan onze Heer en God. Ondanks tussentijdse - voorzegde - tegendruk en manifestaties van de antichrist. Zijn plannen falen niet. Wij mogen de goede werken doen die Hij voor ons heeft voorbereid.


maandag 27 maart 2017 05h26 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-top20170327

(On)begrensde technologie?

Roel van Raak, onderzoekinstituut Drift van de Erasmus Universiteit Rotterdam

op 29-03-2017 om 20:00 uur in PrinsenKwartier, Sint Agathaplein 4 te Delft

De provincie Zuid-Holland voerde een onderzoek uit naar de maatschappelijke invloed van nieuwe technologieën voor onze regio en presenteerde onlangs het rapport "(on)begrensde technologie". We willen dit resultaat graag met u delen en bespreken.

Roel van Raak van onderzoeksinstituut Drift, één van de onderzoekers, zal de avond inleiden. Hij neemt u mee naar de vier scenario's die in het onderzoek worden geïntroduceerd en deze avond het startpunt vormen voor een goed gesprek over de toekomst van Delft. Zien we de nieuwe technologieën vooral als economische kans (of noodzaak) of maken we ons vooral zorgen over de sociale risico's?

TOPdelft organiseert deze discussieavond samen met de Provincie Zuid-Holland.
Wilt u alvast meer lezen over het onderzoek, dat kan op http://www.zuid-holland.nl/MINT


maandag 27 maart 2017 05h25 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-od201703287

Vragen over Avalex afval verwerkingskosten en aanbesteding door Midwaste

Jan Peter de Wit, raadslid OD

Avalex is sinds 2012 aangesloten bij de coöperatie Midwaste om de integrale afvalverwijdering zo innovatief, effectief en efficiënt mogelijk uit te voeren. Dat zijn dertien middelgrote gemeenten verdeeld over Nederland. Door bundeling van de gezamenlijke afvalstromen kunnen voordelige verwerkingskosten prijzen worden behaald. Echter dit is een ondoorzichtig proces en concurrenten in onze regio hebben geen eerlijke kans. Of zo altijd de goedkoopste prijs wordt behaald voor de verwerking van het afval is dan maar de vraag.
Vragen aan het dagelijks bestuur van Avalex om enige duidelijkheid in de verwerkingskosten en aanbesteding van de afvalstromen bij Avalex te krijgen: ...


maandag 27 maart 2017 05h24 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170326

Rechts de Ikea parkeergarage van vier parkeerverdiepingen voor 1000 auto's.

Alternatief voor verhoging IKEA parkeergarage afgewezen

Jan Peter de Wit, raadslid OD

IKEA veroorzaakt op drukke koop weekenden vaak files op de A13. De éénbaans A13 afritten lopen van beide zijden vol hetgeen regelmatig een verkeersinfarct op de A13 leidt. Heel Delft is dan onbereikbaar. Sluipverkeer probeert dan via Delft Zuid of Noord binnendoor toch de IKEA te bereiken. Van de Schoemakerstaat tot de Brasserskade loopt alles vol.

De oplossing van IKEA is de parkeergarage met één parkeerdek te verhogen (250 auto's) en daar boven op nog voor de show een rij mega grote zonnecollectoren. De totale hoogte van nu 12 meter wordt in het bestemmingsplan tot 22 meter verhoogd. Zie motie Deze extra laag voor de piekmomenten zal nauwelijks een verbetering voor de piekmomenten zijn. Er is ook geen enkele verkeerstechnische berekening bij het bestemmingsplan gevoegd. Ik heb gepleit om de parkeergarage richting de A13 zijde (naar voren) fors uit te breiden met zo'n 500 tot 1000 plaatsen. Dat zet wat zoden aan de dijk. Maar helaas had de gemeenteraad daar geen oren naar. Die hadden het liever over over het groen verven van de achterkant van IKEA. Dan zie je het gebouw niet meer.

Ook had ik liever gezien dat de gemeenteraad een debat had gevoerd wat voor ontwikkeling er gewenst zou zijn op braakliggende terrein van de voormalige gemeentewerf De Staal. Ik zie daar liefst een hoge woontoren verschijnen met mooi penthouses. Een opvallende Skyscraper. Net zoals de geplande woontorens langs de Utrechtse Baan in Den Haag zie HIER. Of een transferium voor de distributie van goederen, personen en toeristenbussen.
Maar helaas. De gemeenteraad in Delft stelt geen bal voor. Het merendeel zijn visieloze bange zakkenvullers die aan de halsband van het D66 college lopen.
Redenen genoeg om tegen dit conservatieve conserverende bestemmingsplan NoordOost 2017 te stemmen.


maandag 27 maart 2017 05h23 week 13 politiekdelft.nl    TOP

Start selectieprocedure t.b.v. de gemeentelijke locatie De Staal

burgemeester Marja van Bijsterveld, het college van burgemeester en wethouders van Delft

Geachte raadsleden,
In navolging van de raadsbrieven d.d. 21 juni 2016 en d.d. 4 oktober 2016 en de behandeling in de vertrouwelijke sessie van 11 oktober 2016, informeren we u middels de bijgevoegde memo over de start van de selectieprocedure t.b.v. de verkoop van de gemeentelijke locatie De Staal.

...

Tevens is het onderzoek naar parkeren van grote voertuigen afgerond. Hierin is aangegeven dat de locatie aan de Staalweg afgevallen is als een mogelijke parkeerplaats voor touringcars. In het nu voorliggend ambitiedocument is de koppeling tussen de touringcars en de Staal weggelaten.


maandag 27 maart 2017 05h22 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-gl20170327

IKEA omarmt wensen GroenLinks

Frank van Vliet, raadslid GL

Op aandringen van GroenLinks Delft gaan de gemeente en IKEA weer om tafel zitten om afspraken te maken over de groene aankleding van de achterkant van IKEA en de beperking van de lichthinder vanuit de parkeertoren. Wij rekenen op een mooi eindresultaat dat past bij Delft als duurzame stad en IKEA als innovatief duurzaam bedrijf

...

GroenLinks is blij dat IKEA deze brief aan de raad heeft gestuurd. Na de toezegging van wethouder Förster dat hij snel met IKEA aan tafel gaat, de stadsecoloog bij de gesprekken betrekt en de uitkomsten voor 1 juli aan de gemeenteraad terugkoppelt, is GroenLinks akkoord gegaan met het bestemmingsplan.


maandag 27 maart 2017 05h21 week 13 politiekdelft.nl    TOP

delft-bbn20170327

Belangstelling voor Opschoondag groeit

Joop Gravesteijn, voorzitter BBN

Steeds meer mensen gaan zich inzetten voor een schone woonomgeving. Al sinds jaar en dag geven bewoners en ondernemers in de Schutterstraat, Choorstraat en Vrouwenregt het goede voorbeeld. BBN stimuleert de leden om mee te doen, zeker 20 buurtbewoners deden dit jaar mee aan de Landelijke Opschoondag. Je zag ze, gewapend met uitrusting van de Papaver, rondom de Doelentuin, in het Rietveld en de Vlamingstraat. Het BBN-bestuur is bij enkele groepen geweest om waardering te tonen.

...

En een fotoimpressie.


VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!Wat publiceerde PolitiekDelft 10 jaar geledenTOP