koppd2.gif

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.


 politiekdelft.nl    TOP


vrijdag 17 maart 2017 00h44 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170317

(174) Een mooi land

Arie van der Veen, webcolumnist

Vanochtend werd ik wakker in een land waarin wel wil blijven wonen. En ik neem aan velen met mij. De verkiezingen van woensdag 15 maart hebben gewerkt als een zeef, een filter en een weegschaal. De partijen zijn op waarde gewogen. Met Rutte als terechte winnaar, met een klein krasje voor het verlies van zijn strategische zetels uit 2012. We gaan op naar Rutte-III in een mooi land. En het is de uitdaging om meer mensen in dat gevoel te laten delen.

De uitkomst verrast mij niet. Vanaf het begin had ik de verwachting dat Rutte soeverein zou zijn, en boven alle partijen (inhoudelijk en tactisch) zou uitstijgen. En deze verkiezingsoverwinning lijkt op die van 2006. Toen Balkenende met licht verlies ver boven alle partijen uitstak. Nu is dat het geval bij Rutte. Het CDA viel toch wat tegen, vooral door de hoge opkomst, minder gekregen dan gehoopt.

Voor de PvdA schreef ik al een requiem of ode. Wellicht zou een in memoriam beter zijn. Hoe deze partij zich nog wil herpakken lijkt me op dit moment een raadsel. Een fusie met Groen-Links lijkt mij het meest logisch. Maar dan wel opschieten van de raadsverkiezingen van 2018 staan al weer voor de deur. En met de hoed in de hand naar Jesse. Dat zal nog wennen zijn.

Een mooi land met een overzichtelijke uitslag. En vooral de populisme-ballon is doorgeprikt. De tweestrijd, vooral in de medialogica bedacht tussen VVD en PVV; Tussen realisme en getoeter of getwitter; Tussen verantwoordelijkheid en haat. Het is er niet van gekomen. En Wilders is gewogen en opnieuw te licht bevonden. Laten we hopen dat zijn achterban in gaat zien dat ze op een doodlopende weg terecht gekomen zijn.

De formatie, dat wordt gewoon weer het oud-hollands spel van geven en nemen. En er zal wel iets zorgvuldiger gekeken worden naar de verhoudingen in de senaat. En laat Jesse Klaver maar eens ruiken aan het formatiespel, kijken of hij het aankan. Centrum-rechts is aan zet.

En het CDA, kansen voor de toekomst ! Nadenken over nieuwe gezichten in het kabinet, en alvast een beetje voorsorteren op de periode na Rutte. Eigenlijk CDA-next. Dat is politieke strategie. En als junior-partner moet men dat zich bewust zijn. Het zelfde geldt overigens voor D66.

Gisteren het feestje van de democratie. En ogenschijnlijk ook dat van de partijendemocratie. Maar Forum voor Democratie heeft een voet achter de deur gekregen. Namelijk met zijn wens om het partijenkartel open te breken. En dat is wel een punt. Politieke partijen worden steeds meer campagnevoertuigen zonder lokale worteling. Virtuele grootheden, zonder echte mensen. Alleen echt functionerende partijen plakken nog 's nachts posters met "kiezers bedankt !"

De verkiezingen van gisteren zijn een keuze voor optimisme, economische en sociale ontwikkeling. Behoud en versterken van de rechtsstaat. En voor Europa ! Nederland staat weer internationaal op de kaart, als een betrouwbaar en positief land ! Een mooi land, waarin wordt samengewerkt met respect voor elkaars overtuiging. Wilders zit op de plek waar hij hoort, namelijk in een isolement. En vanaf vandaag kunnen we weer Normaal. Doen. En dat geldt hopelijk ook voor de media.

Links Nederland zal zich moeten beraden op zijn toekomst, en vooral alle vertegenwoordigers van de linkse kerk, in media, onderwijs, ambtelijke wereld e.d. moeten maar eens nadenken waar ze (nog) voorstaan. De PvdA als oriëntatie is verdampt. Uit het politieke straatbeeld verdwenen, net zoals V&D. In de lege panden van de PvdA huizen nu partijen van allerlei snit. Met DENK groter dan de PvdA in sommige steden !

We leven in een mooi land. En kunnen nu over tot de orde van de dag. Normaal Doen in een land wat we willen overdragen aan onze kinderen. Dat is een mooie richting voor het nieuwe kabinet. Het politieke handwerk voorop van formeren en regeren. En laat de Kamer vooral ook controleren. Wellicht boksaai, maar hoogst noodzakelijk. En die arme Lodewijk Asscher, hoe lang zal hij zijn kwijnend bestaan nog volhouden ? Om over Hans Spekman maar niet te spreken.

De verkiezingen kennen sinds 1994 grote schokken. Toppen en dalen om dan weer een evenwicht te vinden. Dat evenwicht is gisteren behoorlijk hersteld. Helaas voor links, maar centrum-rechts is toch voordeliger. Zeker met een marketeer als Rutte. Respect voor Mark Rutte. En mede dankzij hem staan we internationaal weer op kaart, net nog iets belangrijker dan nationaal. En Erdogan ? Die mag binnenkort op campagne met zijn vriendjes van DENK ! Ook dat kan in een mooi land.


vrijdag 17 maart 2017 00h37 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-sp20170317

SP STEMMERS BEDANKT

SP Delft

De campagne zit er op, de stemmen zijn geteld en de formatie kan beginnen. De SP wil al haar stemmers bedanken. We zullen ons de komende jaren hard voor jullie inzetten.

In Delft kunnen we weer meer tijd gaan besteden aan lokale thema's. En dat is hard nodig ook, want er is genoeg te doen.


donderdag 16 maart 2017 10h39 week 11 politiekdelft.nl    TOP

TK2017 Delft

Voorlopige uitslagen

delft-tk2017-delft-voorlopige-uitslagen

donderdag 16 maart 2017 08h21 week 11 politiekdelft.nl    TOP

De zetelverdeling TK2017

harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst na telling van 93,2 procent van de stemmen. De VVD verliest zetels maar blijft wel de grootste. Mark Rutte is toch de winnaar in de politieke strijd! Zeg "HO" tegen het populisme. Het buitenland is opgelucht.

VVD 33 zetels
PVV 20
CDA 19
GroenLinks 14
D66 19
SP 14
PvdA 9
ChristenUnie 5
SGP 3
Partij voor de Dieren 5
50PLUS 4
DENK 3
Forum voor Democratie 2


woensdag 15 maart 2017 17h42 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-stembiljet-tk2017-hfvh-20170315175448

Het ingevulde stembiljet TK2017 van harrie fruyt van hertog.

Mijn uitgebrachte stem voor de TK2017

harrie fruyt van hertog, webcolumnist

Ik ben benieuwd of ik op de winnaar heb gestemd. In de loop van de avond weet ik het.

Bij binnenkomst van het stemlokaal aan de Loevesteinplaats moest ik aansluiten op flinke wachtrij. De opkomst in dit lokaal was inmiddels boven de 1000 stemmers en na sluiting zal deze ruim hoger (1200) zijn dan de vorige keer.

delft-loevesteinplaats-stemlokaal-20170315174912

woensdag 15 maart 2017 14h40 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv201703-2

(173) PvdA: nieuwe wegen

Arie van der Veen, webcolumnist

Vandaag 15 maart 2017 verkiezingsdag. En het kan zo maar een historische dag worden. Net zo'n dag als in mei 2002. Het electoraal imploderen van de coalitie en nieuwe partijen aan de macht. Zij het dat er één verschil is, de huidige premier, Mark Rutte staat nog stevig in het veld, en zal naar verwachting de grootste blijven. Nee niet de VVD vraagt de aandacht, het zal vooral vanavond de PvdA zijn die opvalt. Opvalt in negatieve zin, want als de peilingen iets tot stand brengen is het wel dat de lijn naar beneden wordt versterkt. Niemand wil op een verliezer stemmen. En dan blijft alleen het harde en professionele kader over.

In de campagne was de PvdA de grote afwezige. Zeker in het vanouds gangbare rode-verkooploket van DWDD. Jan Terlouw kreeg daar de ruimte voor de rol van elder statesman, en PvdA-coryfeën werden daar niet gezien. En Maurice de Hond had de rol van de boodschapper van een aangekondigde dood. Negen zetels voor de PvdA in de peilingen, en niemand reageerde er op. Ik had de retrospectie van het verloop van de campagne in 2012. Ook toen werd het CDA al afgeschreven voordat de verkiezingen plaatsvonden, en ook daar was sprake van een self-fullfilling prophecy.

De PvdA: die grootste machtspartij van weleer. Eigenlijk zit de klad er echt in sinds 2002. Een echt antwoord op het weglopen van de achterban naar SP en Fortuyn, later Wilders is niet gekomen, anders dan per verkiezing gokken op een nieuw gezicht. Wouter Bos, Job Cohen, Diederik Samsom, en nu Lodewijk Asscher. Maar er zit teveel sleet op ! Wie in het land kijkt naar gemeenteraden en staten ziet dat de PvdA overal gemarginaliseerd is. Rode burchten, en niet alleen Rotterdam en Amsterdam zijn gevallen. De magische verbinding tussen de intellectuele elite, de bestuurlijke elite en de arbeiders en middengroepen is doorbroken. Wat rest is een Groen-Links light, en kiezers stemmen liever op het origineel dan op de light versie.

De clash met Jacques Monasch in het najaar 2016 rond de lijsttrekkersverkiezing was eigenlijk een richtingenstrijd, los van de karakters van personen. Waar stond en staat de PvdA nog voor ? En die vraag is, zoals het meestal gaat in de politiek niet, of onvoldoende, in ieder geval ontijdig beantwoord. De PvdA is toch vooral de partij van de technocraten, de proceduremensen, en de partij van weten wat goed voor de mensen is, zonder deze echt te kennen. En na vanavond is de boot aan.

Woensdagavond na 21.00 hr voorbereiding bijltjesdag. Zo gaat dat in de PvdA. Hans Spekman kan wel rondlopen in verkeerde truien, echte aansluiting bij de weggelopen achterban heeft hij niet gekregen. En de wol van de Groenlinks sokken is toch echt zuiverder. Het lijkt me niet in zijn karakter liggen, maar het moment van zelf opstappen voor Spekman is nabij. De PvdA krijgt niet de credits voor het regeringsbeleid in de afgelopen jaren. Als junior-partner gaan de credits, als die er al zijn, naar de VVD. Maar erger is dat de PvdA op alle fronten zich verwijderd heeft van waar men voorstaat. Het woord barmhartigheid, in PvdA-kringen solidariteit wordt nog maar weinig nog gehoord. En lijsttrekker Asscher is als minister toch vooral vastgelopen in abstracte plannen, die in de praktijk contraproductief werkten, zoals de wet Werk en Zekerheid en onduidelijke banenplannen.

Lodewijk Asscher fascineert mij. Een echt paars product, met een vader die bestuurlijk actief was in de VVD, en een moeder als intellectueel in de PvdA. Allemaal uit de republiek, en voormalige éénpartijstad Amsterdam. Wie de bestuurlijke geschiedenis van Asscher bekijkt, kan concluderen dat hij overal net op tijd weg was. En nu lijkt het te laat voor hem. Vluchten kan niet meer. Met negen of tien zetels in de marge in de oppositie. Dat was toch meer iets voor Samsom geweest.

Nee, de PvdA in zwaar weer. En waar vindt men dan troost ? Als het CDA in de min zit, is er altijd nog troost in het middenveld of de kerk. Bij de VVD richt men zich in tijden van nood op de markt. Maar de PvdA ? De vakbeweging is grotendeels overgenomen door de SP. De sociaal-democratische instellingen zijn verdwenen, en in het publieke domein is veel geprivatiseerd, verzelfstandigd of verdampt in schaalvergroting. En voor vrijwilligerswerk voelt het gemiddelde PvdA-kaderlid zich meestal te goed.

Er zal ongetwijfeld weer een zware evaluatiecommissie komen. Ik mocht in 2002 mijn input leveren vanuit mijn eigen achtergrond. En voor mij staat vast dat de kern is dat de PvdA de binding met gewone mensen is kwijt geraakt. Gevlucht is naar allochtonengroepen, en die emanciperen ook. En om het eens beeldend te beschrijven: Jet Bussemaker was teveel bij de hoog-cultuur en te weinig bij de stichting lezen en schrijven. Bij de laaggeletterden, om die term maar eens te gebruiken.

Het zou nog wel eens kunnen dat Jacques Monasch achteraf gelijk krijgt. Hoewel het een zuur gelijk is. Zelf geen zetels en de PvdA gemarginaliseerd. Het GroenLinks light-karakter is evident en scoort niet. Nieuwe wegen moet de PvdA gaan. Net zoals het CDA in 1994 en na 2010. Nieuwe wegen, maar dan wel op basis van vaste waarden. En dat laatste is een zoektocht. De PvdA is omsingeld door electorale concurrenten, en die bijten graag door. Dat was vroeger wel anders. Freek de Jonge zei het al: 'Tegen een dood paard moet je niet trappen'.

Vandaag maken wij de doodsnood mee van de PvdA ! En het is de vraag of een requiem of ode past. Een requiem biedt troost. Een ode verwijst naar de grote daden, en die waren er in het verleden. Maar een snelle heropstanding lijkt me lastig zeker nu de partij op alle terreinen gemarginaliseerd is. Het heeft iets van V&D. Iedereen mist de PvdA straks, maar niemand stemt er nog op !

De keuze om met de VVD te gaan regeren in 2012 zonder partners er bij te halen is een hachelijke gebleken. En Samsom heeft daar de prijs voor betaald. De keuze voor Asscher was een gok, en die blijkt niet te werken. Jacques Monasch werd te snel aan de kant gezet. En nu maar hopen op nieuwe wegen. Sharon Dijksma lijkt mij een uitstekend (tussen)paus. Een vrouw, bestuurlijk gepokt en gemazeld. Of het genoeg is, en of er nog voldoende tijd is om te herstellen moet blijken. En anders is het tijd om het licht uit te doen. Een partij kan ook aan het einde van haar levenscyclus komen.

De PvdA is zeventig jaar een partij geweest met grote invloed, goede bestuurders, en vaak krachtige daden. Het zal wennen zijn als deze nu verdwijnt uit het straatbeeld. Maar goed, wie de geschiedenis kent weet dat na de electorale klap in 2002, de overwinningen in 2003 en bij de raad in 2006 kwamen. Nooit te snel iets afschrijven in de politiek. Maar dat de club intern op tilt staat, lijkt me evident. Hoewel na zo'n slag volgt eerst de verdoving. In het CDA kan men daar over meepraten.

En Spekman, begin maar met het breien van een trui van Sharon. Daar is hij wel een tijdje mee bezig ! En intussen maar afwachten hoe de formatie verloopt. Zelfs nog mogen meedoen is een optie. Hoewel rustig afwachten en in de oppositie de wonden likken het meest voor de hand ligt.

In tijden van nood past een requiem of een ode. Woorden van troost. En ik denk op dit moment aan Den Uyl in 1977. Hij had de kans op zijn tweede kabinet verspeeld, en op een droevig congres koos hij woorden van troost en uitzicht. Ik heb ze in januari nog gedeclameerd voor Xander den Uyl zoon van. En die woorden klinken als:

Ik heb een ceder in mijn tuin geplant, gij kunt hem zien, gij schijnt het niet te willen. Een binnenplaats, meesmuilt ge, sintels, schillen en schimmel die een blinde muur aanrandt, er is geen boom alleen een grauwe wand. Hij is er, zeg ik, en mijn stem gaat trillen. Ik heb een ceder in mijn tuin geplant, gij kunt hem zien, gij schijnt het niet te willen.

Ik wijs naar buiten, waar zijn ranke, prille stam in het herfstlicht staat onaangerand, niet te benaderen door noodlots grillen. Geen macht ter wereld kan het droombeeld drillen. Ik heb een ceder in mijn tuin geplant.

Han G. Hoekstra (1906)

Het Tweede-Kabinet den Uyl is er nooit gekomen. Maar de woorden van uitzicht en troost blijven klinken. Moge die vandaag in de PvdA ook gehoord worden. En hopelijk bieden zij een moment van reflectie, alvorens men daar aan de bijltjesdag begint. Want dat is ook de PvdA ! Goed voor de mensheid, slecht voor de eigen mensen.


woensdag 15 maart 2017 14h34 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170315

(172) 15 maart 2017

Arie van der Veen, webcolumnist

Een welverdiende stem op Pieter Omzigt. No 4 van lijst 5 CDA. Gevreesd Tweede Kamerlid in oppositie of regering. In 2012 op eigen kracht in de Tweede Kamer gekomen. Nu één van de steunpilaren van de CDA-Tweede Kamerfractie. Of het CDA nu op één, twee of drie komt. Met Pieter Omzigt zit je goed als je gelooft in het parlementaire stelsel, de verantwoordelijke samenleving en vooral christelijk georienteerde politiek die er toe doet. Hup Pieter, nog vier jaar ! En daarna ?


woensdag 15 maart 2017 14h21 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-od20170315

Turkse president Recep Tayyip Erdogan

Delft verbreek band met Turkse partnerstad Adapazari

Jan Peter de Wit, raadslid OD

... Erdogan: "we kennen ze van de slachting van Srebrenica, we kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze er 8000 Bosniërs afmaakten."

...

Ik vind dat de gemeente Delft geen enkele band meer moet hebben met deze islamitisch fascistisch bestuurde dictatuur. Ik zal het initiatief nemen om hiervoor een voorstel in te dienen om de band met partnerstad Adapazari op te heffen.


woensdag 15 maart 2017 14h16 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-mindmap-delftse-bestuurders-twitter-20170312

Twitterende bestuurders in een mindmap

redactie DOZ


dinsdag 14 maart 2017 03h23 week 11 politiekdelft.nl    TOP

Delft Papsouwselaan hoek Troelstralaan met fietsonvriendelijk stoplicht

Duurzame mobiliteit in Delft

Falco Bentvelsen, raadslid STIP

Fietsen
... Verder laat de gemeente zien dat fietsen gewaardeerd wordt door op verzoek van STIP een fietslicht informatie paneel (FLIP) te installeren op de kruising Westlandseweg-Prinses Beatrixlaan. Dit paneel verkort de wachttijd voor fietsers bij dit grote verkeersplein door de snelste route schuin naar de overkant te wijzen. ...


dinsdag 14 maart 2017 03h03 week 11 politiekdelft.nl    TOP

Bevoorrading Albert Heijn Mercuriusweg Delft

Betreft: laden en lossen omgeving Kruisstraat 71

Sonja Sint, penningmeester en Floris le Conge Kleyn, secretaris van de Belangenvereniging Zuidpoort.

... En ondanks dat feit en het feit dat de supermarkt de ruimte voor laden en lossen op eigen terrein had gesitueerd, heeft de Gemeente Hof van Twente vanwege de te verwachten overlast op de openbare ruimte toch reden gezien om de vergunning niet te verlenen. De gehele casus is voor uw informatie als bijlage bij deze brief meegestuurd. ...


dinsdag 14 maart 2017 02h46 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170314-2

Stadsbelangen Delft verbindt!

Bram Stoop, raadslid SB

Een aantal weken geleden heeft Stadsbelangen Delft namens bewoners en ondernemers aan de bel getrokken ...

... Al met al is het een schitterend eindresultaat waar onze fractie graag voor aan de bel heeft getrokken.


dinsdag 14 maart 2017 02h38 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-sb20170314

Delft: Politiek spreekuur!

Harry van Adrichem, commissielid SB

... Stadsbelangen Delft vindt het belangrijk om contact te onderhouden met onze inwoners. Stadsbelangen Delft nodigt alle Delftse politieke partijen uit om mee te doen ...


dinsdag 14 maart 2017 02h19 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-pvda20170314

PVDA: Fractiebrief 11, maart 2017

Redactie: Bert Brehm, Ernst Damen en Willy Tiekstra

... gaat Delft de artikel-12 status aanvragen of niet?
In 2015 is daarom gestart met een door leden van de Raad zelf uitgevoerd feitenonderzoek. Na bespreking van dit onderzoek in de Raad werd begin 2016 besloten tot een vervolg: op basis van de blootgelegde feiten zou worden bezien waarom destijds bepaalde besluiten zijn genomen. Ook nu is het onderzoek, interviews met directbetrokkenen, uitgevoerd door raadsleden zelf. Eind januari is het resultaat in een speciale commissievergadering uitvoerig besproken en in de raadsvergadering van 2 februari afgehamerd. ...

... Kosten: 2 miljoen euro
... Het staat voor de PvdA als een paal boven water dat de tentoonstelling rondom het Straatje een daverend succes is geweest: veel positieve aandacht voor Delft, veel bezoekers, prima! Het college is er ook in geslaagd de complete verbouwing van het Prinsenhof binnen de planning én binnen budget uit te voeren. Een prestatie van formaat. Er is bij de PvdA op basis van dit onderzoek dan ook geen twijfel meer dat alles in het proces integer is verlopen. ...


maandag 13 maart 2017 00h05 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-joelle-gooijer-medema-christenunie-tk2017

BESTE INWONERS VAN DELFT E.O.,

Bestuur ChristenUnie Delft

Aankomende woensdag zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Op plek 10 van de lijst voor de ChristenUnie staat onze eigen Joëlle Gooijer. Joëlle is nu 7 jaar lid van de gemeenteraad van Delft. Ze valt daar op door haar gedrevenheid en haar vermogen om tegenstellingen te overbruggen.

Naast haar werk in de Delftse politiek is Joëlle al 18 jaar werkzaam in de ouderenzorg. In haar werk ziet ze hoe belangrijk goede zorg en aandacht voor mensen is. Bijvoorbeeld voor ouderen die niet langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Ze begrijpt hoe intensief mantelzorg kan zijn. Daarnaast ziet Joëlle dat er onvoldoende handen aan het bed zijn, en de regeldruk te hoog is.
Haar ervaringen in de zorg hebben Joëlle geïnspireerd om de politiek in te gaan. Het is haar passie om door middel van de politiek het verschil te maken voor mensen die dat nodig hebben. Joëlle voelt zich thuis bij de ChristenUnie omdat ze zich wil inzetten voor een samenleving waarin omgezien wordt naar elkaar, waarin gezinnen de ruimte krijgen, waar zorggedragen wordt voor een gezonde aarde en de vrijheid wordt gekoesterd om te kunnen geloven wat je wilt.
Uw stem bepaalt hoe de Tweede Kamer er na 15 maart uitziet. Wij hopen daarom dat u aanslaande woensdag uw stem uitbrengt op Joëlle. Zij heeft in Delft bewezen dat ze het verschil kan maken.

HET BESTUUR VAN DE CHRISTENUNIE DELFT (bestuurdelft.christenunie.nl)


maandag 13 maart 2017 00h04 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-bart-smals-linda-bocker-tk2017

Twee Delftse VVD-raadsleden naar de Tweede Kamer?

redactie DOZ

Op de kandidatenlijst voor de tweede kamer van de VVD staan twee Delftse raadsleden. Bart Smals (plek 48) en Linda Böcker (plek 68).

"Een bijzonder avontuur", omschrijft Smals de route naar de kandidatenlijst en de campagne. Smals woont in Delft en is fractievoorzitter van de VVD in de Delftse gemeenteraad, maar ook apotheker in het Westland. "Het is best lastig om dat allemaal te combineren, maar juist die dingen die ik dagelijks in de apotheek mee maak, wil ik naar Den Haag brengen", vertelt hij. "Vanuit mijn beroep zie ik wat er mis gaat, bijvoorbeeld in de ouderenzorg, maar ik zie nog vaker wat er allemaal goed gaat. Met zo'n praktische blik naar het beleid kijken, ik hoop dat dat wat uit kan maken."

Best bijzonder
Dat de VVD twee kandidaten uit Delft op de lijst heeft is best bijzonder. "Over het proces er naar toe kan ik een boek schrijven, heel interessant om dat mee te maken", zegt Linda Böcker. "Dat gaat er bij de VVD erg professioneel aan toe. En het is interessant om op deze manier meer te zien en te leren van de landelijke politiek." Böcker werkt in het dagelijks leven bij de afdeling Mobiliteit en Milieu van de Provincie Zuid-Holland. Zij combineert dat met het raadslidmaatschap in de Delftse gemeenteraad.
De kans dat beide raadsleden in de Tweede Kamer terechtkomen is natuurlijk niet zo groot. Maar bij regeringsdeelname door de VVD en doorschuiven van de andere kandidaten, is het niet onwaarschijnlijk dat Smals ergens de komende jaren Delft mag vertegenwoordigen in Den Haag. "Als dat gebeurt stop ik natuurlijk met het raadswerk. Er staan voldoende goede mensen bij de VVD klaar om de ruimte die dan ontstaat in de fractie op te vullen. Daar maak ik me geen zorgen om", aldus Smals.


maandag 13 maart 2017 00h03 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-gl20170312

Kandidaat Rik Grashoff (5) Zondag en Dinsdag op campagne in Delft

Kandidaat Rik Grashoff (5) Zondag en Dinsdag op campagne in Delft

Bestuur GroenLinks

Zondag komt Rik het Delftse campagne team versterken, kom je ook?
12:00, Oosteinde 78
Dinsdag flyeren op Delft centraal vanaf 07:00
Vrijdag 10 maart tot en met woensdag 15 maart gaan we op pad.
Stuur een mail aan campagne@groenlinksdelft.nl en geef aan welke dagen je meedoet!
Iedereen kan meedoen, je gaat altijd met een ervaren campainer samen.

Vrijdag (18:30), Zaterdag (10:00 en 12:00) en Zondag (12:00) gaan we weer de deuren langs!
We verzamelen bij Peter Paul: Oosteinde 78.
Stuur een mail aan campagne@groenlinksdelft.nl en geef aan welke dagen je meedoet!
Iedereen kan meedoen, je gaat altijd met een ervaren campainer samen.
En we leggen natuurlijk het gebruik van onze GLapp uit.
https://goo.gl/photos/aNcsYpBnDiHqgGw67

Overige campagnedagen:
Ma 13 maart (07:00-21:00), Di 14 maart (07:00-21:00), Wo 15 maart (07:00-21:00) en Uitslagen avond!


maandag 13 maart 2017 00h02 week 11 politiekdelft.nl    TOP

delft-avdv20170312

(170) Naar de stembus !

Arie van der Veen, webcolumnist

Dit weekend zullen vele kiezers hun definitieve keuze maken voor de stembusgang van woensdag. De eerste vraag die ze zullen beantwoorden is of ze wel willen gaan stemmen. De tweede op welke lijst en de derde op welke persoon. En woensdag zal blijken wat de uitkomst is. Ik verwacht een lagere opkomst dan vijf jaar geleden, domweg omdat de campagne geen mobiliserende kracht kent voor zwevende kiezers. Ook verwacht ik veel voorkeursstemmen, en verschillende nieuwe kamerleden met een eigen mandaat.

Deze ochtend las ik mijn columns van het afgelopen jaar door en het viel mij op dat het verloop van de campagne en de verwachte uitslag redelijk dicht bij mijn voorspellingen blijven. Ik noem een aantal zaken: marginalisatie van de PvdA versterkt door de lijsttrekkerstijd. Vreemde thema's van de VVD (waren of waarden?) als trekkers voor de campagne. Ruimte voor CDA en D66, bij gebrek aan een reële tweestrijd tussen Rutte en Wilders. En tenslotte Rutte en zijn poging de premiersbonus te innen, met een waardenvolle preek van de leek, maar ook zijn faux pas rond pruilende peuters. (Lees Buma) en het belachelijk maken van zijn tegenstanders of medestrevers. Een premier onwaardig, met tegelijk alle waardering voor zijn preek.

In april 2016 schreef ik over Bouwstenen voor Buma, en mijn voorspelling dat Buma wel eens de opvolger van Rutte kon worden. En het CDA de grootste partij. Met een regionale campagne, een achterban die in beweging komt als de partij aantrekt in de polls. En vooral kiezerstrouw en terugkeer van hen die in 2010 en 2012 thuisbleven of afhaakte.

Dromen over 2002 schreef ik. Dromen van een herstel van het CDA te midden van een aangeslagen PvdA en een redelijk dolende VVD. Die droom lijkt dichterbij te komen. En opmerkelijk. de NPO-mensen spreken openlijk van een keuze als premier tussen Rutte en Buma. Het kan verkeren ! Gelukkig geloven ze blijkbaar (nog) niet in de mooie verhalen en vooral de mooie looks van Jesse Klaver.

Het politieke veld lijkt op 1981, 2002 en 2010. En dat belooft een lastige formatie, die wel eens lang kan duren. Betrek de Koning erbij was mijn advies. Maar nu eerst naar de stembus, en daar gaat het uiteindelijk om. Het rode potlood in de blikken trommel. En als het gaat om kiezerstrouw en opkomt, dan heeft het CDA een voordeel. Na de drama's van 2010 en 2012, nieuwe hoop en energie. En vooral gelouterde frisse kracht in de regio.

Buma premier ? Dat beslist de kiezer maar ten dele, daar is eerst de formatie voor. Rutte leek mij de sterkste, en mijn voorkeur als premier lag bij hem. Moeilijk om te richten op de poortjes in december, met de golfballen. Maar het lijkt alsof de VVD verkeerd gegokt heeft. Teveel Haagse strategie, te weinig lokale verbinding. PvdA en CDA hebben dat al eerder meegemaakt.

Rutte heeft nog vier dagen voor een eindsprint, maar de vraag is of hij niet teveel ballast meesleept. Tegelijk leeft 'peuter' Buma op. Hij is bijna jarig, en de hoofdprijs naakt.

Naar de stembus ! Dat is het beste devies ! Want daar gebeurt het. En niet te vergeten, daar zal ook blijken of alle aandacht voor Wilders nu echt was, of mediageweld. Dat de tweestrijd Rutte vs Wilders er niet gekomen is alleen maar mooi. Het laffe en dunne programma van de eenmanspartij van Wilders, valt toch niet serieus te nemen. In Duitsland mogen dergelijke clubs niet eens meedoen aan de verkiezingen.

Rutte of Buma, dat lijkt mij een reële keuze. Laat de kiezers het nu maar zeggen. En als deze laatste tweestrijd leidt tot een vergroting van het blok VVD-CDA dan zou dat een zegen zijn voor het land. En wie dat blok moge leiden, is van afgeleid belang.

Naar de Stembus 15 maart !


maandag 13 maart 2017 00h01 week 11 week politiekdelft.nl    TOP

delft-cda20170312

CDA Delft weer mee met NLDoet

Rob van Woudenberg, raadslid CDA

... Dit jaar was het CDA bij Ontmoetingscentrum DOCK van Delft van Pieter van Foreest. Daar gebeurt erg mooi werk; het is een dagopvang voor mensen die dementerend zijn en waar mooie activiteiten met deze mensen worden gedaan, gericht op beweging. Wanneer mensen bewegen gaan ze minder hard achteruit in geheugen. ...


VORIGE WEEK    ARCHIEF     TOP

html5 logo   Valide CSS!Wat publiceerde PolitiekDelft 10 jaar geledenTOP