Links andere activiteiten harrie fruyt van hertog
PERSOONLIJKE WEBLOG    http://www.harriefruytvanhertog.nl
TWITTER - harrie fruyt van hertog redacteur politiekdelft.nl (1214 volgers)
VIDEO'S door harrie fruyt van hertog (PRODEO) op YouTube
OLDTIMERS (>300) gefotografeerd door foto PRODEO in Delft
OLDTIMERS (>50) Karmann Ghia's op de Markt in Delft (video PRODEO Youtube)
Delftsblauwrit 2014 met oldtimers op de Markt in Delft (video PRODEO Youtube)

delft_lijndun
vrijdag | 25 maart 2016 | 02h01 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Hoe Johan Cruijff Feyenoord kampioen maakte
Hij speelde maar liefst 275 wedstrijden voor Ajax, maar sloot zijn carrière af bij de aartsrivaal: Feyenoord. Het is de meest besproken transfer uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. En Cruijff maakte Feyenoord vervolgens kampioen.
Lees meer

Waarom nam Cruijff op 36-jarige leeftijd deze opmerkelijke overstap? Hij vertrok in 1983 zwaar beledigd uit Amsterdam. Cruijff wilde nog een jaar doorvoetballen bij Ajax. Maar hij kwam in het tweede jaar na zijn terugkeer niet altijd meer aan spelen toe. Het Ajax-bestuur koos voor de jeugd met Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ronald Koeman.
Aartsrivaal

Cruijff ging getergd op zoek naar een andere club. En waar kun je dan beter je gram halen dan bij de aartsvijand? Al in december 1982 zocht Cruijffs zaakwaarnemer en schoonvader Cor Coster contact met Feyenoord. Bij Feyenoord was oud-speler Gerard Kerkum net een jaar voorzitter. Hij probeerde Cruijff al twee keer eerder naar Rotterdam halen. De eerste keer was Cruijff nog jeugdspeler. Dat was in 1964. Op 15 juni 1983 zette Cruijff zijn krabbel onder een contract. Ondertussen wisten Feyenoord-supporters niet goed wat ze er van moesten denken.

Sommige fans keken even weg als Cruijff aan de bal kwam. Verscheurde seizoenskaarten. Anderen hadden al een seizoenkaart besteld, maar toen ze hoorden dat Cruijff kwam, stuurden ze de kaart in twintig stukjes weer terug naar De Kuip. "Het was een gestolen kampioenschap", aldus een supporter.In De Kuip hingen spandoeken met de tekst: "Cruijff rot op". Het seizoen begon niet goed, in het Olympisch Stadion verloor Feyenoord met maar liefst 8-2 van Ajax. De hoon richting Cruijff nam toe.

Kampioenschap
Toch begon Feyenoord onder leiding van spelmaker Cruijff steeds beter te draaien. In de thuiswedstrijd tegen Ajax werd het een halfjaar later 4-1 voor Feyenoord, Cruijff maakte het tweede doelpunt. Cruijff haalde zijn sportieve revanche door met de Rotterdamse club zowel de landstitel als KNVB-beker te winnen. Behalve de getergde Cruijff, is dit met name te danken geweest aan de sterk spelende Ruud Gullit, André Hoekstra en de trefzekere Peter Houtman.

Afscheid
Ondanks zijn relatief hoge leeftijd speelde Cruijff dat seizoen op één wedstrijd na alle competitieduels. Door zijn prestaties op het veld werd de 37-jarige Feyenoorder in 1984 voor een vijfde maal gekozen tot Nederlands voetballer van het jaar. Aan het einde van het seizoen kondigde de routinier zijn definitieve afscheid aan. De legendarische voetballer is donderdag overleden. Johan Cruijf is 68 jaar geworden.

TOP

delft_lijndun
vrijdag | 25 maart 2016 | 01h51 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_avdv20160325.jpg

linkedin.com - J.C.

Webcolumn door Arie van der Veen

Nog maar net bekomen van de eerste schok van de moordpartij in Brussel en de dood staat weer op de stoep. Johan Cruijff overleden. Wereldvoetballer, icoon en Nederlands trots tot ver over de grenzen. Verdriet in Delft, Rotterdam, Amsterdam, Barcelona en waar niet.

Ik herinner me nog dat Cruijff naar Feyenoord kwam. In het hol van de leeuw, hij kwam, zag en overwon ! Feyenoord kampioen, en Stanley Brard linksbuiten. Ik sprak mensen op straat aan en de woorden kwamen aan: Held van mijn jeugd ! En hij stond toch 2-0 voor tegen de kanker. Nu is de wedstrijd gespeeld. En voor het eerst heeft hij verloren. De held van 1974 en al die jaren er voor en daar na is niet meer. Je zou haast Cruijffiaans zijn met de woorden: als je niet meer kan ademen, kan je niet meer leven.

Cruijff heeft zijn laatste strijd gestreden. Dat hij ruste in vrede en dat we nog jarenlang mogen denken aan zijn woorden, maar vooral aan zijn daden. Ook buiten Rotterdam. Hij ging heen op witte donderdag. Beeldender kan haast niet, maar hij was dan ook J.C. Voor sommigen zelfs El Salvador ! Hoe aards toch.

TOP

delft_lijndun
vrijdag | 25 maart 2016 | 01h42 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_hatte0.jpg

stichtingtrix.nl - Raadslid Hatte van de Woude van VVD Delft doet dagje Stichting Trix

door Bram Stoop, raadslid SB

Woensdag 23 maart stond in de vroege morgen Hatte van de Woude zich in een overall te hijsen bij de Trix. Hatte wilde wel eens een dagje kijken en mee lopen bij de Trix om zelf te ervaren hoe het is met deze jongeren te werken.

Bekend is dat onze jongeren vaak de verkeerde kant op zijn gegaan en dan bij de Trix de kans krijgen weer op het juiste pad te komen. De jongeren waren van te voren op de hoogte gebracht dat er een raadslid uit Delft kwam die wel eens een dagje mee wilde lopen.


Lees meer

Hatte heeft de hele dag met Salama, een Marokkaanse jongere, in één van onze lascabines haar kunsten laten zien. Nieuwsgierig als dat ze zijn keken ook leermeester Dennis en andere jongeren geïnteresseerd mee. Salama die met een kritische blik de hele dag over de schouders van Hatte mee keek, genoot er zichtbaar van. Aan het einde van de dag was Hatte inderdaad in staat om een redelijke las neer te leggen.

Niet voor niets dat dit laswerkstuk mee is genomen naar huis door Hatte waar ze het wellicht aan haar kinderen laat zien. We krijgen bij de Trix vaker verzoeken van mensen die langs willen komen en we staan hier in de meeste gevallen niet onwelwillend tegenover.

Wij krijgen ook meer de vraag, wat doen jullie met de jongeren en hoe ervaren ze dat? Omdat dit niet simpel uit te leggen is laten we dat de jongeren zelf uit leggen wat de Trix voor hen betekend heeft en/of nog doet. Wij hopen dan ook dat Hatte van de Woude tijdens deze dag inzicht heeft gekregen in de werkwijze en noodzaak van deze werkwijze voor deze doelgroep.

TOP

delft_lijndun
donderdag | 24 maart 2016 | 06h21 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Koopjes jagen bij de opheffingsuitverkoop V&D Delft.
Nu nog even naar de kassa om af te rekenen.
Wachttijd om half vier bijna 2 uur.
hfvh

delft_gasthuislaan_107_vend_opheffingsuitverkoop_20160323152300.jpg

Delft. Opheffingsverkoop bij V&D aan de Gasthuislaan 107.

TOP

delft_lijndun
donderdag | 24 maart 2016 | 05h46 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Raar waarschuwingsbord met fotocamera.
Compleet overbodig dus weg er mee!
Hoe minder borden, hoe beter.
RVS nagels en ledlampjes???
hfvh

delft_oude_langendijk_entree_camerabewaking.jpg

Delft, Oude Langendijk. Ontwerp van de nieuwe entree naar de binnen stad zonder poller maar met camera bewaking. Alles goedgekeurd door de stadsbouwmeester Wytze Patijn.

ris.delft.nl - Inrichtingsmaatregelen vervangen pollers binnenstad

door College van b&w

Geachte leden van de raad,
Op 19 januari 2016 heeft u in de commissie Ruimte en Verkeer de raadsbrief stand van zaken vervanging pollers besproken. In deze commissie zijn (verduidelijkende) vragen gesteld over de inrichting van de entrees van de autoluwe binnenstad en het monitoren van het gebruik van de binnenstad door voertuigen. In deze brief informeren wij u over deze onderwerpen.

TOP

delft_lijndun
donderdag | 24 maart 2016 | 02h15 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_avdv20160324.jpg

linkedin.com - Na Brussel

Webcolumn door Arie van der Veen

Normaal is de week voor Pasen, de goede week. Een week van inkeer en contemplatie. Genieten van de Passiemuziek en voorbereiding op het Paasfeest. Nu is die week opeens anders. Dood en verderf, in de naam van Allah. Een dominee zei eens: hoe harder wij Ere zij God zingen, hoe luider het Allah akbar klinkt en daar zit veel wijsheid in. Maar hoe je het wendt of keert, we zijn in een godsdienstoorlog gekomen. Het christendom wordt uitgedaagd door de Islam, althans de radicale tak er van. En durven wij uit te komen voor de christelijke waarden, van verzoening en vergeving ? Het is moeilijk om hier mee om te gaan. Kansloze jongeren, in uitzichtloze wijken. In Belgié, maar ook in Nederland. Denk eens aan Delft met zijn Jihadstrijders. Vergeving en verzoening moeten ons leiden, maar ook de sterke arm. En die laat het nog al eens zitten. Aangestuurd door laffe politici en bureaucratische processen. Allah akbar, daar is niets op tegen. Maar in plaats van Ere zij God, moeten we blijven zoeken naar de dialoog en bruggen bouwen. In Delft, Nederland en jazelfs in Molenbeek. Zo kan het toch nog een goede week worden.

TOP

delft_lijndun
donderdag | 24 maart 2016 | 01h30 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Citaten ...

Tom Wagemans Stichting Delft Quality: STADSBORREL IN RIETVELD THEATER 25 maart 2016 van 17:00-19:00 uur. Pitch onderwerp: toerisme.

Update: Wegens het debat dat vandaag om 17.30 uur zal aanvangen in de Tweede Kamer n.a.v. de aanslagen in Brussel, kan het politiek café met Kamerlid Ronald Vuijk geen doorgang vinden vanavond. Wij zorgen voor een nieuwe datum en zullen dat spoedig mogelijk naar u communiceren.

Wouter Labots bestuur VVD: Wij nodigen u uit voor het Politiek Café op donderdag 24 maart met Delfts Kamerlid drs. Ronald Vuijk. Iedereen is welkom, dus ook als u geen lid bent van de VVD bent u uitgenodigd. Tijd: 19:30 uur Inloop, 20:00 uur Start van de avond. Locatie: Café Einstein (Spoorsingel 24 te Delft)

Jan Peter de Wit, raadslid OD: Schriftelijke vragen Politiehulp bij aangiften tegen Geert Wilders

Huub Halsema en Peter de Vreede, raadsleden D66: Oekraine is ver van mijn Delftse bed. Of niet?

TOP

delft_lijndun
dinsdag | 22 maart 2016 | 01h24 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Bevoorrading Albert Heijn Mercuriusweg Delft.


Boodschappen doen in de tijdelijke Albert Heijn aan de Mercuriusweg

door harrie fruyt van hertog

delft_mercuriusweg_016_ah_rollator_20160321154922.jpg

Op stap met de rollator
Maandag dagelijkse boodschappen gedaan bij de Albert Heijn aan de Mercuriusweg.
Deze winkel van AH is de eerste in Delft met een scanner voor je boodschappen.
Gelijk maar gebruik van gemaakt.

delft_mercuriusweg_016_ah_boodscappenscanner_20160321150502.jpg

Boodschappenscanner
Ga naar het rek met scanners. Houd je bonuskaart voor het scanraampje. Er gaat een lampje knipperen bij de boodschappenscanner die je moet gebruiken. Het gebruik van de scanner wijst zichzelf. Je pakt het gewenst artikel, scant het en leg het in je winkelwagen, in mijn geval een box op de rollator.
Het uitladen bij de kassa en weer terug inladen vanaf het lopende bandje is niet meer nodig. Het scheelt veel bukwerk en dus in mijn geval minder rugpijn door minder belasting.
Vorige week was ik toevallig bij de Jumbo Bastiaansplein en dacht nog wat raar eigenlijk dat inefficiënte gesjouw met je boodschappen. Wagentje uit, op loopbandje leggen en weer wagentje in. Niet meer van deze tijd dus kon je ook scannen bij Jumbo. AH heeft het scannen dus niet van een vreemde.
Ander voordeel, ik hoef niet zo diep te bukken als ik de boodschap in de box moet leggen. De PLUS heeft winkelwagentjes die een verhoogde bodem hebben. Ideeën naar Zaandam sturen hebben geen zin. Doe ik ook niet meer. Die kantoormensen daar weten alles veel beter! Denken ze.
Afrekenen bij scannergebruik gaat ook heel simpel. Scanner terug in het rek, naar de pinautomaat eerst bonuskaart scannen dan pinnen en kassabon scannen bij uitgang om hekje te openen.

delft_mercuriusweg_016_ah_koffietafel_20160321160619.jpg

Koffietafel
Kijk, dat is gastvrijheid. Je klanten een beker koffie aanbieden. Dat wordt gewaardeerd. Even een rustpunt inlassen, dat is goed voor stressreductie. Ik zie toch veel mensen die erg druk en haastig zijn en zich geen tijd gunnen. Ze doen maar.

delft_mercuriusweg_016_ah_plafond_dak_20160321161621.jpg

Plafond
Het plafond is het dak van een oorspronkelijke fabriekshal (GAF), rond en hoog. Het heeft wel iets, het geeft ruimtelijk gevoel. Geen architect die dit heeft verzonnen, het hergebruik van het gebouw gaf het cadeau! Ook de paden zijn zeer ruim van opzet. De gegeven oppervlakte van het gebouw was duidelijk veel meer dan echt nodig was.
Ik ben benieuwd hoe de nieuwbouw er straks uit te voorschijn komt?

plattegrond AH Mercuriusweg 17 Delft

TOP

delft_lijndun
maandag | 21 maart 2016 | 00h06 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Sneak preview HNK, een kijkje in het stadskantoor Delft.
Geen koffie voor de bezoekers na een rondje wandelen.
Delft heeft ook alle gastvrijheid wegbezuinigd!
hfvh

delft_hnk_sneak_preview_20160319125441.jpg

Van een bezoeker hoorde ik dat je zelf koffie kon tappen.
Op de derde verdieping zag ik de koffieautomaten staan.
2 Schaerer S200 Easy Milc machines als ik het goed heb.
Er was een aardige toeloop van mensen die koffie namen.
Nadat ik een espresso had gedronken kwam er een ambtenaar aangesneld.
Afgelopen met gratis koffie, de bekertjes werden in de kast opgeborgen.
Het enige wat je nog kon proeven was de sfeer.
Het stond op de website van de Spoorzone Delft: kom de sfeer proeven!

Kort verslag met foto's bezoek aan het HNK, Het Nieuwe Kantoor.
door harrie fruyt van hertog

Lees meer

Ik kreeg een hartelijke begroeting van Lennart Harpe, wethouder VVD met HNK in zijn portefeuille. Hij was de enige bestuurder van het college die aanwezig was. Ik bewonderde zijn werkkamer met een uitzicht op de Westvest ter hoogte van de tramhalte. Tjonge wat een geweldig uitzicht op Delft. De bek van uitgenodigde bezoekers zal openvallen. Dat had volgens mij beter gekund elders boven in het gebouw. Wat me verder opviel, een toetsenbord en muis met nog ouderwetse aansluiting op computer, met bedrading. Ik vroeg waar ik koffie kon drinken. Nee, er was geen koffie voor de bezoekers kreeg ik vrolijk te horen. Dat was er niet bij.

delft_hnk_werkkamer_lennart_harpe_20160319114901.jpg

De werkkamer van Harpe.

Van binnen vind ik gebouw mooier dan van buiten. Overal erg veel lichttoetreding en ruim opgezette gangen. Alleen de kantoortuinen vind ik achterhaald. Een eigen kamer werkt rustiger en levert hogere productiviteit. Ik zou zeggen, vraag het eens na bij meneer Deetman.

delft_hnk_gerenoveerde_gerecyclede_opgeknapte_meubelen_20160319122006.jpg

Ook zag ik gerenoveerde, gerecyclede of opgeknapte meubelen of hoe je het maar noemen wil. Oude rotzooi waar de armoede al op meters afstand vanaf straalt. Dat was stukken goedkoper dan nieuw meubilair aanschaffen, vertelde een ambtenaar. Sterker, ik geloof er geen reet van. Duurbetaalde goedkope uitstraling zal hij hebben bedoeld.

De drukte viel mij tegen. Ik telde een handjevol bezoekers. Het zal toch geen stil protest van de Delftse bewoners zijn?

delft_hnk_sneak_preview_ingepakte_staalconstructie_20160319125416.jpg

Van het gebruikte staal is alleen nog de ingepakte constructie gedeeltelijk zichtbaar. Van een ambtenaar kreeg ik te horen desgevraagd dat zijn werkplek absoluut trillingvrij was. Van de treinbewegingen in de tunnel merkte hij echt helemaal niets.

TOP

delft_lijndun
maandag | 21 maart 2016 | 00h05 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_hattevanderwoudevvddelft20140600.jpg delft_logo_vvd_2015.gif

vvddelft.nl - Problemen in Buitenhof

door Hatte van der Woude, raadslid VVD

Eind november 2015 fietste ons VVD-commissielid Ruud Lek een middag mee met de wijkagent in Buitenhof. Er was geen specifieke aanleiding, maar die was niet nodig: je weet dat het een wijk is die doorlopend aandacht verdient en voorlopig nog niet op orde is. Conclusie in die tijd over Buitenhof was: de situatie is onder controle, met hier en daar uitschieters. Veel werd door de gemeente verwacht van welzijnsactiviteiten in dit soort probleemwijken.


Lees meer

Gisteren had ik de evaluatie van het consortium Delft voor Elkaar in handen dat dat soort activiteiten doet. De VVD kijkt hier al langer kritisch naar. Voetballen met jongeren op kosten van de gemeente: op welke manier helpt dat op lange duur? Goed bedoeld is niet altijd effectief. Steeds wordt ons gezegd: wacht nog even, het effect wordt binnenkort echt zichtbaar!

De beste indicator om te weten of een aanpak helpt in de wijk, is rapportage over incidenten en veiligheidsgevoel door de bewoners. Helaas is die in de evaluatie die we nu hebben, op dat punt nog niet ingevuld. We hebben wel een andere evaluatie ontvangen: via email en krant. Die is schokkend. Sommige ouderen en kinderen durven niet meer naar buiten. Het lijkt erop dat de situatie in betrekkelijk korte tijd is veranderd. De enige juiste reactie nu is natuurlijk om meer en duidelijker te handhaven.

Belangrijk is ook dat dit ons veel zegt over het uiteindelijk toch beperkte effect van "overlastgevende jeugd naar ontmoetingsactiviteiten in de wijk te leiden en waar nodig individuele begeleiding te bieden" zoals vanuit de gemeente wordt beschreven. Ook de politie geeft altijd aan dat een integrale aanpak het beste is: dus politie die samenwerkt met welzijnswerkers. De VVD gelooft dat deze aanpak effect kan hebben, maar alleen bij jongeren die nog niet zo heel erg van het padje af zijn. En jongeren die kinderen mishandelen zijn wel van het padje af.

Om zeker te weten waar we het nu over hebben en deze ontwikkeling te kunnen duiden, heeft de VVD intussen de resultaten van een enquête over veiligheid in de wijken van januari 2016 opgevraagd, met het verzoek dit te delen met alle leden van de commissie Sociaal Domein. Daarnaast wil de VVD wil van het college weten wat er nu al aan handhaving extra wordt gedaan, en wat we nog meer kunnen doen. Wordt vervolgd.

TOP

delft_lijndun
maandag | 20 maart 2016 | 00h04 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_sb20160320.jpg

stadsbelangendelft.nl - Delft, Problemen Buitenhof

door Bram Stoop, raadslid Stadsbelangen

Wie zaterdag 19 maart jl. het Algemeen Dagblad open sloeg, moet ongetwijfeld gedacht hebben: wat, alweer problemen in het Buitenhof? Ik heb dat niet gedacht, maar kreeg bevestigd dat de problemen in het Buitenhof nog steeds niet onder controle zijn.

Ik heb namens Stadsbelangen Delft de afgelopen jaren en maanden kritiek gehad op de manier waarop het welzijnswerk wordt georganiseerd in Delft. Vooral in het Buitenhof vond en vind ik nog steeds dat er te veel vanuit hypes wordt gewerkt. Er is nog steeds geen structurele aanpak en lange termijn visie. De wijk is inmiddels landelijk bekend en dat doet Delft geen goed. Vooral heb ik te doen met de bewoners van deze wijk, die zich nog steeds niet gehoord voelen door de politiek in Delft.


Lees meer

De wijkagenten doen hun best zeggen de bewoners en daar zijn wij ook van overtuigd. Die signalen krijgen wij ook. Maar de onrust in de wijk is geen probleem dat alleen door politie opgelost moet worden. De politie is wel een belangrijke speler in het geheel.

Wat de bewoners tegen hebben, is dat de politiek in Delft beleid op beleid maakt zonder goede evaluatie. Je moet in Delft vette problemen hebben of veroorzaken om in beeld te komen bij de politiek. Men denkt nog steeds dat als je een zaalvoetbaltoernooi met Oudjaar organiseert in de wijk, dat het dan rustig blijft. Een activiteit waar dan vervolgens tientallen jongeren aan mee doen. Maar heb je dan alle jongeren in de wijk bereikt? Daar denkt men dan even niet aan. Van de bewoners, die zich wel aan de regels houden, wordt verlangd dat zij hun eigen buurthuis zonder subsidie runnen en vrijwilligers als personeel moeten dat doen. Ik vind dat onacceptabel.

Pieter Stienstra van D66 Delft, de grootste collegepartij, stelde in de commissievergadering ‘koel hoofd, warm hart en wijsheid bij aanpak van vluchtelingencrisis’. Vervolgens willen de collegepartijen € 400.000 uit de reserves vanuit het sociale domein hiervoor gaan gebruiken. Geld dat is bestemd voor onder andere de wijken in Delft. Niet voor niets dat Stadsbelangen Delft hier nog geen ja tegen heeft gezegd. Een mooi nobel streven van de collegepartijen, maar wij gaven aan, dat we ook nog wijken hebben waar problemen zijn. Dat dit geen fabeltje is, blijkt helaas nu ook weer. Kortom: gebruik voor de wijkaanpak en vooral in het Buitenhof dit soort mooie spreuken, maar niet alleen met woorden, maar vooral met daden.

Ik heb de laatste tijd veel contact gehad met bewoners in het Buitenhof en heb dat nog steeds. De fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft pleitte ervoor dat de burgemeester in gesprek gaat met deze bewoners. Dit was naar aanleiding van de ongeregeldheden van Oudejaarsnacht. Dat werd door de politiek van Delft afgedaan als een vervelend incident. Onze fractie weet wel beter. In deze wijk is er geen sprake van een incident, maar zijn structurele problemen aan de orde. Na het artikel wat 19 maart jl. heb ik diverse telefoontjes gehad van bewoners, die hopen dat er nu echt iets gaat gebeuren.Tot op heden is er geen contact geweest. Dit zijn bewoners waar nooit mee is gesproken. Zij zijn bang om in het openbaar iets te zeggen. Voor deze mensen moet de gang van zaken in hun wijk een hel zijn.

Onze fractie weet dat na Oud en Nieuw een aantal fracties bij bewonersorganisaties langs zijn geweest, zoals in de Griegstraat. Over het algemeen is dit ‘het ouwe jongens krentenbrood verhaal’ want namens wie spreken deze bewonersorganisaties dan? Hetzelfde geldt voor de gesubsidieerde instellingen die aan het werk zijn in de wijken. Laat eens een lijst met bewoners zien, waar je contact mee hebt in plaatst van te roepen hoe geweldig je bezig bent.

Ook in het Buitenhof praten aantal mensen namens de wijk met politieke vertegenwoordigers. Maar zijn dat de juiste mensen? Deze mensen weten niet dat twee straten verderop mensen wonen, die elke dag opnieuw en het hele jaar door overlast ervaren en bang zijn. Het oude politieke gebrabbel pappen en nathouden is dan het gevolg. Er wordt dus beleid gemaakt op basis van flarden van verhalen, omdat men nog geen 5% van de wijkbewoners bereikt.

Wat opvalt, is dat ook nu weer iedereen aan het woord komt en wie niet vraag je je dan af? Dat zijn degene, ook wel de etterbakkies, genoemd die de overlast veroorzaken. Ik wil dan wel eens weten wat zij ervan denken. Om te roepen als wethouder, dat er te veel mensen wonen met dezelfde achtergrond en dezelfde problemen in een wijk, is te simpel. Dat is namelijk geen excuus om je dan zo te gaan gedragen. Hier is iets anders aan de hand in deze zeer gesloten wijk. Ik weet zeker de ouders van deze etterbakkies er ook mee zitten dat hun kind dit doet.

Het college en de coalitiepartijen spelen hier onvoldoende op in. Ook nu vraagt men mijn mening via de e-mail of telefoon. Bedank mailtjes van bewoners, waar we geweest zijn voor het luisteren naar hun verhalen. Er moet een oplossing komen. Daar wil ik het in de gemeenteraad over hebben. Er blijven partijen in de gemeenteraad doof voor geluiden vanuit de oppositie. Men blijft gewoon doordrammen, dat het de goede kant op gaat in de Buitenhof en andere wijken. Niets is minder waar, zo blijkt maar weer.

Zo lang we blijven zaalvoetballen, bezuinigen, pappen en nathouden gaat het niet opgelost worden. Stop met hypes en geef voorrang aan wat écht opgelost moet worden, zoals in de Buitenhof. Al zou de helft kloppen wat in de krant staat, dan nog hebben we een ernstig probleem. Overigens krijgen wij ook signalen uit het Tanthof en de Wippolder. Daar gaat het niet goed gaat met de jeugd. Het wachten is totdat het ook daar fout gaat. Dat moet simpel voorkomen worden.

Een sociaal probleem waarbij alle partijen en vooral die mensen die dagelijks overlast ervaren en bang zijn, betrokken moeten worden. Stadsbelangen Delft denkt graag mee, want het gaat om onze inwoners van de stad. Ook zij hebben recht op een leefbare omgeving, wat nu bij velen weg is.

TOP

delft_lijndun
maandag | 20 maart 2016 | 00h03 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_d6620160320.jpg

delft.d66.nl - Elke Delftse wijk verdient veiligheid

door Huub Halsema en Pieter Stienstra, raadsleden D66

“Kind durft amper de straat op in geterroriseerd Buitenhof”, kopt de voorpagina van de Delftse AD-editie van 19 maart. Het artikel stelt dat het geen uitzondering meer is dat kinderen door een grote groep jongeren mishandeld en opgejaagd worden. Als dit beeld klopt, vindt D66 het absoluut niet kunnen.


Lees meer

Veiligheid overal
Iedereen moet zich veilig kunnen bewegen door elke wijk in Delft. Als dat niet gebeurt is er actie nodig. Wij willen de komende dagen van het college een helder beeld krijgen van de werkelijke situatie.

Voor zo’n helder beeld èn om politie en justitie goed hun werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat alle betrokken ouders aangifte doen van alle incidenten. Daarnaast kunnen zij een extra steentje bijdragen door deze te bespreken met buren, andere ouders, op school en met de wijkteams. Op grond van alle verzamelde feiten zullen we toezien op snelle en doeltreffende actie.

Aanpak verbeteren?
Gaat het om terugkerende incidenten over langere tijd, dan lijkt er sprake te zijn van een patroon. In dat geval kan het nodig zijn dat de wijkaanpak in Delft, zoals verwoord in bijvoorbeeld het lopend programma Gezond en Wel, zich nog meer richt op veiligheid. Dat geldt ook voor de recent herbevestigde bijzondere wijkaanpakvan Buitenhof. We moeten voorkomen dat de vrees van buurtbewoners bewaarheid wordt dat de wijk opnieuw afglijdt. In ieder geval maken deze gebeurtenissen het minder vanzelfsprekend dat de huidige wijkaanpak ongewijzigd kan worden doorgezet in 2017 en verder.

TOP

delft_lijndun
maandag | 21 maart 2016 | 00h02 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Citaten ...

Bjinse Dankert en Peter van de Stadt redactie AD-Delft:
Kind durft amper de straat op in geterroriseerd Buitenhof.

Bram Stoop raadslid SB op de twitter:
- Net 3 telefoontjes uit Buitenhof Delft gehad. Dat beloofd niet veel goeds.
- Men moet minder denken over hoe duur trajecten voor probleem jongeren zijn. Denk na wat het gaat kosten als je niets doet als samenleving.
- Het probleem in Buitenhof is dat degene die het probleem moeten oplossen zelf de veroorzakers zijn van dit probleem. IK ben er klaar mee.
- Buitenhof is schoolvoorbeeld van beleid op beleid maken. Ik heb hier namens Stadsbelangen Delft diverse malen voor aan de bel getrokken.
- Wijkgericht werken doe je met de wijk dat zijn de bewoners Jaren wordt vanuit hypes in Buitenhof gewerkt ook wel syntoombestrijding genoemd.
- Bewoners buitenhof Delft voelen zich in de steek gelaten door de politiek in Delft. Nu wachten op de verbaasde reacties vanuit politiek.
- Wat mij betreft,,Koel hoofd, warm hart en wijsheid bij aanpak problemen Buitenhof.
- Vanavond bakkie doen bij bewoners Buitenhof. Doe ik niet alleen als er problemen zijn.Hele avond een luisterend oor wat nodig moet gebeuren

Tom Zonneveld raadslid SP:
De SP zei in het rapport (red. Delft Herstelt) een kans te zien om op de lange termijn de Metropoolregio om te vormen tot een democratische bestuursvorm in plaats van de provincie en de waterschappen.

Tom Zonneveld raadslid SP:
stadsmarketing geen kerntaak is van de gemeente, maar dat een kinderboerderij ook kan zorgen voor een aantrekkelijke stad die mensen aantrekt.

Ernst Damen raadslid PvdA:
Die opmerking (red. Tom Zonneveld stadsmarketing is geen kerntaak) zorgde voor een kort debat met de PvdA die in stadsmarketing juist wel een taak van de gemeente ziet. red. Stadsmarketing is in het belang van direct belanghebbenden en laat die de regie maar voeren en ook de kosten betalen.)

Martin Stoelinga raadslid OD in Studio Powned:
Meneer Knoops kan zijn borst nat maken. (red. proces Geert Wilders)

TOP

delft_lijndun
maandag | 20 maart 2016 | 00h01 | week 13 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_avdv20160320.jpg

linkedin.com - Leve de HEMA !

Webcolumn door Arie van der Veen

Vandaag bezocht ik een indrukwekkende Johannes Passion in de Kloosterkerk. In een echte dienst, met weinig cultuurchristenen en vele kerkgangers. Wim Deetman excelleerde als hoofdcollectant, maar dat terzijde. Even weggetrokken uit het dagelijks leven en opgenomen in de Hemelse sfeer van de muziek van Bach. Na afloop liep ik langs de HEMA, en heel goed: Niet het vrolijk Pasen, maar het vrolijke voorjaar staarde ons aan. Eindelijk dacht ik is Pasen onttrokken van de commercie. Heel goed HEMA. Pasen is het feest van de opstanding en niet van het eieren zoeken en de consumptie. Goed gezien. Wie het minder goed ziet is Halbe Zijlstra, de autoverkoper van de VVD. Begint hij als niet-religieuze liberaal als een burgerman te zeuren dat we vast moeten houden aan het vrolijke Paasfeest van de HEMA. Onze tradities ? Hoezo tradities ?

De boodschap van het lijden, sterven en de opstanding van Christus is geheel iets anders dan zeuren over de HEMA. Ik zou zeggen als de vos (Zijlstra) de passie preekt, boer let op je kippen (en eieren met Pasen). Jammer dat de leider van de nu nog grootste partij van Nederland, de geestesvermogens van een tweedehands autoverkoper bezit. Hoewel dat is een belediging voor de autobranche. Vrolijk voorjaar, en laat de boodschap van de opstanding van Christus U verblijden met Pasen. En Wim Kan zei het al: Van Dreesman weet ik het niet zeker, maar als je vroom bent: Dan kom je in de HEMA !

TOPhtml5 logo Valide CSS!