Links andere activiteiten harrie fruyt van hertog
PERSOONLIJKE WEBLOG    http://www.harriefruytvanhertog.nl
TWITTER - harrie fruyt van hertog redacteur politiekdelft.nl (1188 volgers)
VIDEO'S door harrie fruyt van hertog (PRODEO) op YouTube
OLDTIMERS (>300) gefotografeerd door foto PRODEO in Delft
OLDTIMERS (>50) Karmann Ghia's op de Markt in Delft (video PRODEO Youtube)
Delftsblauwrit 2014 met oldtimers op de Markt in Delft (video PRODEO Youtube)

delft
januari 2016 | POLITIEKDELFT.NL |

NIEUWJAARSBORRELS 2016

delft politiekdelft_nieuwjaarsborrel_2015.jpg

datum onbekend  Onafhankelijk Delft
Nieuwjaarsreceptie 2016 is bij Martin thuis

10-01-2016  Belangenvereniging De Oude en de Nieuwe Delf
Nieuwjaarsbijeenkomst De Oude en de Nieuwe Delf
Datum: zondag 10 januari 2016 uur
Tijdstip: 16.30 - 18.30 uur
Plaats: ArsenaalDelft Korte Geer 11

12-01-2016  D66 Delft
De nieuwjaarsborrel van D66 Delft
Dinsdag, 12 januari 2016 20:00 uur in Delft
Locatie wordt nog bekend gemaakt
Kom samen met ons toasten op het nieuwe jaar!

Zie overzicht: alle nieuwjaarsborrels 2016

TOP

delft
zaterdag | 9 januari 2016 | 18h58 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Minirokkenprotest
Ernst Damen maakt wat tijd vrij tussen
zijn vakanties door en doet ook mee!

delft_cartoon_2007_06_09_ernst_damen.jpg

Ernst Damen: "Soms komt inzicht op het stomste moment.... zoals vandaag, terwijl ik met de stofzuiger door mijn woonkamer heen ging; vloer, plintjes, bank...."

-----

at5.nl - Mannen in minirok op de Dam na aanrandingen Keulen

Om aandacht te vragen voor de uitspraken van de burgemeester van Keulen zullen volgende week zaterdag op de Dam tientallen mannen in een korte minirok verschijnen. De actie wordt georganiseerd door de jongerenorganisaties van SP, D66 en PvdA.
...
Volgende week zaterdag om 13.00 uur is het minirokkenprotest te zien op de Dam.

TOP

delft
vrijdag | 8 januari 2016 | 18h25 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_aad_meuleman_stadsbelangen_risdelft.jpg Aad Meuleman, fractievoorzitter Stadsbelangen
Functies
Werkzaam bij UWV
Bestuurslid Stichting Hard(t) voor KWF

delft_martin_stoelinga_onafhankelijk_delft_2014_ris_100x150.jpg Martin Stoelinga, fractievoorzitter Onafhankelijk Delft
Functies
directeur ITC – Kresto – Tsjechië.
directeur L.T.C. Tsjechië.
algemeen directeur Engelsman Beheer.
directeur-grootaandeelhouder GEMA.
eigenaar sporthuis Ruisch Delft.
aandeelhouder ITCCL.

Webcolumn: Uit Arum

Over populisten en pennenlikkers en burgerbelang

Het was een zware week voor links-liberaal Delft. Eindelijk kwam naar boven wat iedereen al Jaren wist. Delft ten onder aan hoogmoedswaanzin. Rik Grashoff en Jan Torenstra zullen zich wel een paar weekjes schuil houden. En als of er niet gewaarschuwd. Ik herinner me nog columns van een zekere muskier. Zie politiek Delft van 2010.
http://www.politiekdelft.nl/arie_van_der_veen_20100227_verzameld_werk.html

Maar het links-liberale falen is electoraal nog nooit echt afgestrafd. De pvda is gemarginaliseerd. Maar ingeruild door D66. Dappere amateurs, maar Pavel Vokurka is inmiddels naar de Metropoolregio gepromoveerd. En de jongens van STIP lopen nog steeds stage, en worden getraind door studentenpredikanten in leiderschap.

Maar waar zijn de lokalen? Stoelinga heeft tegenwoordig elke dag (o)padag. En is meer in Praag en Hoek van Holland dan in Delft. Stadsbelangen mompelt wat in de marge. En likt vooral postzegels en pennen. En de Wit heeft de vlam in de pijp.

Nee, dan Deventer. Gemeentebelangen is daar nu de grootste na 60 jaar PvdA (schrik-)bewind. De lokale partijen in Delft moeten zich eigenlijk schamen dat ze lokaal zo weinig van maken. Nee teleurgestelde burgers lopen niet achter de rattenvanger van de van de Spiegelstraat aan. Ze blijven thuis.

Nu het totale Delftse politieke system gefaald heeft is het tijd voor wat nieuws. Een beweging met Hart voor Delft, voor een Beter Delft. En vooral een partij voor burgerbelangen en niet voor de gevestigde belangen.

Delft de derde stad van de metropool? Beter was het om een deelgemeente te worden van Rotterdam. Rotterdam Noord-West. Maar helaas de deelgemeenten zijn opgeheven. En nu eerst een nieuwe burgemeester, of misschien beter een regeringscommissaris. Die komt als een stad in nood is.

TOP

delft
vrijdag | 8 januari 2016 | 12h21 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_spoorzone_delft.jpg

binnenlandsbestuur.nl - TE OPTIMISTISCH DELFT MIST IN MET MEGAPROJECTEN

door Hans Bekkers, redactie Binnenlands Bestuur

Delft heeft jarenlang geen grip gehad op grote infrastructurele projecten als de Spoorzone en de Harnaschpolder. Onder andere daardoor hebben de tekorten van de gemeente tot meer dan 141 miljoen euro kunnen oplopen.
Planningsoptimisme ...
Wensdenken ...
...
Reacties:
Door HB op 6 januari 2016 10:12
Ongehoord dat Delft al jaren in de financiële problemen zit en dat bestuurders (burgemeester, wethouders en ex-wethouders) hiermee gewoon wegkomen zonder dat ze hiervoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Het smijten met geld gaat overigens gewoon door en plannen worden zonder degelijke onderbouwing gewoon doorgezet.
Een paar voorbeelden:
1. Een schilderij van Vermeer, dat overigens gewoon in het Rijksmuseum te bekijken is, moet zo nodig naar Delft komen. Extra kosten voor beveiliging 2,2 miljoen euro. Wordt als hamerstuk door de gemeenteraad gesluisd.


lees meer ...

2. De Sebastiaanbrug. Besluit wordt genomen zonder dat alle onderliggende stukken, die met de begroting te maken hebben, bekend zijn. De financiële gevolgen zijn nog onbekend.
3. Een veel te duur systeem voor parkeren op kenteken wordt ondanks dat de rechtbank in verschillende steden dit om privacyredenen verboden heeft gewoon ingevoerd. Het in werking krijgen en houden kost veel geld waarover geen duidelijkheid wordt gegeven. Veel Delftenaren en toeristen ervaren dit systeem als slecht. Er volgt na een nietszeggende tussenevaluatie nog een evaluatie.
4. Lijm en Cultuur is een project wat de gemeente veel geld kost maar het is totaal onduidelijk hoeveel.
5. De verhuizing van de gemeente naar "de glasbak" boven het nieuwe station gebeurt in alle stilte. Nergens wordt duidelijk wat dit allemaal kost. Niet de verhuiskosten, niet de kosten van de leegkomende panden, niet de kosten van de inrichting van "de glasbak".
6. Het totale project rondom het spoor gaat ver over de begroting heen zonder dat duidelijk is wat daarvan de extra kosten zijn voor de gemeente Delft.
7. Een weliswaar geplande maar onnodige parkeergarage wordt gewoon gebouwd. De capaciteit van die garage wordt extra vergroot waardoor de kosten nog hoger uitvallen. Bewoners kunnen/moeten voor exorbitante bedragen een parkeerplek huren, waarbij niet duidelijk is of die plek dan ook gegarandeerd is.
Wel intimideert de gemeente iedereen die zich kritisch uitlaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gondelaffaire. Dit kostte de gemeente overigens ook veel geld.
Terug naar het begin laat onderzoeken of die financiële debacles te verhalen zijn op narcistische bestuurders van toen en nu.

TOP

delft
donderdag | 7 januari 2016 | 04h03 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_inglesina_classica_nappa_kinderwagen.gif

Webcolumn uit Arum

Over woorden

Dezer dagen speelt een discussie over woorden die we wel kwijt kunnen. Wat mij betreft te beginnen in Delft. Op de website van Trouw stond een mooie poll. Gelukkig zijn woorden als kids en oudjes al eerder weggestemd. Ik heb altijd een hekel aan die woorden gehad. Komen de kids ook mee? Ik moest altijd denken aan Billy the Kid. Nee die komt niet mee. En oudjes. Die oudjes hebben het koud. De temperatuur kan wel omhoog. En dan heb je het over mensen van respectabele leeftijd, die en het zit al in het woord oudjes…als kleuters worden behandeld. “Eert uw vader en moeder”. Ook al zijn ze oud.

Ik heb nu gestemd voor het schrappen van het woord papadag. Hoe zo een papadag? Je bent als je vader bent, alle dagen papa. Of de kinderen nu thuis zijn of de deur uit.

Taal kan alleen verwoesting zaaien, dat gevoel heb ik bij het woord papadag. En ik dacht overdrachtelijk aan het scheppingsverhaal. En de zevende dag rustte hij. Had God toen ook een papadag? Het lijkt me niet want hij wordt toch elke dag Vader genoemd? Papadag is een belediging voor vaders en moeders. Elke dag is ouderdag. Als een feest en een opdracht. En één keer per jaar is het mama- of papadag. Maar die noemen we moederdag of vaderdag. Laten we die woorden maar houden.

TOP

delft
donderdag | 7 januari 2016 | 01h06 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Economisch rendement van STIP wethouder Ferry Förster tot nu toe ver te zoeken.
Hij gaat een schilderijtje ophangen in het Prinsenhof, kosten 2,2 miljoen euro.
Beter: organiseer een openbare inschrijving voor een tijdelijke schaatsbaan op de Markt.
Formuleer alle vereiste randvoorwaarden en ook Koning Willem-Alexander zal te vreden zijn!
hfvh

delft_markt_000_flatstyle_delft_20160109.jpg

Flatstyle Delft
Een nieuw outdoor snowboard evenement in Nederland: Flatstyle! In Delft wordt een plat snowboardpark gebouwd met zoals het er nu uitziet een wakeboard-achtige kabel om je snelheid te geven. Veel meer weten we er nu nog niet over, behalve dat het op 9 en 10 januari plaats vind. Dat het midden in Delft op de Markt plaats vind. De baan 85 meter lang wordt. Er zaterdag een snowboardwedstrijd is en je zelf ook mee kunt snowboarden. En dat het hele circus de week na het event verhuisd naar de campus van TU Delft zodat je daar ook nog kunt gaan snowboarden op de Flatstyle obstakels. Dit is overigens geen toeval, want Flatstyle wordt georganiseerd door DROP, de boardsport studentenvereniging van Delft.
http://www.ultimate-snowboarding.com/flatstyle-delft/

-----

onafhankelijkdelft.nl - Hoe snel moet Markt leeg zijn bij een Koninklijke Begrafenis?

door Jan Peter de Wit, raadslid Onafhankelijk Delft

Volgens Stip wethouder Förster kan een schaatsbaan niet op de Markt in Delft omdat het te lang zou duren om deze op te ruimen bij een plotselinge Koninklijke bijzetting. Maar studenten organiseren wel komend weekend een sneeuw- en kabelbaan op de Markt. Flatstyle 2016.


lees meer ...

In de raadsvergadering van 5 november 2015 gaf studenten wethouder Ferrie Förster aan dat een ijsbaan op onze Markt in zeer korte tijd afgebroken moet kunnen worden. Een specifieke tijdsduur wilde Förster niet noemen. Beetje erg dom als je dit als wel als hoofdargument gebruikt.

Het duurt gemiddeld negen dagen duurt voordat een Koninklijk lid ter onze kelder in de Nieuwe Kerk wordt gedragen. Volgens Förster moet de Markt bij een begrafenis als Transferium tussen de oude en nieuwe kerk dienen. Wat een transferium is daar wilde Förster dan weer niet op ingaan. Dat staat in het geheime draaiboek. Ik krijg steeds meer de indruk dat een schaatsbaan op de Markt onnodig wordt tegengehouden. Dat Transferuim is een onzin argument want dat kan ook op een andere plaats.

Ik heb voor Flatstyle 2016, de Taptoe en de Kermis de vergunningsvoorwaarden opgevraagd om eens te kijken wat daarin staat omtrent ontruimingstijd bij een koninklijk sterfgeval. Zou me niets verbazen als daarover niets concreets staat.

TOP

delft
donderdag | 7 januari 2016 | 00h52 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_

ad.nl - Delft faalt bij miljoenenprojecten

door Peter Koop, redactie AD

De gemeente Delft heeft jarenlang geen enkel zicht gehad op de boekhouding van geldverslindende projecten als Spoorzone, Harnaschpolder en Sebastiaansbrug. Mede daardoor konden de tekorten van de gemeente oplopen tot meer dan 141 miljoen euro. Maar de kiem voor de financiële ellende was al eerder gelegd.
De gemeenteraad besloot jarenlang structureel meer geld uit te geven dan er binnenkwam.
...

TOP

delft
woensdag | 6 januari 2016 | 03h25 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_hnk_tilleman_20151221.jpg

Interieur HNK, foto Ronald Tilleman.

Persbericht gemeente Delft:
Gemeente Delft ontvangt sleutel eerste gedeelte nieuwe stadskantoor


Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar heeft Hans Krul, gemeentesecretaris van Delft, de sleutel van het nieuwe stadskantoor in ontvangst genomen. De gemeente kan nu starten met de inrichting van het gebouw, zodat de ambtenaren vanaf februari 2016 in hun nieuwe behuizing aan de slag kunnen. Het gebouw is echter nog niet klaar. De aannemer BAM voert het komend jaar nog verschillende werkzaamheden uit en bouwt verder aan de tweede fase van het kantoor. De publieksbalies voor de inwoners (Klant Contact Centrum) blijven voorlopig aan de Phoenixstraat 16.


lees meer ...

Bouw fase twee
De eerste fase van het door Mecanoo Architecten uit Delft ontworpen gebouw bevat een deel van de kelder, kantoren en overlegruimtes. Ondertussen bouwt de aannemer in 2016 verder aan het resterende deel (fase twee), waarin – naast kantoren en overlegruimtes - ook de publiekshal is opgenomen. De bouw van fase twee is medio 2015 van start gegaan na de sloop van het spoorviaduct en wordt naar verwachting eind 2016 opgeleverd. Begin 2017 is het volledige stadskantoor inclusief publiekshal gereed en wordt het officieel geopend.

Verhuizing
Vóór de oplevering heeft de aannemer de eerste fase al ingericht met binnenwanden, vloerbedekkingen en pantry’s. De komende week start de gemeente met de volledige inrichting ervan. Begin februari is dat klaar en kunnen ambtenaren en college vanuit het nieuwe kantoor hun werkzaamheden voor de stad verrichten.

Sneak preview
Vooruitlopend op de officiële opening -begin 2017- krijgt een groep nieuwsgierige direct omwonenden en andere betrokken Delftenaren de gelegenheid om alvast een kijkje te nemen in het nieuwe stadskantoor. Houd hiervoor de Stadskrant in de gaten. Bij de officiële opening in 2017 gaan de deuren open voor heel Delft.

KCC voorlopig nog aan Phoenixstraat
Het Klant Contact Centrum (KCC) blijft voorlopig gevestigd aan de Phoenixstraat 16. Voor dienstverlening aan de balie kunnen inwoners en ondernemers een afspraak maken op delft.nl. Telefonisch is het KCC te bereiken op 14015 (geen 015) van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

TOP

delft
woensdag | 6 januari 2016 | 02h57 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_groteprojectendelftalgemenereserve2.jpg

Het verloop van de algemene reserve van de gemeente Delft

delft.sp.nl - HET DELFTS FAILLIET LAG NIET AAN DE CRISIS

door Tom Zonneveld, raadslid SP

Het Delfts failliet lag niet aan de crisis, maar de crisis heeft het alleen versterkt. Dat is één van de conclusies die uit het onderzoek naar de uit de hand gelopen projecten spoorzone, stadskantoor, woningbouwlocatie Harnaschpolder en de Sebastiaansbrug, naar voren komen. SP raadslid Tom Zonneveld: "Dit is een heldere en duidelijke conclusie en staat in schril contrast met wat het college tot nu toe zegt. Zo beweerde het college onlangs nog dat de financiële puinhoop door 'externe factoren' veroorzaakt was."
...

TOP

delft
dinsdag | 5 januari 2016 | 18h42 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Bekende Delftenaar afgezakt naar nummer 9.
Zijn dalende trend is al een tijdje gaande!
Ikke, ikke, ikke en nog eens ikke!
Wie zit hier nou op te wachten?
Leo, bij deze mijn felicitaties.
hfvh

delft_bekende_delftenaar_leo_quack_doz_2015_od_2.jpg

onafhankelijkdelft.nl - ... en onze stemmers ook bedankt

door Martin Stoelinga, fractievoorzitter Onafhankelijk Delft

Ik wil graag alle Delftenaren bedanken die op mij hebben gestemd ...
Ik vind dat toch een soort erkenning voor wat ik doe. ...
Ik hoop dat het bestuur van de stad ...
Ik ga dat in 2016 dan ook zeker weer doen!

TOP

delft
dinsdag | 5 januari 2016 | 16h22 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

Vanaf 1 januari heeft Politiek Delft een nieuwe columnist, uit Arum (Fr). Thans woonachtig in Delft. De redactie wenst U veel leesplezier.
hfvh

delft_straatje_van_johannes_vermeer_reproductie_door_j_rolloos_2.gif

Reproductie 'Straatje van Vermeer' voor een prikkie te koop op marktplaats.

-----

Webcolumn uit Arum

Over het lege straatje van Bas e.a.

Het straatje van Vermeer komt terug naar Delft. Komt allen naar het Prinsenhof. Wel graag een kaartje stempelen want de gemeente Delft tracteert weer op kosten van haar burgers. Het Prinsenhof, het straatje van Vermeer allemaal mooi. En vooral goed aanvegen. Wat deze week werd aangeveegd is het straatje van Bas. Een raadscommissie ging met bezems tekeer. En toen de stof weer neer gedwarreld was, bleek, dat de schatkist leeg was. Eigen vermogen verdampt, door hoogmoedswaanzin, wanbeleid en wensdenken. Linksliberale regentenkliek weet wel hoe men de portemonee van een ander kan beheren. Herders die zelf de kaas opeten en garen spinnen bij de wol van anderen. Ezechiel zei het al.

Gelukkig Bas is verleden tijd. Misschien nog even waarnemer in Zutphen, nu Loek Hermans daar sneefde voor de Wijntoren ? Ach die VVD-ers. Ze hebben de kans gehad om sinds 2010 als grootste partij van het land te regeren. Het zijn vooral kooplieden, HRM-managers en papierversnipperaars. “Halve garen”, noemde Finkers ze. Met in extremis staatssecretaris (Britt) Dekker. En ach ja Zijlstra heeft nog wel wat een betrouwbare autoverkoper.

Nee het einde lacht Rutte toe. Niet vanwege gebrek aan charisma, zoals Bas. Niet door wanbestuur zoals Loek Hermans. Niet door incompetentie zoals Ivo en Fred. Nee gewoon, omdat het over is. Misschien kunnen van der Steur en Dijkhof hem binnenkort helpen met zijn afscheidspersbericht. En Asscher verzorgt de klaagzang.

Nieuwe bezems vegen de straat schoon. In Delft een nieuwe burgemeester die verbindt en verdiept. In Nederland een nieuwe premier, maar eerst verkiezingen. Want kiezers zijn de beste bezems.

040116

TOP

delft
dinsdag | 5 januari 2016 | 15h18 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

presentatie: Lieke van Rossum leest voor uit rapport PRC.
De SP was er al die jaren bij en keurde altijd alles goed.
Heel de raad sliep toen behalve Jan Peter de Wit.
2016: Straatje van Vermeer 2,2 miloen euro.
Slapen doet de raad grotendeels nog steeds.
hfvh

delft_lieke_van_rossum_overhandigt_rapport_bureau_policy_research_corporation_prc_aan_bas_verkerk.jpg

Burgemeester Verkerk neemt het rapport in ontvangst van Lieke van Rossum. Foto Fred Nijs.

delftsepost.nl - Waarom we platzak zijn: onthullend rapport drie grote projecten

door Pauline Aarts, redactie Delftse Post

Een te optimistische planning, ‘financieel wensdenken’, slecht projectmanament en de economische crisis hebben geleid tot de slechte financiële positie van Delft. Dat concludeert de commissie Grote Projecten. Het is aan de gemeenteraad welke gevolgen dit politiek zal hebben.
...
“Het college mag zich gelukkig prijzen dat het Rijk al in een vroeg stadium het financiële risico voor de spoortunnel op zich nam. Anders had Delft al veel eerder in grote financiële problemen verkeerd”, aldus commissievoorzitter Lieke van Rossum (SP). En uit het onderzoek blijkt dat al vanaf 2005 meer geld werd uitgegeven dan er binnenkwam. Dat dit niet aan het licht kwam, komt omdat de gemeente geen totaalplaatje van de financiën van de Spoorzone had. Daarnaast was van alle drie de projecten de planning véél te optimistisch, waardoor zaken voortdurend moesten worden bijgesteld. Dit roept vragen op over de kwaliteit van de projectorganisaties, zoals Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft. Ook verliep de relatie tussen OBS en gemeente stroef.
...

TOP

delft
dinsdag | 5 januari 2016 | 02h15 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

De stedelijke straat terug aan de voetgangers en fietsers!
Meneer Meuleman: bent u het er ook mee eens?
Fietsers gaan helemaal 'gratis' in de voorrang!
Ik kijk nieuwsgierig uit naar uw webcolumn.
hfvh

delft_

fietsberaad.nl - Openbare ruimte in de stad anders indelen

In het rapport ‘Verkeer in de stad, een ontwerpfilosofie voor de stedelijke openbare ruimte’ pleit de ANWB voor een fundamenteel andere benadering van de verdeling van het verkeer in de stad.
Aanleiding vormt de sterke toename van het aantal inwoners in steden en de gevolgen die dat heeft voor de stedelijke mobiliteit, zoals de toename van lopen, fietsen en het openbaar vervoer. Met name de fietsers dreigen daardoor in de knel te komen.
...

TOP

delft
maandag | 4 januari 2016 | 17h45 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_daling_eigen_vermogen_policy_research_corporation.gif

De daling van het eigen vermogen van de gemeente Delft bedraagt 141 miljoen euro in 9 jaar.
Hoofdoorzaak: steeds maar meer uitgeven dan er jaarlijks binnenkomt!
2016. Niks aan de hand. De raad gaat gewoon het 'Straatje van Vermeer' ophangen.
Kosten 2,2 miljoen euro. Deze kosten worden ongedekt uitgegeven!
Er komen dan meer toeristen en dat is goed voor de Delftse horeca wordt gezegd?

hfvh


-----

ris.delft.nl - COMMISSIE PRESENTEERT EINDRAPPORT ONDERZOEK GROTE PROJECTEN

Voorzitter Lieke van Rossum heeft maandag 4 januari in de raadszaal het eindrapport van de commissie Onderzoek Grote Projecten gepresenteerd. Het rapport werd na de presentatie in ontvangst genomen door burgemeester Bas Verkerk.
Een commissie van raadsleden onderzocht het afgelopen jaar hoe de bouwprojecten in de Spoorzone, de Harnaschpolder en de Sebastiaansbrug verlopen zijn en wat de financiële gevolgen voor de gemeente Delft waren. Hierbij was alle informatie over deze drie projecten binnen de gemeente beschikbaar en werd een groot aantal betrokkenen geïnterviewd.
...

TOP

delft
maandag | 4 januari 2016 | 00h45 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_logo_stadsbelangen_150x150.jpg

stadsbelangendelft.nl - Delft: ook in 2016 constructief en kritisch!

door Aad Meuleman, fractievoorzitter Stadsbelangen

Stadsbelangen Delft ziet ook volgend jaar genoeg redenen om te doen wat het al jaren doet: constructief meedenken en de vinger aan de pols houden. De partij hoopt dat Delft komend jaar de financiën beter op orde krijgt en de lasten omlaag kunnen.

Delft heeft namelijk een bijzonder jaar achter de rug. De OZB ging omhoog en hondenbelasting werd aangekondigd. Burgemeester Verkerk kondigde z’n afscheid aan en Delft stond tot eind november onder financieel toezicht van de provincie. Het toezicht verdween en in no-time vlogen de miljoenen weer over de balk om Het Straatje van Vermeer naar Delft te laten halen.

“We hebben geen geld meer voor kinderboerderijen of een extraatje voor DOK”, begint Meuleman. “Maar het preventief toezicht van de provincie is weg en er komt meteen een lijk uit de kast: Museum Prinsenhof moet worden verbouwd om een Vermeer naar Delft te kunnen halen. Een meerderheid van de raad zegt vrolijk ‘ja’ als wordt gevraagd hiervoor 2,2 miljoen euro uit te geven. Ik ben nog geen inwoner tegengekomen die zegt: Wat fijn dat we straks drie maanden een Vermeer hebben.”
...
Verder is het in Delft vaak nog oppositie tegen coalitie. Ik hoop dat we het in 2016 met de gemeenteraad in elk geval unaniem eens worden over de nieuwe burgemeester.”

TOP

delft
maandag | 4 januari 2016 | 00h04 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_herman_finkers_oudejaarsconference_2015.jpg

Herhaling: Oudejaarsconference Herman Finkers

-----

Webcolumn uit Arum

Over de spiegel van Herman Finkers

De oudejaarsconference van Herman Finkers heeft mij verrast, en beter gezegd geraakt. Ik moest denken aan de tijden van Wim Sonneveld en Fons Jansen. Relativerende roomse humor met een knipoog en zelfspot. En met een kenmerkende provinciale tongval. Velen hebben gekeken naar Finkers, en belangrijker tegenwoordig, niet weggezapt.

Herman Finkers, als een moderne Ezechiël. De spiegel voorhoudend aan (zelf) gecreerde leiders en managers in kerk, staat en maatschappij. Door hem genoemd de ‘halve garen’. En onder een Eijk groeit niks, je moet maar durven.

Het gevoel van Finkers, is het gevoel waar velen in deze maatschappij naar snakken. Zorg voor elkaar, voor je moeder in het verpleeghuis, verlangen naar schoonheid. En die lessen van Benedictus. Een ding tegelijk !

Herman Finkers hield ons de spiegel voor. En uiteindelijk komt hij uit bij het milde religieuse beeld. Liever een beeld van Maria, dan het Buddabeeld van het tuincentrum.

Weg van de kille technocratie, het afschuiven en wegkijken. Wat een monument die conference. Ik ben blij dat hij op de harde schrijf staat. De moeite waarde om terug te kijken. Zeker als je de uitzending gemist hebt , omdat er op Oudjaarsavond gezellig een gezinsspel gespeeld werd.

Niet ‘kieken wat t wordt’ maar gewoon terugkijken en genieten. Inspiratie, humor en gevoel. Dat is Herman Finkers.

TOP

delft
maandag | 4 januari 2016 | 00h03 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_delft_uurtje_van_klets.jpg

onafhankelijkdelft.nl - D66 coalitie geeft meeheulers hun “Uurtje van Klets”

door Jan Peter de Wit, raadslid Onafhankelijk Delft

D66 presidium voorzitter Kim Huijpen gaat het “Delfts Uurtje” invoeren om de vergadertijd terug te dringen. Ik noem het maar het “Uurtje van Klets” met de wethouders. Raadsleden mogen vrijblijvend vragen stellen aan de wethouders en dat was het dan. Kletsen zonder politieke consequenties. Keerzijde is dat het besproken onderwerp dan afgehandeld is. En een enkel raadslid of partij mag zelf geen onderwerp meer agenderen voor een commissievergadering.

In feite ben ik goeddeels monddood gemaakt. Ik mag pas iets agenderen als twee andere partijen dat vooraf ondersteunen. Ik moet bij andere partijen gaan bedelen en smeken om ondersteuning. Als keihard oppositievoerder wordt ik zo afhankelijk van meelopers. Ik verdom dat. Het is democratische vernielzucht van D66 om extra drempels op te werpen voor de echte oppositie partijen SP en OD. Het is meer Kletstijd inruimen voor de C3. De constructieve drie oppositiepartijen CDA, ChrisenUnie en Stadsbelangen. Deze partijen worden zo beloond met hun constructieve VOOR stem van de Begroting 2016. Tegenstemmers OD en SP worden gestraft.

Als ik zelf niks meer kan agenderen, wat zit ik daar dan nog te doen? Zo wordt je geconditioneerd tot meeloper in de grote kudde. Als grootste oppositiepartij moet ik eerst toestemming gaan vragen bij die brave christelijke meeheulers. Over mijn lijk. Ik boycot dat “Uurtje van Klets”. En ik zal me tot minister Plassterk (BZK) richten om in te grijpen. D66 drukt dit ondemocratische vergadersysteem tegen de wil van OD en SP door. Er rest mij niets anders dan verzet. Verzet tegen het uitbreiden van de toch al enorme Kletscultuur in Delft. Mijn inbreng zal zich beperken tot Voor of Tegenstemmen. Meer mag ik niet meer van D66.

Mijn alternatieve voorstel om dat oeverloze geouwehoer te beknotten zou zijn: Spreektijd naar gelang het aantal zetels van de partij. Door de huidige versnippering krijgt een enkele afsplitser als Van Koppen net zoveel spreektijd als D66 met acht zetels. Met elf fracties en twee spreektermijnen per agendapunt is dat 22 x veel van hetzelfde geklets. Om knettergek van te worden.

TOP

delft
maandag | 4 januari 2016 | 00h02 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_markt_087_bas_verkerk_toespraak_nieuwjaarsreceptie_gemeente_delft_20160102173223.jpg

Burgemeester Bas Verkerk hield op 2 januari 2016 in het stadhuis op de Markt zijn laatste toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Delft.

update 10h59
delft.nl - NIEUWJAARSTOESPRAAK 2016

Dames en heren, jongens en meisjes, beste mensen,

Leuk dat jullie hiernaartoe zijn gekomen om samen het nieuwe jaar af te trappen – misschien wel voor de laatste keer in dit stadhuis. Want de nieuwjaarsbijeenkomst zou volgend jaar wel eens kunnen worden gehouden in ons nieuwe stadskantoor. Maar dat is voor volgend jaar, voor hier en nu wens ik jullie allemaal een gezond en veilig 2016! Het begin is in elk geval gezond en veilig geweest, waarbij Delftenaren zich van hun beste kant hebben laten zien. Op wat kleine incidenten na kan ik de jaarwisseling kenmerken als prettig, gezellig, sfeervol – met dank aan alle Delftenaren en de hulpdiensten.


lees meer ...

Als ik terugdenk aan het voorbije jaar, denk ik vooral: het was me het jaar wel.

Ja, Delft kampte met een financiële crisis. Maar ook dat heeft Delft, dat heeft Delftenaren er niet van weerhouden zich van hun beste kant te laten zien. En vorige maand leverde dat goed nieuws op: de gemeente staat niet meer onder financieel toezicht van de provincie. Daar blijkt vertrouwen uit. En er blijkt vooral uit dat er veel mogelijk is als we ons van onze beste kant laten zien.

En als ik iets verder kijk dan Delft, dan zie ik vooral de mogelijkheden van de Metropoolregio voor Delft. In deze regio werken 23 gemeenten tussen Den Haag en Rotterdam samen om de regio beter bereikbaar te maken en het economisch vestigingsklimaat te versterken. Het besef is het afgelopen jaar gegroeid dat een gezamenlijke aanpak de bereikbaarheid en de economie van de hele regio ten goede komt. Door samen op te trekken, kunnen gemeentes hun voordeel doen met de best practises van andere gemeentes. Uiteraard heeft ook Delft zich in de Metropoolregio van zijn beste kant laten zien, met een wezenlijke bijdrage aan de toeristenbranche en de kenniseconomie. Daar zijn de andere gemeentes bij gebaat – en daarom is Delft daarbij gebaat.

Als ik nóg iets verder kijk dan de Metropoolregio, dames en heren, dan heb ik het afgelopen jaar vooral gekeken naar… Parijs, gezien hoe Parijs gebukt ging onder de aanslagen.
En ook bij deze gebeurtenissen geldt dat het Delftenaren er niet van heeft weerhouden zich van hun beste kant te laten zien. De spontaan georganiseerde Je suis Charlie-bijeenkomst hierbuiten op de Markt herinner ik me nog heel goed. En ook de initiatieven die zijn ontplooid om in Delft bruggen te bouwen, om vrede en verbinding te vinden. Omdat de initiatiefnemers vrede en verbinding van belang vinden – een belang dat ik met hen deel. Om samen te kunnen bouwen aan een veilige stad.

Kortom: het was me het jaar wel. Maar samen bouwen, dat kunnen we met een gerust hart aan Delftenaren overlaten. Samen bouwen aan een onderzeeër met menskracht als motor, of aan een zonne-auto bijvoorbeeld. Ik heb het over TU Delft-studenten die ter land, ter zee en vast ook in de lucht altijd aan kop gaan en vorig jaar voor de zesde keer als eerste finishten in de World Solar Challenge en een wereldrecord vestigden met hun WASUB, hun door menskracht voortgedreven onderzeeër.
Als het gaat om ‘samen bouwen’ is ook YES!Delft een goed voorbeeld. Niet alleen in Nederland wordt YES!Delft beschouwd als de place to be voor hitech-startups, maar deze incubator draait ook in de Europese kopgroep mee met een 4de plek op de lijst van beste Europese incubators en nummer 9 wereldwijd. Een uitstekend resultaat dat hun tienjarig bestaat luister bijzet.

Dames en heren, ik heb het afgelopen jaar met grote regelmaat lijstjes langs zien komen waarin Delftenaren of Delftse bedrijven in de Top 3 staan. Hoewel zulke lijstjes me altijd met trots vervullen, zal ik nu, ter illustratie, slechts een paar daarvan met u delen.

Lijstje met de beste restaurants: restaurant De Waag op één.

Lijstje met de beste serious games: de Tovertafel van Hester Anderiessen op één.

Lijstje met de beste innovaties: de Pearltect van het deels Delftse Pearltect op één.

Lijstje met de beste klimaatstartups van Europa: Nerdalize op één.

Lijstje met de beste technisch-wetenschappelijke onderzoekers: TU Delft-professor Wiro Niessen op één.

Lijstje met de lekkerste bieren: zilver voor De Koperen Kat op het WK voor nieuwe bieren en goud voor de herfstbokcompetitie.

Lijstje met de beste architecten: daar staat Francine Houben met Mecanoo op één.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Goed, ik doe nog één lijstje – hoewel mij dit lijstje werd afgeraden. Ik doe het toch, omdat ik er trots op ben en daarom wil ik dit lijstje graag met jullie delen: het lijstje met de beste organisatie-servicedesks. Daarop staat onze eigen servicedesk, voor de gemeentelijke organisatie, op één. En dat doet me goed; dat ambtenaren zich ook tijdens de financiële crisis van hun beste kant laten zien. Ook nu kunnen we dat merken, dames en heren. Want onze bodes zorgen vandaag – of nee: het hele jaar door – voor een gastvrij onthaal van onze gasten. En daar mogen we nu best even voor applaudisseren. Chapeau!

Het jaar 2015 laat goed zien hoe Delft blijft bouwen aan de toekomst. Het was een jaar van vernieuwing. Het nieuwe NS-station is een eye-catcher van formaat en een aanwinst voor de stad – ontworpen door… onze eigen nummer één architect.

Het fonkelnieuwe Reinier de Graaf-ziekenhuis dat, als er een lijstje zou zijn met meest duurzame ziekenhuizen, zonder twijfel in de Europese Top 3 zou staan.

Vorig jaar werd ook bekend dat de eerste protonenkliniek in Delft wordt gevestigd. Volgend jaar opent die de deuren in Delft. Goed nieuws voor degenen die een protonenbehandeling nodig hebben in hun strijd tegen – ik zeg het gewoon – kanker.

Ook de A4, die na jaren getouwtrek en welles of nietes nu eindelijk is doorgetrokken naar Schiedam – zonder dat je ’m ziet, hoort of ruikt. Goed nieuws voor de bereikbaarheid van Delft, van de regio.
We verwelkomden ook nieuwe bedrijvigheid in Delft. Zo vestigde horecagroothandel HANOS zich in Delft – de eerste HANOS-vestiging in de Metropoolregio trouwens. Goed nieuws voor de werkgelegenheid.

Ook hebben we met het Prinsenkwartier, een nieuw creatief-cultureel kloppend hart in het voormalige Nusantara-gebouw. Goed nieuws voor de Delftse cultuur. Nog meer goed nieuws voor de Delftse cultuur trouwens: twee Delftse kunstenaars die na elkaar onderdak krijgen in Museum Prinsenhof. De kunstenaar Jan Schoonhoven die met zijn objecten een wonderbaarlijk spel met licht speelt. En dat doet Johannes Vermeer ook, maar dan in zijn schilderijen. En – en nu blik ik vooruit: hij komt in 2016 weer naar huis. We beschouwen 2016 dan ook als het Jaar van Vermeer. Na 320 jaar is zijn schilderij ‘Het Straatje van Vermeer’ weer te zien in Delft, in Museum Prinsenhof. Hoewel, we weten nu ook dat het straatje altijd al in Delft te zien was: hier even verderop, aan de Vlamingstraat.

Nu we samen op de drempel staan van 2016, de vraag: waar gaan we in dit nieuwe jaar naartoe? Ik weet één ding: we worden samen wijzer. Maandag rapporteert de raad zijn onderzoek naar hoe de besluitvorming bij de grote projecten Sebastiaansbrug, de Spoorzone en de Harnaschpolder tot stand is gekomen. Ik twijfel er niet aan dat daar wijze lessen voor de toekomst uit te trekken zijn. Dit jaar brengt de ‘commissie Deetman’ ook rapport uit over Delft Herstelt – ook hierbij is de blik op de toekomst gericht.

En, dames en heren, dat we hier komend jaar lering uit gaan trekken, staat buiten kijf. De eerste les wil ik nu alvast met u delen: we hebben geleerd dat het wijzer is om ú daarbij te betrekken. Als we dit jaar samen bouwen aan de toekomst, spreekt het uiteraard vanzelf dat we ons daarbij van onze beste kant laten zien. Daarom gaan we dit jaar graag met alle Delftenaren, met ú in gesprek over de toekomst van Delft.

Dames en heren, zoals gezegd, dit is misschien de laatste keer dat deze nieuwjaarsbijeenkomst hier in het stadhuis gehouden wordt – volgend jaar trappen we het nieuw jaar misschien wel af in onze nieuwe stadskantoor. Het is mij altijd een genoegen geweest met u het nieuwe jaar te mogen aftrappen. Maar waar die nieuwjaarsbijeenkomst volgend jaar ook plaatsvindt, het zal de eerste bijeenkomst zijn met uw nieuwe burgemeester. Dank dat ik dat de afgelopen jaren uw burgemeester heb mogen zijn.

Op een gezond en veilig 2016! Proost!

TOP

delft
maandag | 4 januari 2016 | 00h01 | week 02 | POLITIEKDELFT.NL |

Wat schrijven Delftse raadsleden e.a.

delft_christenunie_gezegend_2016.jpg

Een gezegend 2016 toegewenst namens de ChristenUnie Delft

TOPhtml5 logo Valide CSS!