Tweets verplaatst klik tweets in menu

delft
zondag | 3 augustus 2014 | 02h07 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Het Kleinste Atelier van Delft

Delft. Tijdelijke expositie in Het Kaartenhuis Heilige Geestkerkhof 2.

Textiel

door Jackie Sarluïs

Op haar zesde leerde de bovenbuurvrouw Jackie breien en sindsdien is ze niet meer gestopt. Maar, hoeveel truien kan een mens breien? Daarom is illusie breien een welkome verrassing. Door recht en averecht, licht en donker te breien ontstaat er een een portret die alleen diagonaal bekeken zichtbaar is. Billie en Nina zijn de eerste, Miles staat op de pennen.

bron: http://www.hetkleinsteateliervandelft.nl/textiel/

delft
zondag | 3 augustus 2014 | 00h13 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Delft CityPOP met Puck & The Pyjammahs

delft markt_citypop_puck_and_the_pyjammahs_20140802133414a.jpg

Delft, Markt.
Gistermiddag om 13h00 opende Citypop Delft met Puck & The Pyjammahs.
Ik zie ze als aankomend Delfts talent!

delft
zaterdag | 2 augustus 2014 | 00h01 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

VAREND CORSO 2014 zondag in Delft

delft

door delft.nl

De bloemenvloot trekt op vrijdag, zaterdag en zondag door de wateren van het Westland en Delfland. Ieder jaar trekt deze prachtige parade zo'n 450.000 bezoekers. De route is ongeveer 25 kilometer lang en vaart langs Naaldwijk, De Lier, Schipluiden, Den Hoorn, Delft, Rijswijk, Wateringen en Kwintsheul. Op zondag 3 augustus 2014 is het varend corso in Delft.

IN DELFT
Op 1, 2 en 3 augustus is Delft met een boot vertegenwoordigd bij het Varend Corso. De stoet met de Delftse boot – de Diana, met de Delftse schipper Rudolf Bulthuis – vaart op 3 augustus rond 14.30 uur vanaf de Hambrug de Kolk in.

bron: http://www.delft.nl/Inwoners/Nieuws_2014/Varend_Corso

delft
vrijdag | 1 augustus 2014 | 18h32 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Delftse politiek nog geen mening?
Subsidie Taptoe Delft 2014 € 36.000,00

Respectloze hetze is primitief, middeleeuws gedrag

delft jeroen_van_oort_20110708.jpg

Taptoe Delft weert Russische muziek

door Jeroen van Oort

Delft, 1 augustus 2014 | Op de site van het NOS staat het bericht “Geen Russisch thema bij Taptoe Delft”. Dit zou zijn besloten uit respect voor de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17. Burgemeester Pieter Broertjes meldde in een opwelling dat hij vindt dat de dochter van Vladimir Poetin het land moet worden uitgezet. Broertjes bood inmiddels zijn excuses aan, maar had inmiddels al wel gepleit om een de dochter van een (mogelijke!) betrokkene bij een misdaad te straffen. Het Nederland-Rusland-Centrum plaatst een verklaring op de website na het ontvangen van haatmail. Blijkbaar worden onderzoekers door Jan-en-alleman bedreigd puur vanwege het gebied van hun onderzoek.

Lees meer

Zomaar wat berichtgeving van de afgelopen weken naar aanleiding van de vliegtuigramp. De schijnbaar collectieve onderbuik roeptoetert wat en blijkt vervolgens ook te regeren. En dat is niet van de laatste weken en niet van alleen het onderwerp ‘vliegramp’. Eerder al weigerde het eerste kabinet Rutte publiekelijk afstand te nemen van het meldpunt van gedoogpartner PVV over Midden- en Oost Europese medeburgers en ook deze week liet burgemeester Aboetaleb weten dat de moordenaar van Pim Fortuijn Rotterdam beter kan mijden. Veel media-aandacht voor overigens relatief kleine protesten tegen de vrijlating-volgens-de-geldende-regels van een veroordeelde ging hieraan vooraf.

Burgers en bestuurders lijken massaal te vergeten dat Nederland een democratische rechtstaat is (of wellicht: was) en niet slechts een op sentimenten gedreven democratie. De samenleving is echt niet gediend bij het klakkeloos napraten van wat negatief gebrabbel van zogenaamd betrokken anonieme burgers op nieuwssites als nu.nl, op Facebook of op welke website dan ook. Een geciviliseerde samenleving staat voor al zijn burgers en voor het recht. De democratie heeft bepaald dat in Nederland iedereen in gelijke gevallen gelijk behandeld wordt. En als dat niet zo was zouden we daarvoor nu moeten strijden.

De democratie heeft ook bepaald dat we de wetten die we hebben naleven. Dat we niet discrimineren. Het is belangrijk dat we die waarden-omgezet-in-normen vasthouden, zodat we daadwerkelijk een samenleving kunnen zijn met respect voor de medemens. Een vrouw verdacht maken omdat een vader wellicht iets misdaan heeft, is letterlijk achterlijk, ongeciviliseerd. Een misdadiger wordt zelf gestraft, niet zijn dochter. En een verdachte is pas schuldig als er door de rechter een veroordeling is uitgesproken, niet al als iedereen vindt dat hij schuldig is.

Eisen dat voor de veroordeelde moordenaar van een bekende Nederlander andere regels gelden dan voor andere veroordeelden is hetzelfde als vragen of de rechtstaat opgeheven kan worden. Vragen om verbanning – hoe omfloerst uitgesproken ook – is middeleeuws barbaars, een straf die we niet (meer) kennen. Niet expliciet staan voor alle inwoners van Nederland is slap, als je burger bent van dit land, maar zeker ook als je burgemeester of minister-president bent.

Hier, in het kleine Delft, heeft de organisatie van Taptoe Delft zich wat mij betreft vandaag van zijn allerslechtste kant laten zien. Schijnbaar gedreven door volkssentimenten discrimineert deze gesubsidieerde stichting op basis van afkomst, op basis van nationaliteit. Hoewel de discriminatie in directe zin een melodietje betreft, betreft het indirect de bevolking van een heel land. Ruim 142.500.000 mensen worden op de Delftse Markt aan de culturele schandpaal genageld. Een barbaars middeleeuws volksgericht, dat is wat Taptoe Delft ‘uit respect’ doet. Respectloze discriminatie van de bovenste plank waar geen overledene of nabestaande om gevraagd zal hebben. En al zouden ze het wel, wat dan nog.

bron: http://www.jhvanoort.nl/artikelen/respectloze-hetze-is-primitief-middeleeuws-gedrag/

--------------------------------------------------------------------------------
PERSBERICHT –  
31 juli 2014

TAPTOE DELFT PAST PROGRAMMA AAN I.V.M. VLIEGRAMP MH17

DELFT - Uit respect voor de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 en de aanhoudende spanningen in Oost‐Europa heeft het stichtingsbestuur van Taptoe Delft besloten om het special item, met de titel ‘Music, Songs and Dance from Russia’ definitief uit het programma te halen.

Al vele jaren produceert Stichting Taptoe Delft altijd een special item in de taptoeshow. Dat is een eigen productie waarbij verschillende elementen uit de wereld van show, muziek, zang en dans bij elkaar worden gebracht. In de afgelopen jaren waren o.a. een zangkoor van 100 man, shows met thema’s als “Bevrijding” en “Historie” en een jeugdorkest van ruim 100 muzikanten enkele van deze eigen producties.  

In de voorbereidingen naar Taptoe Delft 2014 is vorig jaar al gekozen voor een special item met een Russisch thema. Het stichtingsbestuur is van mening dat door de actuele gebeurtenissen een special item met dit thema op dit moment niet gepast is.

Op dit moment is de organisatie met de betrokken partijen van het showonderdeel in gesprek om te onderzoeken of een alternatief thema tot de mogelijkheden behoort.

bron: http://www.taptoedelft.nl/nl/contact/pers

delft
vrijdag | 1 augustus 2014 | 16h06 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Fietsvakken winnen terrein

delft

door verkeersnet.nl

Het fietsvak wordt steeds vaker ingezet voor het kortparkeren van fietsen.
Steden als Amsterdam, Utrecht, Groningen en Zaandam hebben er goede ervaringen mee.

bron: http://www.verkeersnet.nl/12474/fietsvakken-winnen-terrein/

--------------------------------------------------------------------------------

2 februari 2006
Fietsenrik in actie tegen illegaal fietsvak

delft http://www.politiekdelft.nl/bastiaanplein_000_fietsvakbelijning_a_2006-02-02%20@14-31-40.jpg

Delft, Bastiaansplein.
Ludiek aangebrachte fietsvakbelijning is al weer grotendeels weggespoten door gemeente.

door harrie fruyt van hertog

De toendertijd verantwoordelijk wethouder Rik Grashoff GroenLinks wilde helemaal geen fietsparkeervakken.
De ideeën daarvoor kwamen uit een voor hem politiek verkeerde hoek.
Hij organiseerde liever fietsrazzia's.
Als je fiets niet in een tulip stond dan was je fiets vertrokken als de gemeentelijke ophaaldienst langs was geweest.
Ik ben benieuwd hoe het morgen gaat bij Delft Citypop op de Markt.
Mijn idee: sluit de Oude Langendijk af voor doorgaand verkeer en maak er tijdelijk een groot fietsvak van.
Plaats wat hekken haaks op het grachtenhek en de zaak is gepiept.

delft
vrijdag | 1 augustus 2014 | 02h12 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

het straatje van Vermeer?

delft arnhem_17e_eeuw.jpg

Hallo Harrie,
zappend kwam ik op een site met een fillumpje over historisch Arnhem:
http://www.geschiedenisbeleven.nl/wandel-door-arnhem-in-de-17e-eeuw/
let eens op bij 1:10.
Nu weten we het eindelijk waar het straatje van Vermeer zich bevond.
slaap lekker, Alfred

--------------------------------------------------------------------------------
delft johannes_vermeer_rijksmuseum_straatje.jpg
Johannes Vermeer in het Rijksmuseum

delft
vrijdag | 1 augustus 2014 | 00h29 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Brief van het college van B&W

delft logo_gemeenteraad_2014.jpg

antwoord op schriftelijke vragen over de Praktijkschool, de tijdelijke huisvesting van het Grotius, het oude Grotiusgebouw en het SC Delflandcollege

Geachte heer Zonneveld,

Namens SP Delft heeft u onderstaande schriftelijke vragen d.d. 19 juni 2014 aan het college gesteld.

Grotius gebouw aan de Van Bleyswijckstraat

Vraag 1: Klopt het dat het Grotius gebouw een prima onderhouden gebouw is? Zo ja, waarom is het dan nodig om een nieuw schoolgebouw een stukje verderop te bouwen?
Antwoord: Het vMBO-gebouw aan de van Bleyswijckstraat is ca. 40 jaar oud en gebouwd voor 1250 leerlingen. Gezien de leeftijd van het pand is het in beginsel sterk aan modernisering toe en door terugloop van het leerlingenaantal naar ca. 250 leerlingen is het vMB0-gebouw ook te groot. De totstandkoming van SC Delfland i.v.m. behoud van een gevarieerd aanbod aan opleidingen vraagt om een nieuw gebouw. Door bovengenoemde redenen en de potentie van de herontwikkeling van de huidige locatie in het Spoorzone-gebied is besloten om het Grotius College aan de van Bleyswijckstraat tijdelijk te verhuizen naar het gebouw van het VMBO van het CLD aan de Juniusstraat. De gemeente en de schoolbesturen voor voortgezet onderwijs hebben gezamenlijke toekomstplannen voor het V0 gedefinieerd. Dit is vastgelegd en door de Raad besloten op 3 juli 2012 in het Integraal Huisvestingsplan voor het Voortgezet Onderwijs (voortaan: IHP-VO). De komende jaren zijn investeringen nodig gericht op een kwaliteitsimpuls voor het vMBO en het Praktijkonderwijs. Dit sluit aan bij het streven naar doorlopende leerlijnen, een vernieuwende technologische vMBO-opleiding en de ambitie van Delft als kennisstad. Daarnaast wordt de huisvesting van het voortgezet onderwijs op maat gebracht.

Lees meer

Vraag 2: Klopt het dat de kooklessen van het Grotius VMBO nog steeds in het Grotius gebouw gegeven worden. Zo ja, tot wanneer? En waar wordt het daarna heen verplaatst? Zo nee, wanneer en waarheen is dit verplaatst?
Antwoord: Het college treedt niet in de beleidsvrijheid van de schoolbesturen.

Vraag 3: Klopt het dat de Praktijkschool nog steeds gehuisvest is in het oude Grotius gebouw? Zo ja, tot wanneer? Zo nee, wanneer en waarheen is dit verplaatst?
Antwoord: De Praktijkschool is nog even gevestigd in het gebouw aan de Van Bleyswijckstraat. Nieuwe, definitieve huisvesting is in onderzoek. Er is enige vertraging door het vervallen van de eerder gekozen locatie aan de Brasserskade. Om de planning van het bouwplan inzake de nieuwbouw voor SC Delfland (vMBO) niet te frustreren, is een oplossing gevonden in tijdelijke huisvesting in het gebouw aan de Aart van der Leeuwlaan. Het Praktijkonderwijs kan tot uiterlijk de kerstvakantie van 2014 in het pand aan de Van Bleyswijckstraat gehuisvest blijven. Hierna zal de tijdelijke locatie aan de Aart van der Leeuwlaan worden betrokken.

Vraag 4: Weet de wethouder dat het Grotius gebouw niet in de originele staat hersteld is na het lustrumfeest van studentenvereniging DSC?
Antwoord: Op verzoek van de gemeente heeft het bestuur van het Grotius College ingestemd met gebruik door DSC van een gedeelte van het gebouw aan de Van Bleiswijckstraat voor hun lustrumviering. Het is de gemeente bekend dat er afspraken zijn gemaakt tussen het bestuur van het Grotius College en de feestcommissie van het DSC. De gemeente heeft zich als eigenaar van de onderwijsvoorziening hieraan geconformeerd. Tussen het bestuur van het Grotius College en het DSC zijn heldere afspraken gemaakt en opgenomen in de gebruiksovereenkomst die ervoor hebben gezorgd dat na het lustrumfeest het schoolgebouw onder de afgesproken voorwaarden weer op een verantwoorde wijze voor het onderwijs gebruikt kan worden. Het bestuur van het Grotius College is na het lustrumfeest schriftelijk akkoord gegaan met de wijze van oplevering.

Vraag 5: Gaat de wethouder hier nog iets aan doen? Bijvoorbeeld DSC erop aanspreken en middelen beschikbaar laten stellen om het gebouw alsnog (beter) te laten herstellen in de originele staat?
Antwoord: Het bestuur van het Grotius College is als verantwoordelijke gebruiker akkoord gegaan met de wijze van oplevering zoals tussen partijen vooraf is afgesproken. Het pand wordt begin 2015 geamoveerd. De gemeente heeft geen enkele reden om aan de gemaakte afspraken te tornen.

Vraag 6: Is de onderwijsinspectie op de hoogte van de huidige situatie? Zo ja, wat was haar reactie? Indien hier een schriftelijke reactie op is, zouden we die graag toegestuurd krijgen.
Antwoord: De Inspectie van het Onderwijs houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs. Dit vindt plaats op drie niveaus:
1. toezicht op individuele scholen en instellingen;
2. rapportages over thema's in het onderwijs;
3. toezicht op het niveau van het stelsel.
Ervan uitgaande dat u doelt op de staat van het gebouw, speelt de Inspectie van het onderwijs hier geen rol in.

Datum Tijdelijke huisvesting van het Grotius VMBO bij CLD VMBO op de Juniusstraat

Vraag 7: Klopt het dat het gebouw aan de Juniusstraat waar het CLD VMBO en Grotius VMBO nu samen gehuisvest zijn, eigenlijk te klein is?
Antwoord: Het is aan de schoolbesturen van het SC0 Delft en Grotius College om hier op te antwoorden. De gemeente heeft hierover geen signalen ontvangen.

Vraag 8: Zo ja, gaat de wethouder maatregelen nemen om dat op te vangen tot het nieuwe gebouw voor SC Delfland af is?
Antwoord: Niet van toepassing, zie vraag 7.

Tijdelijke en definitieve huisvesting van de Praktijkschool

Vraag 9: Klopt het dat de Praktijkschool tot twee maal toe verhuisd gaat worden? Eerst naar het oude gebouw van basisschool de Horizon aan de Aart van der leeuwlaan en daarna naar de definitieve locatie.
Antwoord: Ja, dat klopt.

Vraag 10: Is de wethouder het met de SP eens dat twee maal verhuizen niet wenselijk is, omdat het hier kwetsbare leerlingen betreft en deze leerlingen van de Praktijkschool vaak niet goed tegen deze onrust kunnen.
Antwoord: Voor iedere verhuizing geldt dat eenmaal verhuizen meer wenselijk is dan tweemaal verhuizen. Echter om te komen tot toekomstbestendige huisvesting op maat is tweemaal verhuizen als noodzakelijk geacht. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen het bestuur en de gemeente. De verhuizingen worden met zorg voorbereid en uitgevoerd, opdat de leerlingen hier zo weinig mogelijk onrust van ondervinden.

Vraag 11: Klopt het dat er op de tijdelijke locatie geen gymzaal aanwezig is in het schoolgebouw, waardoor uitgeweken moet worden naar een gymzaal in een apart gebouw? Zo ja, is de wethouder het met de SP eens dat het niet wenselijk is dat de leerlingen door een voor hun onbekende buurt moeten gaan lopen om naar de gymzaal te gaan?
Antwoord: Het klopt dat de praktijkschool gebruik gaat maken van de gymzaal in het hoofdgebouw van het Grotius College aan de Juniusstraat. De leerlingen zullen zich onder begeleiding naar de gymzaal verplaatsen. Dit is met het bestuur van het Grotius College overeengekomen, mede omdat de afstand tussen beide locaties niet groot is en het om een tijdelijke situatie gaat.

Vraag 12: Begin dit jaar is er een informatiebijeenkomst geweest voor omwonenden van de tijdelijke huisvestingslocatie van de Praktijkschool aan de Aart van der Leeuwlaan. Is hier een verslag van gemaakt? Kan de wethouder dit verslag opsturen?

Antwoord: Gezien de aard van de avond, een inloopavond, is hier geen verslag van gemaakt. Wel heeft de buurt via een schriftelijke reactie gereageerd op de tijdelijke plannen. Een afschrift van de brief treft u bijgaand aan.

Vraag 13: Klopt het dat de basisschool de Horizon het oude gebouw aan de Aart van der Leeuwlaan heen verlaten, omdat het duurder zou zijn om te renoveren dan een nieuw/ander gebouw te betrekken?
Antwoord: Om de Horizon de benodigde kwaliteitsimpuls te geven, is ervoor gekozen om te verhuizen naar de brede school Poptahof. Deze ontwikkeling beantwoordt daarmee aan de behoeften en wensen van huidige/toekomstige kinderen, ouders en andere bewoners van de Poptahof en omliggend gebied.

Vraag 14: Wat gaaf de verbouwing van het gebouw, waar De Praktijkschool tijdelijk in wordt gehuisvest, kosten?
Antwoord: De aanbesteding is nog niet gestart, zodoende kan er niet over bedragen worden gecommuniceerd. Beide partijen, zowel de gemeente als het schoolbestuur, zijn van mening dat de verbouwingskosten beperkt moeten blijven tot hetgeen onvermijdbaar en strikt noodzakelijk is.

Vraag 15: Vindt de wethouder dit een redelijk bedrag, rekening houdend met het feit dat dit voor een tijdelijk onderkomen van I, 5 jaar is?
Antwoord: Zie bovenstaand antwoord.

Vraag 16: Klopt het dat in het ontwerp voor de tijdelijke huisvesting, de aula een soort glazen kas wordt? Zo ja, is de wethouder ervan op de hoogte dat het Wateringseveld college in Wateringen ook meerdere glazen kassen in hun gebouw hebben zitten en ze daar geen goede ervaringen mee hebben? Het wordt namelijk in de zomer erg heet en is in de winter lastig te verwarmen.
Antwoord: De kas is ontwikkeld in samenspraak met de directie van het Praktijkonderwijs van het Grotius College. De kas gaat fungeren als koppeling tussen het schoolgebouw en de (voorheen) gymzaal. Door de aanwezigheid van vier mechanische ramen en dubbele deuren kan er geventileerd worden. In het kader van duurzaamheid is er gekozen voor verwarming op detectie van aanwezigheid.

Vraag 17: In de stukken staat dat in de zomer van 2014 naar de Raad komt wat de definitieve vestigingslocatie van de Praktijkschool wordt. Kan de wethouder daar iets specifieker over zijn? (referentie brief 1522461)
Antwoord: In september 2014 wordt de Raad geïnformeerd over de definitieve huisvestingslocatie voor de Praktijkschool van het Grotius College.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft,

bron: http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=143695&f=8c7efbe1b879e9ffcf7f7698804f497a&attachment=0&c=45109

delft
donderdag | 31 juli 2014 | 19h01 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Vanochtend vroeg

delft heilige_geestkerkhof_oude_jan_wp_20140731_03_46_47_pro_mrhfvh.jpg

Vanochtend vroeg kwam ik Mike Reuser tegen in de Oude Jan.
Herrinneringen aan vroeger toen Mike nog verslaggever was.
Carsten bedankt voor het sturen van je foto.
hfvh

delft
donderdag | 31 juli 2014 | 00h59 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Geschiedenis vestiging van Ikea in Delft

delft stadsbelangen_20140731_ikea.jpg

door harrie fruyt van hertog, redactie politiekdelft.nl

Na het lezen van de twitter van Stadsbelangen herinnerde ik mij opeens Ikea uit mijn werkzame leven bij het gemeentelijk Grondbedrijf Rotterdam, nu het OBR Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam.
Ikea wilde zich begin jaren tachtig vestigen in Rotterdam naast het winkelcentrum de Oosterhof, heet nu Alexandrium I. De gewenste locatie was al uitgegeven aan een corporatie voor de bouw van een flat, ontworpen door architect Carel Weeber. De flat werd opgeschoven en kwam vlak naast het winkelcentrum te staan. Drie verdiepingen van de flat werden ongeschikt voor bewoning.

Na aankoop kwamen de lege verdiepingen in mijn sector bij de afdeling beheer van het Grondbedrijf om te verhuren. Wat moet ik er mee? Na enig denken dacht ik aan opslagruimte voor de winkeliers in het winkelcentrum. De ruimtes waren na het plaatsen van wat tussenwandjes snel verhuurd, het eerste aan een schoenenwinkel staat mij nog bij en later nog andere winkeliers. Meer verkoopoppervlak in de winkel en deze vierkante meters waren goedkoper dan de magazijnruimte in de winkels, vandaar.

Echter, de onderhandelingen met Ikea werden gefrustreerd door de gemeente Den Haag. Die wilde dat Ikea zich daar vestigde. Uiteindelijk hakte de Provincie Zuid-Holland de knoop door. Ikea werd toegewezen aan de gemeente Delft. Opnieuw de Delftse winkeliers in rep en roer, net zo als bij de vestiging van de Makro.

Wat ik me bedenk na het tegenwoordige fileleed op de afslag RW13 naar Ikea.
Hoe verzin je het om naast de toen al drukste rijksweg van Nederland de grootste Nederlandse vestiging van Ikea toe te staan. Dat is op voorhand vragen om problemen, want filevorming bij Ikea vestigingen was niet geheel onbekend.

Newbie Wethouder Lennart Harpe VVD weet deze voorgeschiedenis waarschijnlijk niet. Mijn idee, laat de Provincie zijn gecreëerde probleem lekker zelf oplossen met Rijkswaterstaat en Ikea.

Graag ontvang ik commentaar mocht ik zaken onjuist hebben weergegeven.

delft
woensdag | 30 juli 2014 | 20h54 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Wanneer komt Uber in Delft?

harrie fruytvhertog ‏@PolitiekDelftnl 2 u @HuubHalsema @BBnieuws
geweldig leuk dat je retweet huub maar ook graag je mening!
welk standpunt heeft @D66_Delft?
-
Twitter tot nu toe niet beantwoord door Huub Halsema D66

Neelie Kroes: Verbod op Uber houdt noodzakelijke vernieuwing in taxibranche tegen

delft

door Wouter van Noort

Taxicentrales hebben zich nooit erg constructief opgesteld en moeten dus niet zeuren over Uber. Die taxi-app is een voorbeeld van innovatie met toegevoegde waarde en een blokkade ervan zou onverstandig zijn.
...
Nu apps als Uber en Lyft hun handel overnemen, uiten taxicentrales ineens zorgen over de handhaving van taxiwetten en lobbyen ze voor een verbod.

bron: http://www.elsevier.nl/Tech/blogs/2014/4/Verbod-op-Uber-houdt-noodzakelijke-vernieuwing-in-taxibranche-tegen-1506385W/

--------------------------------------------------------------------------------
delft uberpop_amsterdam.jpg

bron: https://www.uber.com/cities/amsterdam

delft
woensdag | 30 juli 2014 | 00h43 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

De Voldersgracht een week later
Ook de stratenmakers zijn met recessie
Heel de gemeente zit gewoon op z'n reet

delft voldersgracht_000_struikelstenen_20140729164242.jpg

Delft. De Voldersgracht gistermiddag nog steeds met struikelstenen.

door harrie fruyt van hertog

Er is geen Delfts politiek nieuws.
Dan maar nieuws van de straat of beter over de straat.
Melden aan de gemeente. Waarom zou ik het nog doen?
We hebben het doorgegeven en daarna gebeurt er niets meer.
Eind jaren negentig werd ik "Consul" van de Voetgangersvereniging.
Een vrijwilligersbaan die mij leerde kijken naar stoeptegels.
Een aardige basis om de plaatselijke politiek te beoordelen.
Na de PvdA werd D66 de grootste en nog meer gebral zonder kennis van zaken.
Bezie de nieuwbouw Sint Sebastiaansbrug, voor de meeste raadsleden een brug te ver.
Terug naar de struikelstenen op de Voldersgracht.
Wat is nou het nut van een melding aan de gemeente?
Niks! Laat de mensen maar struikelen.
Tot er een claim komt?
Op dit moment.
De raadsleden maken zich alleen maar druk over hun eigen problemen.
Op twitter: Bakfiets gestolen, daar wordt je pissig van..iedereen op een gazelle cabby is verdacht...;-)...Onder het zadel staat het framenummer: c02790
Tjonge jonge ...
Wat een probleem. Eén maandje raadsvergoeding en je koopt een nieuwe cabby.

delft gazelle_cabby.jpg

delft
dinsdag | 29 juli 2014 | 11h47 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Persbericht
Delftse boot bij Varend Corso

Op 1, 2 en 3 augustus is Delft met een boot vertegenwoordigd bij het Varend Corso. De stoet met de Delftse boot – de Diana, met de Delftse schipper Rudolf Bulthuis – vaart op 3 augustus rond 14.30 uur vanaf de Hambrug de Kolk in.

Bij de Delftse deelname aan het Varend Corso werken bloembinder Pauline Brouwer, de Porceleyne Fles en de gemeente samen. Pauline verzorgt het gehele bloemenarrangement, de Porceleyne Fles stelt vazen uit hun assortiment ten toon op de boot, in de kleurstelling wit en blauw. De titel van de boot is ‘Proudly Presenting… Delft’. Als de stoet op 3 augustus rond 14.30 uur de Scheepmakerij passeert, verwelkomt het 4de Bataljon van de saluutbatterij Atkins de boten met een saluutschot.

Regionale samenwerking
Het Varend Corso staat met 450.000 bezoekers in de Top Tien van grootste zomerevents, en wordt volledig gerund door vrijwilligers. Dit regionaal event is een prima gelegenheid om door mee te doen, de regionale samenwerking te benadrukken – aan het Varend Corso doen in totaal elf gemeenten of kernen mee. De Kolk is het punt waar Delftenaren de boten op 3 augustus kunnen bewonderen.

delft
dinsdag | 29 juli 2014 | 11h34 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Persbericht
DJLuuk op de
Markt in Delft

Op zaterdagavond 9 augustus verzorgt DJLuuk.NL een gratis live-optreden bij Het Koningshuys en Het Gulden ABC aan de Markt 34-42 in Delft. De Delftse DJ draait van 21.00 tot 24.00 uur weer lekkere dansmuziek uit de jaren 70, 80 en 90, afgewisseld met de grootste top 40 hits van deze zomer. Op een speciaal podium gaat het spreekwoordelijke dak er ongetwijfeld weer af. Meer informatie bij Het Koningshuys (015-2125115) of op www.djluuk.nl.

delft
maandag | 27 juli 2014 | 00h01 | week 31 | POLITIEKDELFT.NL |

Brieven van het college van B&W

delft logo_gemeenteraad_2014.jpg

Beantwoording schriftelijke vragen over eindtijd muziek tijdens openingsavond OWee

Geachte heer Van Dis, mevrouw Gooijer en heer Meuleman,
Op 15 juli 2014 ontvingen wij van u een brief met schriftelijke vragen van uw raadsfracties met betrekking tol ons besluit om een uitzondering voor de eindtijd van muziek tijdens de openingsavond van de OWee vast te leggen in het evenementenbeleid.

Onderstaand volgt de beantwoording van uw vragen:

Lees meer

Vraag:
1. Kunt u aangeven hoe u aan inwoners hebt gecommuniceerd dat u deze uitzondering in het evenementenbeleid hebt gemaakt?

Hel besluit over de uitzondering voor de eindtijd van muziek tijdens de Openingsavond van de OWee is op initiatief van wethouder Förster besproken in een vergadering van de Stichting Centrum Management Delft (SCMD). In de SCMD zijn onder andere bewoners, ondernemers en de culturele sector vertegenwoordigd.

2. Kunt u aangeven waarom u voor 1 evenement een uitzondering maakt?

Met het vaststellen van deze uitzondering is een jaarlijks terugkerende 'incidentele' situatie formeel vastgelegd in het beleid. De afgelopen jaren is voor de Openingsavond van de OWee de hardheidsclausule toegepast. Dit is onwenselijk voor een situatie die te voorzien is. Wij hebben het daarom wenselijk geacht de terugkerende toepassing van de clausule te doorbreken en deze uitzondering vast te leggen in het evenementenbeleid. Dat is duidelijk en transparant. Omdat het om een specifieke en in het beleid vastgelegde uitzondering gaat, gaan we er vanuit dat van precedentwerking geen sprake zal zijn.

3. Hoe voorkomt u dat andere evenementen nu ook aanspraak zullen proberen te maken op een uitzondering voor de eindtijd van hun evenement? Wat is uw antwoord op een dergelijk verzoek van een evenementenorganisator?

Bij een vergelijkbaar verzoek zal eerst worden gekeken naar alternatieve mogelijkheden, waarbij wel aan de gestelde eindtijden kan worden voldaan. Zijn er toch legitieme argumenten om af te wijken van het beleid dan kan de hardheidsclausule worden toegepast.

4. Waarom hebt u de gemeenteraad niet gevraagd om deze wijziging goed te keuren, om het draagvlak voor de beslissing te vergroten?

Het vaststellen van aanvullende regels, richtlijnen en uitzonderingen is een bevoegdheid van het college. Wij gaan er vanuit u met de beantwoording van uw vragen volledig en voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft.

bron: http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=143410&f=88bca6a565e89f5e9cc23a5eb8569e4e&attachment=0&c=45091

-------------------------------------------------------------------------------
Beantwoording schriftelijke vragen inzake biedboek Armamentarium.

Geachte heer Bongers,

Hierbij ontvangt u antwoord op de door u schriftelijk gestelde en op 15 juli ingediende vragen.

Vraag fractie SP:
Waarom is het biedboek Armamentarium geheim, terwijl het voor geld wel is te verkrijgen door eenieder? Is dat een nieuw neoliberaal uitgangspunt? Graag opsturen, eventueel voor geld?

Antwoord:
De RVOB heeft gevraagd het biedboek niet verder te verspreiden, om het verkoopproces niet te verstoren. Immers, indien het biedboek openbaar wordt gemaakt door de gemeente, is er voor geïnteresseerden geen noodzaak meer om het op te vragen bij het RVOB, aangezien zij het kunnen opvragen bij de gemeente. Hierdoor wordt voor het RVOB niet inzichtelijk wie als potentiële kopers interesse hebben in de aankoop van het pand en verstoort het derhalve hun verkoopproces.

Vraag fractie SP:

Lees meer

In uw brief wordt de suggestie gewekt dat een gekozen plan ook tot een mogelijk noodzakelijke Bestemmingsplanwijziging zal leiden. Dat is, neem ik aan, niet toegezegd door het College? Het is immers een bevoegdheid van de Gemeenteraad, die geen enkele toezegging heeft gedaan.

Antwoord:
In het geval dat de plannen van een koper nopen tot een wijziging van het bestemmingsplan, zal de koper na de gunning hiertoe een verzoek doen bij de gemeente. De gevraagde wijziging doorloopt vervolgens de normale formele bestemmingsplanprocedure waarin de Raad zich kan uitspreken over achtereenvolgens de ontwerp-bestemmingsplanwijziging en de definitieve bestemmingsplanwijziging.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft

bron: http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=143431&f=5a37b79256476c930a0a723e63c112c7&attachment=0&c=45100

-------------------------------------------------------------------------------
Reactie OR op anonieme brieven inzake De VAK

Geachte raadsleden,

Op verzoek van de Ondernemingsraad sturen wij u bijgaande brief, waarin zij een reactie geven op de anonieme brieven inzake De VAK die naar het college van B&W, met afschrift aan u, zijn verstuurd.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft,

---------------
Aan de bestuurder in de zin van de Wet op de
Ondernemingsraden, de heer J. Krul,
algemeen directeur

reactie OR op anonieme brieven inzake De VAK

Geachte heer Krul,

Lees meer

Zoals u bekend is, heeft de OR een positief advies gegeven op het reorganisatieplan van De VAK. Op basis van dit advies heeft het college van B&W inmiddels besloten de voorgenomen reorganisatie van De VAK vast te stellen. Dit is een belangrijke stap in het reorganisatietraject, waarmee het implementatieproces van start kan gaan. In het belang van De VAK én alle betrokkenen moeten de inspanningen zich nu richten op een toekomstgerichte vormgeving van het instituut De VAK.

De OR betreurt het dat kennelijk niet een leder deze overtuiging is toegedaan. Middels twee anonieme brieven aan het college van B&W (en in afschrift aan de gemeenteraad) worden gemaakte afwegingen en keuzes opnieuw ter discussie gesteld. Het betreft zowel de organisatorisch inhoudelijke aspecten als de wijze waarop de medezeggenschap heeft plaatsgevonden. Belde brieven zijn ondertekende namens "Docenten van De VAK" en een reactie wordt gevraagd via de OC. Dit suggereert dat er onder docenten draagvlak voor beide brieven is en een mogelijke betrokkenheid vanuit de medezeggenschap.

De OR acht het noodzakelijk u via deze formele brief te laten weten dat er noch sprake is van draagvlak bij docenten, noch van betrokkenheid van de OC. Alle medewerkers van De VAK die bij de medezeggenschap betrokken zijn, distantiëren zich nadrukkelijk en unaniem van beide brieven. Vanuit de docentengroep Is n.a.v. deze anonieme brieven eigenstandig actie ondernomen.

De OR heeft geen behoefte om inhoudelijk in te gaan op beide brieven en daarin genoemde pertinente onwaarheden.

De OR verzoekt u deze brief door te geleiden naar het college van B&W en de gemeenteraad.

Hoogachtend, Namens de Onderpemtngsïaad van de Gemeente Delft,

M. Tangeman voorzitter
L. van Elteren Plv. voorzitter

bron: http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=143392&f=7f3cdfb96351b5d4cf24c50626c7cfb3&attachment=0&c=45073

-------------------------------------------------------------------------------

Bas Verkerk blijkt een slechte verliezer

Naaktstrand Delftse Hout

Geachte leden van de Gemeenteraad,

Op vrijdag 11 juli jl. heefl het Gerechtshof te Den Haag uitspraak gedaan inzake het hoger beroep tegen het vonnis van de kantonrechter van de rechtbank Den Haag van 28 januari 2014 inzake de tenlastelegging van het zich bevinden op een plaats die niet geschikt is voor ongeklede recreatie, als bedoeld in artikel 430a Sr.

Lees meer

Het Hof heeft geoordeeld dat de rechtbank in haar vonnis dat de betreffende plaats in beginsel geschikt is voor naaktrecreatie, maar bij aanwezigheid van meer dan 150 geklede recreanten die geschiktheid verliest, een niet hanteerbare norm in het leven heeft geroepen.

Het Hof oordeelt dat alleen in die gevallen waarin een voor het openbaar verkeer bestemde plaats evident niet voor geklede recreatie geschikt is, er van overtreding van artikel 430a Sr sprake kan zijn. Het Hof heeft de naaktrecreanten vrijgesproken van het hen ten laste gelegde, omdat het Hof tot de conclusie is gekomen dat in hun zaken onvoldoende bewijs bestaat dat de plaats waar de verdachten zich bevonden, niet geschikt was voor ongeklede recreatie, als bedoeld in artikel 430aSr. Het Openbaar Ministerie heeft cassatie ingesteld tegen het vonnis van het Hof.

De handhaving op het voormalig naaktstrand zal gebaseerd worden op het arrest van het Hof. Dat betekent dat voor art 430a Sr er zeer terughoudend zal worden gehandhaafd op het voormalig naaktstrand, namelijk alleen in evident ongeschikte situaties. Dit is ook besproken in de lokale driehoek. Buiten het gebied van het voormalig naaktstrand zal de politie, binnen de kaders van de wet, handhavend optreden voor art 430a Sr.

De gemeente heeft deze week in een oriënterend gesprek met de NFN en een vertegenwoordiger van de naaktrecreanten gesproken over de gevolgen van de uitspraak van het Hof. Beide partijen richten zich op de toekomst en kijken gezamenlijk naar mogelijkheden om het gebied op en rond het naaktstrand voor iedereen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.

Wij gaan ervan uit hiermee de motie te hebben afgedaan.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft

bron: http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=143404&f=e0d6d10d132d532decf9bc6600581cd5&attachment=0&c=45085

-------------------------------------------------------------------------------
Uitstel beantwoording schriftelijke vragen

Geachte leden van de raad,

In de loop van juli heeft het college een aantal schriftelijke vragen van raadsleden ontvangen.

Door het zomerreces is het niet mogelijk om deze vragen binnen de termijn van zes weken te beantwoorden. Dat geldt ook voor schriftelijke vragen die het college de komende weken eventueel nog van raadsleden ontvangt.

Beantwoording volgt zo spoedig als mogelijk na het reces.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft,

bron: http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=143386&f=8244d83bb674ef5025f6869febacfe5d&attachment=0&c=45064

-------------------------------------------------------------------------------
duurzame gebiedsontwikkeling Nieuw Delft

Geachte leden van de raad,

Een duurzame wijk met toepassing van duurzame technieken is een van de speerpunten van de gebiedsontwikkeling in Nieuw Delft. Dit is niet alleen opgenomen in het coalitie akkoord "Delft verdient het", maar wordt ook ondersteund door de toekomstige bewoners van Nieuw Delft. Deze geven namelijk in meerderheid aan geïnteresseerd te zijn in duurzaam ontwikkelen.

Belangrijk hierbij is dat we niet alleen zeggen dat we duurzaamheid belangrijk vinden maar dat duurzaamheid tot uitdrukking komt in hoe we het gebied inrichten, in de woningen die er komen en in bijvoorbeeld de gebouwen zoals de school, etc. Dus, niet zeggen maar doen !

Lees meer

Met deze brief brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid in Nieuw Delft.

Stappen tot nu toe
Circa twee jaar geleden heeft er een uitgebreide inventarisatie van alle mogelijkheden op gebied van duurzaamheid plaatsgevonden (onderzoek door BOOM/Infinitus). Daaruit bleek op gebied van duurzaamheid veel mogelijk in Nieuw Delft, bijvoorbeeld:
• het toepassen van voldoende waterberging;
• realiseren van groen in de spoorzone;
• toepassen van duurzame warmte in de woningen;
• autogebruik verminderen door optimaal gebruik maken van OV;
• gebruik maken van duurzame en innovatieve technieken
• BioRio
• Geothermie.

Duurzaamheid heeft vervolgens expliciet onderdeel uitgemaakt van de uitwerking van de gebiedsontwikkeling (uitvraag en toetsingen drie stedenbouwkundige plannen, opstellen IOP waarin de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid zijn verwoord).

Om duurzaamheid vervolgens als begrip concreet te laden en betekenis te geven, is het van belang duidelijk te zijn over welke maatregelen werkelijk worden doorgevoerd.
En dan niet alleen als gemeente op het gebied van stedenbouwkundig ontwerp, en ontwerp en realisatie van de openbare ruimte, maar ook door de toekomstige bewoners en gebruikers van Nieuw Delft (particulieren, projectontwikkelaars, bedrijven) aan deze doelstelling te verbinden. Dit doen we door concrete eisen en maatregelen (zoals bijvoorbeeld een gezamenlijk warmtesysteem, of hemelwater zichtbaar afvoeren ), en daar boven op te enthousiasmeren om van Nieuw Delft een toekomstbestendig gebied te maken (o.a. door de kennis over de technieken en de ontwikkelingen daarin heel toegankelijk te presenteren in een handboek "Ik bouw duurzaam in Nieuw Delft").
En natuurlijk blijven we de vinger aan de pols houden bij innovatieve ontwikkelingen, en passen we die waar mogelijk in.

Voorbeeld
Hieronder enkele voorbeelden van onderwerpen die komende maanden nader worden uitgewerkt en SMART gemaakt:
• Robuust watersysteem: wordt gerealiseerd door circa 20.000 m2 oppervlaktewater in het plangebied te realiseren, geen "dood" water door realiseren doorlopend systeem, brede watergangen, waar mogelijk natuurvriendelijke oevers, onderzoek naar toepassen alternatieve manieren van waterberging (kratten), hemelwater niet via riool afvoeren maar rechtstreeks naar open water;
• In openbare ruimte materiaal gebruik verduurzamen door bepaald percentage hergebruikte materialen toe te passen;
• Stimuleren gebruik fiets door realiseren van een hoogwaardig langzaam verkeer netwerk dat aansluit op omliggend fietspadennetwerk;
• Een vraagvolgend parkeerbeleid waardoor niet de parkeernormen dwingend zijn voor het aantal te realiseren parkeerplaatsen, maar de daadwerkelijke behoefte van gebruikers op deze qua OV ontsluiting toplocatie.

Het borgen van duurzame gebiedsontwikkeling Om de duurzame gebiedsontwikkeling in Nieuw Delft meetbaar te maken is onderzocht om gebruik te maken van het instrument "BREEAM gebiedsontwikkeling" (ontwerpcertificaat). Met alle maatregelen die volgens de inventarisatie mogelijk waren, kon het niveau "excellent" gehaald worden (circa 84% in de voor excellent benodigde range van 70-85%). In het IOP is vervolgens de ambitie BREEAM excellent geformuleerd. In het verlengde daarvan hebben wij dan ook op 14 maart 201 4 besloten het ontwerp-certificaat aan te vragen.

Stand van zaken BREEAM Een aantal recente ontwikkelingen tijdens de planuitwerking zorgen er echter voor dat BREEAM-excellent niet langer haalbaar is. Zo is:
• de systematiek BREEAM veranderd (vernieuwde versie met andere accenten);
• plan Palmbout verder uitgekristalliseerd; dit maakt een betere inschatting van de desbetreffende maatregelen mogelijk;
• gebleken dat BioRio in Coendersbuurt niet toegepast kan worden (zie verderop in deze brief);
• geothermie nog niet ver genoeg ontwikkeld om in Coendersbuurt toe te passen, hiervoor wordt nu een klein-collectief WK0 ontwikkeld (zie verderop in deze brief)

Bovenstaande aspecten, in combinatie met het procesmatige en niet te onderschatten bureaucratische en administratieve gehalte van het instrument hebben geleid tot een heroverweging van BREEAM. Wij hebben daarom besloten af te stappen van het instrument BREEAM maar niet van de ambitie een duurzame wijk met toepassing van duurzame en innovatieve technologieën te ontwikkelen.

Een van de voordelen van BREEAM is dat het instrument een managementsysteem voor de borging van de ambities biedt. Aangezien gekozen was voor een Ontwerpcertificaat gold dit overigens alleen voor de ontwerpperiode (en de geldigheidsduur van dat certificaat is beperkt tot 3 jaar) en niet voor de daadwerkelijke realisatie. Het is belangrijk nu binnen het proces van de gebiedsontwikkeling voor een goede borging van onze ambities te zorgen. En dan niet alleen voor de ontwerpfase maar juist ook voor de realisatiefase. Na het zomerreces informeren wij u dan ook over de concrete uitwerking van de duurzaamheidsaspecten, de SMART doelstellingen en de borging van deze aspecten. Zodat we bij realisatie ook daadwerkelijk kunnen zeggen dat we een duurzame wijk ontwikkeld hebben.

Conclusie Gezien bovenstaande is besloten de certificering van BREEAM niet door te zetten, Nieuw Delft wel duurzaam te ontwikkelen en dit de komende maanden nader uit te werken.

Warmtelevering
Voor de warmtevoorziening in Nieuw Delft is ingezet op een collectief warmtenet dat indirect gevoed wordt vanuit een geothermische bron op de TU Campus. Als alternatief, indien de geothermische bron niet tijdig financierbaar blijkt, is een collectief systeem op basis van Warmte Koude Opslag (WKO) uitgewerkt, dat al dan niet per deelgebied kan worden aanbesteed.

Ondanks alle positieve voornemens en kansen voor een collectief systeem op basis van geothermie is de financiering en daarmee de haalbaarheid van het project nog niet rond. Wel wordt door alle partijen hard gewerkt aan financiering en zijn de kansen voor een haalbare business case nog steeds reëel.

Voor Coendersbuurt + SC Delflandcollege is nu echter de tijd aangebroken om een keuze te maken voor een warmtesysteem. Als alternatief voor geothermie is een systeem uitgewerkt op basis van klein-collectief-WKO. Met dit systeem worden de woningen in de Coendersbuurt en de SC Delflandcollege via een collectief systeem van warmte en koude voorzien, gebruik makend van bodemopslag. Het milieurendement van een dergelijk systeem komt, door toepassing van zonnepanelen op de woningen, ongeveer overeen met de toepassing van geothermie.

Gelet op de huidige planning van de Coendersbuurt + SC Delflandcollege en de benodigde procedure om een exploitant voor het ontwerp, aanleg en exploitatie van het warmtenet in Nieuw Delft te selecteren heeft het College op 10 juli een besluit genomen over a. de warmtevariant en b. de kaders binnen de aanbestedingsprocedure.

Besloten is :
- Voor de Coendersbuurt en SC Delfland te kiezen voor kleincollectief WKO;
- Te starten met een meervoudig onderhandse procedure tbv het selecteren van een exploitant voor het ontwerpen, aanleggen en exploiteren van een collectief warmtesysteem voor de Coendersbuurt en de SC Delflandcollege op basis van WKO (Warmte Koude opslag in combinatie met individuele Combi-WarmtePomp).

Deze aanbesteding zal resulteren in een concessie voor het gebied, al dan niet met een optie tot uitrol in de overige noordelijke velden. Op deze manier worden de risico's ten aanzien van de fasering van de bouwontwikkeling beperkt. Tegelijkertijd blijven de komende maanden alle opties open voor toepassing van geothermie ten behoeve van de overige velden.

BioRio
De afgelopen tijd is nader onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van BioRio in Nieuw Delft. BioRio betekent voor Nieuw Delft minder waterverbruik (door toepassen vacuüm riolering voor de toiletten), afvalstoffen geconcentreerder inzamelen (onder meer door groente en fruitafval via een vermaler in gootsteen toevoegen aan afvalwater toiletten = zwart water) en indien mogelijk het afvalwater zuiveren op locatie en hieruit energie winnen.

In de tweede helft van 2013 heeft Tauw onderzoek gedaan naar de financiële en technische haalbaarheid van BioRio. De conclusie van dit onderzoek (waarbij verschillende varianten zijn onderzocht) was dat BioRio technisch haalbaar is maar financieel bleek het realiseren van BioRio een lastig verhaal.

In december 2013 is daarom besloten BioRio door CleanTechDelta (CTD) op te laten pakken om te onderzoeken of het mogelijk is BioRio in Nieuw Delft als showcase te realiseren.

CTD heeft vervolgens de businesscase doorgelicht, onderzocht welke subsidie mogelijkheden er zijn en is op zoek gegaan naar partijen die geïnteresseerd waren een consortium te vormen. Deze zoektocht heeft echter niet geleid tot een reële mogelijkheid BioRio in Nieuw Delft te realiseren.

Vervolgens is bekeken of het mogelijk was wel in de Coendersbuurt en bij de SC Delfland te starten met BioRio.

Tijdens deze zoektocht is gebleken dat hoewel bij veel partijen interesse bestaat in BioRio het benodigde budget voor de school en Coendersbuurt niet bijeen gebracht kon worden. Door het college van B&W is daarom besloten dat BioRio op dit moment niet in Nieuw Delft gerealiseerd wordt. Het wordt echter niet uitgesloten dat in de toekomst met behulp van partners enlof Europese of landelijke subsidies (Smart Cities) nieuwe mogelijkheden kunnen worden gecreëerd

Wij vertrouwen erop u met deze brief voldoende te hebben geïnformeerd over de recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in Nieuw Delft.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van Delft,

bron: http://ris.delft.nl/document.php?m=1&fileid=143398&f=4efeae6be95c42cc1b4ceb2590a5d70e&attachment=0&c=45079

delft

Tweets van @PolitiekDelftnl

delft
<-<-<-<-<   VORIGE WEEK        | POLITIEKDELFT.NL |        ARCHIEF   >->->->->

html5 logo