delft op TWITTER

Wat schrijven Delftse raadsleden ea

Tweets van @PolitiekDelftnl

delft zondag | 18 mei 2014 | 13h57 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

Wubbo Ockels overleden

delft sintagathapleinnuna5indelftsblauwwubboockels20100617122316.jpg

Delft, Sint Agathaplein.
Teamleider Wubbo Ockels, rechts op foto, onthulde op 17 juni 2010 samen met zijn Solar-team van de TU Delftde de geheel in Delftsblauw uitgevoerde Nuna 5. Ook oud-wethouder Pieter Guldemond STIP, midden op foto, steekt een helpende hand toe.

Tweet

delft
vrijdag | 16 mei 2014 | 15h42 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

Zendtijd politieke partijen
EP lijst 10: IQ de Rechten-Plichten-Partij
Lijsttrekker Gunther Niessen

delft vrijdag | 16 mei 2014 | 15h13 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

Nieuw stadsbestuur gaat aan de slag

delft collegebenw20140515a.jpg

Delft heeft een nieuw college van b en w. In de raadsvergadering op donderdag 15 mei zijn de wethouders Aletta Hekker (D66), Ferrie Förster (STIP), Raimond de Prez (PvdA), Stephan Brandligt (GroenLinks) en Lennart Harpe (VVD) benoemd en beëdigd.
http://ris.delft.nl/

Tweet

delft vrijdag | 16 mei 2014 | 08h42 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |
update: 09h35; 13h33

Opposite reageert op coalitieakkoord

delft

voorzitter Verkerk “De machtigste man van Delft” ruim een jaar geleden nog als een dood vogeltje in Brandpunt

Voor de verkiezingen stond dit college al vast
Door Martin Stoelinga:
Voorzitter, het coalitieakkoord over de raadsperiode 2014 – 2018 heeft de veelbelovende titel ‘Delft verdient het!’ meegekregen. Na lezing van het stuk kom ik tot de conclusie dat Delft heel veel verdient, maar dit niet. Na objectief beschouwen van het stuk komen wij niet verder dan dat het heel veel oude wijn, niet eens in nieuwe, maar in stokoude zakken is.
http://onafhankelijkdelft.nl/

delft logospdelft580x96.jpg

de coalitie nog steeds eenzijdig kiest voor het investeren in hoger opgeleiden en techniek

Oppositie op één lijn
Door SP:
De vijf oppositiepartijen boden vanavond een verklaring aan de coalitiepartijen aan. SP fractievoorzitter Lieke van Rossum: "We roepen op tot meer aandacht voor belangrijke thema’s: ouderenzorg, armoedebestrijding, de basisvoorzieningen zoals de bibliotheek, maar ook het behoud van de voorzieningen in de wijken – speeltuinen, buurthuizen - en aandacht voor de steeds meer individualistische samenleving."
http://delft.sp.nl/

delft

onze inwoners weten na bijna twee maanden ‘coalitie praten’ nog steeds niet waar zij aan toe zijn

Delft verdient beter!
Door Aad Meuleman:
De gemeenteraadsverkiezingen liggen alweer enige tijd achter ons en nu pas is de gelegenheid om de winnaars van deze verkiezingen, D66, STIP, SP, ChristenUnie en Onafhankelijk Delft officieel te feliciteren met hun zetelwinst.
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Onze conclusie over het bereikte coalitieakkoord is: ‘Delft verdient beter!’
http://www.stadsbelangendelft.nl/

delft logochristenunie20140500.jpg

het moet immers altijd mogelijk zijn om je fiets gratis in de buurt van het station te parkeren

Reactie ChristenUnie op coalitieakkoord
Door Joëlle Gooijer:
Bijna twee maanden na de verkiezingen is er een nieuw college, en ligt er een coalitieakkoord van vijf partijen; getitelt: Delft verdient het! Vanavond hebben we als fracties de gelegenheid daarop te reageren, in aanloop naar de vele debatten die we in deze zaal nog met elkaar hopen te hebben. De ChristenUnie ziet in dit akkoord vooral een voortzetting van het huidige beleid. En op hoofdlijnen hebben we dat beleid de afgelopen periode gesteund. Toch zit nu de VVD in plaats van de VVD in de coalitie. Met de titel heeft de VVD in elk geval een stempel op deze bestuursperiode gedrukt. Alhoewel duidelijk is dat zelfs op dit vlak onderhandeld is. Hun verkiezingsprogramma droeg immers de titel: Delft verdient meer!
http://delft.christenunie.nl/

Tweet

delft vrijdag | 16 mei 2014 | 10h10 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

delft logo_stip_website507x52.jpg

Nieuw college, nieuw akkoord

Door Bert Vogel
Een stad waar gewerkt, gewoond en geleefd wordt. Waar banen voor alle mensen worden gecreëerd vanuit de kenniseconomie, die verbonden is in de stad met arbeidsmarkt en onderwijsinstellingen op alle niveaus. Waar ruimte is voor starters die willen settelen, in hun nieuwe woning in Nieuw Delft of Harnaschpolder. En waar mensen naar toe komen om zich te ontspannen in de Delftse culturele sector en horeca. Delft is een unieke stad in de regio met historie en innovatie.
http://stipdelft.nl/

Tweet

delft donderdag | 15 mei 2014 | 20h20 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

Jan de Wit: STIP Een blank, hoger begaafd, elitair padvinders clubje

delft stipstupidod20140514.jpg

Opstappende STIP raadsleden verneuken de Kieswet

Door Jan de Wit:

Na twee maanden stapt Stip lijsttrekker Anne Viruly al weer op. Ze wordt opgevolgd door nr 18 op de kieslijst Dorris Derksen. Wie? weet ik veel.

Stip neemt meestal een geblondeerde stoot als lijsttrekker. Als trekmiddel voor die masturberende TU-puistenkoppen. Viruly heeft haar job goed gedaan.

Ondertussen gaat de verneuking van de kieswet maar door. Een Stip raadslid zit maar één jaar. Dus 19 maart zijn er feitelijk 4×4 is zestien STudenten In Politiek gekozen.

Een duiventil is er niks bij. Zogenaamd de stad besturen. In werkelijkheid ‘Ja en Amen’ zeggen, ikke ikke en Delft kan doodvallen.

Bij Stip is het volledig onduidelijk welke volksvertegenwoordiger in de raad komt. Met vier zetels kan dat iedereen op de kieslijst zijn. In de fractiekamer vindt de verdeling met dobbelstenen plaats. Wie heeft nog studiepunten nodig?

Laat Stip daarom optieften uit het stadsbestuur. Stip heeft veel weg van de padvinderij met die uniformen. Een blank, hoger begaafd, elitair padvinders clubje naar Engels private-school model. Die uniformen zijn om iedereen gelijk te laten lijken, tonen onderdanigheid en ontindividualisering. Bij de SP zie je die driedelige pakken ook. Stip is een Aparheidssekte met strenge gedragsregels.

Het bedrijfsleven vraagt tegenwoordig zeker Jaknikkers, meelopers, zakkenvullers, vriendjespolitiek en oplichters. Stippers zijn steeds meer upperclass blanke rijkeluis kinderen die tijdens hun studie de kieswet misbruiken om als raadslid hun CV te pimpen.

En studiefinanciering ontduiken door presentiegelden bij commissie vergaderingen op te strijken. Burgemeester Bas Verkerk droomt van een raad vol met Stippers. Allemaal fanatieke blinde volgelingen van de “Machtigste man van Delft”.

De verstipping van Delft is een steeds groter gevaar voor de gewone Delftenaar. Die domme burgertjes betalen braaf mee aan hun rekening en hebben als dank ook nog overlast. Als u denkt dat het wel meevalt? Stip is de tweede partij van Delft!

http://onafhankelijkdelft.nl/

Tweet

delft woensdag | 14 mei 2014 | 12h11 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

En wie haalt de koffie?

delft oude_delft_140_telefooncel_020406a.jpg

Cultuur in Delft is vooral een ouwe telefooncel aan de Oude Delft.

Webcolumn door Hans Heisterde:

Hoera, Delft heeft een nieuw college. We herkennen de oude vertrouwde jongensgezichten. Pluche schijnt nu eenmaal hardnekkig klevend te zijn. Het oude meisje is vervangen door een nieuw meisje. Van de laatste had ik nog nooit gehoord. Ze is door haar partij met een zachte landing per parachute uit Noord-Hollandse Bergen in Delft gedropt. Een echte kanjer met een achtergrond in de overheid en kunstmanagement.

Ze zal het ongetwijfeld vast reuze naar haar zin krijgen in het Delftse waar de overheid zoals we allemaal weten, cultuur met een grote 'C' schrijft. Ik noem bijvoorbeeld de vele gesloten musea, de fotoclub, de macramee-kring en het prachtige particuliere Vermeercentrum dat door Joop van der Ende bedacht had kunnen zijn maar waar geen origineel werk van Vermeers hand te vinden is.
Cultuur in Delft is vooral een ouwe telefooncel aan de Oude Delft en ik heb de indruk dat dit bestuur direct de veiligheidspal van de pistolen haalt als ze het woord 'cultuur' horen. Want cultuur kost geld en dat is er even niet de komende jaren.

Een echte afspiegeling van de samenleving is dit college natuurlijk niet. Ik zal niet beweren dat ze hun geld niet eerlijk verdiend hebben maar ze zijn wel vaak via uw en mijn belastingcenten bezoldigd geweest. Voormalige consultants, interim-managers, lobbyist/pr-specialist en ambtenaren die de komende vier jaar als echte boekhouders met de kaasschaaf op zoek gaan naar besparingen in de gemeentebegroting. Die ene ondernemer (Nee geen VVD'er maar een Groen Linkser gek genoeg) is een verademing in dit college waarvan je direct denkt dat ze nog niet in staat zouden zijn om een sokkenkraam op de markt te runnen (met excuses aan de sokkenverkoper die ik zeer capabel acht).

Besturen is natuurlijk gewichtig werk en de partijen in dit college vinden dat je dat vooral niet kan overlaten aan al te ruwe jongens zoals een succesvol ondernemer en een eerlijke vrachtwagenchauffeur die bovendien de (ongeschreven) spelregels niet erg goed kennen.
Die zijn niet genoeg ons soort mensen maar meer het soort mensen dat vooral goed genoeg is om belasting op te hoesten en om eens in de zoveel jaar het systeem te accorderen. Dus Stoelinga en De Wit, het is jammer van al die stemmen en zetels maar vier jaar langs de lijn meekijken is vast ook gezellig en je steekt er toch altijd wat van op?

De Delftse politieke nomenclatura blijkt tenslotte niet eens in staat een wethouder te vinden met zijn wortels in een allochtone achtergrond. Ze zitten toch niet allemaal in Syrië?
En vrouwen, ach de jongens zijn misschien wat handiger in het politieke spel of wat minder bescheiden als het gaat om vooraan te staan bij het uitdelen van mooi betaalde baantjes.
De vrouwen zijn ronduit ondervertegenwoordigd. Kortom teveel old-boys en te weinig meisjes om de koffie te halen.

Tweet

delft woensdag | 14 mei 2014 | 10h21 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

Ditte Mostert: zo ontstaan soms levensgevaarlijke situaties

delft

Delft, Nieuwe Langendijk. Even achteruit langs een terras over de middenberm.

Toename van touringcars zorgt voor ergernis op opgeknapte Nieuwe Langendijk
Het gaat goed met toeristisch Delft. Busladingen vol toeristen reizen momenteel af en aan naar de Prinsenstad. Mooi voor Delft, maar ondernemers en bewoners aan de Nieuwe Langendijk zijn er minder blij mee. Hun straat staat dagelijks vol ronkende touringcars.
http://www.delftopzondag.nl/

Tweet

delft woensdag | 14 mei 2014 | 00h23 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

delft logochristenunie20140500.jpg

Ook de Delftse Ganlar, Aynur en Hazred moeten blijven!

delft

Drie Delfste kinderen zullen donderdagavond 15 mei een Kinderpardon-poster met hun eigen beeltenis aanbieden aan burgemeester Verkerk. Met deze poster wordt iedereen opgeroepen om de petitie voor ‘een Eerlijk Kinderpardon voor álle gewortelde kinderen’ te tekenen.

De Delftse Ganlar (12), Aynur (11) en Hazred (6) zijn van die gewortelde kinderen, die dreigen te worden teruggestuurd. Hun ouders kwamen in september 2001 naar Nederland. De drie kinderen zijn in Nederland (in verschillende asielzoekerscentra) geboren. In september 2009 is het gezin vanuit Ter Apel op straat gezet. Omdat ze niet konden terugkeren naar hun land, zijn ze opgevangen door particulieren. Sindsdien wonen ze in Delft.

Het Kinderpardon bleek voor dit gezin geen uitkomst te bieden, omdat de familie niet al die tijd onder rijkstoezicht heeft gestaan. Het gezin is al die tijd wel in beeld geweest van de gemeente. De kinderen gaan in Delft naar school, zitten op een sportvereniging, hebben vriendjes en vriendinnetjes. Ze zijn hier geworteld.

De kinderombudsman, Mark Dullaert, Defence for Children en vele anderen, zetten zich de afgelopen week in de landelijke media in voor een eerlijke uitvoering van het kinderpardon. Het gezin is blij dat burgemeester Verkerk zijn handtekening onder de petitie Eerlijk Kinderpardon heeft gezet.

Defence for Children geeft via deze posters ook deze Delftse kinderen een gezicht. Ganlar, Aynur en Hazred zullen hun poster donderdagavond aan burgemeester Verkerk overhandigen, vóór de raadsvergadering waarin het nieuwe college wordt geïnstalleerd. Om ca. 19:30u. In de burgerzaal van het Stadhuis.

http://delft.christenunie.nl/

Tweet

delft dinsdag | 13 mei 2014 | 17h55 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

In Delft dient u wel binnen de lijntjes te blijven

delft fietsrazzia20140500.jpg

Column door Hans Heisterde:

In '40-'45 nam de toen boven de burgers gestelde overheid ook nog wel eens graag een fiets mee. Tegenwoordig is het echter niet de bezetter maar onze Delftse overheid die bovenmatig geïnteresseerd is in onze stalen rossen. Er bestaan zelfs ambtenaren die zich bezighouden met fietsparkeerbeleid. Geen idee hoeveel maar er zijn zeker tenminste één wethouder en afdelingshoofd die over fietsenzaken gaan. Groots en visionair kan gemeentelijk beleid zijn.

Sinds kort wordt Delft bijvoorbeeld opgesierd met prachtige – met blauwe steentjes omzoomde- fietsparkeervakken. Het is toch fijn om te weten dat serieuze en intelligente mensen van de gemeente om een tafel gezeten hebben om met elkaar te bepalen waar je je fiets hoort neer te zetten. Ik geloof alleen dat ze vergeten zijn daar echt de straat voor op te gaan.
Bij de Jumbo op het Bastiaansplein is bijvoorbeeld zo'n vak. Helaas maken daar maar weinig mensen gebruik van. Je kunt niet anders concluderen dan dat dit zonder realiteitszin bedacht is achter een tafel en stipt en gedachteloos aangelegd vanaf een tekening.

Het vak bij de Jumbo ligt namelijk net iets te ver van de ingang en als luie donders zetten we de fiets toch graag net iets dichter bij de ingang en dus buiten dat vak.
In de Choorstraat bij de Albert Heijn het zelfde laken een pak. Wel deed het me genoegen te zien dat Kantoorvakhandel A.J. Prins aldaar nu ook beschikt over een fietsparkeervak pal voor de winkel. Parkeervakken op korte afstand al dan niet ten behoeve van bezoeker, bedrijf of invalide medewerker, zijn sterke punten van de Fa. Prins!

Ik ben benieuwd hoe lang het nog zal duren voor de gemeenteverordening zodanig aangepast wordt, dat het mogelijk is voor de gemeente om buiten de (blauwe) lijntjes geplaatste fietsen mee te nemen. Waarschijnlijk kunt u uw fiets daarna tegen betaling van een riante hoeveelheid losgeld weer ophalen in een godverlaten oord ergens ver buiten Delft.

U denkt dat ik een zwartkijker ben. Nee hoor, dat slepen met fietsen door onze gemeentelijke overheid vindt namelijk al plaats rond het station, zo heb ik me laten vertellen.
Circa 40% van de treinreizigers gebruikt immers de fiets. Fijne mensen die zich milieubewust in overvolle en vaak vertraagde treinstellen storten en zo hun steentje bijdragen aan de CO2-en filereductie. Qua parkeervergunningsgeld valt aan de autolozen onder hen voor de gemeente natuurlijk weinig te halen. Maar als ze een fiets hebben en iets te dicht bij het station staan, dan is er toch een manier om het geld uit hun zak te kloppen.
In opdracht van de gemeente halen in gifgroene hesjes gestoken mannen namelijk fietsen weg. Mogen die fietsen daar dan niet staan? Nee natuurlijk niet! De gemeente heeft immers borden aangebracht waaruit klip en klaar duidelijk is dat u uw fiets daar niet overal zo maar neer kunt zetten. Staan die fietsen dan echt in de weg? Daar gaat het niet om, u bent een foutparkeerder en dat is VERBODEN! U bent buiten de lijntjes en daar houdt de Delftse overheid niet van.

Ps. Bent u uw fiets kwijt in Delft, dan staat die misschien in Den Haag (!) in het fietsdepot in industriegebied “De Binckhorst” (zie www.fietsdepothaaglanden.nl).

Met openbaar vervoer heen en daarna weer terug op je eigen fiets naar Tanthof, kunt u er rustig een gehele ochtend of middag voor uit trekken en er het beste een gezellig uitje van maken. Let wel op de openingstijden, sluitingsdata en vergeet niet 25 euro mee te nemen voor deze sympathieke service van de gemeente!

Tweet

delft dinsdag | 13 mei 2014 | 04h36 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

in de toekomst kunnen Nederlandse steden het niet alleen

Steden dreigen verdienvermogen te verliezen
Steden worden steeds belangrijker in de mondiale economie. Met overwegend middelgrote steden beschikt Nederland over onvoldoende agglomeratiekracht om goed mee te kunnen doen in de internationale concurrentie. Nederlandse steden zijn - in termen van massa en dichtheid - een maatje te klein. In het advies 'De toekomst van de stad' dat op 23 april 2014 is overhandigd aan minister Blok, stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) dat gemeenten deze achterstand moeten compenseren. Niet door grote metropolen te ontwikkelen, maar door te 'lenen van de buren'. Volgens de raad kunnen steden een forse impuls aan de economie geven en internationaal sterker staan als zij meer vertrekken vanuit hun eigen identiteit en vervolgens elkaars kwaliteiten beter benutten.
http://www.rli.nl/

Tweet

delft dinsdag | 13 mei 2014 | 04h01 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

REACTIES OP COALITIEAKKOORD II

delft logocoalitieakkoord20142018.jpg

Link naar: coalitieakkoord_2014_2018_delftverdienthet.pdf

-------------------------------------------------------------------------------

Commentaar door harrie fruyt van hertog redactie politiekdelft.nl:

Zie de hoeveelheid overbodige woorden in het coalitieakkoord 2014-2018, die Hekker besteedt aan werkgelegeheid.
De coalitie kan geen banen maken, maar Hekker schijnt dat nog niet te weten.
Alleen ondernemers scheppen banen.

WERK benoemd in het coalitieakkord 2014-2018
De tweede is het stimuleren van werk – onder meer door optimaal gebruik te maken van de kracht van Delft als stad van innovatie, waarbij we inzetten op werkgelegenheid op alle niveaus.

Delft kan bouwen op een solide kenniseconomie, die perspectief biedt op nieuwe economische groei. We zetten in op meer werkgelegenheid en het binden van koopkracht: de sleutels om de Delftse economie te versterken. Een goede verbinding van economie, onderwijs en arbeidsmarkt resulteert in meer banen, op alle niveaus en voor alle Delftenaren. De gemeente heeft hierin een rol, door faciliteiten te bieden en de goede voorwaarden te scheppen.

Maar Delft als stad van innovatie kan nog beter. De nieuwe economie moet werkgelegenheid opleveren op alle niveaus.

Bovendien zetten we in op een aanpak van jeugdwerk-loosheid – met leerwerkcheques, arbeidsmarktprojecten, stageplekken, ouder-kindtrajecten – en een adequate ondersteuning om problemen met taal en rekenen aan te pakken.

Goed onderwijs is de basis voor werk. Met name beroepsopleidingen moeten aansluiten bij de arbeidsmarkt. We gaan daarom de dialoog aan met scholen en werkgevers om te komen tot een optimale match van opleidingen en beschikbaar werk binnen Delft en de regio. Onderwijs is een cruciaal onderdeel van de strategie voor Delft als stad van innovatie. Het is belangrijk dat de hele keten van (technisch) onderwijs aanwezig en toegankelijk is, zowel voor achterstands- als (internationale) excellente leerlingen. In de komende periode versterkt Delft deze keten.

We zien nieuwe kansen door de kenniseconomie meer te verbinden met het midden- en kleinbedrijf. Dit krijgt al vorm. Om meer omzet te genereren voor MKB, horeca en detailhandel maken we bijvoorbeeld werk van congresacquisitie en bekijken we de mogelijkheden voor samenwerking met een ZZP-pool. We onderzoeken verdere mogelijkheden en komen hiervoor met een plan.

We werken aan het binden van koopkracht, onder meer door het voorzieningenniveau in de stad op peil te houden en ontwikkelingen mogelijk te maken in bestemmingsplannen. De uitvoering van het programma ‘Bind de kenniswerker’ zetten we in de komende periode voort.

Om mensen aan het werk te krijgen, is een actieve benadering nodig van werkgevers. Hierbij geeft de gemeente het goede voorbeeld als sociale werkgever. We leveren ons aandeel voor de Garantiebanen. We richten ons onder meer op een effectieve samenwerking van Stadsbeheer, Avalex en Werkse!, bijvoorbeeld door het werk maken van afval en groen. De gemeente heeft ook een voorbeeldfunctie als het gaat om het beschikbaar stellen van stageplaatsen en het bieden van ruimte aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Verduurzaming van de bestaande woningvoorraad is goed voor de werkgelegenheid, bespaart energie en leidt tot lagere woonlasten – en gaat zo energiearmoede tegen.

Tweet

delft dinsdag | 13 mei 2014 | 03h46 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

Oppositie komt met gezamenlijke reactie op Coalitieakkoord

De vijf oppositiepartijen; Onafhankelijk Delft, SP, CDA, Stadsbelangen Delft en ChristenUnie komen donderdag 15 mei met een gezamenlijk voorstel als reactie op het coalitieakkoord dat afgelopen vrijdag gepresenteerd werd. “We zijn heel verschillende partijen, maar er is ook veel dat ons bindt. Een aantal punten komen wat ons betreft te weinig terug in het coalitieakkoord. We willen onze stem laten horen, en als oppositie niet aan de zijlijn blijven staan.”

De volgende vijf punten zijn volgens de vijf oppositiepartijen heel belangrijk de komende tijd:

We willen een krachtig antwoord op de veranderingen in de ouderenzorg. Voor de verzorgingshuizen wordt op zeer korte termijn een actieplan opgesteld dat als doel heeft snel tot een goede en voor ouderen betaalbare ouderenhuisvesting te komen. De menselijke maat komt terug in de zorg en de zorg terug in de wijk;.

We zetten ons in voor behoud van voorzieningen voor de buurten en wijken. Speeltuinen, buurtwinkelcentra, buurthuizen en kinderboerderijen zijn belangrijk voor alle Delftenaren en zijn geen ondergeschoven kindje;

We staan garant voor de beide filialen van de bibliotheek, dus ook voor DOK Voorhof en ook voor ruime openingstijden;

We maken ons hard voor het bestrijden van armoede, met name onder kinderen. We zorgen onder meer voor een goede schuldhulpverlening en zetten in op preventie van armoede;

We maken ons zorgen over een ieder-voor-zich samenleving, de antwoorden op hedendaagse problemen zijn niet alleen van economische aard. We vinden het belangrijk dat mensen naar elkaar omzien, om eenzaamheid tegen te gaan en voor een prettiger samenleving;

De oppositiepartijen laten met dit gezamenlijke voorstel zien uit te zijn op onderlinge samenwerking in deze nieuwe raadsperiode. Ze laten weten te willen samenwerken met het college, maar de plannen voor de stad ook kritisch in de gaten te houden. Dat verdient Delft!

https://www.cda.nl/

Tweet

delft maandag | 12 mei 2014 | 00h01 | week 20 | POLITIEKDELFT.NL |

REACTIES OP COALITIEAKKOORD

delft logocoalitieakkoord20142018.jpg

Hieronder link naar:
coalitieakkoord_2014_2018_delftverdienthet.pdf

-------------------------------------------------------------------------------

Coalitieakkoord 2014-2018
Delft verdient het!

Commentaar door harrie fruyt van hertog redactie politiekdelft.nl:

Nou en of, dat de Delftenaren het verdienen! Het college onder leiding van Alette Hekker presenteert de Delftenaren hun verdiende loon.
Hekker: "we gaan uit van een extra te bezuinigen bedrag van € 9 tot 18 miljoen in 2018." Deze extra bezuiniging komt bovenop de al eerder ingeboekte nog te realiseren structurele bezuiniging van € 12 miljoen.
Waarop precies extra bezuinigd gaat worden weet Hekker nog niet, dat wordt de komende maanden uitgewerkt in het bestuursprogramma.

De schoolmeesters van D66 Delft knutselde met omfloerst taalgebruik een weinigzeggend akkoordje in elkaar. Nergens worden concrete doelen geformuleerd.
Het college heeft de macht en doet precies waar het zin in heeft.
De burgers hebben eigenlijk niets meer in te brengen.
Er is geluisterd naar de burgers en hun wensen zijn verwerkt in het coalitieakkoord.
Niks een wethouder wegbezuinigen zoals toegezegd door het vorige college.
Voor wat meer rechtse zekerheid laat Hekker de VVD aanschuiven.

Hekker: "De ontwikkeling en exploitatie van de nieuwe wijken Nieuw Delft en Harnaschpolder krijgen prioriteit."
Hekker blijkt knap eigenwijs en volhardt: in de Spoorzone komt de wijk 'Nieuw Delft'.
De wijknaam 'Nieuw Delft' komt uit de koker van oud D66-wethouderLucas Vokurka.
Terzijde: het wijkje staat in de boeken voor ruim tachtig miljoen euro aan boekwaarde.
Nergens is democratisch vastgesteld of de Delftse bevolking 'Nieuw Delft' accepteert.
Naast de Oude Delft is eind twaalfde eeuw de Nieuwe Delft gegraven. Langs de gracht bevinden zich de Voorstraat, Hippolytusbuurt, Koornmarkt en de Korte en Lange Geer.
In de Spoorzone heb je logischerwijze de Spoorwijk of Stationswijk of weet ik veel.

Hekker: "De luchtkwaliteit in Delft blijft een aandachtspunt. We bestrijden luchtverontreiniging door het bevorderen van de fiets als vervoermiddel, behoud van een milieuzone voor vrachtverkeer en maatwerkdistributie in Delft."
Een aandachtspunt, nee mevrouw Hekker, ga feitelijk aan het werk, laat de bewoners zien waar je voor staat! Schone lucht krijg je door het gebruik van fossiele brandstoffen in de binnenstad te verbieden. Dus brandstofvoertuigen toestaan tot de buitengrens van Delft, daarna uitsluitend elektrisch transport.
Durf die milieumaatregel te nemen!

Hekker: "Binnen de Metropoolregio is Delft de spil op het kenniseconomiebeleid, ..."
Op de geografische lijn Rotterdam, Delft en Leiden ligt Delft inderdaad centraal.
Of Delft op kenniseconomiebeleid de spil is kan ik niet beoordelen.
Delft is wat mij betreft meer Rotterdam Noord-West.

Hekker: "Ook wordt de Sint Sebastiaansbrug vernieuwd, waarover tramlijn 19 naar Technopolis gaat rijden. Onze doelstelling is om deze projecten op tijd, binnen budget en conform de overeengekomen kwaliteit uit te voeren."
Hopelijk heeft de Provincie genoeg geld.
We gaan het meemaken.

Hekker: "Zorgen voor voldoende fietsparkeerplaatsen is een grote opgave."
Zorg voor voldoende gratis fietsparkeerplaatsen om overlast te voorkomen.
Bezie andere stations, bijvoorbeeld Utrecht.
Veel succes met meer treinen laten stoppen op Station Delft Zuid.

Hekker: "We houden vast aan de Woonvisie die de raad in 2009 heeft vastgesteld en die in 2011 is geactualiseerd."
Dat is het. Verder staat er over de woonontwikkeling veel kletspraat in het akkoord.
De gemeente gaat niet over woningen bouwen. Corporaties worden leeggehaald door minister Blok, Vestia is al leeg en institutionele beleggers hebben geen interesse. Koopwoningen is weinig vraag naar. Conclusie: woningbouw stagneert.
Hekker: "Veruit de belangrijkste ontwikkeling voor de komende periode is de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft."
Wacht maar even tien tot twintig jaar, de middengroepen hebben voorlopig geen geld om daar duur te gaan wonen.

-------------------------------------------------------------------------------
Fleur Norbruis fractievoorzitter GroenLinks schrijft als volgt:

Coalitieakkoord 2014-2018 is getekend

Vrijdag 9 mei 2014, 15:05u - Fleur Norbruis

De fracties van D66, STIP, GroenLinks, PvdA en VVD hebben overeenstemming bereikt over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders in Delft. De onderhandelaars van de vijf partijen hebben de hoofdlijnen voor de komende vier jaar vastgelegd in het coalitieakkoord ‘Delft verdient het!’. De partijen hebben het akkoord vandaag toegestuurd aan de gemeenteraad. Vrijdagmiddag hebben de fractievoorzitters het bereikte coalitieakkoord ondertekend.

Lees meer

Focus: projecten afronden, werk en decentralisaties

Het nieuwe bestuur gaat aan de slag om Delft de komende vier jaar te versterken, met een focus op drie opgaven. De eerste is het uitvoeren en afronden van grote projecten, zoals de spoortunnel, het nieuwe stadskantoor en de verlenging van tramlijn 19. De tweede is het stimuleren van werk – onder meer door optimaal gebruik te maken van de kracht van Delft als stad van innovatie, waarbij het bestuur inzet op werkgelegenheid op alle niveaus. De derde opgave is het goed laten landen van de decentralisaties van zorg, jeugdzorg en de taken rond werk, arbeidsmarkt en inkomen – binnen het financiële kader. Bij de aanpak van deze opgaven zoekt Delft, als regiegemeente, de samenwerking met bewoners, bedrijven, instellingen en andere overheden.

Forse opgaven

De coalitie stelt vast dat Delft voor forse opgaven staat. Hoewel de economische crisis over het dieptepunt heen lijkt te zijn, zijn de gevolgen de komende jaren nog voelbaar: minder rijksinkomsten en te weinig werkgelegenheid. De financiële situatie blijft zorgelijk, mede door de forse lasten die Delft moet dragen. Bovendien krijgt de gemeente drie belangrijke verantwoordelijkheden over van het Rijk. Het zijn opgaven die veel vragen van inwoners, de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie.

Hoofdlijnen vastgelegd

Het akkoord ‘Delft verdient het!’ legt de voornemens voor de komende jaren vast, op hoofdlijnen. Hiermee werkt de coalitie door op de stevige koers die in de periode 2010-2014 is uitgezet. Dit akkoord geeft ook financieel richting aan de plannen. De coalitie gaat uit van een extra te bezuinigen bedrag van € 9 tot 18 miljoen in 2018. In de komende maanden werkt het college dit akkoord uit in een meer gedetailleerd bestuursprogramma.

Vruchtbare gesprekken

In de aanloop naar het coalitieakkoord hebben de fracties goede en vruchtbare gesprekken gevoerd met een groot aantal Delftenaren en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, tijdens bijeenkomsten op 17 april en 7 mei. De bijdragen hebben geleid tot waardevolle inzichten, voor het coalitieakkoord én voor het op te stellen bestuursprogramma. Het college blijft in gesprek met inwoners, ondernemers, organisaties en de raad, om de kwaliteit van de plannen te verhogen en om het uitgangspunt van transparant besturen concreet te maken.

-------------------------------------------------------------------------------
Bart Smals fractievoorzitter VVD schrijft als volgt:

VVD bereikt coalitieakkoord met D66, Stip, Groenlinks en PvdA: Delft verdient het!

zaterdag 10 mei 2014 door Bart Smals

Afgelopen vrijdag is het coalitieakkoord “Delft verdient het!” getekend. De VVD is blij met het akkoord. De VVD vindt dat er met de hoofdlijnen uit het akkoord een solide basis ligt voor de komende vier jaar. Lennart Harpe zal als wethouder namens de VVD in het college zitting nemen.

Lees meer

De komende vier jaar worden voor Delft lastige jaren. Er moet fors bezuinigd worden. Desondanks is de VVD tevreden met het feit dat we niet gekozen hebben voor de gemakkelijkste weg: het verhogen van belastingen.

We zetten in op het vergroten van het verdienvermogen van Delft, dus we investeren in een sterke economie waarbij er meer verbinding wordt gezocht tussen de kenniseconomie en het MKB van Delft.

Op het gebied van vervoer komen er veel projecten af. Dat zal een impuls geven aan onze stad. Maar toch blijven er ook nog andere dossiers die de aandacht blijven vragen. Zo hebben we bijvoorbeeld afgesproken dat de parkeertarieven voor ondernemers en bewoners (eerste vergunning) deze periode niet stijgen. Het groeiende probleem van fietsparkeren wordt ook aangepakt.

In de visie van de VVD doet de overheid alleen wat nodig is en stelt zich terughoudend op. Dat is ook terug te lezen in dit akkoord. De partijen kiezen duidelijk voor een “regie” gemeente. Daarbij past een zich terugtrekkende overheid die zaken die als dat mogelijk is, door deskundige partijen laat uitvoeren.

Met een VVD-wethouder in het college hebben we vertrouwen in de toekomst van Delft.

-------------------------------------------------------------------------------
Ernst Damen fractievoorzitter PvdA schrijft als volgt:

coalitieakkoord 2014-2018 gepresenteerd

Geplaatst op 09/05/2014 door

Vanmiddag (vrijdag 9 mei) hebben D66, STIP, Groen Links, PvdA en de VVD het coalitieakkoord 2014-2018 ondertekend en gepresenteerd aan de pers. De PvdA is blij met het akkoord. Het staat bol van twee thema’s die de PvdA aan het hart gaan: Arbeid en Zorg.

Lees meer

Naast het afronden van een hele boel grote projecten, ziet het college het stimuleren van de economie, het verbeteren van de arbeidsmarkt voor alle opleidingsniveau’s en het zorgvuldig doorvoeren van de decentralisaties in de zorg als de belangrijkste opdrachten. Alle portefeuilles en alle wethouders dragen daar op hun eigen manier aan bij.

Onze eigen wethouderskandidaat, Raimond de Prez wordt voorgesteld voor de portefeuille Wonen, stedelijke vernieuwing en zorg. Een echte PvdA portefeuille waarin we de komende jaren sociaal beleid voor de Delftenaren kunnen maken. Zo zijn we er trots op dat in het akkoord een reserve van 10 miljoen wordt voorgesteld om te zorgen dat de decentralisaties in Delft echt goed kunnen worden doorgevoerd en dat er geen risico is dat er mensen buiten de boot vallen.


Tweet

delft <-<-<-<-<   VORIGE WEEK        | POLITIEKDELFT.NL |        ARCHIEF   >->->->->

html5 logo