op TWITTER

Wat schrijven Delftse raadsleden ea

Op wie kan je stemmen de komende gemeenteraadsverkiezingen?
Hier: Kieslijsten Kandidaat Raadsleden GR2014

Tweets van @PolitiekDelftnl

Politiek Agenda

POLITIEKE AGENDA GR2014

maandag 10 februair
Om 20:00-22:00u Locatie: GroenLinks Huis, Hippolytusbuurt 4
Workshop - Minder auto’s op straat - Binnenstad

dinsdag 11 februari
Om 20:00-22:00 Locatie: Hippolytusbuurt 4
Fietsen 3.0 door Wim Bot - Fietsersbond Presentatie door Wim Bot over de toekomst van de fiets in de stad

woensdag 12 februari
Lijsttrekkers debatteren op Stadsradio Delft
Het uitzendschema:
woensdag 12 feb 11:00–12:00 Fleur Norbuis GL, Lieke van Rossum SP, Christine Bel D66
woensdag 19 feb 11:00–12:00
woensdag 26 feb 11:00–12:00
woensdag 5 mrt 11:00–12:00
dinsdag 11 maart 20:00-22:00 uitzending groot debat van uit Theater De Veste

woensdag 12 februari
SP Start verkiezingscampagne Hoe laat: 20:00 Waar: Buurthuis Onder de Schie

zaterdag 15 februari
Op Ned 2 NTR om 16.05 Bram Stoop van TRIX in 'Onbevoegd gezag'

woensdag 19 februari
Lijsttrekkersdebat 19:30-22:00 DOK Delft, Vesteplein 100

vrijdag 21 februari
De campagne van de ChristenUnie Delft gaat om 20:30 van start met een borrel in 't Boterhuis op de Markt.
Joëlle Gooijer presenteert het verkiezingprogramma.


zaterdag | 8 februari 2014 | 13h48 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

delft stip_extrafietsplekkenstation.jpg

2500 extra fietsplekken bij station
Anne Viruly lees meer ...


zaterdag | 8 februari 2014 | 03h40 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

BVOW nieuwsbrief februari 2014 nr 48

delft bvow_20140209_nieuwsbrief48_01.jpg
delft bvow_20140209_nieuwsbrief48_02.jpg
delft bvow_20140209_nieuwsbrief48_03.jpg
delft bvow_20140209_nieuwsbrief48_04.jpg


vrijdag | 7 februari 2014 | 21h40 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

sitestat

Onderzoek PVV: vertrek uit EU komt economie ten goede
... Wat zijn de gevolgen voor Nederland van een exit uit de EU? In EenVandaag een uitgebreid gesprek met PVV-leider Wilders over de uitkomsten van het onderzoek. Ook een reactie van Wim Boonstra, top-econoom van de Rabobank.

http://www.eenvandaag.nl/...

Boonstra: uit EU dan word je politieke paria

delft nederlanduiteurotterdam20140207.jpg

Wim Boonstra: Als Nederland uit de EU stapt dan gaan veel goederen via Antwerpen en Hamburg. Heel slecht voor de Rotterdamse haven.


donderdag | 6 februari 2014 | 00h00 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

Aad van Tongeren verlaat de raad na 20 jaar

delft aadvantongerenafscheid20140206.jpg

Toespraak Aad van Tongeren afscheid gemeenteraad

Geacht College, leden van de raad, medewerkers van de gemeente Delft, geachte aanwezigen op de publieke tribune,

Kortweg: beste mensen!

Wat valt er nog te zeggen na deze eervolle woorden van de burgemeester? Niet heel veel. Ik heb ongeveer 175 raadsvergaderingen en meer dan 500 commissievergaderingen de gelegenheid gehad mijn punten te maken. Ik heb mijn spreektijd in deze raad daarmee wel zo’n beetje verbruikt. Daarom geen diepe politieke analyse of grote woorden vanavond. Wel een korte persoonlijke terugblik op 20 jaar raadswerk in Delft. Een periode die lang genoeg is om dit met enige afstand te kunnen doen.

Ik heb daarvoor, dames en heren, een soort persoonlijk ijkpunt of referentiepunt. En dat is het zogenoemde Komplan 1956. Een bestemmingsplan uit de tijd van de naoorlogse wederopbouw. Dus zelfs van voor mijn tijd. In het noorden en zuiden van de binnenstad zou op grote schaal gesloopt en gebouwd gaan worden. En het oude centrum moest goed bereikbaar worden. Een klein deel van dat plan is uitgevoerd: onder andere de Sebastiaansbrug. Je zou vanaf daar in een rechte lijn via een brede weg naar de Markt moeten kunnen gaan. Dwars over de Gasthuislaan, Molslaan, Burgwal, rakelings langs de Maria van Jessekerk. En alles wat die weg tegenkwam, zou moeten verdwijnen.

Lees meer ...
Als je dat plan nu leest, denk je: ‘Hoe hebben ze het kunnen verzinnen?’ Maar een tweede reactie is ook: ‘Dit waren verstandige mensen. Er was onderzoek naar gedaan, de opstellers waren afkomstig van de TH Delft en er is lang over vergaderd.’ Kennelijk is het mogelijk als deelnemers aan de tijdgeest, in een groepsproces tot rare beslissingen te komen. Bij veel plannen die de afgelopen twintig jaar voorbij zijn gekomen, heb ik gedacht: ‘Hebben we hier een nieuwe Komplan 1956? Gaan we hier in collectieve verdwazing een besluit nemen waar we later spijt van krijgen of hebben alles goed afgewogen?’

Ik heb op die manier teruggekeken over de afgelopen bijna 20 jaar. En dan zie je dat er vier soorten plannen zijn:
1. Goeie plannen, die zijn uitgevoerd en waar Delft beter van is geworden!
2. Goeie plannen, die helaas niet zijn uitgevoerd;
3. Slechte plannen, die gelukkig niet zijn uitgevoerd;
4. En plannen die niet al te verstandig waren en toch zijn uitgevoerd.

In Delft hebben we, zoals in elke gemeente, beleid in al die vier categorieën. Al is de eerste categorie – goeie plannen die zijn gerealiseerd – hier natuurlijk ver in de meerderheid. Wat springt er voor mij uit? Een niet geheel willekeurige greep.

1. Goede plannen die zijn uitgevoerd
In de categorie ‘ Goeie plannen die zijn uitgevoerd’, zijn dat voor mij de bouw van de spoortunnel en het autovrij maken van de historische binnenstad. In combinatie zorgen zij ervoor dat Delft de toekomst in kan en tegelijkertijd de Delftse eigenheid wordt versterkt. Kortom, ga met een open blik de toekomst in, maar bewaak het Delftse karakter en de Delftse schaal. Want dat is wat mensen waarderen aan Delft. Dat is de les die ik er uit trek.

2. Goede plannen die niet zijn uitgevoerd
Daar zijn er veel van, maar ik pik er één uit: de Gasthuisplaats/Koornmarkt. Het Oude en Nieuwe Gasthuis is meer dan 40 jaar geleden – in 1972 – afgebroken. Sindsdien ligt er midden in de historische binnenstad een tijdelijk parkeerterrein. Het had in die tijd toch mogelijk moeten zijn hier iets passends neer te zetten? Er zijn mooie plannen voorbij gekomen, maar het is ons niet gelukt die uit te voeren. Een gemiste kans.

3. Slechte plannen die niet zijn uitgevoerd
De lijst ‘slechte plannen die – gelukkig – niet zijn uitgevoerd’ is best lang.
Zo waren er plannen voor het bouwen van woningen voor kenniswerkers in de Bieslandse Bovenpolder, achter IKEA. Waar biologische boer Duijndam nu zijn koeien laat grazen;
Of, er zou een bovengrondse parkeertoren van 620 plekken in Zuidpoort moeten komen. Naast V&D, ongeveer op de plek van Jumbo;
En, het opgeven als winkelgebied van het gebied ten noorden van de Markt. Dat zou wonen en kantoor moeten worden. Dat gebied zien we nu juist zien als een mooie aanvulling op de ketens in Zuidpoort.
Dat hebben we gelukkig allemaal niet gedaan. En dat kwam, is mijn ervaring, doordat de raad en het college – vaak door acties vanuit de stad – in staat waren slechte plannen bij te stellen of af te voeren.

4. Slechte plannen die toch zijn uitgevoerd Ook Delft ontkomt niet aan de categorie ‘slechte plannen, die toch zijn uitgevoerd’. Waar denk ik dan aan? Theater De Veste, een slim ontwerp, maar op een koopje gebouwd. Te klein en daardoor vanaf de start moeilijk te exploiteren; Daarnaast, misschien algemener en ook belangrijker, het te makkelijk meegaan in de fusie- en privatiseringsgolven vanaf midden jaren ’90. Daardoor is bijvoorbeeld ons degelijke gemeentelijke woningbedrijf, Centraal Woningbeheer, opgegaan in Vestia. U kent het vervolg. Dit proces had trekken van een collectieve blikvernauwing.

Mijn les daaruit: als maatschappelijke organisaties hun wat saaie, functionele naam veranderen in een rare fantasienaam en daar ook nog de aanduiding ‘groep’ aan toevoegen, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Staan dan de maatschappelijke doelen nog wel voorop? Denkt u daar nog eens aan, als er aanbesteed moet worden.

Ik had, dames en heren, in 2010 al het gemeentelijke beleid wel zo’n beetje gedaan en alle oppositiestijlen – met meer of minder succes – uitgeprobeerd. Maar er waren toen twee belangrijke drijfveren om nog een periode door te gaan: mijn partij, het CDA, weer terug in het college. En een waardig eind aan de Gondelaffaire. Ik ben er politiek en persoonlijk erg blij mee dat die twee doelen zijn bereikt. De Gondelaffaire was een zwarte periode in de geschiedenis van bestuurlijk Delft. Maar we hebben die kunnen afsluiten. De affaire heeft een aantal personen diep geraakt. Ik hoop van harte dat zij, na het omslaan van deze bladzijde, in staat zullen zijn zichzelf als het ware opnieuw uit te vinden. Dat gun ik henzelf en dat gun ik de stad.

Als ik op de valreep nog één ding mag meegeven, dan is het dit. Ongeveer 500 meter hier vandaan wordt een prachtig eigentijds stadskantoor gebouwd. Daarin komt ook een grote multifunctionele vergaderruimte. Ik hoop dat het daar overdag en ’s avonds gaat bruisen van de activiteiten. Maar niet, dames en heren, op de laatste donderdag van de maand. Want dan vergadert de Delftse gemeenteraad. En dat gebeurt natuurlijk op de plek van waaruit de stad al sinds de Graven van Holland in de dertiende eeuw wordt bestuurd. En dat is hier in deze raadszaal op de Markt.

Wat is er mooier, dames en heren, dan te mogen meepraten en meebeslissen over de stad, waar je geboren bent, waar je woont en waarvan je houdt? Ik heb dat bijna 20 jaar mogen doen. En ik bedank iedereen die dat voor mij heeft mogelijk gemaakt. Dat bent u allemaal en sommigen van u in het bijzonder. Ik dank u wel!


donderdag | 6 februari 2014 | 08h34 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

Onafhankelijk Delft achter Geert Wilders

delft gr2014_jolandagaal.jpg

2 Jolanda Gaal - Lijst 5 Onafhankelijk Delft
telefoon:
email: jolandagaal-gala@hotmail.com
twitter: @JOLANDAGAAL
facebook: https://www.facebook.com/ateliergala
weblog: http://www.jolandagaal.nl/
adres:delft jolandagaaltweet201402060736.jpg


donderdag | 6 februari 2014 | 01h34 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

afscheid van CDA-raadslid Aad van Tongeren

delft aad_van_tongeren_schilderij_20031129_181154_a.jpg

Bekijk de raadsvergadering rechtstreeks
6 februari 2014 - Alle raads- en commissievergaderingen van de gemeenteraad van Delft worden rechtstreeks via de webcast uitgezonden.

Vanavond kunt u vanaf 20.00 uur kijken naar de webcast van de raadsvergadering. De raad behandelt vanavond onder meer de ontslagaanvraag van wethouder Lucas Vokurka en de raad neemt afscheid van CDA-raadslid Aad van Tongeren.

http://ris.delft.nl/internet/actueel_3173/item/bekijk-de-raadsvergadering-rechtstreeks_42799.html


woensdag | 5 februari 2014 | 00h39 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

'Brammetje' meest actieve LOKALO tot nu

delft gr2014_bramstoop.jpg

2 Bram Stoop - Stadsbelangen
telefoon: 06-17437565
email: ldbram@casema.nl
twitter: @StoopBram
facebook:
weblog:
adres: prof krausstraat 116Elke dag doet 'Brammetje'op de twitter verslag van zijn politieke daden.

delft bramstoop_bowzuid_20140204.jpg

dinsdag | 4 februari 2014 | 20h41 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

DE STEM VAN NL - DOE MEE!

http://www.destemvan.nl/doemee

De stem van NL adviseert mij: VVD Delft (hfvh)

delft stemnl0000a.jpg


dinsdag | 4 februari 2014 | 07h11 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

Lokalo Odile Meijer presenteert zich ...

delft 6 Odile Meijer - Onafhankelijk Delft
telefoon:
email:
twitter: @MeyerOdile
facebook:
weblog:
adres:Mijn nieuwste tweets van vanochtend vroeg:
delft odile_meijer_tweets_20140204.jpg


dinsdag | 4 februari 2014 | 00h16 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

Martin Stoelinga in Binnenlands Bestuur

delft lokalen1_binnenlandsbestuur_martijndelaere_20140131.jpg


Lees meer ...

delft lokalen1.jpg
delft lokalen2.jpg


delft martinstoelinga_fractiespeurhonden_kutlikkertjes_20140202.jpg

maandag | 3 februari 2014 | 00h02 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Onafhankelijk Delft: wij zijn daar tegen!

delft metropoolregiokaart_a.jpg

Jan de Wit van Onafhankelijk Delft:
Vokurka wordt de kwartiermaker voor de nieuwe stadsregio de Metropool.
Het wetsvoorstel om de huidige stadsregio’s af te schaffen is nog steeds niet door de Eerste Kamer.
Vokurka mag al beginnen voor het hoogste niet-politieke ambtelijke salaris van secretaris generaal, schaal 19 van minimaal €132.500 per jaar.
Hij moet zorgen dat straks burgemeester Bas Verkerk lid wordt van het dagelijks bestuur van die mogelijke Metropool regio.
Bron: http://onafhankelijkdelft.nl/delft-staat-er-financieel-heel-slecht-voor/

Redactioneel commentaar door harrie fruyt van hertog:
In haar verkiezingsprogramma schrijft Onafhankelijk Delft het volgende:
De centrumfunctie en de ontwikkeling van Delft moet versterkt worden.
Delft moet snel doorgroeien naar een gemeente met 125.000 inwoners.
Dat is noodzakelijk om voldoende omvang te hebben om al die extra Rijkstaken te kunnen uitvoeren onder de huidige bezuinigingen.
67. Tegen getrapt verlengd bestuur zoals de Metropoolregio. En ook tegen het privatiseren van vuilophaler Avalex omdat beiden te ver van de burger afstaan.

Het ontbreekt het conservatieve Onafhankelijk Delft zichtbaar aan voldoende economisch inzicht en dat met vijftig kandidaatraadsleden op de kieslijst.
Als enige partij in Delft is ze tegen de regio-ontwikkeling.
Wil je in de toekomst economisch mee kunnen komen in Europa, met werkgelegenheid bijvoorbeeld, dan zal je voldoende schaalgrootte moeten hebben.
Dat kan dus met de vorming van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) met 2,2 miljoen inwoners.
Delft alleen gaat dat echt niet lukken!
NB Dat het salaris zonodig genoemd wordt duidt wellicht op frustraties bij de schrijver.


maandag | 3 februari 2014 | 00h01 | wk06 | POLITIEKDELFT.NL | Tweet

De eerste lokalo's presenteren zich ...

De lokalo's moeten zelf actief hun bijdragen die ze geplaatst willen hebben persoonlijk mailen aan de redactie@politiekdelft.nl.


delft gr2014_martinstoelinga.jpg

1 Martin Stoelinga - Onafhankelijk Delft
telefoon: 015-2158687
email: ruisch@ziggo.nl
twitter: @MartinStoelinga
facebook: https://www.facebook.com/martin.stoelinga.7
weblog: http://www.martinstoelinga.nl
adres:


Onafhankelijk Delft: ‘Hart voor de stad’ | Delftse Post | dé Weekkrant http://t.co/2hNEajbHYI

— Martin Stoelinga (@MartinStoelinga) 27 januari 2014

delft gr2014_jolandagaal.jpg

2 Jolanda Gaal - Onafhankelijk Delft
telefoon:
email: jolandagaal-gala@hotmail.com
twitter: @JOLANDAGAAL
facebook: https://www.facebook.com/ateliergala
weblog: http://www.jolandagaal.nl/
adres:


Mijn publicaties:
POLITIEK CAFE OP BASISSCHOOL GROEP 8
30 januari 2014
door Jolanda Gaal
Omdat leerlingen op school te maken hebben met de politieke voortvloeisels uit hun stad, lijkt het mij leuk een politiek cafe te houden op een basisschool en dan wel met groep acht.
Mijn gedachten gaan uit naar een Montessori school, omdat ik van deze school weet dat er zj voor zulke zaken graag ruimte maken.
We kunnen met de kinderen in overleg gaan wat zij nu juist niet fijn vinden in hun stad of wat zij nu juist fantastisch vinden. Jong volwassenen komen in hun leven allerlei opstakels tegen in hun opleiding, maar ook thuis bij zorgproblematiek of anders.
Daarom: een politiek cafe en we worden er alleen maar wijzer van !
Want de jeugd heeft de toekomst en die maken we samen!
Jolanda Gaal


delft gr2014_aadmeuleman.jpg

1 Aad Meuleman - Stadsbelangen
telefoon:
email:
twitter: @MeulemanAad
facebook:
weblog:
adres:


Citaat:
Aad Meuleman: Dat CDA en GL nu al op de zaterdagen actief zijn, zegt wel wat.
Zij hebben nog het e.e.a. in te halen ineens een aantal weken voor de verkiezingen.
Diverse kandidaten van onze lijst zijn al jarenlang, elke dag actief in hun wijken via belangenorganisaties etc. en komen niet ineens voor verkiezingen opdraven.
Dat is het kenmerk van echte lokalo’s.


delft gr2014_bramstoop.jpg

2 Bram Stoop - Stadsbelangen
telefoon: 06-17437565
email: ldbram@casema.nl
twitter: @StoopBram
facebook:
weblog:
adres: prof krausstraat 116


Het is niet de politiek die zegt wat er moet gebeuren dat is de wijkbewoner en die ken ik goed gelukkig. Nu artikel voor BOW zuid schrijven

— Bram Stoop (@StoopBram) 2 februari 2014

ACTIE: Brammetje hangt Delft vol met zijn postertjes

delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft delft


delft gr2014_cobydekoning.jpg

5 Coby de Koning - Stadsbelangen
telefoon:
email:
twitter: @cobydekoning1
facebook:
weblog:
adres:


Het in okt. 2013 gestarte parkeerbeleid van de coalitie is door de bvow altijd al afgewezen. Toch doorgedrukt. Minder beroepszaken?

— coby de koning (@cobydekoning1) 31 januari 2014

<-<-<-<-<   VORIGE WEEK        | POLITIEKDELFT.NL |        ARCHIEF   >->->->->

html5 logo