logo politiek delft
home | mission statement | archief | links | contact |

zaterdag 28-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft voorstraat_085_borsalino_brandalarm_foto_ldj_20070227.jpg
Delft, Voorstraat 85. (foto LdJ)
Brandweer voluit uitgerukt.
Vuurtje in Restaurant Borsalino snel geblust door de spuitgasten.


Quotes van de dag
"Dag Basje, gefaald en tot ziens, moeten wij je woning verkopen?" Aad Bonthuis

"Een ziekenhuis heeft veel complexe processen en evenzo (economische) vestigingsfactoren zodat het bepalen van de optimale vestigingsplaats overgelaten moet worden aan experts. Voor de plaatselijke politiek: let op dat er een bushalte voor de deur komt." harrie fruyt van hertog

"Wij waren bijna gesloten, zonder dat er een inval is geweest, zonder observaties en zo. Als je op die basis kroegen gaat sluiten, zouden veel horecagelegenheden in Delft in de problemen kunnen komen. Ik ben met deze uitspraak dan ook blij voor de hele horeca van Delft." Gert Speijkhoven

"Hoe je het wendt of keert: dit is gezichtsverlies voor Verkerk." Aad Meuleman


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
AD-Delft - Lex de Jonge
"Nieuwe dreun voor drugsaanpak van burgemeester Delft"
"DELFT - Een harde aanpak staat hij voor. Maar het flinke drugsbeleidvan burgemeester Bas Verkerk van Delft heeft gisteren opnieuw een dreun gekregen. Zijn poging om Café Sport in Delft zestien weken vanwege drugshandel te sluiten liep ook in tweede instantie spaak bij de rechtbank."

Bram Stoop
"Cafe sport mag wat de rechter betreft opnieuw open blijven"
"Vanmiddag belde een gelukkige fractievoorzitter Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft naar mij. Dit was vanwege het feit dat Bas Verkerk wederom de rechtzaak tegen cafe Sport heeft verloren. Wat wij ons afvragen wat nu met Bas Verkerk gaat gebeuren, wat ons betreft is dit een zaak die politieke gevolgen moet hebben."

TU-Delta
"Delftse 'populist' beticht Stip van zakkenvullerij"
"Onafhankelijk Delft-voorman Martin Stoelinga heeft het niet zo op zijn collega’s van Stip. In een artikel op zijn website, spreekt hij zijn ongenoegen uit over de politiek geëngageerde studenten. 'Wegwezen', bijt hij ze toe. Gevolg: verontwaardiging in de studentenwereld en een tegenreactie vanuit de 'gevestigde politiek'."

Pauljan Kuijper
"Nog veel onduidelijk en slecht onderbouwd in plannen 380 kV"
"Delft vuurt vragen af op inpassingsplan 380 kV Het voorlopige Rijksinpassingsplan voor de 380 kV hoogspanningsleiding is aanleiding voor een hoop vragen aan de minister."

AD-Delft - Danny Verbaan
"Gemeente wil af van vuilniszakken, maar weet geen alternatief"
"DELFT - Een ontwerpwedstrijd waar iedereen aan mag deelnemen, moet ertoe leiden dat Delft een beter systeem krijgt voor het aanbieden aan Avalex van huisvuil."

Jan Peter de Wit
"Poortwachtershuisje Calvé Fabriek behouden?"vrijdag 27-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft stationsplein_008_volvo_f88_34t_14_01_1971_2009_02_24_17h07_a.jpg
Delft, Stationsplein 8.
Reptielenzoo SERPO
Oldtimer VOLVO F88-34T bouwjaar 14-1-1971 Meer VOLVO'S F88


Quotes van de dag
"Basje verwart een verschrijving met een regelmatige verstoring in Delft" Aad Bonthuis

"Hoe zou hij zich gevoeld hebben als een domme burger in Delft tijdens het carnaval" Aad Bonthuis

"Verkerk sjoemelt met geheimhouding adviezen Café sluitingen" Jan Peter de Wit


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Jan Peter de Wit
"Verschil tussen afval aanbieden tussen Molenbuurt en Buitenhof"
"In onze nieuwe Molenbuurt (woont burgemeester Bas Verkerk VVD) wordt zelfs aangegeven waar bewoners hun container aan de straat moeten neerzetten. In de Buitenhof en in het Heilige Land moeten bewoners hun Grof Vuil op de stoep dumpen bij een tegel."

Jan Peter de Wit
"Verkerk sjoemelt met geheimhouding adviezen Café sluitingen"
"... De rechter heeft burgemeester Verkerk al op de vingers getikt bij de cafésluitingen wegens ondeugdelijke feiten rapportage (lees hier uitspraak café Sport). Dezelfde onzorgvuldigheid zien we nu bij de informatie aan de gemeenteraad."

Rolf Clason
"FEBRUARISTAKING HERDACHT"
"'U moet zeker naar de herdenking,' zegt de bestuurder van tram 9, wijzend op het PvdA-logo op mijn regenjack. Onnodig te zeggen dat het hier nog steeds lééft!"

RTV-West
"Delft steeds meer op de digitale toer"
"DELFT - De gemeente Delft gaat haar informatie steeds meer digitaal verspreiden. Nu verschijnt er elke zondag in een huis-aan-huisblad een Stadskrant met informatie van de gemeente."donderdag 26-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft stationsplein_008_serpo_2009_02_24_17h09_a.jpg
Delft, Stationsplein 8.
Gemeente Delft: 1 april moet SERPO de deuren voor goed sluiten en vertrekken.


Quotes van de dag
delft willy_wijnmaalen.jpg
"PvdA let op: Een echte roos, zoals jullie socialisten toch willen, verdient voor al haar werkzaamheden in Delft en elders de vele afgelopen jaren: Willy Wijnmaalen. Maar het zal wel weer een een aanhanger van Stolker worden. Jammer, niet verdiend." Aad Bonthuis

delft homo_habilis_foto_bram_stoop.jpg
Homo Habilis
"Ik ga niet zeggen dat ik dit een genante vertoning vindt. Want dan ben ik volgens sommigen populistisch bezig." Bram Stoop


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Mini blue helmets
"Blauwhelmen nemen bezit van Delft"
"Zo'n 500 ‘Miniscule Blue Helmets on a Massive Quest’ gebruiken De Telefooncel als commandopost. Wat er precies bedoeld wordt met de omschrijving ‘Massive Quest’ is vooralsnog onbekend."

Jan Peter de Wit
"Bezwaarschriften Commissie duikt weg voor ex-bokser burgemeester Verkerk"
"Op 1 februari heb ik de bezwaarschriften commissie gevraagd (lees hier: Burgemeester Verkerk maakt adviezen Bezwaarschriftencommissie GEHEIM) of de drie adviezen betreffende de sluiting van Café's Sport en Taveerne en buurthuis de Wending geheim waren."

Bas Verkerk
"Storende verschrijving"
"De verschrijving kwam aan het licht bij het c.c. ontvangen van de brief van de Adviescommissie voor bezwaarschriften, Kamer III, van 23 februari 2009, gericht aan het raadslid de heer J.P. de Wit, als antwoord op zijn verzoek om openbaarmaking van adviezen en onderliggende stukken betrekking hebbend op de cafésluitingen."

AD-Delft
"Reinier de Graaf wil nieuwbouw"
"DELFT - Het Reinier de Graaf Gasthuis wil graag in Delft blijven. Maar dan moet er wel binnen vijf jaar een nieuw en goed bereikbaar onderkomen kunnen staan. Lukt dat niet, dan gaat het ziekenhuis op zoek naar een plek in de omliggende gemeenten, stelt bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel van het ziekenhuis."

Pauljan Kuijper
"Ziekenhuis wijst te veel naar overheid - maar hoger bouwen moet kunnen"
"Het Reinier de Graaf wil binnen 5 jaar een nieuw onderkomen in Delft kunnen betrekken, of verhuizen naar andere een andere gemeente. D66 zal de regels voor hoogbouw proberen te verruimen en wethouder Rensen, die heeft toegezegd zijn best te doen, binnenkort naar zijn vorderingen vragen."
Redactie: door harrie fruyt van hertog
Hier een typisch voorbeeld van het kennisniveau van een Delfts raadslid. Willen meebabbelen terwijl je wel weet dat je eigenlijk geen inhoudelijke bagage hebt om iets te kunnen bijdragen. Beter: Hou je verre van adviezen en doe alleen aan politiek!

NAI
"Prijsuitreiking en tentoonstelling ideeënprijsvraag
nieuwe faculteit Bouwkunde in het NAi"

"Op 13 mei is het één jaar geleden dat de faculteit Bouwkunde van TU Delft afbrandde. Het verlies van het gebouw van de architect Van den Broek vormde de aanleiding voor het lanceren van een internationale ideeënprijsvraag voor een nieuw gebouw."

Ronald Vuijk
"Havenkantoor per 1 april op Hooikade 13 open"
"Vanaf 1 april a.s. kunnen bezoekers, met vragen over waterrecreatie in Delft, terecht bij de havenmeester in het havenkantoor. In het gebouw zijn ook zogenoemde ‘natte ruimtes’ aanwezig, waar passanten van de haven kunnen douchen. Het college van Burgemeester en Wethouders trekt voor de realisatie € 165.000,- uit."

AD-Delft - Danny Verbaan
"Cafébaas verantwoordelijk voor ontspannen sfeer"
" DELFT - De horeca-ondernemers in Delft moeten er bij evenementen voor zorgen dat de situatie in én rond hun zaak niet uit de hand loopt. Ze krijgen een veel grotere verantwoordelijkheid op het gebied van de veiligheid. Zo wil de gemeente dat de restauranthouders en cafébazen er zelf ‘op toezien dat de sfeer acceptabel blijft voor bezoekers en omwonenden’. Dit blijkt uit een nota over het uitgaansleven die in maart wordt besproken door de gemeenteraad."

fractie VVD
"VVD-fractie bezoekt de wijken"
"In navolging van de Hoornse Zoom krijgt de wijk Buitenhof, meer specifiek het winkelcentrum Vrijheidslaan, op zaterdag 7 maart de fractie van de VVD Delft op bezoek."woensdag 25-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft van_leeuwenhoeksingel_058_2009_02_24_16h47_a.jpg
Delft, Van Leeuwenhoeksingel 58.

Delfts Blauwe Panden Spoorzone Delft

Begin transformatie Spoorzone.
Eerste slooppand in de Delfts blauwe verf!
Vrijdag 27 februari om 14.00 uur onthulling door wethouder Lian Merkx (Cultuur).
Beschrijving project


Quotes van de dag
"De rode kaart, maar geen schorsing! Dat blijkt mogelijk volgens het denken van Pauljan Kuijper (D’66)." Jos van Koppen

"Er worden nu dus noodgedwongen te dure complexen gebouwd die teveel plek innemen, voor studenten die eigenlijk een andere soort woning willen en die voor de bewoners tot een sociaal probleem kunnen leiden." Job Veltman

"Het ontbreken van de huursubsidie voor onzelfstandige kamers zorgt ervoor dat dit sociale vangnet voor veel aankomende studenten wegvalt." Job Veltman

"Opnieuw heeft de huidige coalitie van PVDA, GROEN LINKS, STIP EN VVD gemeend niet te hoeven luisteren naar de bewoners. Geen boodschap had men aan het feit dat 93% fel tegen de uitbreiding van het mixparkeerplaatsen is." Harry van Adrichem

"Bedroevend is het om te zien dat de oud-voorzitter/secretaris van de BVOW (red. Ernst Damen) die nu behoort tot de PVDA gemeente raadsleden de BVOW volledig negeert, in de steek laat en collectief akkoord gaat met het voorstel van de PVDA wethouder." Harry van Adrichem


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Jan Peter de Wit
"Regels voor invalidenparkeerplaatsen erg verwarrend"
"Na 21 uur moet gehandicapte terugkomen om een parkeerkaartje te kopen tot 22 uur. Gehandicapten krijgen regelmatig een boete omdat de Delftse regels voor invalidenparkeerplaatsen erg verwarrend zijn. Benieuwd of PvdA wethouder Koning dit kan oplossen?"

Jos van Koppen
"De rode kaart, maar geen schorsing!"
"... Deze redenering(?) zou hetzelfde zijn als wanneer de KNVB een schorsing niet nodig vindt als een speler bij een grove overtreding waarvoor hij de rode kaart krijgt zelf zodanig geblesseerd raakt dat hij voor een half jaar is uitgeschakeld"

Niek van Doeveren
"Parkeren; uniformiteit of maatwerk; wat doet de raad?"
"... Opmerkelijk was, dat een aantal (coalitie)fracties hun mening bij de uiteindelijke stemmingen in de raadsvergadering wat bijstelden ten opzichte van hun standpunt in de voorafgaande commissievergadering. Misschien maakt het uit dat in een commissievergadering bewoners direct kunnen inspreken en dus veel directer raadsleden kunnen aanspreken."

Job Veltman
"Delft krijgt last van beslissing minister Van der Laan"
"Gek, huursubsidie was toch al geregeld? De vorige minister Wonen, Ella Vogelaar, zei in 2008 nog dat het ministerie opnieuw naar de uitvoering zou gaan kijken – in Haagse taal is dat zoveel als ‘ik ga het regelen of het moet heel erg tegenzitten’. Dat deed ze na jarenlange studentenprotesten, en na een door een meerderheid van het parlement aangenomen motie-Van Gent in 2002."

Lennart Harpe
"Lichtpuntjes"
"De economische crisis kent ook lichtpuntjes. Zo vindt de PvdA dat alleen echt belanghebbenden nog bezwaar mogen maken tegen bouwplannen."dinsdag 24-02-2009 00h00

Quotes van de dag
"Mijn voorkeur (nou ja?) gaat uit naar: Een "Bianca van der Werf - pad" (veel in de belangstelling in Delft in september 2008)" Aad Bondhuis


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
AD-Delft
"Populisten krijgen de wind van voren"
"DELFT - GroenLinks is er klaar mee. En ook D66 heeft zijn buik ervan vol. Populistische partijen in Delft vervuilen via hun websites geregeld het debat en deinzen er bepaald niet voor terug om een loopje met de waarheid te nemen, zo constateren de ze geërgerd."

Jos van Koppen
"Eigen Volk(swagen) eerst!!! Parkeren in Delft"
"Ik heb echter (gegeven dat de binnenstad autoluw moet blijven) voor wat ik dan maar "schilparkeren" noem een duidelijke uniforme regeling voor ogen."

Jan Peter de Wit
"Sloop Bomenwijk vertraagt door asbest"

PvdA Delft
"WIE KRIJGT DE DELFTSE ROOS?"
"Internationale Vrouwendag 8 maart 2009 Is er in uw omgeving een vrouw die een schouderklop verdient? Zet haar in het zonnetje en meldt haar aan voor de Delftse Roos. Deze Delftse vrouwenprijs voor ontwikkeling en solidariteit is bestemd voor vrouwen die initiatieven hebben ontplooid, waardoor anderen in de Delftse samenleving de kans hebben gekregen zich (verder) te ontwikkelen."maandag 23-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft brabantse_turfmarkt_000_2009_02_22_a.jpg
delft brabantse_turfmarkt_000_poort_parkeren_2007-03-02_b.jpg
Delft, Brabantse Turfmarkt.
Pui van Kruidvat, foto boven begin 2009 en beneden begin 2007.


Quotes van de dag
"Parkeren: De VVD-fractie vindt dat het college eigenlijk met een kompleet voorstel moet komen, waarin een duidelijke keuze wordt gemaakt." Alex van Leeuwen

"In de volksmond wordt een kniekas al snel een “kniekous” en een kopkas, krijgt met de toevoeging van de letter “A” een wel erg heel ranzig karakter." Bianca van der Werf

"De Delftse politiek gaat kijken of onze verhuizing niet na de bouwvak kan gebeuren. Het CDA, Onafhankelijk Delft en Leefbaar Delft zetten zich daar voor in." Walter Gertreuer


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Fleur Norbruis
"Ik ben er klaar mee"
"Met misleidende ingezonden brieven. Met ongefundeerde beschuldigingen. Met beledigende stukken op websites."

Kafka
"2002: In Delft trekt Martin Stoelinga (1943) de lijst van Leefbaar Delft."
"... Binnen Leefbaar Delft brandt een felle strijd los die tot een splitsing leidt. Zeven linkse kandidaten stappen op waarmee de partij een ruk naar rechts maakt en direct een aantal punten uit het verkiezingsprogramma aanpast."

Delft op Zondag
"Wat ik zeggen wil: ingezonden brief"
"Gondelaffaire - Peter Oudelander, Delft
DELFT - Wat een lolbroek, die Stoelinga. De grootste mond als iemand anders zich (volgens hem) niet aan de wet houdt, maar niet te beroerd om zelf het vonnis van de Rechter aan z'n laars te lappen. Nu is hij in de Gondelaffaire (wat steeds meer een Stoelinga-affaire wordt) voor de zoveelste keer door een onafhankelijke Rechter in het ongelijk gesteld"


Jan Peter de Wit
"Sociale Dienst getransformeerd naar creatieve industrie Bacinol"
"Gerard Meijerink wil binnen weer de sfeer van de oude Braat fabriek terugbrengen. Helaas heeft de Gemeente de bijzondere open stalen lift door een modern geval vervangen. Meijerink wil geheel in oorspronkelijke stijl veel staal en glas terugzetten voor de afscheidingen van de nieuwe kantoorruimten."

Pauljan Kuijper
"Meerderheid luistert toch niet naar bewoners in gebied C"
"Waar bewoners van vergunninggebied F na een lang en verwarrend debat tevreden huiswaarts konden, kreeg gebied C donderdag het deksel op de neus van de coalitiepartijen."

Alex van Leeuwen
"Gemeenteraad honoreert grotendeels parkeerwensen bewoners"
"Na een zeer rommelige raadsvergadering is de gemeenteraad akkoord gegaan met het voorstel evaluatie parkeergebieden 2008. De VVD-fractie stemde in met gebiedsgewijze uitbreiding van het vergunningparkeren en uitbreiding van het mixparkeren op de Spoorsingel bij op de Oostsingel, nabij de Koepoortbrug. Het voorgenomen besluit om de bloktijden in gebied F te wijzigen werd door de raad afgewezen."

Bianca van der Werf
"Straatnamen"
"In de besluitenlijst van B&W, dd. 10 februari jl. staat een advies van de Commissie voor de Straatnaamgeving (reg.-nr.: 930642) , waarin men 3 straten wilt benoemen: Glaskloksingel, Kniekashof en Kopkashof.De eerste reactie die in mij opkomt is: Ja, dit is echt typisch Dellufs... Niet dus!"

Leja van der Hoek
"Verplicht bewijs van goed gedrag voor vrijwilligers"
"De VVD pleit voor een verplicht bewijs van goed gedrag alvorens vrijwilligers aan de slag kunnen gaan bij gesubsidieerde instellingen."

Delft op Zondag - Jesper Neleman
"De vooruitzichten zijn misschien wel somber,
maar in Delft is geen sprake van paniek"

"DELFT – Weinig landen en steden worden door de kredietcrisis gespaard. Ook Delft niet. Verschillende partijen en organisaties zijn daarom druk doende om de schade zo veel mogelijk te beperken."

Delft op Zondag - Jesper Neleman
"Reptielenzoo Serpo moet per 1 april weg, maar waarheen?"
"DELFT – Reptielenzoo Serpo moet haar pand per 1 april 2009 verlaten. Dit tot grote ontsteltenis van Serpo-directeur Walter Getreuer. Hij snapt niet waarom er zo’n haast is geboden. Hij blijft liever tot 15 september 2009 op de huidige locatie."zaterdag 21-02-2009 00h00

Quotes van de dag
"STERK Onder de bezielende leiding van Goriska van Cooten(33) is een club van oude en jonge rotten aan de slag gegaan om de campagne tot een succes te maken. De verkiezingen winnen en sterk in de gemeenteraad terugkomen, daar gaat het om."
"Dan moet die Goriska toch wel erg sterk zijn. En dat zonder stemmachines." Aad Bonthuis

"Ik heb ook nog wel spullen te koop voor Grashoff, kost minder dan over een paar jaar" Aad Bonthuis

"Was de hr. R. Grashof niet de persoon die Pim Fortuyn verketterde. Ik hoop dat Rik een mooi aandenken aan mij zou willen verkopen. Voor macht en geld, gooit Rik zijn principes overboord, Een echt Groen Links principe." Martin Stoelinga

"De openbare ruimte moet goed toegankelijk en prettig bereikbaar zijn en uitnodigen tot ontmoeting, interactie, contact, buiten spelen en het er prettig verblijven." Anne Koning

"Waar mogelijk wil de gemeente geparkeerde auto's uit het straatbeeld halen, onder meer door innovatieve manieren van parkeren toe te passen." Anne Koning

"Het is dan ook belangrijk dat de openbare ruimte tot in de details is vormgegeven, goed ingericht en afgestemd op het gebruik door groot en klein. Want mensen moeten zich buiten prettig voelen en elkaar kunnen ontmoeten." Anne Koning

"Mensen van buiten denken bij ons oud-Hollandse stadje vooral aan Delfts blauw, het koningshuis en historische gebouwen en kerken. Ook zien zij Delft als een echte studentenstad." Jan Peter de Wit

Vraag aan Bas Verkerk in fractievoorzittersoverleg: "Heb je voor ons al een datum van uw vertrek, dan kunnen wij een passend sober afscheidsfeest organiseren!" Martin Stoelinga

"Wij hebben niks tegen studenten. Maar we hebben wél iets tegen een 'politieke partij' die niks toevoegt waar de echte Delftenaren iets aan hebben." Martin Stoelinga

"Maar ja, het is natuurlijk wel lekker om als student een vette maandelijkse vergoeding binnen te halen. Die plek in de gemeenteraad is gewoon een duur betaalde stageplaats met maar één doel: "het pimpen" van je cv." Martin Stoelinga

"Dus dat verhaal van "we willen naar vier zetels", daar zeggen wij van: MOOI NIET ! STIP heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de échte burgers van Delft. Sterker: die zitten ze alleen maar in de weg. Ga iets nuttigs doen. Studeren, ofzo!" Martin Stoelinga


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
college b&w
"College formuleert ambities voor openbare ruimte"
"B&W vindt een aantrekkelijke en uitnodigende openbare ruimte essentieel voor de ontwikkeling van de stad en de persoonlijke ontwikkeling van Delftenaren. Het college werkt aan een visie op de inrichting en de kwaliteit van de openbare ruimte. Als eerste stap heeft het college een ambitienota vastgesteld. Hierin geeft B&W aan welke ambities en doelstellingen de gemeente heeft met haar openbare ruimte en welke opgaven er liggen."

Jan Peter de Wit
"Burgemeester Bas Verkerk laat onschuldige collage verwijderen in raadszaal"
"Aan het begin van de raadsvergadering moest van burgemeester Bas Verkerk deze onschuldige collage verwijderd worden door Harry van Adrichem van de Belangenvereninging Olofsbuurt Westerkwartier. Anders volgde een bestuurlijke maatregel volgens de Opplakwet artikel 13b."

Jan Peter de Wit
"'Hymne van Delft' voor het eerst in de raadszaal"
"Nee, dit is geen Jostiband. Aan het begin van de raadsvergadering werd gisteravond de première van de DVD/CD van de 'Hymne van Delft' ten gehore gebracht. Klinkt klassiek en erg statig. Dat past goed bij het beeld dat mensen van buiten de stad bij Delft hebben."

delft 000_cartoon_martin_stoelinga_politieke_markt_20071016_a.jpg
" Hondje PIEP"
Martin Stoelinga
"STIP zit de échte Delftenaren alleen maar in de weg! Wegwezen!"
"Bij STIP lijden ze aan een grootheidswaan. Ze willen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 naar vier zetels groeien. Vier zetels ? Kom nou ! De twee die ze nu hebben zijn er al twee te veel. Leuk hoor, zo'n clubje studenten dat zich druk maakt om wat hun TU-genoten bezig houdt, maar wat kopen de Delftenaren er voor?"

Pauljan Kuijper
"Ingezonden brief: Stoelinga geeft valse voorstelling van zaken"
"Graag reageer ik op de ingezonden brief van Martin Stoelinga vorige week, over de sluiting van Café de Sport als gevolg van vermeende drugshandel. Spreekt hier de fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, over het beleid van de burgemeester? Of is het de eigenaar van het pand van Café de Sport die zijn frustratie uit?"
Redactie: door harrie fruyt van hertog
In de praktijk is deze bestuursmaatregel een U-bocht constructie. Strafrechtelijk komt de zaak niet rond maar geen nood, de burgemeester helpt bestuurlijk een handje. Na een jaar dicht ben je je horecavergunning kwijt en meestal ook nog failliet. Maar dat moet je niet als straf zien volgens Bas Verkerk! Zo maak je nogeens vrienden.

Bas Bennebroek
"Van GGD-pand naar Bacinol 2½!"
"Ruim 30 creatieve bedrijven – van kunstenaars tot architecten, en van netwerkondernemers tot meubelmakers – zitten nu in Bacinol, de oude fabriek van DSM-Gist in het noorden van Delft. Omdat het spoorviaduct gaat verdwijnen en er een treintunnel wordt aangelegd, moet Bacinol gesloopt worden."

fractie SP
"Parkeren straks wel duidelijk, maar niet meer mogelijk"
"... Het belangrijkste doel van het vergunningparkeren is juist om er voor te zorgen dat bewoners hun auto kwijt kunnen."

Fleur Norbruis
"Parkeerdiscussie op microniveau"
"Gisteravond is de raad akkoord gegaan met een gewijzigde parkeerverordening. In de vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer werd vorige week al duidelijk dat er veel discussie was over drie punten: uniformeren van bloktijden, mixparkeerplekken en het uitbreiden van betaald parkeren. Het debat over deze punten werd in de raad voortgezet met tal van amendementen en technische details."

Gemeenteraad
"Raad past parkeerverordening aan"
"In grote lijnen volgde een raadsmeerderheid de wens van de bewonersorganisaties om zo min mogelijk te veranderen aan het betaald parkeren. Waar het gereguleerd parkeren wel wordt uitgebreid of wordt aangepast gebeurt dat stapsgewijs."

Rolf Clason
"KLOOF? HOEZO KLOOF? - EEN AVONDJE PARKEERPOLITIEK"
"... met regelgeving tot op de vierkante meter: 'wij willen nog één parkeerplek hier of daar', dan wel: 'laten de parkeerwachters de eerste keer alleen een waarschuwing geven', je gelooft je oren niet als je het hoort. Is dit het niveau waarop de besluitvorming zich moet bewegen? (Dit was overigens de reden dat De Wit (Leefbaar Delft) de stemmingen boycotte.)"
Redactie: door harrie fruyt van hertog
Het raadsvoorstel van PvdA-wethouder Anne Koning met de multiple-choice keuzes is een grote afgang. Maak een eenduidig voorstel en al die aanpassingen (amendementen) zijn niet meer nodig. De kwaliteit van een wethouder is af te meten aan de snelheid waarmee een voorstel door de raad gaat.

Anne Koning
"Rook"
"Vanwege het technische gehalte van de verordening, was het maken van amendementen veel en secuur werk voor de betrokken ambtenaren. Vandaag liep ik bij ze langs om terug te blikken op het resultaat. We zijn tevreden met de uitkomst. Maar even later spraken we al weer over andere autoparkeervragen. Want de auto neemt veel, kostbare, openbare ruimte in."

Wil Steffen
"Face-lift Winkelcentrum Van Foreestweg hard nodig!"
"... de winkeliersvereniging van WC Van Foreestweg over de knelpunten en de mogelijke oplossingen hiervoor om het winkelcentrum een forse face-lift te geven en het winkelbestand weer op volwaardige sterkte te krijgen."

Jeroen van Oort
"Externe oriëntatie Foreestweg"
"... De voorzitter van de bewonersbelangenvereniging bleek, zonder de belangen van de bewoners uit het oog te verliezen, bereid constructief mee te denken over mogelijke nieuwe ontwikkelingen. Het is daarom goed mogelijk dat buurtbewoners en winkeliers met respect voor elkaar de plannen verder vorm kunnen gaan geven."

Ronald Vuijk
"Spreekuur wethouder Vuijk uitgebreid naar twee keer per week"vrijdag 20-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft brasserskade_000_20090218_foto_rolf_clason_img_0278.jpg
Delft, Brasserskade. Foto Rolf Clason.
Gevaarlijke situatie voor (brom)fietsers leidt tot aanrijding met personenauto.
(meer foto's)


Quotes van de dag
"Alleen de krokodillen vormen een punt van zorg, maar die kunnen we misschien onderbrengen bij een dierentuin in de buurt." Walter Getreuer

"Het is misschien nog niet helemaal zeker dat Serpo naar de Vlinderstrik gaat, maar het is ook niet zeker dat de spoortunnel er komt." Walter Getreuer


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
delft pim_fortuyn.jpg
Pim Fortuyn - at your service
RTV-Rijnmond
"Rotterdam wil deel collectie Fortuyn verwerven"
"De gemeente Rotterdam gaat proberen interessante stukken uit de boedel van Pim Fortuyn aan te kopen. Verantwoordelijk wethouder Rick Grashoff zegde dat donderdag toe aan de gemeenteraad."

college van b&w
"Extra parkeergarage noordzijde binnenstad niet nodig"
"De meeste bewoners en ondernemers die een eigen parkeerplaats willen kopen in een parkeergarage aan de noordzijde van de binnenstad hebben een voorkeur voor de nieuw te bouwen Spoorsingelgarage. Dit blijkt uit een enquête die de gemeente eind 2008 heeft uitgevoerd."

Milène Junius
"Bacinol 2 en het Havenkantoor; is het havenkantoor te klein?"
"Havenkantoor te klein? De gemeenteraad verbond aan de verkoop van het pand Hooikade 13 diverse randvoorwaarden. Eén daarvan was een Havenkantoor op de begaande grond met uitzicht op het water om de nautische veiligheid, handhaving en gastvrouw/heerfunctie te vervullen. Hiervoor heeft de raad 60m2 opgenomen in haar besluit."

AD-Delft - Heleen Boex
"Vechten om vierkante meters"
"DELFT - Delft heeft meer 'brandnetelplekken' nodig, vindt Gerard Meijerink, sinds vorig jaar september de trotse eigenaar van het voormalige gebouw van de sociale dienst aan de Hooikade. "Ik vind dat een stad rommelplekken nodig heeft, maar in Delft is een gebrek aan betaalbare bedrijfsruimte."

Jan Peter de Wit
"Uitzicht op Delft (Zuidwal) vanaf Hooikade 13."

delft vesteplein_000_eetcafe_moodz_2009_02_12.jpg
Delft, Vesteplein. Hier komt eetcafé Moodz.
AD-Delft
"Moodz heeft al fans: de buren"
"DELFT - De ondernemers van het Vesteplein hopen een graantje mee te pikken van de landelijke aandacht die het nieuwe Delftse eetcafé Moodz ongetwijfeld gaat krijgen. Deze zaak, van de Hagenaars George Zevenbergen en Geoffrey Pijpaert, doet mee aan de nieuwe tv-serie Mijn Tent is Top van chef-kok Herman den Blijker."

delft pvda_campagneteam_20090217_foto_rc.jpg
Rolf Clason
"Het campagneteam voor de raadsverkiezingen van
2010 is op 17 februari 2009 van start gegaan."

"STERK Onder de bezielende leiding van Goriska van Cooten(33) is een club van oude en jonge rotten aan de slag gegaan om de campagne tot een succes te maken. De verkiezingen winnen en sterk in de gemeenteraad terugkomen, daar gaat het om."

Ron Witsenboer
"Wilde speeltuin open voor de zomer"
"Het initiatief van GroenLinks voor een speeldernis voor kinderen wordt nog voor de komende zomer gerealiseerd aan de Rotterdamseweg. November 2006 diende onze fractie een in de gemeenteraad breed gedragen voorstel in voor een plek waar kinderen in de stad lekker buiten kunnen spelen in de natuur."donderdag 19-02-2009 00h00

Quotes van de dag
"Het is ook ontzettend dom om ruzie te maken met de horeca als je burgemeester bent van een klein stadje als Delluft." Jan Peter de Wit

"Vele Delftenaren zien burgemeester Bas Verkerk liever vertrekken." Jan Peter de Wit

"Anne Koning is echt knettergek geworden, of weet ze niet wat haar ambtenaren uitspoken." Jan Peter de Wit


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Reinoud Plate
"Martin Stoelinga gaat niet naar het Europese Hof in de gondelaffaire"
"... Martin Stoelinga gaat niet in beroep bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens tegen het arrest van de Hoge Raad over de advertentie in de Delftse Post. Als Stoelinga wel naar het Europese Hof zou gaan, dan zou zijn beroep vrijwel zeker worden afgewezen."

AD-Delft - Lex de Jonge
"Executieverkoop dreigt voor raadslid"
"DELFT - De inboedel is al geïnventariseerd en gefotografeerd, de datum is vastgesteld. Als gemeenteraadslid Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft niet vóór 25 maart zo’n 65.000 euro overmaakt naar de rekening van voormalig Delfts wethouder Christiaan Baljé, zal hij gedwongen moeten toezien hoe zijn huisraad, zijn personenauto en eventuele andere bezittingen openbaar worden verkocht."

Jan Peter de Wit
"Delft anti-fietsstad"
"Afgelopen vrijdag was er een grote handhavingsactie bij het station tegen zwartrijders. Toezicht Openbare Ruimte (TOR) schreef acht boetes uit voor hinderlijk fietsen op het trottoir. Dubbel betalen dus als je op weg bent naar de betaalde fietsenstalling. Delft anti-fietsstad."

Jan Peter de Wit
"Voorbereiding op evaluatiegesprek met burgemeester Verkerk"
"Op 23 maart is er weer het jaarlijkse evaluatiegesprek van de gemeenteraad over het functioneren van burgemeester Verkerk (VVD). Donderdag 19 februari houden de fractievoorzitters van 18.00 tot 19.15 een voorbereidingsgesprek."

Jan Peter de Wit
"Achterlijke omleidingsroute Touringcars via Oosterstaat en Oostplantsoen"
"Alle touringcars die via de A13 en de Koepoortbrug naar de Markt willen rijden worden nu via een groot aantal borden via de Oosterstraat, Oostplantsoen, Nieuwe Plantage naar de busparkeerplaats Bacinol gestuurd. Wie verzint nu zoiets? Pvda wethouder Koning stuurt nu grote touringcars door smalle straatjes?"

Jan Peter de Wit
"WOB verzoek adviezen sluiting drie horecagelegenheden uitgesteld"
"Eerder verklaarde (hier) burgemeester Bas Verkerk de adviezen van kamer III bezwaarschriften commissie geheim. De bezwaarschriften commissie heeft mijn verzoek tot openbaarheid in behandeling genomen als Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) verzoek. Dat is mooi. Want ik zie in de WOB eigenlijk geen enkele reden om mij de adviezen te onthouden. "

AD-Delft - Julia Broos
"Gemeente lachte; STIP overwon"
"DELFT - De ambtenaren op het Delftse gemeentekantoor kwamen niet meer bij van het lachen toen ‘broekie’ Paul Vos aankondigde dat hij met de nieuwe studentenpartij STIP wilde meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen."

Pauljan Kuijper
"Stop met belachelijke bekeuringen bij het station, verleg de aandacht"
"... Onduidelijk en belachelijk Hoewel fietsen op het trottoir verboden is, is de inrichting van het stationsgebied op een aantal punten zeer onduidelijk. Zo zijn er op diverse plekken verlaagde trottoirbanden waarvan het onduidelijk is of ze als inrit gelden, en is de Van Leeuwenhoeksingel rond de snackbar bestraat met trottoirtegels maar nadrukkelijk niet aangegeven als voetgangersgebied"

Bas Bennebroek
"Delftenaren: 'Delft is een studentenstad'"
"STIP is opgericht om de TU Delft en de gemeente dichter bij elkaar te brengen. Voordat STIP in de gemeenteraad zat, spraken college van bestuur en college van burgemeester en wethouders nauwelijks met elkaar. STIP heeft er de afgelopen vijftien jaar voor gezorgd dat de TU nu wél serieus genomen wordt op het stadhuis: de gemeente en de TU werken nu samen bijvoorbeeld bij het cultuurjaar, in het DOK en bij het ontwerp van het nieuwe stadskantoor."

Ron Witsenboer
"Verkerk burgemeester voor de vrede?"
"De fractie GroenLinks Delft vraagt burgemeester Verkerk de gemeente Delft aan te melden als lid van de internationale organisatie Mayors for Peace (burgemeesters voor de vrede)."dinsdag 17-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft nieuwstraat_003_2009_02_11_12h28_17_a.jpg
Delft, Nieuwstraat 3.
"Eer schept men water met een zeef dan wijsheid zonder boeken"


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Jan Peter de Wit
"Triest dat Serpo zo Delft moet verlaten"
"Serpo kan toch gewoon open blijven tot de bulldozers voor de deur staan. Getreuer en Koning moeten maar een gentlemen's agreement sluiten dat Serpo zo lang mogelijk open kan blijven.
Wethouder Merkx laat binnenkort aan de Van Leeuwenhoeksingel alle leegstaande panden geheel met Delfts Blauw beschilderen. Neem aan dat dat niet voor één maand gedaan wordt.
Aannemerscombinatie Crommelijn begint pas na de bouwvak eind augustus 2009 met sloopwerkzaamheden in het gebied. Tot dan zou Serpo kunnen blijven. "

Aad van Tongeren
"VVD-voorstel vergunningparkeren verdubbelt lasten voor bewoners"
"De binnenstad is sinds een aantal jaren autoluw. Wie de binnenstad bezoekt, moet zijn auto parkeren in één van de garages aan de rand. De parkeerplaatsen die nog zijn overgebleven, zijn vooral bedoeld voor de bewoners. Zij moeten daarvoor een vergunning kopen. Toen dit systeem werd ingevoerd, bestond de angst dat bezoekers aan de binnenstad hun auto in de schil rondom de binnenstad zouden gaan parkeren "
Redactie: door harrie fruyt van hertog
Hi Aad, ik heb bewondering voor je scherpe analyse, moet je ook hebben als wetenschapper, aardig is als je toestaat dat de bloktijden worden verruimd naar 16h00-22h00. Als werknemer in de stad hele dag lekker parkeren aan de Spoorsingel, één uurtje parkeren per GSM betalen tot 17h00, goedkoper kan niet!

fractie D66
"Van je reinste populisme tot maffe logica: het parkeerdebat"
"Na een lang debat donderdagavond was er nog maar weinig over van de parkeerplannen van wethouder Koning (PvdA). Ook D66 staat achter de bewonersorganisaties en zal tegen het aanpassen van de bloktijden en het uitbreiden van het mixparkeren in woonwijken stemmen."

Fleur Norbruis
"Parkeerbeleid"
"Het parkeren in vier gebieden is uitvoerig geevalueerd. Uit de lijvige evaluatie vloeit een aantal voorstellen voort, o.a. voor de uniformering van bestaande regelingen, het uitbreiden van vergunningparkeren en het uitbreiden van het mixparkeren. De afgelopen weken stroomden de schriftelijke inspraakreacties binnen. En ook tijdens de commissievergadering brachten insprekers hun mening naar voren."maandag 16-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft spoorsingel_000_2009_02_15_15h32_35_2_a.jpg
Delft, Spoorsingel.
Coen de Jong verlicht de donkere onderdoorgang van het spoorviaduct met kunstbakken.


Quotes van de dag
"In de carnavalskrant (Delft op Zondag) las ik dat Basje tot 33 kan tellen, nooit verwacht en wat een onnozel stuk als voorwoord"

Presidium: "Coalitie: VVD, PvdA, CDA, Stadsbelangen, Groen Links, dat gelooft niemand" Aad Bonthuis

"De PvdA zal merken wat een stemming is zonder stemmachines" Aad Bonthuis

"Gaat Basje nu vrij uit in deze procedure?" Aad Bonthuis

"We gaan kijken of Stoelinga wil betalen. Maar waarschijnlijk niet." Christiaan Balje

"Ik heb de deurwaarder al opdracht gegeven om die 65.000 euro te halen." Christiaan Balje

"Ik wil voorstellen dat we beiden een symbolisch bedrag geven aan een goed doel" Martin Stoelinga

"Mensen kunnen niet alleen handelen en denken maar kunnen over zichzelf reflecteren, nadenken. Ze ontwikkelen voorstellingen van zichzelf die hun gedrag bepalen." George Mead

"Daarmee bevestigde Ernst Damen weer eens dat hij een grote wijkverrader is van democratische principes en afspraken in een convenant tussen gemeente en belangenvereniging BVOW." Jan Peter de Wit

"Schulden: "Een van de grootste veroorzakers is de koopziekte in Nederland." Saskia Bolten

"In mijn visie moet Jetta Klijnsma optreden tegen de praktijken van de kredietverstrekkers. Samen met Wouter Bos." Saskia Bolten

"Je kunt een salami in plakjes snijden, maar je krijgt hem niet 1, 2, 3 weer aan elkaar geplakt." Herman Pieter Nijhof

"Ook door facturen sneller te betalen kunnen gemeenten een helpende hand bieden." Lennart Harpe


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Gemeente.nu
"Raadslid moet oud-wethouder tienduizenden euro’s betalen"
"... Hoger beroep De 4 overtredingen hebben in de ogen van de rechter geleid tot de dwangsom van € 65.000. Stoelinga legt zich hier echter niet bij neer en gaat waarschijnlijk in hoger beroep."

Delft op Zondag - Jesper Neleman
"Baljé wil 65.000 euro komen halen, Stoelinga wil een symbolische donatie"
"DELFT – Raadslid Martin Stoelinga moet van de Haagse Rechtbank 65.000 euro betalen aan oud-wethouder Christiaan Baljé. De oud-wethouder wil het geld zo snel mogelijk innen. Stoelinga gaat echter tegen de uitspraak in hoger beroep."

Jan Peter de Wit
"PvdA drukt uitbreiding vergunningparkeren er ondemocratisch door"
"Het burgerinitiatief van een alternatief parkeerplan van vier belangenverenigingen werd donderdagavond door de commissie Ruimte en Verkeer op 'fatsoenlijke' wijze afgevoerd door het 'niet ontvankelijk' te verklaren. Ik kreeg zelf nog forse kritiek van de fractie Stadsbelangen en D'66 op mijn column Presidium wijst Burgerinitiatief Parkeerbeleid onterecht af."

Jan Peter de Wit
"Wethouder Koning geeft Geldwagenchauffeurs de schuld pollerongelukken"
"Vraag: wilt u een onderzoek laten verrichten naar deze twee pollerongelukken?
Antwoord Anne Koning: dat onderzoek hebben we gedaan. Uit de camerabeelden blijkt dat in beide gevallen de geldwagen al is gaan rijden terwijl het licht nog op rood stond."

Jan Peter de Wit
"Eindelijk bomen bij DockvanDelft Ezelsveldlaan"

Bram Stoop
"Een brief aan de buren in de Colignystraat"
"Veel is te lezen op diverse politieke sites dat men zich ergert aan het vuil op straat. Sommige hebben het zelfs nergens anders meer over. In de Colignystraat in de Wippolder hebben de bewoners gedacht, wij gaan zelf onze buren corrigeren en we schrijven hen allemaal een brief."

Jeroen van Oort
"Een ongemakkelijke waarheid over schone schijn en duurzaam falen"
"Op dinsdag 10 februari zette wethouder Lian Merkx namens de gemeente Delft haar handtekening onder een convenant van 200 steden in het zogenaamde “Convenant of Mayors”. De steden vinden de doelstelling van de Europese Unie over de uitstoot van CO2 in 2020 onvoldoende en spreken samen hogere ambities af."

Jeroen van Oort
"Winkelcentrum In den Hoven: meer dan steen alleen"
"Winkelcentrum “In den Hoven” wordt ingrijpend gerenoveerd. De opknapbeurt van het winkelcentrum maakt deel uit van de plannen die nu in Poptahof al worden uitgevoerd. Ook de Papsouwselaan en de Martinus Nijhofflaan zijn bij de plannen betrokken. Het is niet alleen de bedoeling dat het winkelcentrum er mooier uit komt te zien, het winkelcentrum wordt ook flink uitgebreid. Het CDA constateert verheugd dat er partijen zijn die in dit dichtbevolkte gebied willen investeren, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over de positie van de ondernemers."

delft paradijspoort_000_personen_000_femke_stolker_foto_rc_cat007cp-3038_a.jpg
foto Rolf Clason
Anne Koning
"valentijn"
"Volgens de krant is er onderzocht dat een kwart van de Nederlandser iets doet rondom valentijn. Waarschijnlijk zeggen veel mensen dat ze geen speciale datum nodig hebben om hun vriendschap en/of liefde te tonen. Ik gun iedereen wel dat het er dan (op een ander moment) van komt. En zelf ben ik blij met de mooie bos rozen."

Saskia Bolten
"Schuld of lening?"
"Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft deze week laten weten dat zij een wet zal maken, waarin staat dat gemeenten iedereen met schulden binnen dertien weken moeten helpen. Ze vindt ook dat tegenover de plicht van gemeenten om mensen met schulden te helpen, een verplichting van schuldeigenaren staat om zich volledig in te zetten tijdens het hulptraject. Prima voorstel."

Herman Pieter Nijhof
"Vergunningsparkeren in de schil, maatwerk of uniformiteit"
" De toename van autobezit en het autoluw maken van de binnenstad heeft de afgelopen jaren geleid tot de invoer van gereguleerd parkeren in de schil. Dit is geheel als maatwerk uitgevoerd. Bij de eerste grootschalige evaluatie rijst nu de vraag of uniformiteit niet meer wenselijk is."

Lennart Harpe
"Keynes, tegen wil en dank...."
"... Naast deze maatregelen kunnen wij ook niet om Keynes heen. In tijden van economische neergang zou volgens deze Britse econoom (1886-1946) de overheid door investeringen in de infrastructuur de werkgelegenheid op peil moeten houden. Zodoende krijgen dan meer mensen een baan, wat de consumentenuitgaven en zodoende de economische groei positief beïnvloedt."
(red.) Milton Friedmanzaterdag 14-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft nieuwelaan_000_professorenwoningen_2009_02_11_11h38_56_a.jpg
Delft, Nieuwelaan Professorenwoningen.
Mooie strakke onderbouw na verzakking bij nadere inspectie falikant mislukt! zie foto's
Restauratie-architect Sytse Heidstra trekt van leer in de komende Delft op Zondag als functionele professional die het Delftse Erfgoed koste wat het kost wil bewaken. Ooit was hij een van de "krakers" in de professorenwoningen vertelde hij.


Quotes van de dag
"Tot nu toe is presidium voorzitter Kiela (PvdA) geheel onzichtbaar gebleven. Hij is het kwade genius achter deze "monddood" maak actie." Jan Peter de Wit

"... Zeker om het prutswerk van PvdA wethouder Koning en haar twee top-ambtenaren Mobiliteit (red. de heren E. Bavelaar en D. Jellema) er snel doorheen te jassen." Jan Peter de Wit

"Koning benadrukte dat invoering van mixparkeerplekken betekent dat de vergunningplaatsen straks ook gebruikt kunnen worden door bezoekers en andersom. Dubbel ruimtegebruik." Anne Koning

"Niks dubbel "grondgebruik". Nu lekker rustig in de straat en dat moet zo blijven. Bezoekers in plaats van bewoners horen in de parkeergarages!" harrie fruyt van hertog


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Gemeenteraad
"Fracties verdeeld over parkeerverordening"
"... Een meerderheid vindt dat daarbij de wensen en belangen van de buurtbewoners voorop moeten staan. Dat was het enige punt in de parkeerevaluatie waarover alle partijen op basis van diverse argumenten het met elkaar eens waren."

Delftse Post - Peter Fagg
"Initiatief tonen: Geen afwachtende houding bij Raimond de Prez (PvdA)"
"DELFT Het is de taak van politici om op basis van eigen waarnemingen toekomstgericht te denken en de maatregelen voor te bereiden die later nodig zullen zijn, stelt gemeenteraadslid Raimond de Prez (PvdA). Nú beleid maken, om daar later de vruchten van te plukken, daar gaat het voor hem om."

Jan Peter de Wit
"Lege zusterflats oplossing kamernoord buitenlandse TU studenten"
"Deze voormalig 'zusterflat' aan 't Verlaat staat al jaren leeg. Mooi om iets te doen tegen de grote kamernood van buitenlandse TU studenten. Ook bij het Reinier de Graaf Gasthuis staat nog een zusterflat leeg."

Bram Stoop
"Wij krijgen hier krokodillentranen van."
"Tijdens de commissie en raadsvergadering in oktober 2008 heeft wethouder Vuijk gezegd dat Serpo alle steun zou krijgen van de gemeente die noodzakelijk is. Naar aanleiding hiervan heeft onze fractie wederom via een schriftelijk vraag verzocht om de stand van zaken in deze."vrijdag 13-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft aan_178_vm_arbeidsbureau_cwi_2009_02_11_12h12_53_a.jpg
Delft, Nieuwelaan 178.
Kunstwerk bij de ingang van het nu leegstaande gebouw van het voormalig Arbeidsbureau. Informatie welkom.


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
delft delft_fixt_het.jpg
STIP en VSSD
"Palmeilanden, deltawerken, drijvende steden: Delft Fixt Het!"
"DELFT, 13 februari. De Delftse ingenieur is een exportproduct geworden. In Dubai bouwt zij palmeilanden, in New Orleans ontwerpt hij mee aan nieuwe deltawerken en in Almere bouwen ze drijvende steden. Maar wat heeft Nederland er eigenlijk aan als al die kennis naar het buitenland gaat? En doet Delft wel genoeg om afgestudeerde studenten hier te houden?"

AD-Delft - Lex de Jonge
"Ziekenhuis praat met TU"
"DELFT - Het Reinier de Graaf Gasthuis onderzoekt of z’n nieuwe ziekenhuis kan worden gevestigd op het terrein van de TU Delft. Gedacht wordt aan een plek in de buurt van het Reactor Instituut Delft. Een woordvoerder van het ziekenhuis benadrukt dat er nog meer opties zijn voor een nieuwe locatie."

AD-Delft - Danny Verbaan
"Serpo moet al over 1,5 maand weg"
"DELFT - De reptielenzoo Serpo moet al over anderhalve maand weg zijn uit haar pand aan het Stationsplein. Directeur Walter Getreuer zei enkele dagen geleden in deze krant dat hij er vanuit gaat dat hij tot in september mag blijven, maar de gemeente Delft spreekt dit tegen."

Leeuwarden.nu
"Gratis internetten in trein naar Groningen"
"Treinreizigers op het traject Groningen-Leeuwarden kunnen de komende maanden gratis internetten. Arriva, Pro Rail en KPN testen een nieuw mobiel breedband datanetwerk."

ZDNet - Janneke Scheepers
"Eerste rechtszaal met digitale snufjes"
"De rechtbank in Rotterdam heeft de eerste 'digitale' zittingszaal van Nederland in gebruik genomen. De zaal is voorzien van alle technologische snufjes die volgens de rechtbank nodig zijn 'voor de nieuwe manier van procesvoeren'."

Volkskrant
"Je fiets bij het station? Betalen"
"... De Fietsersbond ziet niets in het verplicht betaald stallen. Beleidsmedewerker Wim Bot vreest dat dit reizigers zal ontmoedigen naar het station te fietsen. ‘Dat kan niet de bedoeling zijn. Gratis plaatsen voor fietsen rond het station zijn verplicht. Er zou juist moeten worden geïnvesteerd in grote, gratis bewaakte stallingen, zoals de gemeente Zutphen bijvoorbeeld heeft gerealiseerd.’"donderdag 12-02-2009 00h00

Quotes van de dag
"Inmiddels zijn alle vermogensbestanddelen (red. € 1.400,000) waarover Martin Stoelinga beschikt in beslag genomen." M.T. Nijhuis

"Het presidium is het dagelijks bestuur van de gemeenteraad" Nico Vesseur

"Het Presidium van de Gemeenteraad van Delft. De kweekvijver van toekomstig wethouders." Jan Peter de Wit

"Een burgerinitiatief komt de PvdA en Groenlinks niet goed uit. Ze willen wel met bewoners praten, maar die moeten dan wel meedenken." Jan Peter de Wit

"Daarvoor hebben we zelfs een nieuw woord uitgevonden 'Mee Denk Democratie'. Elke tegenspraak wordt op "fatsoenlijke" wijze netjes de kop ingedrukt." Jan Peter de Wit

"Nu in deze tijd met een ernstige financiële crisis erbij houden we zeker ons hart vast." Bram Stoop

"Een gewoon nuchter denkend mens denkt dus van niet en daar is onze fractie het mee eens." Bram Stoop

"Wij zijn er van overtuigd dat er veel extra kosten bij zullen komen als het alleen al gaat om de voorbereiding naar de bouw toe." Bram Stoop

"Wij zijn er van overtuigd dat men zuinig moet zijn om het Delfse erfgoed als het gaat om oude gevels en dergelijke." Bram Stoop

"... doe gewoon gewoon en stop met dat opgeklopte populistische gedoe ..." Bram Stoop

"Populistisch of niet, hoe krijgt bruintje weer trek in de schoorsteen zodat hij gaat roken" harrie fruyt van hertog


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Christiaan Balje
"Baljé wint opnieuw rechtszaak tegen Stoelinga"
"Stoelinga moet 65.000 euro dwangsommen betalen
De rechtbank te Den Haag heeft bij vonnis van 10 februari 2009 Martin Stoelinga veroordeeld tot het betalen van 65.000 euro aan dwangsommen. Bovendien blijft het beslag van 1.4 miljoen euro dat Baljé bij Stoelinga en Daga heeft gelegd in stand."

AD-Delft - Julia Broos
"Stoelinga moet Baljé betalen"
"DEN HAAG/DELFT - Het Delftse raadslid Martin Stoelinga moet oud-wethouder Christiaan Baljé 65.000 euro betalen."

delft http://www.jpdewit.nl/presidium.jpg
Jan Peter de Wit
"Presidium wijst Burgerinitiatief Parkeerbeleid onterecht af"
"Het presidium (lees brief) heeft het Burgerinitiatief afgewezen dat vier belangenverenigingen gezamenlijk hadden ingediend. In de 'grote achterkamer' van het presidium heeft de coalitie getalsmatig de macht."

Lieke van Rossum
"Delft moet Regiotaxi zelf regelen en harde eisen stellen"
"Deze woensdagavond presenteerde de SP de notitie "Regiotaxi, hoe nu verder?" Al tijden regent het klachten over deze taxidienst voor ouderen en gehandicapten. Dit jaar wordt er een nieuw contract afgesloten, dus organiseerde de SP een bijeenkomst met gebruikers, verzorgenden en andere geïnteresseerden om te praten over hoe het beter kan en moet."

Jan Peter de Wit
"De ganzen zijn weer terug in de Hoornse Hof!"
"De ganzen zijn weer terug in de Hoornse Hof! Zeven wilde ganzen durven het weer aan om in de vijver voor Parkzoom te foerageren. Anderhalf jaar geleden werden de Ganzen door PvdA wethouder Koning geruimd Ganzen Hoornse Hof zijn allemaal verdwenen na ruimingsactie Gemeente."woensdag 11-02-2009 00h00

Quotes van de dag
"Pollers maken meer kapot dan je lief is." jan Peter de Wit


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Bram Stoop
"Stationsplein Delft wordt zelfs vergeleken met een oorlogsgebied"
"De afgelopen jaren is er al veel gesproken over de aanleg van de spoortunnel. Onze fractie heeft altijd gezegd dat we niet tegen een spoortunnel zijn maar dat we tegen de grote financiële risico’s zijn die men neemt. Nu in deze tijd met een ernstige financiële crisis erbij houden we zeker ons hart vast."

delft e-class_w212_gallery_05_740x295_01-2009_a.jpg
Gondelaffaire
Voorzieningenrechter Rechtbank 's-Gravenhage
"Vonnis in Kort geding"
"LJN: BH2382, zaak- / rolnummer: 324502 / KG ZA 08-1490
Martin Stoelinga wonende te Delft, eiser, advocaat mr. J.H. van Meurs te Rotterdam
tegen
Christiaan Balje wonende te Delft, gedaagde, advocaat mr. M. Metselaar te Amsterdam."

Jan Peter de Wit
"Kromstraat begint smoel te krijgen"
"Café De Kurk creeert met slechts € 35.000 subsidie een stukje zo gewenste vernieuwende uitstraling in de Kromstraat."

Ron Witsenboer
"Burgerinitiatief"
"Bewoners van wijken rond het centrum zijn boos zijn omdat de gemeenteraad hun voorstellen over het nieuwe parkeerbeleid niet zou willen bespreken. Vijf bewonersorganisaties willen via een burgerinitiatief wijzigingsvoorstellen op de agenda van de raad zetten. Het presidium van de raad heeft dit burgerinitiatief niet ontvankelijk verklaard. De onderbouwing daarvan wordt in de berichten van de lokale pers niet weergegeven. Onjuiste en halve berichtgeving draagt zo weer eens bij aan het ongenoegen onder betrokken bewoners en andere lezers over de inspraak van de gemeenteraad."
Redactie: harrie fruyt van hertog
Presidium of hoe het heet, deze achterkamer gewoon afschaffen, raadsleden zijn transparant de volksvertegenwoordigers, punt. Belangenverenigingen maken hun parkeervoorkeuren kenbaar en de politiek moet deze meerderheids-wensen niet negeren! Bavalaar moet leren luisteren naar de belangen verenigingen en wat ze in meerderheid willen politiek vertalen!

Gemeenteraad
"Ruimte en Verkeer praat over parkeren"
"De commissie Ruimte en Verkeer heeft donderdag 12 februari de evaluatie parkeergebieden 2008 op de agenda van de overlegvergadering staan. Deze vergadering begint rond 20.15, na de procedurevergadering, en wordt gehouden in de raadszaal van het Stadhuis."dinsdag 10-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft wijnhaven_000_poller_geldwagen_brinK_foto rc_20090209_a.jpg
Delft, Wijnhaven.
Poller slaat weer toe, opnieuw een geldtransportwagen, nu van Brinks Nederland.
Foto Rolf Clason, meer foto's.


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Jan Peter de Wit
"Weer geldwagen op poller Wijnhaven geknalt"
"Weer is een geldwagen op de poller aan de Wijnhaven geknalt. Dit keer is het een Brinks geldwagen. Of er zit een grote ezel achter het stuur of er is iets mis met de bediening van die poller. Dat laatste lijkt me eerder het geval."

Jan Peter de Wit
"Burgemeester Verkerk legt regelmatig adviezen bezwaarcommissie naast zich neer"
"In het artikel van Trouw Burgemeester oordeelt over eigen besluit wordt Delft als het beste voorbeeld genoemd van een onafhankelijke bezwaarschriften commissie. Maar is dat wel zo?"

Mechtild de Jong
"Overleg over regiotaxi in commissie Samenleving en Volkshuisvesting"
"... Wij zijn dan ook benieuwd naar reacties van Delftenaren over zowel de regiotaxi als het Openbaar Vervoer in Delft. Met meer informatie van burgers kunnen wij beter onze wensen naar voren brengen."

delft http://www.stipdelft.nl/upload/126/72993_636_1181137159295-overvolle_bus_klein.jpg
Job Veltman
"Ondercapaciteit dreigt voor buslijnen Delft NS - TU"
"Een bekend gezicht.. Iedereen die ’s ochtends rond half negen langs NS station Delft komt, ziet ze staan: de horde studenten en medewerkers van de TU die buslijnen 69 of 121 moet hebben richting de Mekelweg."

Rolf Clason
"ROZENACTIE IN ZONNIG EN KOUD DELFT"
"In een koud en zonnig Delft hebben enkele leden van raadsfractie en afdelingsbestuur afgelopen zaterdag op de Paradijspoort rozen en flyers uitgedeeld."

Fleur Norbruis
"Natuur in de stad"
"... Het nut van groen in de stad wordt inmiddels in brede kring erkend. Maar de aanpak in Delft zou wel wat ambitieuzer en innovatiever kunnen. Bijvoorbeeld door natuurvriendelijk tuinieren te stimuleren. De huidige tuinmode, met veel tegels, weinig planten en dichte schuttingen zodat de dieren niet van de ene naar de andere tuin kunnen, helpt niet."maandag 09-02-2009 00h00

Quotes van de dag
"Ik kan mij niet voorstellen dat een zo'n integer, voortreffelijk en ingenomen bestuurder als Basje liegt. Wellicht is het mogelijk dat hij de waarheid niet spreekt." Aad Bonthuis

"Eén burgemeester maakt meer kapot dan duizend weblogs goed kunnen maken." Reinoud Plate

"Daarom moet iedereen de wettelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen en homo’s en hetero’s erkennen." Anne Koning

Mooi Weer Spelen: "Er is hier absoluut geen festivalsfeer. Je ziet wat suffe actjes, al dan niet goed, die hun ding doen. Daarmee houdt het wel op. Erg jammer" Cees van Bokhoven

"De Mooi Weer Spelen, dat moet een feest zijn. Gratis toegankelijk voor iedereen, van hoog tot laag. En in de binnenstad. Om ook naar, bijvoorbeeld, Lijm & Cultuur uit te wijken, dat is een belachelijke keuze." Cees van Bokhoven


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Ronald Vuijk
"Landelijke SP moet van onze gemeentelijke site afblijven!"
"Delft heeft een prima website, stilstand is echter achteruitgang, we moeten vooruit. Samen met wethouder Saskia Bolten (Groenlinks) heb ik het initiatief genomen een nieuwe website te ontwikkelen voor Delft. Een website waarmee Delft de naam kennisstad eer aan doet en voorop blijft lopen in de digitale communicatie en dienstverlening."

Redactie: door harrie fruyt van hertog
Sinds het aantreden van wethouder Saskia Bolten, een drs. communicatie nota bene, is er alleen maar achteruitgang te bespeuren. Gelukkig scheelt het dat groenlinkse Wim Bot is vertrokken die als conservatieve trekker van de werkgroep modernisering automatisering alle vernieuwing blokkeerde. Stukken zijn niet toegangelijk meer met de zoekmachine en pdf files zijn afgeschermd tegen copieeren. Het wordt tijd dat de Gemeente Delft net zo transparant wordt als de Rijks Overheid op internet.

Ronald Vuijk
"Staatsecretaris Heemskerk toont initiatief met digibeten"

Ronald Vuijk
"Minister Bos moet hypotheekrente aftrek en islamitisch bankieren gelijk behandelen"

Ronald Vuijk
"Aanpakken hypotheekrente aftrek. Foutje in de regie."

Jan Peter de Wit
"Debat over cafésluitingen onder zware Politie bewaking"
"Tijdens het debat over de twee cafésluitingen en het jongerenhonk van de Wending wegens harddrugshandel had burgemeester Verkerk opzichtig een aantal politiewagens en agenten rond het stadhuis opgesteld. Echter de publieke tribune bleef nagenoeg leeg."

Jan Peter de Wit
"'Professorenwoning' Nieuwelaan 44 is veilig"

Milène Junius
"CDA: huidige locatie ziekenhuis Reinier de Graaf Gasthuis blijft goede optie als locatie voor nieuwbouw"
"Oude plannen door wijziging regelgeving niet meer haalbaar
Geld voor de bouw van ziekenhuizen wordt door nieuwe regelgeving niet meer ineens beschikbaar gesteld zoals vroeger, maar moet zelf betaald worden uit alle behandelingen die in het ziekenhuis verricht worden. Het Reinier de Graaf Gasthuis is één van de zeven ziekenhuizen in Nederland waar, door deze nieuwe regelgeving, vergevorderde plannen voor een nieuw ziekenhuis zijn afgeblazen."

fractie PvdA
"Wie krijgt de Delftse Roos?"
"Internationale Vrouwendag 8 maart 2009:
Is er in uw omgeving een vrouw die een schouderklop verdient? Zet haar in het zonnetje en meldt haar aan voor de Delftse Roos. "

Anne Koning
"rood op straat"
"Vandaag, zaterdag 7 februari, gingen in Nederland veel PvdA-er de straat op. Rood op straat noemen we dat. We hadden een flyer gekregen met 10 stellingen over integratie. Een stelling is 'Investeren in werk, onderwijs en armoedebestrijding is cruciaal om er voor te zorgen dat iedereen volop mee kan doen in de samenleving.'"

Jon van Pagée
"Sp organiseert bijeenkomst 'RegioTaxi, hoe nu verder?'"
"De bijeenkomst “RegioTaxi, hoe nu verder?” vindt plaats in De Congregatie aan de Brabantse Turfmarkt 9 en begint om 19:00. Vanaf 18:30 is de zaal open."

Herman Pieter Nijhof
"Bouwen in Delft (filmpje)"
"De thema-avond Welstand en Verdichting leverde, naast een zeer goede opkomst, een stevige discussie op. Niet geheel onverwacht is welstand een onderwerp dat sterk leeft bij zowel de politiek als bij de inwoners van Delft."

Lennart Harpe
"RdGG wil de lucht in"
"... De conclusie: voorlopig moeten Delft en omgeving het doen met een sterk verouderd (maar wel veilig) ziekenhuis, in afwachting van nieuwe bouwplannen op een andere locatie. Bij voorkeur in Delft, maar randgemeenten zijn niet uitgesloten."

Frans van Rijnswou
"Komt er nog wat van?"
"Delft – Wat de oorzaak is van het uitblijven van nieuwbouw op de hoek van de Binnenwatersloot/Westvest zal de gemiddelde Delftenaar worst zijn. De lokale krant heeft indertijd wel uitvoerig over de perikelen met het braakliggende terrein verhaald, maar dat is inmiddels al weer twee jaar geleden."

Delft op Zondag - MdB
"Belangenverenigingen kunnen bezwaren tegen
parkeerplannen nauwelijks kwijt"

"DELFT - Een ingediend burgerinitiatief van vijf Delftse bewonersorganisaties tegen de nieuwe parkeerplannen van de Gemeente Delft is niet ontvankelijk verklaard."

Delft op Zondag - Pim Beukema
"Cees van Bokhoven over dertig jaar ijs, zestien jaar Mooi Weer Spelen,
twee jaar een restaurant en 45 jaar muziek maken"

"DELFT – IJs en weder dienende, Cees van Bokhoven weet er alles van. Zo'n dertig jaar bestierden hij en z'n broer Dick IJssalon Van Bokhoven. Een begrip in Delft en verre omstreken."

Delft op Zondag
"De ingezonden brieven uit de Delft op Zondag"zaterdag 07-02-2009 00h00

Filmpje van de dag

Bouwen in Delft.
Bekijk keukenverkoper Sjaak Keuvelaar van het Delftse-CDA met
zijn losse handjes en te zware stemverheffing in discussie met
ingetogen Herman Pieter Nijhof. Opvallend, het CDA was niet
vertegenwoordigd in de zaal. Geen mede-raadslid gezien!


Quotes van de dag
"Alleen Aad Meuleman bleef overeind; de rest slikte al die onzin voor zoete koek." Martin Stoelinga

"Maar goed, ik ben het wel gewend dat in Delft constant wordt geprobeerd kritische oppositie met alle middelen af te maken." Martin Stoelinga

"Ook de samenwerking met partners in de stad heeft aan het succes bijgedragen." Saskia Bolten

"Ook de samenwerking met partners in de stad heeft aan het succes bijgedragen." Martin Stoelinga

"Ook de samenwerking met partners in de stad heeft aan het succes bijgedragen." harrie fruyt van hertog


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Martin Stoelinga
"Bas Verkerk liegt over de cafésluitingen en
al die ja-knikkers laten het gewoon gebeuren ! "

"Wat hebben we in Delft toch een schandalig bestuur zitten! Donderdagavond werd in de commissie Veiligheid de sluiting van Café Sport besproken, om te bepalen of Bas Verkerk zijn werk wel goed doet. Dat doet hij niet want hij liegt de hele boel aan elkaar. Maar denk maar niet dat iemand van die laffe ja-knikkers er tegenop durft te staan."
Redactie: door harrie fruyt van hertog
Het enige wat ik er over wil zeggen, in de eerste termijn kreeg Aad Meuleman veel politieke bijval. Aan het einde van de tweede termijn maakten alle partijen een terugtrekkende beweging en stond Aad Meuleman mooi alleen. Aad kreeg een "LeefbaarDelft" behandeling terwijl Jan Peter de Wit vrolijk op de tribune zat. De opmerking van Bas Verkerk "Een bestuurlijke maatregel is geen straf voor de ondernemer" is een typisch Haagse regenten opmerking en als geboren Rotterdammer vind ik het erg onvolwassen. Ok Bas, persoonlijk vergoed jij 16 weken het inkomstenverlies van de horeca-ondernemer en dat moet je niet opvatten als straf. Het is gewoon een bestuurlijk gevolg van je eigen beslissing, ja toch? Kan jij niet mee zitten! Ik ben benieuwd en ik kap nu zonder kapvergunning."

Aad Meuleman
"Overheid logica: 'Bestuurlijke maatregel is geen straf'"
"De uitkomst van het debat over de cafésluitingen was niet verrassend en vooraf voorspelbaar. Het was ook niet te verwachten dat burgemeester Verkerk terug zou komen op zijn besluit. De burgemeester gaf de commissie les in strafrecht en bestuursrecht."

Jan Peter de Wit
"Leefbaar Delft doet vanavond niet mee aan debat sluiting cafés"

Jan Peter de Wit
"Reinier de Graaf Gasthuis blijft het liefste in Delft"
"Afgelopen dinsdag sprak de voorzitter van de Raad van Bestuur Jaap van den Heuvel in de Delftse Kringen in alle openheid over de toekomst van de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis."

Job Veltman
"Het Reinier de Graaf op de intensive care?"
"Omslag in financiering vanuit het Rijk
Nieuwe ziekenhuizen worden betaald door het Rijk. Althans, dat was altijd zo - een ziekenhuis had een levensduur van 40 jaar, kreeg na 20 jaar een stevige onderhoudsbeurt en dat alles op kosten van de Minister. "

Bas Bennebroek
"Kromstraat op de schop"
"Een gezellige en actieve binnenstad, vol met leuke kroegjes en winkeltjes en met woningen daarboven: dat is de visie van STIP. De renovatie van de Kromstraat past daar goed in. In 2007 heeft de gemeente zeven leegstaande panden in deze straat gekocht. Deze panden worden nu opgeknapt, waarna ze weer worden verkocht."

Jan Peter de Wit
"Jeroen Rust wil cameratoezicht bij NS Station Delft Zuid"
"Geachte Bestuurders van Delft
Ik schrijf deze brief naar aanleiding van het feit dat ik op Station Delft Zuid, sinds mijn laatste brief van 28 april 2008, al 7 fietsen ben kwijt geraakt omdat het bestuur van Delft het niet de moeite vindt (lees: te duur) om daar camera toezicht toe te passen."

Jan Peter de Wit
"Genealogische uitgeverij Buitenwatersloot verwoest door brand"

Bas Bennebroek
"Gratis en anonieme SOA-tests in Delft"
"Het Jongeren Informatie Punt (JIP) in Delft is enkele jaren geleden gestart met het seksspreekuur. Tijdens dit uur kun je bij een deskundige al je vragen kwijt over seksualiteit, en je kunt er terecht voor een zwangerschapstest of de pil."

Jan Peter de Wit
"PvdA raadslid Clason biedt foto wethouder Koning voor €150 aan"
"Duur grapje is dat om een leuke foto van "SaMen WeRKen..." in de wijken gemaakt door Rolf Clason te gebruiken in mijn webcolumn van 3 februari 2009: Overleg met E. Bavelaar vakteamhoofd mobiliteit heeft geen resultaat gehad"

AD-Delft
"Reptielenhuis Serpo verwacht uitstel gedwongen verhuizing"
"DELFT - De Delftse reptielenzoo Serpo sluit pas na de zomer zijn deuren. Aanvankelijk zou de attractie dit voorjaar moeten verhuizen vanwege de aanleg van de spoortunnel en veel bovengrondse nieuwbouw, maar directeur Walter Getreuer verwacht dat hij nog tot september respijt krijgt."

Alex van Leeuwen
"Schriftelijke vragen historische bouwmaterialen"
Red. Hallo vuilnisman, kan deze zak ook nog mee!

Delftse Post - Karl Flieger
"Reinoud Plate: Democratie bedreigd"
"DELFT - Reinoud Plate (38) volgt al sinds mei 2005 de Delftse gondelaffaire met grote belangstelling en geeft zo nu en dan zijn mening. Dat komt hem steevast op felle kritiek van de kant van Christiaan Baljé te staan. Maar Baljé is voor Plate niet zo interessant. "Hoogstens een kleine boef". Vanwaar dan die belangstelling?"donderdag 05-02-2009 19h00

Quotes van de dag
"De beslissing van Martin Stoelinga om Hans van Meurs te nemen als zijn advocaat in de gondelaffaire is waarschijnlijk de domste beslissing die ooit door een Delfts gemeenteraadslid is genomen. Hans van Meurs gaat voortdurend met zijn pootjes in de lucht liggen en dan is hij nog verbaasd als hij door de advocaten van Baljé wordt verneukt." Reinoud Plate

"Beste Bram Ik heb geen idee wie deze vrouw is. Gefeliciteerd met je verjaardag en met je geweldige verhaal over je jaartje ouder. Ik zou heden hetzelfde kunnen doen, maar ik heb geen kaart ontvangen." Aad Bonthuis

Fietspad Vrijenbanselaan: "Ik vind, dat Wim Bot, die het werk voor de Fietsersbond moeilijk kon combineren met het raadswerk, zich nu kan profileren door zich in te spannen voor dit kleine stukje fietspad!" Jos van Koppen


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Jan Peter de Wit
"Poptahof bij nacht"
"De Poptahof bij nacht. Groen wijkt voor gebouwen. Nog meer woningen per vierkante meter. De woningen worden straks allemaal Te Koop aangeboden. Voor Woonbron is te hopen dat de kredietcrisis hier geen spelbreker zal worden."

Milène Junius
"Stuurvrouwen; 'de energiecentrale van Delft'"
"Vrijdagavond 30 januari kregen 22 allochtone vrouwen het certificaat "Stuurvrouw" uitgereikt in het Meisjeshuis. De zaal was vol en de positieve energie was voelbaar. Door dit project nemen de vrouwen actiever deel aan de Delftse samenleving, zijn ze meer betrokken en krijgen ze zelfvertrouwen om hun talenten te gebruiken."

Niek van Doeveren
"Politiek vuurwerk rond het sluiten van café's bleef uit"
"De eerste vergadering van de gemeenteraad in 2009 (29 januari) had het nodige politieke vuurwerk kunnen opleveren. De fractie van Stadsbelangen had een interpellatie aangevraagd naar aanleiding van de beslissingen van de burgemeester om de café’s de Taveerne voor 12 maanden en Sport voor 4 maanden te sluiten."

Richard Verstegen
"RdGG stak 26 miljoen in nieuwbouw"
"DELFT - Toen op 1 januari vorig jaar duidelijk werd dat het Reinier de Graaf Gasthuis zelf moest opdraaien voor de kosten van de nieuwbouw, had het ziekenhuis al miljoenen gestoken in de voorbereidingen op die nieuwbouw. Ook was er al geld gebruikt voor een noodzakelijke renovatie. In totaal gaat het om 26 miljoen euro."

Jos van Koppen
"Ruimte voor de fietser! Een klusje voor Wim Bot!"
"Donderdag 29 januari werd in de gemeenteraad het "hamerstuk" behandeld over de aanleg van een groenstrook tussen de Vrijenbanselaan en de Indische buurt. Men is daar nu druk bezig met een verbeterfase, waarbij tot midden maart volgens de borden "ernstige verkeershinder" kan optreden."

Pauljan Kuijper
"Een lange omweg naar mooie knotwilgen"
"In en rond het Abtswoudsebos, en wellicht op meer plaatsen, zijn sinds kort afgezaagde dikke wilgen te zien. Dit lijkt niet de beste en zeker niet de snelste manier om knotwilgen te vormen. Volgens mij hoort het knotten zo wel te beginnen, maar al wanneer de bomen half zo dun zijn. Nu duurt het bovendien extra lang voordat zich een goede knot kan vormen."

Bianca van der Werf
"Verkeersborden"
"In Delft is een ware “verkeersbordenhype” ontstaan, alsof we een soort van wereldrecord willen verbreken als het gaat om het plaatsen van een groot aantal verkeersborden. Sommige verkeersborden staan zo dicht op elkaar geplaatst, dat de automobilist soms ogen te kort komt om dat allemaal in zich op te nemen."woensdag 04-02-2009 00h00

Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
delft http://www.jpdewit.nl/voetbal-koning.jpg
Cor Elmendorp (L) en Anne Koning (R) (foto Rolf Clason)
Jan Peter de Wit
"Overleg met E. Bavelaar vakteamhoofd mobiliteit heeft geen resultaat gehad"
"Cor Elmendorp: Overleg met onder meer de heren E. Bavelaar en D. Jellema van Wijk- en stadszaken Gemeente Delft (afdeling mobiliteit) heeft tot op heden geen resultaat gehad. ... De werkgroep zal zich ook tot het uiterste blijven verzetten tegen invoering van de nu in de nota voorgestelde bloktijden in de wijk."

Martin Stoelinga en Bram Stoop
"Fractievoorzitter Stoelinga verzocht om mond te houden"
"... De fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft is vorige week gebeld door de griffie die hem erop attendeerde rekening te houden met de gedragscode voor raadsleden als Stoelinga mee zou doen aan de discussie aangaande de café sluitingen. Dit vanwege mogelijke belangenverstrengelingen vanwege het feit dat hij eigenaar is van een pand waar een uitbater zijn horecabedrijf in heeft."

Ronald Vuijk
"Delft schaft koopzondag niet zomaar af"
"Het kabinet wil met een religieuze argumentatie winkeliers de vrijheid om op zondag de winkel te openen afnemen. ... Het zal nauwelijks verbazing wekken dat ik als liberaal bestuurder van mening ben dat de koopzondag voor heel Delft in stand moet blijven."

Jan Peter de Wit
"Snackbar 't Pleintje aan de Lindelaan gat plat"
"De sloop in de Bomenwijk is begonnen. Snackbar 't (p)leintje is niet meer. Ook het achterliggende flatje gat plat."

Ronald Vuijk
"Lelijkste gebouw van Delft"
"De VVD pleitte in haar verkiezingsprogramma “De VVD werkt in Delft, Minder regels meer resultaat” voor de periode 2008-2010 met succes voor blijvende zorg voor monumenten en stadsgezichten."

CDA Delft
"4 februari: CDA en VVD organiseren thema-avond Welstand en Verdichting"


fractie SP
"Nu het moment voor betaalbare woningbouw in Harnaschpolder"
"De bouw van honderden woningen in de nieuwe Delftse wijk Harnaschpolder lijkt te worden uitgesteld. De gemeente wil daar voornamelijk dure woningen bouwen, maar projectontwikkelaars zien dat met de huidige huizenmarkt niet zitten."

Ronald Vuijk
"Meisjeshuis alternatieve trouwlocatie"


Gemeenteraad
"Commissie geeft advies over Wmo-vervoer"


Gemeenteraad
"COT-rapport centraal in rondetafelgesprek "
dinsdag 03-02-2009 00h00

Cartoon van de dag
delft http://www.politiekdelft.nl/cartoon_2009_02_03_wim_bot_a.jpg Delft.
"Een weblog maakt meer kapot dan een raadsdebat goed kan maken" Wim Bot
Afscheid raadslid, huisman & fietsjes bonder Wim Bot (GroenLinks)
Dwergschieten bij circus Boltini
(Hierna gaan we nog "dwarfthrowen")
Afscheidsrede Wim Bot


Wat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
Jan Peter de Wit
"Reinier de Graaf Gasthuis bijeenkomst over toekomst"
"Dinsdag 3 februari horen we misschien meer over de nieuwbouw. RdGG is op zoek naar een andere, beter bereikbare locatie binnen de Delftse stadsgrenzen of in de regio. Mocht dit niet lukken, dan wordt er toch op de huidige locatie nieuw gebouwd."
Redactie: door harrie fruyt van hertog
Chris Oomen redt het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Ik ben benieuwd of Bas Verkerk wisselgeld in zijn zak heeft.

AD-Delft
"Horeca moet peuken rapen"
"DELFT - Sigarettenpeuken die bij cafés en restaurants in Delft op straat liggen, moeten door de exploitanten van die zaken worden opgeruimd. Zij zijn verplicht ervoor te zorgen dat het trottoir voor hun bedrijf, de eventuele terrassen én de directe omgeving ‘in een nette staat worden gehouden’. Het college van b en w antwoordt dit op vragen van raadslid Bianca van der Werf."
Redactie: door harrie fruyt van hertog
Het college onder aanvoering van mr. drs. Bas Verkerk is weer eens flink aan het zwetsen.
Peuken op straat liggen in de openbare ruimte. Peuken op straat gooien moet je verbieden en dan op handhaven.
Wat een gelul om horecabazen daar mee lastig te vallen, die moeten helemaal niks.
Het lijkt wel of burgemeester Bas Verkerk te veel opiumwet in zijn hoofd heeft.
Sterker als een horecabaas zijn straatje voor de deur vrijwillig schoonveegt moet je hem dankbaar zijn.

RTV-West
"Horeca Delft moet zelf peuken opruimen"
"DELFT - Eigenaren van cafés en restaurants in Delft moeten de sigarettenpeuken opruimen die door hun klanten voor de deur worden gegooid. Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders."

Stephan Brandligt
"Politiek café geeft nieuwe inzichten over kredietcrisis"
"Bij het Politiek café over de kredietcrisis van woensdag 28 januari kwamen verrassende inzichten naar voren. Volgens Alfred Kleinknecht is ook Nederland niet zonder schuld, zo bleek tijdens de levendige discussie."

Fleur Norbruis
"Stuurvrouwen"
"Vrijdagavond werd uitgebreid stilgestaan bij het succes van het project Stuurvrouwen. Een groep geslaagde stuurvrouwen werd in het zonnetje gezet en er werd nagepraat over het project."maandag 02-02-2009 00h00

Foto van de dag
delft martinus_nijhofflaan_000_ah_2009_02_01_15h33_26_a.jpg Delft, Martinus Nijhofflaan.
Winkelen bij AH altijd gezellig op zondagmiddag.


Quotes van de dag
"Het gerucht gaat dat ene Verkerk alle winkels in Delft wil sluiten om de middenstand in Den Haag te steunen. Burgermeester van Delft??" Aad Bonthuis

"Er moet binnen het college gedeald zijn" Aad Meuleman

"Wie beweert dat Verkerk verkeerd bezig is krijgt ook de boze politie over zich heen die namens Verkerk antwoord gaat geven via de media." Bram Stoop

"Mijn mening over het conflict tussen Balje en Stoelinga ga ik voor de rechtbank uitgebreid geven daar is geen twijfel over mogelijk." Bram Stoop

"Niet dat het een avondje cabaret is, maar soms lachen we wat af in het Stadhuis." Pauljan Kuijper

"Wij zijn inderdaad niet 12 miljoen euro armer geworden door de kredietcrisis. Doe dan eens gek en zeg: Wij hebben geen geld verloren in IJsland en wij besteden het aan groen in Delft." Fleur Norbruis

"Fleur Norbruis van GroenLinks slaat op hol na het lezen van de dichtgetimmerde maar onvoldoende groene begroting van haar eigen college. Algemene Beschouwingen, 28 oktober 2008." Jan Peter de Wit

"Dat was een beschuldiging aan 'de leefbaren en dergelijke' ze zeggen dat ze de kloof verkleinen, maar ze zorgen juist voor wantrouwen." Pauljan KuijperWat schrijven de Delftse raadsleden en anderen
StadskrantDelft
"Sluiting moet de loop eruit halen"
"Twee cafés tijdelijk dicht, De Wending blijft open.
Burgemeester Bas Verkerk heeft vorige week toch besloten Café Sport 16 weken en De Taveerne 1 jaar te sluiten. Hij heeft een eerdere maatregel voor tijdelijke sluiting van buurthuis De Wending teruggenomen."

Fractie Stadsbelangen-Delft - Aad Meuleman en Wim de Koning
"Er moet binnen het college gedeald zijn"
"... Het besluit van 15 januari 2009 met betrekking tot de Wending en café Sport roept op z’n minst vraagtekens op als het gaat om die duidelijkheid en het uitleggen van de genomen beslissing. En daar mag de raad gewoon vragen over stellen zonder te treden in de bevoegdheid van de burgemeester."

Delft op Zondag - Jesper Neleman
"Kritiek op sluiting van cafés neemt toe"
"DELFT – Het verzet tegen het besluit om Café Sport en Taveerne de Burgwal te sluiten groeit. De afgelopen week lieten niet alleen de kroeggangers en sommige politici, maar ook de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft, VNO-NCW kring Delft, MKB Delft en de Kamer van Koophandel Delft weten niet achter de beslissing van Bas Verkerk te staan."

Jan Peter de Wit
"Burgemeester Verkerk maakt adviezen Bezwaarschriftencommissie GEHEIM"
"... Nu heeft het geen enkele zin om één week later wel over de sluitingen van de cafés te praten als de stukken nog steeds GEHEIM zijn. Ik betwijfel ten zeerste of het juridisch juist is of de drie adviezen van de bezwaarschriftencommissie Kamer III, op deze wijze GEHEIM kunnen worden gemaakt."

Anne Koning
"Wijkaanpak"
"De nota 'samenwerken aan sterke wijken' is deze week aangeboden aan de gemeenteraad. Als hoofddoelstelling van het programma hebben we het volgende geformuleerd: 'Samenwerken aan sterke wijken door het bevorderen en stimuleren van stijgingsprocessen (bewoners komen vooruit in hun buurt/wijk) en processen van binding (bewoners voelen zich thuis, zijn betrokken bij de buurt/wijk en elkaar)'."

delft http://www.bram-stoop.nl/afbeeldingen/bea%2070th%20birthday.bmp
Samen met zijn tweelingzusje viert Bram zijn verjaardag
Bram Stoop
"Weer een jaar ouder geworden"
"Vandaag was het dan weer zover en ben ik weer een jaar ouder geworden. Het leven gaat hard en er komt veel op ons af. Veel gebeurd er als je de krant leest, we hebben een krediet crisis, in Delft is Bas Verkerk in de clinch met de horeca, en mijn mederaadslid Martin Stoelinga is nog steeds druk in de weer met de ex wethouder Balje."

Delft op Zondag - Jesper Neleman
"Renovatie van de Kromstraat is begonnen"
"DELFT – Jarenlang was de Kromstraat niet bepaald een toeristische trekpleister. Vooral in de nachtelijke uren kon het er nog wel eens ongezellig zijn. Door verschillende initiatieven en frisse ideeën heeft de straat dat negatieve imago al voor een groot deel van zich afgeschud."

Delft op Zondag - Jesper Neleman
"Politiek, het is soms ook best wel om te lachen"
"DELFT – Wil Steffen en Harold van Til gingen haar voor. Dit jaar verdiende Fleur Norbruis (GroenLinks) het Delfsblauwe tegeltje, omdat ze de meest opvallende politieke uitspraak deed."

delft http://www.jpdewit.nl/C09392.jpg
Jan Peter de Wit
"Oliebollenkraam en schaatsbaan op de Markt"
"... Een mooie locatie voor een oliebollenkraam is de plaats achter het stadhuis. En de periode kan ook veel langer. Na 31 december lust ik ook nog een oliebol. Met de standplaatsopbrengst van die oliebollenkraam kan de gemeente een grote schaatsbaan op de Markt mede-financieren."